Milieuvriendelijke skivakantie: een ecologische vakantie in de sneeuw

17-10-2023 - SnowTrex

In tijden van klimaatverandering is ook voor veel wintersporters milieuvriendelijk reizen een belangrijk thema. SnowTrex heeft talrijke tips om je skivakantie milieuvriendelijk te houden en weet waar je op moet letten voor een ecologische vakantie in de sneeuw.

Op naar een klimaatvriendelijke skivakantie!


Milieuvriendelijk bestemming

Waar ga je naartoe voor een milieuvriendelijke skivakantie? Dit is een vraag die vooral winterliefhebbers bezighoudt, die in hun dagelijks leven al belang hechten aan duurzaamheid en milieubescherming en dit tijdens hun vakantie niet willen missen. Om deze reden, en omdat veel skigebieden ook op eigen initiatief de klimaatverandering willen bestrijden, worden maatregelen zoals het stoppen van de uitbreiding van pistes en liften of het exclusieve gebruik van groene stroom voor liften en sneeuwkanonnen steeds populairder. Andere maatregelen die steeds vaker worden toegepast in skigebieden en regio’s zijn de zogenaamde sneeuwlandbouw, het verminderen of afschaffen van kunstsneeuw en dus van sneeuwkanonnen, en ook de herstructurering tot autovrije skigebieden.

Berchtesgadener Land: droomlandschap met meer en bergen.

Om bij het boeken van een winterreis niet categorisch een skigebied uit te sluiten dat niet al deze maatregelen doorvoert, moeten winterfans de tip volgen om altijd het optimale skigebied voor zichzelf en hun medereizigers te zoeken. Als je bijvoorbeeld met je gezin reist of nog een beginner bent, kan een klein of middelgroot skigebied dat zich niet richt op de ontwikkeling van nieuwe pistes, zoals het skigebied van Berchtesgaden, voldoende zijn.

Wil je toch een groter skigebied, dan kun je kiezen voor een skigebied als het Arosa Lenzerheide skigebied of het Tignes-Val d’Isère skigebied. Deze zijn groot, met respectievelijk 225 en 300 kilometer aan pistes, maar ze maken op niet meer dan 60 procent van hun pistes sneeuw, wat energie en water bespaart.

Het skigebied Arosa Lenzerheide biedt wintersporters 225 kilometer aan pistes, waarvan slechts 60 procent om milieuredenen actief wordt besneeuwd met sneeuwkanonnen.

Milieuvriendelijke accommodaties

Het type ski-accommodatie speelt natuurlijk ook een doorslaggevende rol bij een milieuvriendelijke skivakantie. Steeds meer accommodaties richten zich daarom op duurzaamheid en proberen milieuvriendelijker te worden met allerlei maatregelen, zoals het overstappen op een duurzame elektriciteitsproducent. Door bijvoorbeeld alleen lokaal, biologisch voedsel te gebruiken, kan ook de CO₂-uitstoot tijdens het transport worden verminderd en de regionale economie worden ondersteund.

Gezellig winterontbijt in het ecohotel.

Zogenaamde eco-accommodaties zijn daarom perfect om een duurzame levensstijl te combineren met een ontspannen vakantie. Sneeuwfans kunnen ze meestal herkennen aan een certificaat of keurmerk dat wijst op energie- en waterbesparing, het behoud van hulpbronnen en/of het vermijden van afval. Er zijn er verschillende, zoals het Duitse Viabono-certificaat, het Steinbock-label uit Zwitserland of het Oostenrijkse Eco-label, die het gemakkelijk maken om aandacht te besteden aan duurzaamheid bij het kiezen van een accommodatie.

Wij hebben alvast onze beste eco-accommodaties voor je uitgezocht!

