De mooiste bosafdalingen – pistetips voor natuurliefhebbers

27-09-2019 - SnowTrex

Skiën onder de boomgrens heeft een heel bijzondere charme. Bosafdalingen vormen als sprookjespiste voor kinderen, lange dalafdalingen voor genieters of afwisselende hindernisbanen voor diepsneeuwfans een veelzijdig terrein. SnowTrex heeft de skigebieden met de mooiste bosafdalingen voor je opgezocht.

Door bossen omzoomde pistes hebben hun eigen charme.

1. Skigebied Olympia SkiWorld Innsbruck: uitdagende Götzner-afdaling

Een echt hoogtepunt tussen de beboste hellingen is de Mutterer Alm in de Olympia SkiWorld Innsbruck. De veeleisende Götzner-afdaling was de vervangende afdaling van de Olympische Spelen van 1964 en 1976 en is een van de mooiste pistes van Oostenrijk. De rode helling loopt over een goede 4 km van de Nockspitze naar Götzens.

De Götzner-afdaling is één van de mooiste pistes van Oostenrijk.

2. Skigebied La Forêt Blanche: veel witte bosafdalingen

In het freeride-eldorado Frankrijk genieten de waaghalzen graag van een afdaling naast de pistes door het bos. In het zuidelijke deel van de westelijke Alpen ligt een heel skigebied dat het bos in zijn naam draagt: La Forêt Blanche, het ‘witte bos’. De weelderige lariksen groeien op een hoogte van meer dan 2.000 m, zodat het skigebied rond de skigebieden van Vars en Risoul talrijke beboste pistes en interessante tree-runs voor freeriders biedt.

Naast de pistes van La Forêt Blanche vinden freeriders mooie bosafdalingen.

3. Skigebied Fichtelberg/Klínovec: beboste noordelijke helling

In de Oost-Europese skigebieden vind je veel door bomen omzoomde dalafdalingen. In het skigebied Klínovec in Tsjechië bijvoorbeeld, waar de gelijknamige berg aan de Fichtelberg en het Duitse Oberwiesenthal grenst, dalen zes prachtige dalafdalingen aan de noordoostelijke kant af.

Gave bosafdalingen op de noordelijke helling in het skigebied Klínovec.

4. Skigebied Spindlermühle: bospiste in het Reuzengebergte

Ook in het skigebied Spindlermühle in het Reuzengebergte trekt het bos je aan, hier in de vorm van een 4 km lange bospiste met een prachtig uitzicht op het plaatsje. Pure natuur en afwisselende pistes – het grootste en bekendste skigebied van Tsjechië tot op 1.235 m hoogte biedt elke wintersporter optimaal skiplezier.

5. Skigebied Sölden: beboste Gaislachkogel

Het skigebied Sölden met zijn beide gletsjers en de bekende après-ski biedt een breed spectrum voor uitbundig skiplezier. Ook natuurliefhebbers komen hier niets tekort: op de Gaislachkogel vinden skiërs en snowboarders in de onderste zones afdalingen met veel bos. Hier kan je in alle rust van de sneeuw en de idylle genieten!

Idyllische afdalingen in de beboste zones rond Sölden.

6. Skigebied Silvapark: door het sprookjesbos

Een iets ander soort bosafdaling met veel amusement wordt aangeboden door kindvriendelijke skigebieden zoals het Silvapark in Galtür. Er is hier een sprookjesbos dat kinderen op drie paden kunnen ontdekken. Hier zwaaien mevrouw Holle en andere sprookjesfiguren vanaf de rand van de piste. De sneeuwpaden leiden door de bossen en over betoverende paden langs heksen en bosgeesten. Zelfs een heksenhuisje staat daar, waarin de heks haar luide gelach laat horen.

Kinderen skiën door het Hexenhaus in het skigebied Silvapark Galtür.

7. Skigebied Obertauern: spannende spookpiste

In het skigebied Obertauern leert het bos de kinderen in zekere zin bang te zijn, want er loopt een echte spookroute tussen de bomen door. Onder de Schaidbergbahn begint het griezelige pad, waar kleurrijke bosgeesten over boomstammen lopen. Op de skispookroute is er ook een verduisterde griezelige hut te ontdekken.

In het skigebied Obertauern ski je door de griezelhut.

8. Skigebied Serfaus-Fiss-Ladis: afdaling op bike-trails

In het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis is skiën door het bos vooral voor freeriders een belevenis. Het ‘Trailpark Waldbahn’ werd gemaakt van voor de winter geschikte biketrails. In de zomer kunnen mountainbikers over het pad rijden, terwijl in de winter skiërs en snowboarders naar beneden kunnen razen. De skipistes dragen klinkende namen als ‘Strada del Sole’, ‘Morning Glory’ en ‘Milky Way’. Voor wie liever op de geprepareerde helling blijft, is er een aantrekkelijke rode bosafdaling naar Serfaus, bijvoorbeeld vanaf het bergstation van de Alpkopfbahn.

Op en naast de pistes vallen mooie bosafdalingen te ontdekken.

9. Skiregio Paradiski: bosafdalingen tot in het dorp

De skiregio Paradiski biedt niet alleen een grote verscheidenheid aan gletsjerpistes voor alle niveaus, maar kan ook bogen op prachtige bosafdalingen. De routes van L’Arpette naar het dorp zijn bijzonder mooi als perfecte afsluiting van een lange skidag. Vanaf een hoogte van 2.385 m slingeren de pistes zich door het bos, tot op 1000 meter hoogte.

Heerlijke bosafdalingen in de skiregio Paradiski.

10. Skigebied Valfréjus: bochtige dalafdaling

De 12 km lange dalafdaling in het Franse Valfréjus leidt door beboste gebieden naar het dalstation. Talrijke bochten en smalle paden door het bos nodigen je uit voor korte uitstapjes door het kreupelhout. Velen zijn hier al over de natuurlijke mini-kicker gesprongen. Op de langere vlakke gedeelten kan je genietend skiën en kijken naar de besneeuwde idylle van het bos.

Besneeuwde bossen in het skigebied Valfréjus.

11. Skigebied Via Lattea: bosafdaling op de Melkweg

Vlak bij de Franse grens en slechts ongeveer 100 km van Turijn ligt het skigebied Via Lattea. Met 400 km aan pistes is het een van de grootste aaneengesloten skigebieden van Italië en bereikt het een hoogte van 2.800 meter. Maar ook op lagere hoogten kunnen wintersporters een waar paradijs verwachten: prachtige bosafdalingen omzoomd door lariksen en naaldbomen. Van eenvoudige tot middelzware hellingen is alles aanwezig en de kleine gezellige hutten nodigen je uit tot een hapje en een drankje.

Eén van de mooie bosafdalingen op de Melkweg.

12. Skigebied Hintertuxer Gletscher: van de gletsjer naar het dal

De dalafdaling van de Hintertuxer gletsjer is 12 km lang en in het onderste deel omzoomd door bomen. Ze begint bij de top van de gletsjer, loopt langs het Tuxer-Fernerhaus, de ‘Unterm Eisbruch’-afdaling en de Sommerbergalm en loopt uiteindelijk als een skiroute door het bos naar Hintertux.

Dalafdalingen lopen in veel skigebieden over beboste bochten naar het dal – zoals hier bij de Hintertuxer gletsjer.

13. SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental: dalafdaling naar Scheffau

In de SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental zijn de dalplaatsen Hopfgarten, Itter, Söll, Scheffau, Ellmau, Going, Brixen im Thale en Westendorf via dalafdalingen te bereiken. Verschillende pistes eindigen bij het dalstation in Scheffau, waaronder een bijzonder kronkelend stuk door het bos.

Het bos maakt van de SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental een bijzondere ervaring.

14. Skigebied Eisacktal: de langste afdaling van Zuid-Tirol

Last but not least een aanbeveling die niet mag ontbreken in een lijst van uitzonderlijke bosafdalingen: de Trametsch bij de Plose in het skigebied Eisacktal. Met een lengte van 9 km wordt deze beschouwd als de langste afdaling van Zuid-Tirol en loopt het grootste deel van de afdaling door het bos. De route heeft een vrij sportief karakter, met brede carving passages in het bovenste gedeelte en smallere routes en soms lastige steile stukken in het onderste gedeelte. Een prachtige afdaling voor ervaren skiërs – en een prachtige bosafdaling.

De Trametsch bij de Plose is de langste dalafdaling van Zuid-Tirol.
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter