Skiën tijdens de zomer (deel 1/3) – gletsjerskigebieden in de Alpen

07-06-2022 - SnowTrex

Het skiseizoen is voorbij? Niet overal!

Voor alle die ook gedurende de zomer hun skispullen niet zomaar op zolder of in de kelder willen pakken is er goed nieuws. Er zijn wereldwijd enkele skigebieden die nog steeds geopend zijn. Of het nu in de Alpen, Noord- of Zuid-Amerika of zelfs aan de andere kant van de wereld in Nieuw-Zeeland of Australië is – elk gebied heeft zijn eigen charme en is zeker een reis waard. Wij hebben een selectie van aantrekkelijke skigebieden voor de zomer samengesteld. We beginnen in het eerste deel met zeven gletsjerskigebieden in de Alpen.


De gletsjerskigebieden in de Alpen

Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland – de drie Alpenlanden zijn weliswaar totaal verschillend maar ze hebben toch één ding gemeen: het skiën is hier ook in de zomer mogelijk. Althans in sommige skigebieden.

Frankrijk

Tignes – het super skigebied in de Franse Alpen. Espace Killy is niet alleen voor de profs die hier trainen aantrekkelijk. Omdat men hier bijna 10 maanden per jaar kan skiën is het gebied bij het Vanoise massief ook bij de overige wintersporters erg populair. Goede sneeuw is gegarandeerd door de hoge ligging tot 3456 meter. De pistes bij de Grande Motte gletsjer zijn van 15 juni tot 04 augustus 2013 geopend. Wintersporters van elk niveau kunnen zich hier van 07:15 tot 13:00 uur op de blauwe, rode en zwarte pistes uitleven. Maar ook snowboarders en freestylers komen hier volledig aan hun trekken. Het gletsjersnowpark met halfpipe, rails en obstacles zorgt voor heel veel plezier. En de afdaling met een ondergrondse kabelbaan is ook een echt belevenis.

Afgezien van Tignes kan men ook in Les Deux Alpes van 22 juni tot 31 augustus 2013 lekker skiën. De liften in een van de grootste zomerskigebieden in Europa brengen de skiërs van 7:15 tot 00:30 uur naar de hellingen van de Mont-de-Lans gletsjer. Op de zonnige pistes – die tot 3566 meter hoog liggen – kan men bij actueel 245 centimeter sneeuw prima van de wintersport genieten. Naast enkele mooie afdalingen is er ook een van de beste gletsjersnowparken in Europa. Hier wachten een 120 meter lange en 4,5 meter hoge halfpipe, talrijke rails en een Cool Zone op de bezoekers.

Zwitserland

Zwitserland beschikt ook over enkele aantrekkelijke skigebieden voor de zomer. Met Saas-Fee en Zermatt liggen twee gebieden in het kanton Wallis.

Het Saasdal dat omringd is door 18 vierduizenders is in ieder geval een bezoekje waard en beschikt bovendien nog over een overweldigend panorama. Van 27 juli tot eind oktober 2013 bereikt men met de “Metro Alpin Tunnelbahn” de Allalin gletsjer, een van de vierduizenders. Wie hier wil skiën, moet echter vroeg het bed uit. De liften zijn namelijk weliswaar van 7:30 tot 13:00 uur geopend maar het afdalen duurt al een uurtje. Daarom raden wij aan vroeg op te staan ​​om zoveel mogelijk te kunnen skiën!De 20 kilometer aan rode pistes en het snowpark dat iedere dag wordt geshaped zijn echter de moeite waard. Als men even pauze wil nemen van de pistes of van halfpipe, rails en boxes kan men prima in de ruime Chill-Out Zone met muziek ontspannen of in het gletsjer restaurant smullen.

38 vierduizenders omringen de regio Zermatt-Matterhorn in het hartje van de Walliser Alpen. Dat is echt fantastisch – en dat niet alleen in de winter! Van 29 juni tot 08 september 2013 is ook hier het skigebied geopend en is het motto: naar de pistes en skiën! Vanaf Zermatt/ Winkelmatten bereikt men met de gondel de Trockene Steg en van daar gaat het verder omhoog met de cabine-gondel tot op 3820 meter. Zo bereikt men niet alleen de hoogste liftstation van Europa maar kan ook van 25 pistekilometer genieten. En dat met uitzicht op de vermoedelijk mooiste berg van de Alpen: de Matterhorn. De liften openen al om 07:00 uur en maken zo ook het afdalen naar Cervinia in Italië mogelijk. Dat is bij actueel vijf centimeter verse sneeuw zeker een groot genoegen.

Oostenrijk

Of Salzburger Land, Stiermarken en Tirol, Oostenrijk heeft ook enkele zomerskigebieden die gedeeltelijk zelfs 365 dagen per jaar geopend zijn! Dat vindt je niet zo vaak…

Bij de Kitzsteinhorn boven Kaprun in het mooie Salzburger Land kan men tot 22 juli 2013 lekker skiën. Daarna sluiten de liften tot ongeveer medio september. De plaats staat bekend als eerste gletsjerskigebied van Oostenrijk en is bij de wintersporters nog steeds erg geliefd. 20 centimeter verse sneeuw zorgen voor ideale voorwaarden. Verder is er een snowpark dat weliswaar niet het hele jaar door geopend is, maar tot eind mei en vanaf oktober iedere dag geshaped wordt.

In Hintertux, in het prachtige Zillertal, kan men 365 dagen per jaar skiën. De Hintertuxer gletsjer is dus het enige gletsjerskigebied in Oostenrijk dat het hele jaar door geopend is. 22 km aan pistes tot 3200 meter laten het hartje van de wintersporters sneller kloppen en zijn vooral voor liefhebbers van steile afdalingen ideaal. Door de actuele sneeuwhoogte (305 centimeter) kan men zelfs tot aan de Tuxer Fernerhaus afdalen. In het Betterpark komen freestylers volledig aan hun trekken. Het park beschikt over een halfpipe, talrijke boxes, table-tops en rails.

Het skigebied bij de Dachsteingletsjer in Stiermarken is 11 maanden per jaar geopend. Met de opening van de Dachstein-Panorama-Gondel is het seizoen in Ramsau am Dachstein op 18 mei 2013 weer begonnen. 18 kilometer aan geprepareerde pistes en het Horsefeather Superpark staan van 7:50 tot 16:50 uur ter beschikking. Skiën is hier echt de hele dag mogelijk en de sneeuw ligt 270 centimeter hoog. Verder is er een trainingcentrum voor biatlon en langlaufen dat bij vele internationale atleten erg populair is. Daarom moet je altijd je ogen open houden of je niet de een of andere prof tegen het lijf loopt… Een alternatief voor het skiën zijn zeker Dachstein Skywalk, Dachstein Eispalast (IJspaleis) en het gletsjerrestaurant. Ze moeten in ieder geval op het to do lijstje.

wordt vervolgd…

  • dinsdag, 07. juni 2022
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Skigebieden
Van sprint tot massastart: disciplines bij langlaufen en biatlon

Langlaufen is één van de oudste wintersporten. Ook vandaag de dag zijn er nog altijd ...

Pure sensatie: 5 spectaculaire hangbruggen in de Alpen

Adembenemende vergezichten op windrijke hoogtes, die vind je gegarandeerd op een ...

$stickyFooter