Milieuvriendelijke reis

Zodra winterfans een plaats hebben gekozen, is het tijd om de reis te plannen. En er zijn ook veel aspecten die een skivakantie duurzamer kunnen maken als er rekening mee wordt gehouden. Tijdens de vaak lange autoritten van en naar het skioord wordt veel CO₂ uitgestoten, waarvan bekend is dat het het milieu meer kwaad dan goed doet. Toch blijft het voor de meeste mensen het meest praktische vervoermiddel om verre bestemmingen te bereiken.

Op skivakantie gaan met een volgeladen auto.

Om de schade zo laag mogelijk te houden, zijn er handige tips en trucs. Vakantiegangers kunnen bijvoorbeeld altijd proberen om met een volle auto te reizen en tegelijkertijd bij het inpakken alleen het hoognodige meenemen. Reizen op tijdstippen waarop zenuwslopende en brandstofverslindende files minder waarschijnlijk zijn, en zonder dakkoffers en dergelijke, zijn ook maatregelen die helpen om de CO₂-uitstoot zo laag mogelijk te houden.

Wie besluit om met de trein te reizen, heeft op voorhand gekozen voor de meest duurzame optie. Er zijn nog veel meer voordelen voor wintersporters die met de trein reizen: Het is bijvoorbeeld niet nodig om ter plaatse een parkeerplaats te zoeken of sneeuwkettingen te monteren in de hoger gelegen Alpengebieden. Het is ook belangrijk om te weten dat je nu met de trein rechtstreeks naar het skigebied kunt reizen en dan de eigen shuttle van de accommodatie of een openbare bus kunt nemen om rechtstreeks bij de accommodatie te komen.

Milieuvriendelijke skivakantie: reis per trein naar de bergen.

De echt stoere wintersporters die het aankunnen om wat langer van de pistes weg te zijn, kunnen ook overwegen om de Alpen maar één of twee keer te bezoeken in plaats van meerdere keren per winter. Op die manier besparen ze zich een aantal zenuwslopende en milieubelastende reizen van en naar de Alpen. Om de “verloren” skidagen te compenseren, kunnen de skiërs en snowboarders dan een paar dagen langer ter plaatse blijven om hun skiplezier weer helemaal op te laden.

Milieuvriendelijk gedrag op de piste

Aandacht besteden aan je omgeving en vooral aan de natuur is een maatregel die veel mensen al in hun dagelijks leven toepassen en die voor de meeste skifans ook heel gemakkelijk zal zijn. Het is immers gemakkelijk om ervoor te zorgen dat je jas- en broekzakken gesloten zijn op de besneeuwde heuvels. Net als het feit dat je na een kleine adempauze nog eens achterom kijkt om er zeker van te zijn dat pakjes met bijvoorbeeld snoep of mueslirepen niet per ongeluk verloren zijn gegaan in het besneeuwde landschap. Opletten bij het skiën op de piste en het vermijden van skiën buiten de piste helpt ook om wilde dieren te beschermen tegen stress en jezelf of andere skiërs en de natuur tegen bijvoorbeeld sneeuwlawines.

Als je de natuur wilt beschermen, moet je niet buiten de piste gaan om de wilde dieren die daar leven te beschermen.

Milieuvriendelijke skiuitrusting

Skikleding moet aan veel eisen voldoen. Ze moeten je warm houden, water- en sneeuwafstotend zijn en er meestal ook nog goed uitzien. Tegelijkertijd mag de kleding niet snel kapot gaan of duur zijn. Om te kunnen rekenen op al deze eisen voor hun skikleding, moeten skiërs al bij de aankoop letten op de kwaliteit van de outdoorkleding. Als je ook het milieu wilt beschermen, kun je kiezen voor een fabrikant die zijn kleding duurzaam produceert, bijvoorbeeld van gerecyclede of milieuvriendelijke materialen of duurzame elektriciteit gebruikt bij de productie. Labels en certificaten zoals die van de Fair Wear Foundation, het bluesign-zegel, de toevoeging “PFC-vrij” en vele andere aanduidingen die milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde producten identificeren, kunnen nuttig zijn. Als er na verloop van tijd iets kapot gaat, hoef je geen nieuwe te kopen. Vaak is een naald en draad genoeg om veel dingen te repareren.

Het weggeven van oude skikleding draagt ook bij aan duurzamer skiën. Vooral voor kinderen die hun skikleding maar één tot twee jaar kunnen dragen. Als ze uit hun ski-jas, skibroek en dergelijke zijn gegroeid, is het zinvol om de kleding na die tijd door te geven aan jongere broers of zussen, familieleden of vrienden, die er dan van kunnen blijven genieten.

Bij het kopen van hun eigen ski-uitrusting zijn er ook een paar aspecten waar wintersporters rekening mee kunnen houden om het skiën duurzamer te maken: Voordat skiërs en snowboarders hun eigen uitrusting kopen, moeten ze altijd overwegen of het de moeite waard is om alle uitrusting te bezitten of dat het voldoende is om deze ter plaatse te huren. Vooral voor wintersporters die maar één keer per jaar de piste op gaan, kan het delen van de benodigde uitrusting met andere wintersporters veel voordelen hebben, bijvoorbeeld op het gebied van transport en kosten. Bovendien raakt je eigen skimateriaal in jaren op, wat niet gebeurt als je skimateriaal huurt.

Wintersporters kunnen ook milieuvriendelijk handelen bij het kopen van uitrusting.

Als het toch je eigen uitrusting moet zijn, moeten skiërs en snowboarders er bij aankoop op letten dat deze onder eerlijke omstandigheden en zonder giftige chemicaliën is geproduceerd. Inmiddels zijn er ook ski- en snowboardfabrikanten zoals Dynafit, Nordica, Nitro en Burton die steeds meer nadruk leggen op de duurzame productie van hun producten. Bij het onderhoud van ski’s en snowboards kun je er ook voor zorgen dat er wasproducten zonder petroleum of bio-wax worden gebruikt.

En als er na lange tijd een einde komt aan het leven van je eigen pistegenoten, zijn er verschillende manieren om ze te laten voortleven of ze een nieuwe bestemming te geven.

FAQs

Wat is een ecovakantie?

Eco-skivakanties verschillen van gewone skivakanties doordat er bewust aandacht wordt besteed aan het milieu. Tijdens de reis wordt geprobeerd om de natuurlijke balans zo min mogelijk te verstoren. De keuze van de accommodatie is meestal het belangrijkste aspect van een eco-skivakantie, omdat dit de beste plek is om te focussen op duurzaam gedrag.

Hoe kan ik milieuvriendelijke skigebieden herkennen?

In principe bestaat er geen certificaat of keurmerk voor klimaatvriendelijke skigebieden. Skigebieden geven echter vaak informatie op hun websites over de klimaatbeschermingsmaatregelen die ze hebben geïmplementeerd. Daarnaast zijn er ook samenwerkingsverbanden tussen skigebieden zoals de “Alpine Pearls”, waarbij de deelnemende skigebieden zich met verschillende maatregelen gezamenlijk inzetten voor milieu- en klimaatvriendelijk toerisme.

Moet duurzame skikleding altijd nieuw zijn?

“Nee!” is hier het eenvoudige antwoord. Omdat kleding, vooral skikleding, zo lang en zo vaak mogelijk gedragen moet worden, is het nog beter voor het milieu om ze tweedehands te kopen. Het is gemakkelijk om tweedehands kleding te vinden op rommelmarkten of in online winkels die kleding in verschillende staat verkopen tegen een redelijke prijs.

  • dinsdag, 17. oktober 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Duurzaamheid
Bestemmingen voor skiën in de lente en tijdens Pasen

Veel sneeuw, zonneschijn, goed zicht, niet te koud: skiën in de lente of met Pasen is ...

Loipes en langlaufen: topbestemmingen voor langlaufers

Het is een iets rustigere vorm van wintersporten. In plaats van berghellingen te razen ...

$stickyFooter