Het perfecte skiplezier – bescherming met rugbeschermers

16-04-2023 - SnowTrex

Voor veel mensen is skiën of snowboarden de mooiste vrijetijdsbesteding. Soms kan het behoorlijk snel gaan. Als je de hellingen af skiet, kunnen de snelheden die van een auto bereiken. De gevolgen van een val kunnen behoorlijk ernstig zijn. Beschermering speciaal voor de rug helpen om dit gevoelige deel van het menselijk lichaam te beschermen. SnowTrex sprak met Thomas Gabriel over rugbeschermers. Als gepassioneerd skiër en snowboarder heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt en is hij verantwoordelijk voor de pers- en redactieafdeling bij helmexpress.com, een aanbieder van wintersportkleding.

Rugbescherming: Duimen omhoog in de sneeuw.

Meneer Gabriel, beperken rugbeschermers niet de bewegingsvrijheid?

Nog niet zo lang geleden waren rugbeschermers vanwege hun gewicht en lompe vorm nogal impopulair bij wintersporters, omdat ze de bewegingsvrijheid meer beperkten dan wat dan ook. Moderne rugbeschermers hebben daarentegen nog steeds hun beschermende eigenschappen, maar tegenwoordig zijn ze gemaakt van veel flexibelere en lichtere materialen die volledige bewegingsvrijheid bieden en nauwelijks opvallen qua gewicht. Rugbeschermers voor snowboarders, skiërs en langlaufers zijn niet alleen aan te bevelen, maar ook een vrij goedkope uitrusting. Eenvoudige modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 30 euro.

Moderne rugbeschermers beperken de bewegingsvrijheid nauwelijks en zijn daarom ook uitstekend geschikt voor freestylers.

Wat is het verschil tussen harde en zachte beschermers?

De aanvullende aanduidingen hard en zacht geven al informatie over de doorslaggevende kenmerken van de twee verschillende groepen beschermers. Zachte protectoren zijn meestal ontworpen als vesten met ritsen die extra padding hebben in het ruggedeelte. Afhankelijk van het model kan deze vulling zich uitstrekken van de nek tot aan het stuitje. Softprotectors moeten direct over het skiondergoed worden gedragen om zo nauw mogelijk contact met het lichaam te hebben. Dit is de enige manier om de impactenergie tijdens een val optimaal te absorberen.

Harde beschermers daarentegen bestaan uit stevige kunststof platen die functioneren als een beschermend schild. Deze vorm van rugbescherming bestaat uit verschillende onderling verbonden elementen. Ze zijn uitgerust met borst-, schouder- en heupbanden en kunnen ook over de ski-overall of ski-jas worden gedragen. Harde beschermers zijn vooral geschikt voor skiërs en snowboarders die hoge snelheden bereiken tijdens hun afdalingen. De harde materialen voorkomen dat scherpe takken of skistokken de beschermer binnendringen bij een val, terwijl het plastic tegelijkertijd effectief de energie van de val absorbeert en schaafwonden over grote oppervlakken voorkomt.

Voor wintersporters die hoge snelheden halen op of naast de piste, is een harde rugbeschermer aan te raden.

Waar moeten kopers van rugbeschermers op letten?

De goede pasvorm van de rugbeschermer is erg belangrijk voor effectieve bescherming. Als de beschermers wegglijden, kan dat niet alleen de rugbescherming aantasten, maar ook de bewegingsvrijheid van de sporter. Dit gevaar bestaat meestal niet bij zachte beschermers. Toch moeten ze, net als harde beschermers, worden gepast voordat je ze koopt. Ze mogen niet te los of te strak zitten. Bij harde beschermers kan dit natuurlijk worden aangepast via de verstelbare riemen.

De rugbeschermer moet optimale bescherming bieden en comfortabel zitten.

Daarnaast is draagcomfort een topprioriteit naast de beschermende werking. Bij harde beschermers kun je er bijvoorbeeld op letten of de afzonderlijke elementen een bepaalde flexibiliteit hebben, zodat ze zich aanpassen aan de contouren van het lichaam. Ventilatie is ook een must. Bij zachte beschermers zorgen ademende materialen in de hoes en in de vulling voor een goede luchtcirculatie.

Zijn er voorschriften waaraan fabrikanten moeten voldoen?

Net als voor skihelmen is er ook voor rugbeschermers een EU-norm, die met zijn specificaties garandeert dat de producten aan de eisen voldoen. Voor skihelmen is dit de norm EN 1621-1 (2). Het belangrijkste punt in EN 1621-1 (2) is de absorptie van botsenergie. De norm specificeert verschillende botsproeven die het betreffende model moet doorstaan om aan de standaardspecificaties te voldoen. De basis voor EN 1621-1 (2) wordt gevormd door ervaringen uit de motorracerij, waarvoor deze norm oorspronkelijk werd ontwikkeld. Pas later werd hij uitgebreid naar wintersport. Net als bij skihelmen zijn rugbeschermers onderverdeeld in twee beschermingsklassen die overeenkomen met het respectieve gevarenpotentieel.

Bij een val op of van de piste vangt een rugbeschermer de impact sterk op.

Hoe lang gaat een rugbeschermer mee?

Net als bijna alle gebruikelijke kunststoffen zijn ook de bijbehorende onderdelen van rugbeschermers onderhevig aan de effecten van UV-straling en kou. Twee zaken die je steeds vaker tegenkomt in wintersportgebieden. Het wordt aanbevolen om een rugbeschermer na ongeveer 5 tot 7 jaar te vervangen. Als de rugbeschermer niet nodig is, moet hij beschermd tegen licht en kou worden opgeborgen, bijvoorbeeld in een sporttas.

Diepe sneeuw is zacht. Toch is het aan te raden om een rugbeschermer te dragen. Zo zijn wintersporters bij een val beter beschermd tegen stenen en takken.

Wil je meer weten over skimateriaal? Klik hier om naar de skiuitrustingsschool te gaan!

FAQs over rugbeschermers

Wat zijn rugbeschermers?

Rugbeschermers helpen de rug te stabiliseren tijdens het skiën of snowboarden en beschermen de rug, vooral bij een val. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zachte en harde beschermers. Zachte beschermers zijn vesten met ritssluitingen en padding in de rug. Harde beschermers bestaan uit stevige plastic platen.

Heb je een rugbeschermer nodig?

Rugbeschermers zijn niet verplicht op de piste. Maar door hun stabiliserende en beschermende functie kunnen ze wintersporters wel een veiliger gevoel geven op de piste en beschermen bij een val. Vooral wintersporters die graag snel skiën gebruiken graag een rugbeschermer.

Heb ik een zachte of harde beschermer nodig?

Harde beschermers zijn vooral geschikt voor skiërs en snowboarders die graag snel gaan. Zachte beschermers zijn geschikt voor iedereen die zijn rug extra wil beschermen.

Beperken rugbeschermers de bewegingsvrijheid?

Tegenwoordig zijn rugbeschermers gemaakt van flexibelere en lichtere materialen dan vroeger, waardoor ze volledige bewegingsvrijheid bieden.

Hoeveel kost een rugbeschermer?

Eenvoudige modellen zijn al verkrijgbaar vanaf 30 euro. De prijs voor duurdere varianten loopt uiteen.

Waar kun je een rugbeschermer kopen?

De beste plek om een rugbeschermer te kopen is een sportwinkel.

Reisbestemmingen voor de jaarwisseling: skivakantie tijdens Oud en Nieuw

Met sneeuw bedekte bergen, skiën, sfeervolle hutten en een grote vuurwerkshow. Oud en ...

Rodelen in de Alpen: de beste rodelbanen om te sleeën

Rodelen betekent snel naar buiten rennen met de slee op de schouder en van ...

$stickyFooter