Exotische skigebieden: Groenland

22-08-2013 - SnowTrex

Dramatische gletsjers, heldere, Arctische lucht, ijsbergen in alle vormen en maten – de onaangetaste natuur van Groenland laat je naar adem snakken. Nog indrukwekkender is het feit dat enkel 19 percent van de oppervlakte van het grootste eiland ter wereld niet bedekt is met ijs. Voor ons Europeanen is dit amper voorstelbaar. Wat echter nog minder voorstelbaar is: in Groenland zijn er maar weinig skigebieden – tenminste in vergelijking tot Europese standaards. Er zijn weinig moderne liftinstallaties en geprepareerde of besneeuwde pistes. Daartegenover zijn er oneindig veel mogelijkheden om van het onaangetaste ijs- en sneeuwlandschap te genieten.

Vooral de regio’s rondom Maniitsog en Uummannaq lokken niet meer enkel avonturiers naar Groenland, ondertussen worden deze ook door normale wintersporters bezocht. Maniitsag kan vertaald worden als “oneven oord”, wat voor dit oord zeer toepasselijk is. Het gebied rondom de nederzetting in het Westen van Groenland is een paradijs voor freeriders. Slechts enkele kilometers verderop ligt bijvoorbeeld het Apussuit Adventure Camp. Dit is een skiressort met directe toegang tot de Apussuit gletsjer die een totale oppervlakte van 250 km² heeft. Hier bieden kleine heuvels van 800 tot 1.100 meter hoogte prima omstandigheden voor minder ervaren wintersporters bieden. Er zijn echter ook veeleisende freeride-gebieden voor skiërs en snowboarders, bijvoorbeeld het gebied rondom de Kangerlussuag gletsjer. De beste cross-country-skiërs trainen rondom Apussuit en ook het Noorweegse langlaufteam maakt gebruik van de optimale omstandigheden die het gletsjerplateau biedt. Wie het hinterland wil verkennen moet echter gebruikmaken van de helikopter. Het voordeel van heli-skiën in Groenland is dat de gebieden niet zo hoog liggen als in Europa. Het zuurstofpercentage in de lucht is daarom hoger, wat wederom verhindert dat wintersporters snel buiten adem komen. Niet ver van Apussuit vandaan ligt bovendien het plaatsje Kangaamiut, waar de afdalingen helemaal tot de oever leiden.

Het onder meer gletsjer rijkste gebied van Groenland is Uummannaq, dat in het Noordwesten van het eiland is gelegen. Skiën is hier een normale voortbewegingmethode, waardoor de regio als heli-skigebied zeer populair is. Heli-skiing uitstapjes op de gletsjertongen zijn unieke belevenissen en sommige wintersporters skiën hier zelfs op ijsfjorden. Niettemin zijn er ook bijzonder mooie afdalingen, bijvoorbeeld bij de Sernersuaq gletsjer.

Wie van de vertes in Groenland kan genieten zal niet graag van afgesloten, geprepareerde pistes gebruikmaken. Zo zult u in Groenland maar weinig geprepareerde pistes vinden. Toch komen ook de beginners niet te kort. In de hoofdstad Nuuk en in Sisimiut vindt u kleine gebieden die geschikt zijn voor de eerste afdalingen. Tevens zijn er nabij de hoofdstad Nuuk twee liften gelegen, evenals een skigebied voor beginners en een gebied met 3 liften in Sisimiut. In het Cross Country Ski Center van Sisimiut zijn de routes niet geprepareerd, maar ten minste wel gemarkeerd. Hier kunt u gebruikmaken van pistes met een lengte van 0,5 tot 7,5 km.

Sisimiut is echter niet vanwege haar pistes bekend, maar vanwege het sportevenement Arctic Circle Race dat in de vrije natuur plaatsvindt. 3 dagen, 160 km – de Arctic Circle Race is de moeilijkste langlaufwedstrijd ter wereld en vindt sinds 1998 elk jaar in de buurt van Sisimiut langs de westkust van Groenland plaats.

De langlaufwedstijd vindt plaats in maart of in april. Dankzij de vele gletsjergebieden duurt het wintersportseizoen in Groenland echter het hele jaar en in sommige maanden zelfs de hele dag: einde april verandert de middernachtszon de diepsneeuwpistes in natuurlijke vloedlichtpistes – een uniek schouwspel.

  • donderdag, 22. augustus 2013
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Skigebieden
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter