Bergweer: Wat wolken onthullen

11-07-2023 - SnowTrex

Iedere wintersporter kent het wel: je staat ’s ochtends op, gaat naar het raam, trekt voorzichtig het gordijn opzij en denkt “ik hoop dat het goed skiweer is”. Naar de lucht kijken kan je soms voor een raadsel stellen, bijvoorbeeld als je de wolken niet goed kunt lezen. Hier kun je zien wat wolken onthullen over het weer in de bergen en wat dat betekent voor het skiën.

De belangrijkste vraag die wintersporters ’s ochtends stellen: hoe is het weer in de bergen?

Wat zijn wolken?

Over het algemeen zijn wolken gecondenseerde waterdamp in de lucht. Omdat wolken zich op verschillende hoogtes kunnen bevinden, kunnen ze grofweg in vier categorieën worden verdeeld: lage wolken (0 tot 3 km boven de aarde), middelhoge wolken (2 tot 7 km boven de aarde), hoge wolken (7 tot 12 km boven de aarde) en wolken die zich verticaal uitstrekken over meerdere “verdiepingen”. Een indeling in categorieën kan ook worden gemaakt op basis van het uiterlijk: Cumuluswolken, bijvoorbeeld, zijn algemeen bekend als “wollige wolken” en ontstaan wanneer lucht opstijgt. Stratuswolken worden ook wel stratuswolken genoemd en ontstaan wanneer warme lucht op koude lucht glijdt. Cirruswolken daarentegen worden ook wel vederwolken genoemd. Elk type komt voor op verschillende hoogtes. Maar wat betekenen de verschillende soorten wolken eigenlijk? Waar moeten wintersporters qua weer op voorbereid zijn als ze bijvoorbeeld een stratuswolk in de lucht zien?

Weer met stratuswolken

Cumuluswolken, ook wel “wollige wolken” genoemd, ontstaan meestal bij stabiel hogedrukweer. Ze laten het hart van elke wintersporter sneller kloppen, want ze beloven een dag met veel zon en geen verandering in het weer. Voorzichtigheid is alleen geboden als de wolken snel omhoog groeien. Dit kan een teken zijn dat het weer op het punt staat te veranderen.

Weer met foehnwolken

De Föhnwolk behoort net als de Schäfchenwolk tot de cumuluscategorie. Hij bevindt zich op gemiddelde hoogte – vandaar de technische term “Altocumulus lenticularis” – en vormt zich als een UFO. Uit dit type wolk kun je aflezen dat er een sterke wind waait op de bergkammen, dat er neerslag valt in de verstopte gebieden van de wind en dat er warm, zonnig weer heerst aan de lijzijde van de bergen – d.w.z. aan de kant die van de wind af ligt. Dus zolang het skigebied aan de lijzijde ligt, hebben wintersporters en bergfans geluk.

Boven de wolken…

Weer met onweerswolken

Wanneer kleine wollige wolken snel in de lucht groeien, is dat een teken dat het weer op het punt staat te veranderen. Deze aanvankelijk kleine wolken ontwikkelen zich snel tot onweerswolken, die in vakjargon ook wel cumulonimbus of aambeeld worden genoemd. Ze strekken zich uit over meerdere “verdiepingen” en kondigen bliksem en donder aan.

Weer met cumuluswolken

Cumuluswolken, ook wel stratocumuli genoemd, kunnen gemakkelijk worden verward met cumuluswolken, wat een uitdaging is voor bergfans omdat: Terwijl cumuluswolken meestal veel zonneschijn beloven, kondigen stratocumuluswolken meestal alleen een verbetering van het weer aan.

Weer met stratuswolken

Stratuswolken worden onderscheiden op basis van hun hoogte. Wanneer middelhoge stratuswolken – “altostratus” genoemd – worden gevormd, kan een langzame maar gestage bewolking van de hemel worden waargenomen. Voor wintersporters betekent dit dat het zicht op de pistes ook steeds slechter wordt en het weer snel verandert.

Weer met regenwolken

Een regenwolk, of sneeuwwolk op grotere hoogte, wordt ook wel een nimbostratus genoemd en vormt zich over meerdere verdiepingen in de lucht. Dit type wolk laat nauwelijks zon door en daarom ziet de onderkant er extreem donker uit. Binnenkort gaat het sneeuwen!

Sluierbewolking weer

Sluierwolken, ook wel cirrostratuswolken genoemd, strekken zich als doorschijnende sluiers uit over de hele hemel. Als je dit type wolk ziet, kun je er meestal van uitgaan dat er ongeveer 36 uur later regen of sneeuw zal vallen.

Zonnig of bewolkt – Dat valt nog even te bezien.

Het weer bij Feather Clouds

Vederwolken, ook wel cirrus of ijswolken genoemd, behoren tot het geslacht van de hoge wolken, dat wil zeggen tussen 7 en 12 km hoogte. In het enkelvoud spreekt men van cirrus, wat vertaald “plukje haar” betekent. Dit beschrijft hun uiterlijk vrij goed, want het zijn fijne, geïsoleerde, draadachtige wolken waarvan de randen meestal gerafeld zijn. De condensatiesporen die vliegtuigen elke dag in de lucht achterlaten, behoren ook tot deze categorie. Cirruswolken duiden meestal op de vorming van een weerfront – zowel een warmtefront als een koufront. Soms verdwijnen ze echter net zo snel als ze gekomen zijn en blijft het weer hetzelfde. De volgende bergbeklimmerswijsheid is dus waar, tenminste wat wolken betreft: “Je kunt je vergissen in vrouwen en cirruswolken.”

Naast wolken zijn er nog een heleboel andere weertekens waarvan de interpretatie het leven van bergliefhebbers gemakkelijker kan maken. Een gedetailleerde bergweergids zoals “The Mountain Calls: Weather Guide for Mountain Safety” is daarom aan te raden.

Rodelen in de Alpen: de beste rodelbanen om te sleeën

Rodelen betekent snel naar buiten rennen met de slee op de schouder en van ...

De 100 populairste berghutten in de Alpen

Berghutten, ook wel bekend als refuges, zijn veel meer dan zomaar een tussenstop of ...

$stickyFooter