Exotische skigebieden: Chili

11-07-2013 - SnowTrex

Er waren eens enkele Britse ingenieurs. Ze werkten aan het einde van de 19e eeuw in de Chileense Andes en hun taak was het een spoorlijn tussen Centraal-Chili en de Argentijnse stad Mendoza op te richten. En hoe kwamen ze daarbij van de ene naar de andere plaats? Op ski’s natuurlijk! Toen de spoorlijn in de vroege 20e eeuw werd geopend, maakten ook andere wintersporters gebruik van de toegang tot de bergen om hier te skiën. En al heel snel was er behoefte aan een echt skigebied. Dit skigebied, “Portillo” genoemd, was een van de eerste skigebieden van Zuid-Amerika.


Skivakantie in Chili

Als je denkt aan de skivakantie, denk je hier bij ons niet meteen aan Chili als wintersportbestemming.  De meeste mensen verbinden met wintersport eerder landen zoals Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk of de Duitse Alpen. Maar de Andes in Chili zijn een van de hoogste bergketens überhaupt – met toppen boven de 6000 m. Waarom dus niet een keer van de winter in Zuid-Amerika profiteren – terwijl bij ons zomer is – een de Chileense bergen afdalen?

Portillo

Skiën in Chili begon in het skigebied Portillo, dat in de buurt van de stad Los Andes met één lift en één hut is ontstaan. Maar in de loop der tijd is Portillo uitgegroeid tot een van de meest bekende skigebieden van Chili. De geschiedenis van het skigebied is nauw verbonden met het Grand Hotel Portillo, dat door een Amerikaan wordt uitgebaat. In het skigebied (2500-3310 m) vond in 1966 zelfs het WK Skiën plaats – het eerste en enige dat tot nu toe op de zuidelijke hemisfeer is georganiseerd. Portillo beschikt bovendien over enkele freeride-mogelijkheden met meer dan 22 pistekilometer en 14 bergliften – waaronder 4 “Va-et-Vient-liften”. Deze sleepliften kunnen tot 5 personen naast elkaar trekken. Het aantal skipassen is beperkt zodat het op de pistes nooit te druk is. Er zijn zelfs dagen wanneer alleen de 450 gasten van het hotel hier gaan skiën. Verder kan men in het skigebied ook enkele profs tegenkomen want de nationale skiteams van VS, Canada en Australië trainen graag in Portillo tijdens de zomer.

Tres Valles – Valle Nevado, El Colorado en La Parva

De Andes verlopen door heel Chili en dus is Portillo natuurlijk niet de enige skioord hier. In tegendeel: Chili heeft drie belangrijke valleien waar men lekker kan wintersporten. Het pendant van de Franse Trois Vallées is in Chili de Tres Valles. De skigebieden van Valle Nevado, El Colorado en La Parva vormen samen de Tres Valles en liggen slechts ca. 40 km van de hoofdstad Santiago af. Valle Nevado (2860-3670 m) overtuigt evenals Portillo door een uniek evenement: al meerdere keren vond hier de wedstrijd rond de werelbeker Snowboard plaats. Daarom biedt het gebied afgezien van 37 km aan pistes en 11 liften ook een halfpipe en een boardercross-parcours. Met meer dan 93 vierkante kilometer is het verder ook het grootste skigebied van Zuid-Amerika. Het skidorp is bovendien gebouwd naar het model van Franse skiplaatsen. Het samenhangende gebied wordt compleet gemaakt door El Colorado Ski Center (2430-3333 m) met 40 km aan pistes en 18 bergliften alsook door La Parva met 38 pistenkilometer en 14 liften. Met 7000 bedden beschikt La Parva over de meeste accommodaties.

Termas de Chillán

Andere skigebieden bieden de bezoekers spectaculaire hoogtepunten: bijvoorbeeld het gebied “Termas de Chillán” (1600-2700 m). Hier kunnen wintersporters op de langste piste van Zuid-Amerika skiën –  deze is 13 km lang. Begeleide skitochten leiden omhoog naar de top van de actieve vulkaan Chillán en aan het einde van de afdaling bereiken de skiërs de thermale bronnen van de plaats.

Arpa

Arpa (2690-3740 m) beschikt gegarandeerd niet over gewone pistes. Maar Arpa is een echt catskiing terrein. Het gaat met sneeuw groomers op de berg en terug naar beneden door de poedersneeuw. Hier vind men niet eens een hotel, maar er is een hut waar men na het afdalen van een lekker pilsje kan genieten. De skigebieden – waarbij nog andere kleine gebieden horen – worden uiterlijk aan het einde van deze maand geopend (juni).  Er is winter in de Andes en het seizoen gaat door tot oktober. Daarmee  kan men de zomer lekker op het verkeerde been zetten.  Maar één nadeel is er dan toch: minimaal 16 uur in het vliegtuig zijn nodig om Chili te bereiken…

  • donderdag, 11. juli 2013
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Skigebieden
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter