Dolomiti Superski: grenzeloos sneeuwgenot in het mooiste gebergte ter wereld

13-02-2014 - SnowTrex

De bergbeklimmer Reinhold Messner zei ooit: ‘De Dolomieten zijn weliswaar niet de hoogste bergen ter wereld, maar wel de mooiste.’ De sterarchitect Le Corbusier noemde ze ‘de mooiste natuurlijke architectuur ter wereld.’ Sinds 2009 behoren de Dolomieten met hun ruwe berggraten en steile rotswanden tot het wereldcultuurerfgoed van de UNESCO.

Val Gardena Sella Group

Elke avond vindt hier bij veel hellingen, bijvoorbeeld bij de Rosengarten, de Rotwand, de Sellastock, de Kreuzkofel en bij de Tofana, een ongelooflijk natuurspektakel plaats. De Italianen noemen het ‘Enrosadina’. De speciale samenstelling van het gesteente zorgt ervoor dat de berghellingen rood gloeien, voordat ze paars lijken te worden en daarna door de duisternis worden omgeven. Voor deze wondermooie coulisse vinden wintersporters een superlatief areaal. Hier zijn niet enkel talrijke wereldberoemde skigebieden gelegen, maar juist deze skigebieden vormen samen de grootste skicoöperatie ter wereld, de Dolomiti Superski.

Wereldberoemd werd deze reusachtige skiregio vooral door de Olympische Winterspelen van 1956 in Cortina d’Ampezzo. Sindsdien vinden in de Dolomieten talrijke belangrijke internationale wedstrijden plaats. Jaarlijks komt de ski-elite voor de FIS-wereldcup naar Gherdëina, Alta Badia en Cortina d’ Ampezzo. Kronplatz, Pozza di Fassa en Obereggen zijn Europacup-oorden. Legendarische pistes zoals de Saslong, de Gran Risa, de Olimpia of de Trofana, de Bellunese piste bij de Marmolata gletsjer, de Lagazuoi afdaling, de Tognala Uno of de Trametsch lokken elk jaar gepassioneerde wintersporters naar de Dolomieten. Hier bij komen de beroemde skirondes zoals de Sellaronda rondom het Sella-massief, dat de 4 inlandse dalen Gherdëina, Alta Badia, Arabba en het Val di Fassa met elkaar verbindt – ook op 40 km lengte. Ook de ‘Gebirgsjägertour’ hoort erbij.

Rond 9.397.456 skipasdagen telde het winterseizoen 2012/2013 en rond 40 miljoen hoogtemeter legden de wintersporters af. Hier is de keuze niet makkelijk, want de skiregio’s die tot het coöperatieskigebied behoren, kent elke wintersporter. Bijvoorbeeld het Olympia- en wereldcupoord Cortina d’ Ampezzo met 140 pistekilometer, die wereldcup-locatie’s Alta Badia (130 km) evenals Gherdëina/Seiser Alm (175 km), Val di Fassa (120 km), Arabba/Marmolada (62 km), de Sextner Dolomieten (77 km), Val di Fiemme/Obereggen (100 km), San Martino di Castrozza/Passo Rolle-Pass (60 km), het Eisacktal (85 km), Trevalli (100 km) en Civatta met 80 pistekilometer. De keuze aan gebieden voor freestylers en freeriders is even groot als het terrein voor liefhebbers van geprepareerde pistes. 24 snowparken zijn in de Dolomieten gelegen – 4 daarvan in de Sextner Dolomieten, 3 in San Martino di Castrozza, 2 in het Eisacktal, in Val di Fassa en bij de Costalungapas. Populaire poedersneeuwhellingen zijn bijvoorbeeld in het Mittagstal, op de Pordoi kerf, bij de Cristallo en in het Chedultal te vinden. In Valcada (Val di Fassa) lokt de Col Margherita Freeride Park – het areaal wordt niet geprepareerd, echter wel regelmatig gecontroleerd.

Italien Suedtirol Dolomiten Lagazuoi Winter Blick auf die Marmolada

Wie met de titel ‘grootste skipascoöperatie ter wereld’ praalt, die moet zijn gasten ook iets te bieden hebben. Dit is niet enkel herkenbaar aan de regelmatige moderniseringen van de installaties – in dit seizoen werden bijvoorbeeld 2 oudere omloopliften evenals een 2-persoonsstoeltjeslift in Gherdëina, bij de Karerpass en bij de Kronplatz door moderne nieuwe cabineliften vervangen, een andere stoeltjeslift ontstond in Arabba, om een vlakke skiweg te omzeilen. Hierbij komt de toenemende aansluiting van het skigebied met het internet. 100 w-lan hotspots zorgen inmiddels ervoor, dat gasten hun belevenissen direct met hun familie en vrienden kunnen delen. Bij alle skipasbureaus, bij de belangrijkste bevorderingsinstallaties evenals in diverse skihutten en tourismebureaus is er de mogelijkheid om kosteloos van het internet gebruik te maken. Diverse apps informeren de wintersporters regelmatig over nieuwheden en alle omstandigheden in de skigebieden. Hierdoor is bijvoorbeeld de social loyalty platform SkiBeep ontstaan. Activiteiten zoals het delen van foto’s, video’s en berichten over Facebook en Twitter, de check-in bij diverse oorden of het gebruik van de online-diensten van Dolomiti Superski worden hier met credits beloond.

Hebt u zin gekregen in een skivakantie in de Dolomieten? SnowTrex biedt talrijke accommodaties in de meest populaire regio’s van Dolomiti Superski aan.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter