Skivakantie met het gezin: familievriendelijke skigebieden

14-11-2022 - SnowTrex

Lege pistes, geweldige panorama’s, redelijke prijzen en de kinderen altijd in het zicht – in dergelijke skigebieden kun je echt genieten van een gezinsvakantie in de sneeuw. SnowTrex kent de familie skigebieden waar de skivakantie helemaal slaagt.

Skivakantie met het gezin – veel plezier in familievriendelijke skigebieden!

Familie skigebieden: De voordelen

Een rustige dorpskern, een persoonlijke sfeer en oprechte gastvrijheid zijn de pluspunten die familieskigebieden zo aangenaam maken. Er is hier geen drukte en toch is het nooit saai, integendeel. Kleinere skigebieden hebben vaak veel stamgasten die elkaar daar steeds weer ontmoeten. Veel sneller dan ergens anders kom je hier aan de praat, maak je contacten of zelfs nieuwe vrienden. Velen waarderen juist deze familieband en daarom komen vooral ouders met kinderen graag naar familieskigebieden. Ze voelen zich welkom als gezin, leren snel andere gezinnen kennen, laten de kleintjes samen spelen en kunnen ideeën uitwisselen met andere ouders. Dan zijn er de subtiele nuances in het aanbod die ouders waarderen. Bijvoorbeeld:

  • winterspeelplaatsen onder toezicht,
  • kindermenu’s,
  • luiertafels in de accommodaties,
  • korte afstanden tussen accommodatie, de liften, de skischool, de rodelbaan en de avondactiviteiten in het dorp, en
  • een breed scala aan activiteiten, zoals rodelen, arresleetochten of schaatsen

Klasse in plaats van massa: Kleinere skigebieden omvatten vaak overzichtelijke skigebieden met soms maar een paar kilometer piste, maar bereiden deze uitstekend voor. Bovendien zijn kleinere skigebieden een zegen, vooral voor ouders. De oefenpiste is goed te zien en iets oudere kinderen kunnen vol vertrouwen zelf een piste naar beneden skiën. Je ontmoet elkaar immers altijd aan het einde van de piste, bij de ingang van de lift of bij de acommodatie zonder dat je elkaar hoeft te zoeken. Ook minder prominente plaatsen zijn aantrekkelijk voor gezinnen die geld willen besparen. Want minder kilometers piste betekent ook lagere prijzen.

Nog een voordeel van beheersbare familieskigebieden: Hier komen vooral gezinnen en pleziervaarders samen. Het après-ski aanbod in de avond richt zich op ontspannende activiteiten zoals samen zitten bij de open haard in plaats van levendige feestavonden. Ouders met jonge kinderen en rustzoekers vinden hier dus precies de rustige sfeer die ze zoeken.

Familievriendelijke skigebieden in Oostenrijk

Skigebied Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch

De gemeente Kaltenbach met de stadsdelen Ried en Stumm telt ongeveer 1.200 inwoners en ligt op een hoogte van 558 m. Het skigebied Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch maakt deel uit van deze gemeente. Het bijbehorende skigebied Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch (2.378 m) wordt beschouwd als een van de beste skigebieden ter wereld. Het familieskigebied heeft 102 km aan pistes, die toegankelijk zijn met 49 liften. Vanuit Kaltenbach brengen twee 8-persoonsgondels je naar het centraalstation in het Hochzillertal. Hier vind je het grote beginnersgebied, de skischolen en de Zwergerl Club voor de dagopvang (vanaf 3 maanden). Andere liften brengen je vanaf hier helemaal naar de top. Blauwe en rode pistes leiden altijd terug naar het centraalstation. Gevorderden kunnen via “The best connection” op 2.501 m naar Hochfügen skiën en het tweede gebied van het skigebied verkennen.

De skigebieden in en rond het Zillertal gelden als zeer familievriendelijk dankzij de uitstekende liftinfrastructuur en het grote aantal skischolen.

Voor gezinnen die na zoveel piste en sneeuw iets heel anders willen, raadt SnowTrex het gevarieerde, culturele aanbod van Kaltenbach en omgeving aan. In het nabijgelegen Fügen (7 km) kun je de showmelkerij en de Zillertaler Speckstube bezoeken – inclusief proeverij. Een informatieve gezinservaring is een bezoek aan de biomassa verwarmingscentrale “FeuerWerk”. Het natuurproduct hout wordt op verschillende manieren dichter bij ouders en kinderen gebracht. Het museum in de Widumspfiste nodigt uit op een historische reis door de tijd over de volkscultuur en gebruiken van het Zillertal. De nostalgische versie van de Zillertalbahn rijdt op sommige dagen ook tussen Jenbach en Mayrhofen. Natuurlijk zijn er ook “normale” sportactiviteiten zoals schaatsen, rodelen, winter- en sneeuwschoenwandelen, langlaufen, curling en nog veel meer. In de districtshoofdstad Schwaz, op 25 km afstand, bevinden zich ook een zilvermijn en een planetarium.

Wildkogel-Arena Skigebied

De Wildkogel Arena (2.150 m) ligt bij Bramberg en Neukirchen am Großvenediger in de provincie Salzburg in de vakantieregio “Hohe Tauern National Park”. Van de 75 pistenkilometer bestaat 85 procent uit gemakkelijke tot gemiddelde pistes. Dit maakt het skigebied ideaal voor gezinnen met kinderen om hun eerste bochten in de sneeuw te oefenen. De pistes rond de Preimislift in Neukirchen en de Wennsergletscher skilift in Bramberg zijn bijzonder populair bij gezinnen. Het funpark “Family Fun Arena” in de Wildkogel Arena is ook uitstekend geschikt voor beginners en lokt hen onder meer met kickers, sneeuwgolven en boxen.

Het kindergebied “Kogel-Mogel” zorgt ervoor dat het de jonge skiërs aan niets ontbreekt. Hier vinden de kinderen leermiddelen, tovertapijten en een kinderrestaurant. Buiten het skiplezier is er ook professionele kinderopvang met schilderen, knutselen, puzzelen en excursies voor de jonge sneeuwhazen.

Met goed verzorgde kinderen kunnen ouders zich bijvoorbeeld zonder zorgen wijden aan de meer uitdagende afdalingen of zelf een skicursus volgen om te leren skiën of hun eigen techniek aan te scherpen. Op 2.100 m kunnen wintersporters zich ook in de berghutten ontspannen en genieten van het bergpanorama.

In plaats van ski’s kun je je in de Wildkogel Arena ook met een slee op de piste wagen. Hier vind je ’s werelds langste verlichte rodelbaan van 14 km. Buiten de pistes kunnen vakantiegangers deelnemen aan arresleetochten of wilde dieren observeren tijdens een voedersessie.

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

Door de nabijheid van de Duitse grens (24 km) is SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental zonder snelwegvignet bereikbaar. Het dorp Ellmau is bijzonder aan te bevelen voor gezinnen. Het idyllisch gelegen dorp telt 2.600 inwoners en ligt op een hoogte van 820 meter. De skipas voor de SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental biedt maar liefst 288 pistenkilometer en 91 liften. Met deze omvang is het raadzaam de actieradius in eerste instantie te beperken tot de Astberg en de Hartkaiser: aan de voet van de Astberg, tussen Ellmau en Going, bevinden zich meerdere oefenliften met brede, ideale pistes voor beginners en terugkerende skiërs. Ook bevinden zich hier de skischolen, de snowtubingbaan en het Going-Ellmau Kinderland, een waar paradijs met lopende banden, carrousel met snowtubs, slalombaan, springkussen en nog veel meer. Gevorderden bereiken de top van de Astberg via 3 stoeltjesliften, vanwaar 10 gemakkelijke en middelzware pistes door bebost terrein terug naar het dal leiden. Overigens is er ook een 4,5 km lange rodelbaan op de Astberg, waarvan een deel ’s nachts tot 02.00 uur verlicht is.

In de SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental kunnen gezinnen ook genieten van een prachtig bergpanorama.

De tweede optie is om de kabelbaan naar de Hartkaiser te nemen. Van daaruit kun je ook via blauwe en rode pistes weer naar beneden, maar met de mogelijkheid om de rest van het skigebied Wilder Kaiser-Brixental te verkennen. De dorpen Scheffau, Söll, Itter, Hopfgarten en Brixen kunnen per ski worden bezocht. Een hoogtepunt op de Hartkaiser is de meer dan 4 km lange dalafdaling!

Als je zin hebt in een skivrije dag, vind je ook een breed scala aan gevarieerde activiteiten buiten de pistes, zoals curling, winter- en sneeuwschoenwandelen, arresleetochten, tandemparagliding, winterrijden en nog veel meer. Je kunt ontspannen in het Ellmauer KaiserBad, dat naast snelle avontuurlijke glijbanen een prachtig wellness- en saunagedeelte heeft.

Skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

Ongeveer 125.000 m² van het pistegebied in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis is uitsluitend voor kinderen gereserveerd. 80 procent van de 198 pistenkilometer zijn blauw of rood gemarkeerd. Perfecte omstandigheden voor een skivakantie met het hele gezin. Middelpunt van dit familieskigebied is de Kinderschneealm bij het bergstation van de gezinslift Gampen en de Komperdellift in Serfaus. 45.000 m² sneeuwoppervlak uitsluitend bestemd voor het plezier – en natuurlijk het onderwijs – van de kleinste gasten. Het concept: kinderen op een speelse manier kennis laten maken met skiën. Niemand hoeft hier 4 uur lang saaie oefeningen op het bord te doorstaan. Tussendoor mogen kinderen kind zijn – en naar hartelust spelen. Er zijn verschillende parcoursen met levensgrote figuren, maar er is ook een speeltuin en een rodelbaan. Tussen de middag zijn de twee kinderrestaurants, Murmlirest en Starrest, open voor kinderen t/m 6 jaar. Hier vinden de jongeren niet alleen spannende themakamers, maar wordt ook eten geserveerd dat door kinderen en voor kinderen is getest en geselecteerd. Ouders en grootouders kunnen zich ontspannen terwijl hun kinderen zich vermaken, bijvoorbeeld in de nabijgelegen ontspanningszone met hangmatten en strandstoelen. Of ze kunnen een wandeling maken over de 1,5 km lange alpenpromenade, die hen vanaf de Kinderschneealm eens rond het nabijgelegen stuwmeer leidt.

Bij de Kinderschneealm wachten ook andere hoogtepunten op de kinderen. De Murmlitrail bijvoorbeeld, een interactief avonturenpad dat het geheim onthult van waar mascotte Murmli woont. Of de Bärenpiste, de gezinsafdaling van het bergstation van de Alpkopfbahn naar de Kinderschneealm. Nog avontuurlijker wordt het in het Beginner Circus, het funpark voor jonge freestylers met kleine kickers, wave tracks en boxen. En natuurlijk op de sneeuwscooterbaan, de eerste alleen voor kinderen.

Maar de Kindererschneealm is zeker niet het einde van het verhaal. Twee andere gebieden zijn geheel gewijd aan de kleine wintersporters. Allereerst is er het Murmli Park midden in Serfaus. Alle gasten kunnen zich gratis uitleven op dit terrein van 10.000 m². Op de zacht glooiende weide wachten bijvoorbeeld twee lopende banden, een draaimolen, een iglo en vele speelfiguren. Dit alles is vooral geschikt voor kinderen tussen 3 en 4 jaar. Juist voor deze groep heeft de Skischool Serfaus ook een speciaal leerconcept ontwikkeld, genaamd “Zachte geboorte van skikinderen”. Tot slot wacht Berta’s Kinderland op het middenstation van de Sonnenbahn in Fiss-Ladis. Op de lopende banden, op de oefenplateaulift, in het schuttersputje, in Berta’s klankenbos, op de speelplaats, de racebaan, de tubingbaan of in de individuele leergebieden. En de kleine gasten kunnen kijken hoe ver ze zich al ontwikkeld hebben op Berta’s leerpad.

Naast al het leren is plezier natuurlijk ook een prioriteit bij Skischool Fiss-Ladis. Daarom staat het team bekend om zijn kinderanimatie. Hoogtepunten zijn bijvoorbeeld de Punch and Judy show, de skirace of de indianendag. Berta runt trouwens ook een crèche: vanaf 3 maanden wordt het kroost hier opgevangen in royaal ingerichte ruimtes met klimtoren, slaaphoek, kinderbioscoop en Berta’s mini-sneeuwland.

Er is ook een extra gebied voor kinderen die op één plank in plaats van twee de berg af willen slingeren. Berta’s Boarderclub bij de Möseralmbahn in Fiss is een oefenterrein speciaal voor snowboarders. Vanaf 6 jaar kunnen ze zich hier uitleven op een boardercross, een golfbaan en diverse speciale routes. Eerste sprongen worden getest op de airbag.

Als je denkt dat het familieplezier ophoudt als je de vallei bereikt, heb je het mis. Buiten de pistes gaat het plezier verder. Er zijn bijvoorbeeld twee rodelbanen. Op een van hen is er regelmatig veel plezier, zelfs ’s avonds. Daarna bewijzen demoteams van de skischool zich als acrobaten en is er ook vuurwerk.

Skigebied Hohentauern

“Een beetje dichter bij de hemel” is het motto van het Sportsdorf Hohentauern – en terecht. Het skigebied Hohentauern biedt werkelijk hemels skiplezier voor het hele gezin. Vooral de kleintjes komen aan hun trekken in de skikleuterschool met skicarrousel en tovertapijt. Kinderen tot zes jaar mogen gratis met de lift onder begeleiding van hun ouders. De gezinsvriendelijke pistes met ongeveer 10 pistenkilometer dragen het Stiermarkse pistekwaliteitskeurmerk.

Skigebied Zillertal Arena

Hoewel het in 1962 werd geopend en al 10 jaar “getrouwd” is met de Zillertal Arena (143 pistenkilometer), is het Gerlosplatte plateau bij Krimml nog steeds een geheime tip. Het zijn vooral vaste gasten en jonge gezinnen die hier komen en het is er meer ontspannen dan snel. Slechts enkele snowboarders en waaghalzen zoeken avonturen op de piste. Toch staat de Gerlosplatte garant voor puur skiplezier – elke vakantiegast vindt hier zijn ideale piste. Verschillende stoeltjesliften brengen skiërs naar de top van de berg. Eenmaal op de top wordt de volledige schoonheid van de Gerlosplatte onthuld – een 360-graden panorama als iets uit een prentenboek. Voor kinderen is het familieskigebied perfect, want Hochkrimml biedt voor elk niveau de juiste moeilijkheidsgraad. Je kunt niet om een skischool heen, zodat de kinderen vanaf het begin op de juiste manier met de ski’s leren omgaan, maar ook hoe ze zich op de piste moeten gedragen. In Arena FUNtasyland beginnen de kleintjes op het tovertapijt en de touwlift, tussen de pelsjagershut en de indianententen. Maar daarna is het snel naar de beginnerspiste voor de Filzsteinalm en naar de wereld van de pistes op de Gerlosplatte.

In het Zillertal, na het nemen van de lift naar boven, is er voor alle niveaus de juiste piste.

’s Avonds kun je rodelen op de Filzstein. De beste manier om de spieren en zintuigen te ontspannen is in de kristalbaden in Wald (Pinzgau), niet ver van Krimml. De glazen architectuur zorgt voor een onbelemmerd uitzicht op het bergpanorama. Er is een grote glijbaan, peuterbad voor kleine kinderen, ligstoelen, massages en een restaurant.

Trins Skigebied

Rustig gelegen in het Gschnitztal, een zijdal van het Wipptal, biedt Trins een goede mix van rust en toegang tot de pistes. Trins ligt slechts ongeveer 30 kilometer van Innsbruck en is dus niet ver van verschillende grotere skigebieden. Tegelijkertijd is het rustig in de enigszins afgelegen vallei. Het bijzondere van het skigebied van Trins (1 pistenkilometer) zijn de pistes die in trappen op de helling liggen. Daardoor zijn ze bijzonder helder en aangenaam om te skiën. Voor de kleintjes is er een glijbaanheuvel, een kinderspeelplaats en een opwarmruimte met toezicht.

Skigebied Brunnalm

De skigebieden in Oost-Tirol zijn nog steeds insider tips. Fantastische afdalingen, perfecte kinderopvang en vele recreatieve activiteiten buiten de pistes wachten op je, bijvoorbeeld in het rustige Defereggental. Midden in het dal ligt het skigebied Brunnalm met 17 km familiepistes. De ingang bij de Brunnalm kabelbaan is aan de rand van St. Jakob. Onderaan de gondel kunnen de kleintjes leren in het kinderskipark op de sleeplift en oefenpiste. Op de top van de helling wachten wijd vertakte plezierpistes en verschillende rustieke hutten. Een onverslaanbaar argument voor gezinnen is het relatief lage prijsniveau in het Defereggendal.

Skigebied Grünberg

Het kleine, fijne Obsteig ligt in het district Imst op een prachtig zonneplateau. De trots van het dorp is het Kinderland aan de voet van de plaatselijke berg van Obsteig, de Grünberg (1.102 m). De zachte piste met een afdaling van 1 km is bij uitstek geschikt voor de eerste skipogingen van kinderen en beginners en tegelijkertijd gemakkelijk hanteerbaar voor ouders. Een grote, vlakke winterspeeltuin wacht op skibeginners, die meteen via verschillende tovertapijten de piste op worden gebracht om de vele kleurrijke hindernissen uit te proberen. De Grünberg T-bar lift naast de hoofdpiste brengt je nog iets hoger, waar een 700 meter lange blauwe piste wacht op volwassen beginners en licht gevorderde skiërs en snowboarders.

Skigebied Buchensteinwand/Pillersee

Midden in de Kitzbüheler Alpen, tussen de bekende skigebieden Leogang en Fieberbrunn, ligt het stadje Hochfilzen en het bijbehorende skigebied Buchensteinwand/Pillersee (22 pistenkilometer). Het dorp in het Pillerseetal heeft de perfecte ligging voor toegang tot het skigebied en tegelijkertijd is het zo rustig en stil als een alpendorp maar kan zijn. De skischool in Hochfilzen biedt speciale zorg voor de jongeren met een skispeeltuin, skikleuterschool en peuteropvang, verpakt in een “kindvriendelijk” dagprogramma. Gekwalificeerde lessen met opgeleide kinderskileraren ronden het gezinsvriendelijke aanbod af.

Familievriendelijke skigebieden in Frankrijk

Chamrousse Skigebied

De kleine gemeente Chamrousse met zijn 400 inwoners ligt tussen 1.400 en 2.250 meter hoogte in de Franse Alpen. Vanaf de bergtoppen van het 90 kilometer lange skigebied Chamrousse heb je een adembenemend uitzicht op de nabijgelegen stad Grenoble.

Het skigebied van Chamrousse heeft een stempel van gezinsvriendelijkheid gekregen en niet zonder reden. Chamrousse biedt al kinderopvang voor de allerkleinsten vanaf één jaar. En vanaf drie jaar kunnen kinderen spelenderwijs leren skiën in de skischool. Er is ook een Kids Fun Park voor het eerste freestyle plezier. Een ander voordeel voor gezinnen is dat de appartementencomplexen in Chamrousse direct aan de piste liggen. Dit maakt het gemakkelijk en ongecompliceerd om met de kinderen in het skigebied te komen. De 16 liften brengen gezinnen snel en comfortabel naar de sneeuwzekere toppen.

Een skischool is onderweg in het Chamrousse skigebied.

Ter afwisseling van het skiën kunnen gezinnen genieten van schaatsen en de twee actievolle rodelbanen. In het nabijgelegen avonturenbad “Center aquatique Flottibulle” kunnen waterratten zich onder meer uitleven op een waterglijbaan.

Skigebied Le Grand Domaine

Ken je het sneeuwgat van de Savoie al? Dit is de naam voor het gezinsvriendelijke Valmorel in de Savoyse Alpen. Het ligt 35 km ten zuiden van de Olympische stad Albertville op 1.400 m hoogte en is een van de mooiste en gezelligste skidorpen van Frankrijk. Het centrum van het dorp, dat voornamelijk uit chalets bestaat, is gebouwd in de typische regionale stijl van hout en natuursteen. Kleine boetiekjes, gezellige restaurants, mooie winkels en accommodaties liggen direct aan de piste. Het skigebied heet “Le Grand Domaine” (2.550 m) en doet zijn naam eer aan. Je kunt kiezen uit 165 pistenkilometer.

Direct naast het dorp liggen de brede en vlakke beginnerspistes met bijzonder langzaam werkende liften. Daartussen lopen voornamelijk groene en blauwe beginnerspistes in stervorm. De skischolen en skikleuterscholen bevinden zich ook in deze gebieden. Vanwege zijn ligging, maar ook omdat het is uitgerust met 350 moderne sneeuwkanonnen, wordt Valmorel geacht tot half april sneeuwzekerheid te hebben.

Tijdens het winterseizoen biedt het resort een gevarieerd programma van sport, spel en shows. Beneden in het dal in Aigueblanche (12 km) is er bijvoorbeeld een groot familiezwembad met twee binnenbaden, een reuzenglijbaan en andere activiteiten.

Familievriendelijke skigebieden in Duitsland

Skigebied Söllereck

Oberstdorf is de zuidelijkste gemeente van Duitsland en ligt op een hoogte van 813 meter. Het kuuroord met uitzonderlijk schone lucht heeft ongeveer 9.900 inwoners en is een van de populairste vakantiebestemmingen in Duitsland. Het prestigieuze wintersportoord heeft een van de modernste en grootste skischansen ter wereld en is de locatie voor internationaal bekende skiwedstrijden. Een vanzelfsprekendheid is de gratis skibus voor wintersporters, die regelmatig het skigebied Ski Oberstdorf Kleinwalsertal aandoet. Gezinnen met kleine kinderen, beginners en terugkerende skiërs wordt aangeraden te beginnen met het gebied bij Söllereck (1.450 m). Hier zijn 12 pistenkilometer, waarvan 5 km gemakkelijke en 5 liften. Het Söllereck is door Kinderland Bayern® als bijzonder gezinsvriendelijk gecertificeerd. Zo is er een gratis oefengebied met skicarrousel, iglo, lopende band en tovertapijt, waar kinderen door toegewijde skileraren spelenderwijs kennismaken met skiën. Actievol plezier is gegarandeerd in de Alpine Coaster, een snelle, 850 meter lange rodelbaan met snelheden tot 40 km/u. Bij het dalstation van de Söllereck kunnen ook sneeuwfietsen worden gehuurd.

Oberstdorf biedt ook een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van samen een iglo bouwen? Wie meer van snelheid houdt, kan kiezen uit rodelen, airboarden, snowbiken, sneeuwscooteren, zorbing, enz. Curling, schaatsen, hondensleeën en sneeuwschoenwandelingen zijn iets rustiger. Een mooie voetgangerszone met aantrekkelijke winkels om te flaneren en restaurants van alle categorieën ronden het perfecte familieaanbod af.

Skigebied Großer Arber & Skigebied Silberberg

Bodenmais met zijn 3.300 inwoners ligt op een hoogte van 689 m aan de voet van de hoogste berg van het Beierse Woud, de Großer Arber (1.456 m). Het gezellige luchtkuuroord is het ideale uitgangspunt voor een afwisselende wintervakantie met het gezin. Je kunt kiezen uit twee familieskigebieden: “Großer Arber” en “Silberberg”.

Het skigebied Silberberg (tot 955 m) bekoort met heldere en gezinsvriendelijke pistes. Er zijn in totaal 2 km goed geprepareerde pistes. In het kinderpark met tovertapijt, skicarrousel en toezicht leren de kleine gasten spelenderwijs de ABC’s van de wintersport. Wie genoeg heeft van het skiën, kan de meer dan 500 m lange winterrodelbaan uitproberen of de showmijn bezoeken die midden in het skigebied ligt. De 955 m hoge Silberberg heet niet voor niets zo. Mensen graafden 500 jaar geleden al naar zilver en andere mineralen in de mijnen. Eeuwenoude tunnels, een ondergronds meer en vele interessante exposities brengen het verleden weer tot leven.

Het skigebied Großer Arber (tot 1.456 m) scoort met een veel grotere verscheidenheid, bijvoorbeeld het zeer veeleisende alpine WK-parcours van het Ski Country Performance Centre. Er zijn in totaal 6 liften en 10 km aan pistes met de nadruk op blauwe en rode pistes. De Arber wordt beschouwd als de meest sneeuwzekere Duitse middelgebergtetop, maar ook hier is geïnvesteerd in een moderne besneeuwingsinstallatie, zodat skiën meestal tot half april mogelijk is. Gezinnen genieten van de 6-persoonsliften, waarmee iedereen samen in een paar minuten het hoogste punt van het skigebied kan bereiken. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het Beierse Woud en het Boheemse Woud. Een heel bijzondere ervaring is zeker de 8 km lange toerloop van de Großer Arber naar het binnenzwembad in Bodenmais. De moeilijkheidsgraad is gemakkelijk tot gemiddeld.

Het populaire ArBär-Kinderland met 4 lopende banden in verschillende lengtes en een skicarrousel biedt ideale omstandigheden voor kinderen en beginners om kennis te maken met de wintersport. Er is ook een opwarmruimte en kindvriendelijke toiletten. Kinderen die aan de cursussen deelnemen, krijgen tussen de middag een hapje en een drankje. Heel bijzonder is het familiecrosspark op de Thurnhof-piste. Deze bestaat uit kleinere golven, heuvels en enkele steile bochten. Hier kan iedereen zich wagen aan sprongen – rijplezier gegarandeerd! Bodenmais en de omgeving bieden veel gevarieerde mogelijkheden voor de avonden of een dagje skiën: schaatsbaan, curlingbaan, een groot netwerk van winterwandelpaden, het Silberbergbad met saunalandschap en het Bayerwald-dierenpark in het nabijgelegen Lohberg met inheemse fauna. Ook een bezoek aan de JOSKA glasfabriek in Bodenmais is een aanrader.

Skigebied Unternberg

Ruhpolding in Opper-Beieren is vooral bekend als langlaufbestemming en voor de wereldkampioenschappen biatlon die er elk jaar plaatsvinden. Maar naast Noordse sporters komen ook skiërs hier aan hun trekken. Met 2,5 kilometer piste is het skigebied Unternberg absoluut geschikt voor gezinnen, lerende kinderen en plezierskiërs. Ondanks de geringe omvang van het gebied heeft Unternberg alle voorzieningen van een groot skigebied, van kunstmatige besneeuwing en verschillende alpenhutten tot schijnwerpers in de avond. Een pluspunt van de kleine plek is de diepe sneeuwhelling boven de piste. Hier kunnen ervaren freeriders met een stoeltjeslift omhoog naar de Unternberg Alm en genieten van de 3,6 km lange skiroute.

Skigebied Nesselwang

Het kleine dorpje Nesselwang ligt in het waarschijnlijk meest ongerepte deel van de Allgäu aan de voet van de Alpspitze (1.575 m), waar brede landwegen en kleine beekjes langs de idyllische dorpjes kronkelen. Het skigebied van Nesselwang is vrij indrukwekkend in de verder vrij vlakke uitlopers van de Alpen. De 8 km blauwe en rode pistes zijn gemakkelijk te overzien en gezinnen kunnen genieten van een rustige afdaling. Om ervoor te zorgen dat ouders en oudere kinderen zich niet vervelen, omvat het repertoire van dit mooie gebied een 700 m lange zwarte piste, het 5ive Alpspitzpark en de verlichte 2 km lange nachtpiste. Overigens moet Nesselwang in de Allgäu niet worden verward met het Oostenrijkse Nesselwängle dat een kleine 40 km verderop in het Tannheimtal ligt en waaraan ook een klein skigebied is verbonden.

Skigebied Bocksberg

De stad Goslar in Nedersaksen ligt aan de noordoostelijke rand van het Harzgebergte en daarmee in een van de mooiste wintersportgebieden van Duitsland. De ingang van de Bocksbergbahn, die naar het gelijknamige skigebied leidt, bevindt zich in de wijk Hahnenklee-Bocksberg. Vijf afdalingen met een totale lengte van 4,3 km wachten hier op je. Zes liften brengen je naar de hellingen van de Bocksberg (726 m). Voor beginners is er een kinderlift met een piste van 200 m, waar je op een ontspannen manier de eerste bochten kunt oefenen. De 1,5 km lange rodelbaan is ’s avonds over de laatste 400 m verlicht.

Familievriendelijke skigebieden in Italië

Skigebied Alpe di Siusi

Castelrotto ligt in Zuid-Tirol (Italië), precies tussen Bressanone en Bolzano, en op slechts 100 km van Innsbruck. Het mooie marktstadje heeft ongeveer 6.500 inwoners en ligt op een hoogte van 1.060 meter. Veel van de huizen in dit traditionele dorp zijn versierd met uitgebreide muurschilderingen. Het dorpsgebied omvat ook Siusi en de Alpe di Siusi, met 52 km² de grootste alpenweide van Europa. De Alpe di Siusi is grotendeels autovrij, dus wij raden je aan de gratis skibus van Castelrotto naar het dalstation in Siusi te nemen (ca. 3 km). De rondrijdende kabelbaan brengt je snel naar 1.800 m, waar het idyllische hoogplateau wacht om ontdekt te worden. De Alpe di Siusi fascineert met zijn bevrijdende uitgestrektheid en adembenemende landschap. 60 kilometer perfect geprepareerde pistes worden toegankelijk gemaakt door 22 moderne liften en zijn 100% besneeuwd. De pistes zijn verdeeld in 30 km blauwe, 29 km rode en 1 km zwarte pistes, waardoor ze ideaal zijn om met het hele gezin van te genieten.

Verschillende ski-kinderdagverblijven en pretparken voor kinderen zijn beschikbaar om de honger naar wintersport te stillen. Er zijn tunnels, tovertapijten, springkussens en zelfs een mini-sneltrein. Voor een skivrije dag hebben waterratten twee opties: De Acquarena in Brixen (27 km) en de Mardolomit in Ortisei (11 km). Beide baden hebben verschillende zwembaden, waterglijbanen, pekelbaden, verschillende sauna’s, stoombaden en gastronomie. Wie andere sporten wil beoefenen of gewoon wil genieten van het sprookjesachtige landschap kan kiezen uit sneeuwschoenwandelen, wandelen, langlaufen, skitochten, sleeën, paragliden en schaatsen. Vrijwel op loopafstand van Castelrotto ligt het kleine skigebied van Marinzen, waar op dinsdag en donderdag van 19.00 tot 22.00 uur nachtskiën wordt aangeboden op 2,3 km.

Skigebied Merano 2000

In het Italiaanse familieskigebied Merano 2000 is kinderopvang een topprioriteit. Ondanks de in totaal 40 km afdaling hebben de ouders een goed zicht op de cruciale gebieden. “Luckis Kinderland” is de nieuwe buitenspeeltuin en winterpretpark voor kinderen. Het levensgrote Haflingerpaard Lucki dient als oriëntatiehulp en begeleidt de kinderen op en van de pistes. De speeltuin bevindt zich direct bij het bergstation van de kabelbaan Merano 2000, zodat ouders hun kroost altijd in de gaten kunnen houden. Een hoogtepunt voor het hele gezin is de “Alpine Bob”. De langste railrodelbaan van Italië loopt 1,1 km de berg af en zonder uit te stappen brengt hij de bobsleeërs direct weer naar boven. Dat noemen wij service!

Familievriendelijke skigebieden in Zwitserland

Skigebied Arosa-Lenzerheide

Het familievakantieoord Arosa in Zwitserland telt ongeveer 3.100 inwoners en ligt op een hoogte van 1.775 m in het Schanfiggerdal. Sinds de fusie met Lenzerheide tot het skigebied Arosa-Lenzerheide wachten hier 225 km sneeuwzekere pistes en 50 liften op wintersporters. Met 110 km aan blauwe pistes zijn er hier vooral gemakkelijke, gezinsvriendelijke afdalingen. Naast deze gezinsvriendelijke pistes kunnen gezinnen zich hier ook verheugen op verschillende kindergebieden, zoals de “Arosa Junior Club”, het “Honigland”, het “Kinderland Auarara” en het “Snowli-Kinderland” met kinderopvang en overdekte ruimtes. Ski-kinderdagverblijven en -scholen, evenals kinderliften, tovertapijten, kindercarrousel en speelplaatsen in de sneeuw ronden het aanbod af. Zo zijn de kleintjes in het skigebied Arosa-Lenzerheide in goede handen en kunnen ze spelenderwijs leren skiën, terwijl hun ouders zich wagen aan de meer uitdagende pistes, zoals bijvoorbeeld de FIS-afdaling of de Gipfelstürmer-tour. Of ze kunnen achterover leunen in een van de talloze gezellige berghutten en genieten van de zonovergoten terrassen. Het hele gezin kan dan aan het einde van een geslaagde skidag samenkomen op de 3 km lange “Pradaschier” rodelbaan en samen de 480 hoogtemeters met ontelbare bochten bedwingen.

Fantastisch uitzicht in Arosa-Lenzerheide.

Een ander bijzonder aanbod in Arosa is het “Eekhoornpad”. Op het themapad vertellen informatieborden aan jong en oud interessante feiten over eekhoorns. De diertjes eten zelfs rechtstreeks uit de handen van de bezoekers.

Een andere zeer bijzondere ervaring is de “feeëngondel”. Op bepaalde dagen in januari en februari kunnen kinderen ’s avonds in de kabelbaan Arosa-Weisshorn stappen en in een mysterieuze sfeer luisteren naar de prachtige sprookjes van de Zwitserse bergen.

Familievriendelijke skigebieden in Tsjechië

Skigebied Špičák Železná Ruda

Het Tsjechische dorp Železná Ruda (Nederlands: Markt Eisenstein) ligt op 750 m en slechts ongeveer 3 km van de Duitse grens bij Bayerisch Eisenstein. Het Špičák skigebied met zijn 8,5 km aan pistes is een van de wintersportcentra in het Boheemse Woud. Het gebied wordt ook echt optimaal gebruikt. Aan de voet van Špičák (1.202 m) verwelkomt Pinguinland beginners, terwijl verderop blauwe en rode pistes en zelfs een zwarte piste wachten op gevorderde skiërs. Er is ook een sneeuwpark en een verlichte piste. Een pluspunt is de nabijheid van het Arber skigebied net over de Duitse grens. Als je met de kinderen een korte rit wilt maken, bereik je de 15 km lange afdaling bij de Großer Arber al na 10 km.

Skigebied Zadov-Churáňov

Aan de Tsjechische kant van het Boheemse Woud ligt het rustige dorpje Stachy. Het aaneengesloten familieskigebied Zadov-Churáňov zorgt op 5 kilometer piste voor de grootst mogelijke afwisseling. In totaal twee stoeltjesliften en zes T-bar-liften bieden toegang tot het skigebied dat bestaat uit gemakkelijke en middelzware pistes en dus ideaal is voor beginners. De blauwe pistes zijn voornamelijk vlak, goed aangelegd en dus zeer praktisch voor ouders die hun kinderen in de gaten willen houden. De rode Rukáv-piste is de langste piste in het gebied met 1,3 kilometer uitdagende piste. De uitgang van het hoogste liftstation bevindt zich op Churáňov (1.118 m).

Familievriendelijke skigebieden in Polen

Skigebied SKI & SUN Świeradów-Zdrój

Het Poolse kuuroord Świeradów-Zdrój (Nederlands: Bad Flinsberg) staat niet alleen bekend om zijn geneeskrachtige water, maar ook om de weelderige sneeuwval en een prachtig, rustig skigebied. De 2,5 kilometer pistes zijn verdeeld over blauwe en rode pistes die door bosgangen naar het dal slingeren. Naast de T-bar liften is de Heufuder 8-persoonsgondellift een modern liftsysteem en tientallen sneeuwkanonnen ondersteunen de toch al overvloedige natuurlijke sneeuw. Ook het populaire nachtskiën is hier mogelijk.

Familievriendelijke skigebieden in Slowakije

Skigebied Tatranská Lomnica

Het besneeuwde dorp Tatranská Lomnica is het toeristische centrum van de Hoge Tatra. In het gelijknamige skigebied ski je op de Lomnica Peak (2.634 m), de op één na hoogste top van Slowakije. Op 12 kilometer aan pistes is er voor wintersporters van alle leeftijden iets te beleven: zo loopt hier de langste en steilste piste van het land, kun je in een speciale freeride-zone off-piste gaan op beveiligde tracks en kunnen kinderen met grote banden van de snowtubing-piste afglijden. Wij vinden deze Slowaakse skiparel klein maar machtig: Klein maar machtig!

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter