Een keer in de pistenbully rijden – de droom van de copiloot

25-04-2023 - SnowTrex

Elke avond veranderen de reusachtige pistenbully’s de omgewoelde pistes weer in een onberispelijk White Carpet. In sommige skigebieden kunnen passagiers in de tot 500 pk sterke voertuigen meerijden en het werk van de “helden van de nacht” van dichtbij meemaken. Zelfs zelf rijden is op sommige plaatsen toegestaan! De PK-monsters starten meestal na de officiële sluiting van de liften tussen 16 en 17 uur; een ritje in de cabine is dus zeer ontspannen na de skidag mogelijk. Aantrekkelijk is voor veel gasten in ieder geval dat er geen voorkennis voor de rit nodig is. Kinderen mogen vanaf een bepaalde lengte mee en volwassenen mogen tegen meerprijs op sommige locaties zelf sturen. Ook voor het besturen is – behalve in sommige gevallen een rijbewijs – geen ervaring vereist, want instructies en tips tijdens het rijden geeft de piloot direct zelf. Zin in een alternatief rondje op de piste? Wij hebben enkele aanbiedingen samengesteld:

Pistenbully’s zijn echte PK-monsters.

Skigebied Serfaus-Fiss-Ladis (Oostenrijk)

In Serfaus begint het plezier voor de passagiers om 16:15 uur bij het panoramarestaurant bij het middelstation Komperdell. Naast de bestuurder passen er maximaal twee volwassenen en een kind in de cockpit. In Fiss begint de rondrit direct bij het dalstation van de Schönjochbahn bij de “Pistenbully-Treff-Würfel”. Hier mogen maximaal drie volwassenen en een kind meerijden.

Skigebied Lermoos/Grubigstein (Oostenrijk)

Eveneens relatief gunstige ritjes bieden de bergbanen Langes in Lermoos in de Tiroler Zugspitz Arena aan. Maximaal twee uur lang rijdt de passagier met het voertuig over de pistes op de Grubigstein en leert daarnaast ook nog allerlei interessante weetjes over het werk als bestuurder van de bully. Voorwaarde is naast het betalen van de prijs een geldige skipas voor de Grubigbahn.

Skigebied Liftverbund Feldberg

Op de Feldberg bij Hinterzarten is er een privé-uurtje, want per machine mag er slechts één passagier meerijden. Vanaf 17 uur is een ritje van een uur op de pistes van de hoogste berg van het Duitse middelgebergte mogelijk. Daarbij maakt de bergbaan een verschil tussen een gewone rit met de pistenbully en de preparatie van de pistes met de bully.

Skigebied Hochzeiger

De 40 pistekilometers in het skigebied Hochzeiger bij Jerzens worden in totaal door zes pistenbully’s geprepareerd. Wie 40 minuten lang wil meerijden, moet zich op tijd aanmelden omdat de plaatsen snel zijn volgeboekt.

In de avond gaan de pistevoertuigen aan het werk.

Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

In het Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn kunnen de moedigen onder ons ook zelf eens in de pistenbully rijden. Zelfs kinderen langer dan 1,40 m mogen zelf rijden.

Skiregio Montafon-Brandnertal

In Montafon mogen alleen meerderjarigen zelf rijden en om mee te rijden moet je minimaal 10 jaar oud zijn. Na een theoretische inleiding bij de Valisera Hüsli mag je ongeveer een uur over de pistes van Silvretta-Montafon rijden. Elke passagier krijgt achteraf dan wel een pistenbully-rijbewijs en een T-shirt.

In enkele skigebieden zijn de begeerde plaatsen in de cabine al lang van tevoren volgeboekt. Daarom kunnen geïnteresseerden het beste op tijd hun persoonlijke beleving in het pistevoertuig boeken – en de bijbehorende skivakantie dan ook meteen maar.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter