Skiën met James Bond: 007-locaties in de Alpen

27-06-2023 - SnowTrex

Wilde achtervolgingen door de diepe sneeuw en spectaculaire stunts op ski’s of sneeuwscooters horen bij het verplichte repertoire van veel James Bond-films. De unieke panorama’s van de imposante Alpen in Oostenrijk, Frankrijk, Italie en Zwitserland vormen het perfecte decor voor bijzondere actiescenes.

Skiën met James Bond: 007-locaties in de Alpen, zoals het panoramarestaurant op de Schilthorn in de Jungfrau Skiregio in Zwitserland.


Een overzicht van de James Bond-locaties in de Alpen

OordLandSkigebied & pistekilometers
OberlechOostenrijkSkigebied Arlberg (306 km)
ZermattZwitserlandSkigebied Zermatt (200 km)
SerfausOostenrijkSkigebied Serfaus-Fiss-Ladis (198 km)
ValmorelFrankrijkSkigebied Le Grand Domaine (165 km)
WengenZwitserlandSkigebied Grindelwald/First & Kleine Scheidegg/Männlichen (155 km)
Bettmeralp, Riederalp, FiescheralpZwitserlandSkigebied Aletsch Arena (104 km)
Saas-FeeZwitserlandSkigebied Saas-Fee (100 km)
MürrenZwitserlandSkigebied Mürren-Schilthorn (51 km)
GrächenZwitserlandSkigebied Grächen/Hannigalp (44 km)
WerfenwengOostenrijkSkigebied Werfenweng (27 km)

Spectre (2015)

Opnamelocatie: Sölden

Veel scènes van de 24e James Bond-film werden opgenomen in het Ötztal, meer bepaald in de ski- en partyhotspot Sölden. Op de Gaislachkogl midden in het skigebied, maar ook op de gletsjerweg met de hoogste verkeerstunnel van Europa, vond de filmploeg de perfecte locaties om dramatische duels, actievolle achtervolgingen en de dreigende schurk op te voeren. “Tirol had alles wat we nodig hadden om zulke scenes te filmen”, sprak coproducent Gregg Wilson al voor de opnames in het Ötztal. Directeur Sam Mendes noemde Sölden ook wel een “fantastic place”.

007 Spectre (2015) Snow Plane Scene (HD)

De Amerikanen waren vooral bijzonder onder de indruk van één gebouw: het toprestaurant Ice Q op 3.000 m boven Sölden. Het futuristische gebouw fungeert als de kliniek van de tegenstander van Bond, Franz Oberhauser (gespeeld door Christoph Waltz). Met zijn puristische architectuur vormt de koele kubus met zijn glazen fronten de ideale setting. “En wat is er spannender dan op de top van de wereld te staan”, zegt Dennis Gassner, productieontwerper en locatiescout. Dit symbool van Bond’s universum slaat de spijker op de kop hier op meer dan 3.000 m boven de zeespiegel.

Een Land Rover uit de Bond-film “Spectre” herinnert ons aan de opnames in het skigebied van Sölden.

Het Ice Q-Restaurant werd zelfs in Londen nagebouwd om enkele actiescènes op te nemen. In de voltooide film is de dubbelganger echter niet te onderscheiden van het origineel. Ook in het kleine Obertilliach in Oost-Tirol werden verschillende scènes opgenomen. Een klein kerkje omgeven door oude boerderijen, daarnaast een kleine skipiste met een handvol liften. Dit is Tiroolse charme in zijn puurste vorm. De authentieke achtergrond van het oorspronkelijke dorp vormt een scherp contrast met het moderne glazen gebouw aan de Gaislachkogel en toont opnieuw de rijke verscheidenheid aan Oostenrijkse locaties.

The World Is Not Enough (1999)

Opnamelocatie: Chamonix

‘The World Is Not Enough’ is de derde James Bond film waarin Pierce Brosnan het personage speelt. In Chamonix, Frankrijk, speelde hij samen met Sophie Marceau, die Elektra speelt. De twee worden vanuit de lucht aangevallen door vier paragliders. Wat volgt zijn scènes op de gebruikelijke, actievolle Bond manier.

Bond and Elektra King under Attack [James Bond Semi Essentials]

The Living Daylights (1987)

Opnamelocatie: Weißensee

De gemeente met het kleine meer ten noorden van Hermagor in Karinthië is bijzonder idyllisch gelegen. Het gebied rond het meer wordt bijna mystiek in zijn witte wintervacht. Het bevroren meer diende hier onder andere als filmlocatie voor 007-achtervolgingsscènes. James Bond, toen gespeeld door Timothy Dalton, probeert met de mooie Kara onopgemerkt over de pas te komen, wordt ontdekt en achtervolgd door de grenspolitie.

The Living Daylights - Snow Chase

For Your Eyes Only (1981)

Opnamelocatie: Cortina d’Ampezzo

Roger Moore nam in 1981 deel aan wilde achtervolgingen op ski’s en motoren door de Dolomieten. Het verfijnde Cortina d’Ampezzo met zijn grote skigebied en zijn majestueuze 3.000 meter hoge toppen vormde hiervoor het perfecte decor. De scènes werden op verschillende locaties opgenomen, waaronder de ijsbaan, de bobsleebaan, het observatorium en het prachtige Miramonti Majestic Grand Hotel. Er is dan ook veel vraag naar deze plaats onder de die hard Bond-fans.

James Bond Jumping - Cortina d'Ampezzo 1981

The Spy Who Loved Me (1977)

Opnamelocatie: St. Moritz

Het Engadin, een hooggelegen dal in de Graubünden, is niet alleen sneeuwzeker, maar ook zeer gevarieerd door het landschap van meren, gletsjers en bossen. Een ideale locatie voor een Bond-film met alpine flair. De openingsscène van de film uit 1977 werd zeer dicht bij de verfijnde ski-hotspot St. Moritz opgenomen. James Bond wordt gevolgd – ja, alweer – en vlucht op ski’s over de besneeuwde hellingen. De scènes voor skiërs werden overigens onder leiding van de ondernemer Willy Bogner uit München gecreëerd. De ex-ski-racer werkte al bij verschillende Bond-films achter de schermen mee, omdat hij als geen ander de actie in de sneeuw kon ensceneren.

The Spy Who Loved Me

On Her Majesty’s Secret Service (1969)

Opnamelocatie: Mürren

Een ander Bond-monument, dat ook vandaag de dag nog veel toeristen en fans trekt, ligt in de buurt van Mürren in de Jungfrau-regio – meer bepaald op de top van de 2.970 m hoge Schilthorn. In de film is het topplateau het hoofdkwartier en onderzoeksinstituut van de schurk Blofeld. In werkelijkheid is de fictieve vesting een modern 360° draaiend restaurant, waar vandaag een klein Bond-museum met een interactieve tentoonstelling over de filmopnames is gevestigd. Hier kunnen bezoekers een vliegles nemen in de helikoptersimulator of filmpjes bekijken in de eigen bioscoop van het museum. Overal in het restaurant is het 007 logo versierd en op de menukaart staan de ‘Cappuccino 007’, de ‘Spaghetti James Bond’, de ‘Coupe 007’ en natuurlijk de ‘Martini 007’.

On Her Majesty`s Secret Service (1969) - Ski chase

Andere locaties in Zwitserland

De Jungfrau-regio lijkt een bijzonder populaire locatie te zijn voor regisseurs van de James Bond-films. In Grindelwald, bijvoorbeeld, werd een snelle ontsnappingsscène op ski’s geschoten. Een achtervolging per auto werd bijvoorbeeld opgenomen tussen Stechleberg en Lauterbrunnen op de ijsring, bij de Furka Pass en in Andermatt.

Dakkoffers & dakdragers – besparen ruimte wanneer je in de winter reist met ski’s en dergelijke

Of het nu gaat om kleding, uitrusting of skischoenen. Elke wintersporter weet dat je ...

Strooiers zorgen voor perfect geprepareerde pistes in het skigebied

Zachte carvingbochten op perfect geprepareerde pistes: dit of iets vergelijkbaars is ...

$stickyFooter