Perfect skiplezier – bescherming met rugbeschermers

13-11-2023 - SnowTrex

Voor veel mensen is skiën of snowboarden hun favoriete vrijetijdsbesteding. Maar soms kan het er behoorlijk hard aan toe gaan. De snelheden op de piste kunnen bijvoorbeeld gelijk zijn aan die van een auto. De gevolgen van een val kunnen ernstig zijn. Beschermers die speciaal zijn ontworpen voor de rug helpen dit gevoelige deel van het menselijk lichaam te beschermen. SnowTrex sprak met Thomas Gabriel over rugbeschermers. Als gepassioneerd skiër en snowboarder heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt en is hij verantwoordelijk voor de pers- en redactieafdeling bij helmexpress.com, een aanbieder van wintersportkleding.

De rugbeschermer moet optimale bescherming bieden en moet comfortabel zitten.

Meneer Gabriel, beperken rugbeschermers de bewegingsvrijheid niet?

Nog niet zo lang geleden waren rugbeschermers vanwege hun gewicht en lompe vorm nogal impopulair bij wintersporters, omdat ze eigenlijk vooral de bewegingsvrijheid beperkten. Moderne rugbeschermers hebben daarentegen nog steeds hun beschermende eigenschappen, maar tegenwoordig zijn ze gemaakt van veel flexibelere en lichtere materialen die volledige bewegingsvrijheid bieden en nauwelijks opvallen qua gewicht. Rugbeschermers voor snowboarders, skiërs en langlaufers zijn niet alleen zeer aan te bevelen, maar ook een goedkope uitrusting. Eenvoudige modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 30 euro.

Moderne rugbeschermers beperken de bewegingsvrijheid nauwelijks en zijn daarom ook ideaal voor freestylers.

Wat is het verschil tussen harde en zachte beschermers?

De aanvullende aanduidingen hard en zacht geven al informatie over de belangrijkste kenmerken van de twee verschillende groepen beschermers. Zachte protectoren zijn meestal ontworpen als vesten met een ritssluiting, die extra padding in het ruggedeelte hebben. Afhankelijk van het model kan deze vulling zich uitstrekken van de nek tot aan het stuitbeen. Softprotectors moeten direct over het skiondergoed worden gedragen om zo nauw mogelijk contact met het lichaam te hebben. Dit is de enige manier om de botsenergie tijdens een val optimaal te absorberen.

Harde beschermers daarentegen bestaan uit stevige kunststof platen die functioneren als een beschermend schild. Dit type rugbeschermer bestaat uit verschillende onderling verbonden elementen. Ze zijn uitgerust met borst-, schouder- en heupbanden en kunnen ook over ski-overalls of ski-jacks worden gedragen. Harde beschermers zijn vooral geschikt voor skiërs en snowboarders die hoge snelheden bereiken tijdens hun afdalingen. De harde materialen voorkomen dat scherpe takken of skistokken binnendringen bij een val, terwijl het plastic de botsenergie effectief absorbeert en grote schaafwonden voorkomt.

Een harde rugbeschermer wordt aanbevolen voor wintersporters die hoge snelheden bereiken op of buiten de piste.

Waar moeten kopers van rugbeschermers op letten?

Een goede pasvorm van de rugbeschermer is essentieel voor effectieve bescherming. Als de beschermers van hun plaats glijden, kan dit niet alleen de rugbescherming verminderen, maar ook de bewegingsvrijheid van de sporter. Dit risico bestaat meestal niet bij zachte beschermers. Toch moeten ze, net als harde beschermers, zeker worden gepast voordat je ze koopt. Ze mogen niet te los of te strak zitten. Bij harde beschermers kan dit natuurlijk worden aangepast met de verstelbare riemen.

Naast de beschermende werking staat draagcomfort voorop. Bij harde beschermers kun je bijvoorbeeld controleren of de afzonderlijke elementen een bepaalde mate van flexibiliteit hebben, zodat ze zich aanpassen aan de contouren van het lichaam. Ventilatie is ook een must. Bij zachte beschermers zorgen ademende stoffen in de hoes en vulling voor een goede luchtcirculatie.

Zijn er voorschriften waaraan fabrikanten moeten voldoen?

Net als voor skihelmen is er een EU-norm voor rugbeschermers die ervoor zorgt dat de producten aan de eisen voldoen. Voor skihelmen is dit de norm EN 1621-1 (2). Het belangrijkste punt in EN 1621-1 (2) is de absorptie van botsenergie. De norm specificeert verschillende botsproeven die het betreffende model moet doorstaan om aan de eisen van de norm te voldoen. De basis voor EN 1621-1 (2) wordt gevormd door ervaringen uit de motorracerij, waarvoor deze norm oorspronkelijk werd ontwikkeld. Pas later werd de norm uitgebreid naar wintersport. Net als bij skihelmen zijn rugbeschermers onderverdeeld in twee beschermingsklassen, die overeenkomen met het respectieve gevarenpotentieel.

Bij een val op of buiten de piste vangt een rugbeschermer de klap op.

Hoe lang gaat een rugbeschermer mee?

Net als bijna alle gewone kunststoffen zijn ook de onderdelen van rugbeschermers onderhevig aan de effecten van UV-straling en kou. Twee zaken die steeds vaker voorkomen in wintersportgebieden. Het is aan te raden om een rugbeschermer na ongeveer 5 tot 7 jaar te vervangen. Als de rugbeschermer niet nodig is, moet hij uit de buurt van licht en kou worden opgeborgen, bijvoorbeeld in een sporttas.

Diepe sneeuw is zacht. Toch is het aan te raden om een rugbeschermer te dragen. Zo zijn wintersporters bij een val beter beschermd tegen stenen en takken.

Wil je meer weten over skimateriaal? Klik hier voor de skiuitrustingsschool!

FAQs over rugbeschermers

Wat zijn rugbeschermers?

Rugbeschermers helpen de rug te stabiliseren tijdens het skiën of snowboarden en beschermen de rug, vooral bij een val. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zachte en harde beschermers. Zachte beschermers zijn vesten die aan de achterkant gevoerd zijn met een rits. Harde beschermers bestaan uit stevige kunststof platen.

Heb ik een rugbeschermer nodig?

Rugbeschermers zijn niet verplicht op de piste. Maar dankzij hun stabiliserende en beschermende functie kunnen ze wintersporters een veiliger gevoel geven op de piste en beschermen bij een val. Wintersporters die graag snel skiën gebruiken ook graag een rugbeschermer.

Heb ik een zachte of harde beschermer nodig?

Harde beschermers zijn vooral geschikt voor skiërs en snowboarders die graag hard gaan. Zachte beschermers zijn geschikt voor iedereen die zijn rug extra wil beschermen.

Beperken rugbeschermers de bewegingsvrijheid?

Tegenwoordig zijn rugbeschermers gemaakt van flexibelere en lichtere materialen dan vroeger, zodat ze volledige bewegingsvrijheid bieden.

Hoeveel kost een rugbeschermer?

Eenvoudige modellen zijn al verkrijgbaar vanaf 30 euro. Zoals zo vaak het geval is, is de prijs aan de bovenkant open.

Waar kan ik een rugbeschermer kopen?

De beste plek om een rugbeschermer te kopen is een sportwinkel.

Bestemmingen voor uitstapjes in het Ötztal: 8 hoogtepunten buiten de pistes

In het hart van Tirol, genesteld in een adembenemende bergwereld, ontvouwt het Ötztal ...

Oefeningen voor skigymnastiek

Wie zich lichamelijk op een skivakantie voorbereidt, heeft op de piste veel minder ...

$stickyFooter