Het gebeurt allemaal op de piste: de 11 populairste skirondes

14-11-2022 - SnowTrex

De ene piste volgt op de andere, soms een zachte, brede helling, soms een steile, ijzige afdaling. Elke piste wordt maar één keer gebruikt en in het beste geval hoeven wintersporters nooit hun ski’s uit te trekken. Als ze dat doen, is het alleen om te genieten van de sfeer van een van de rustieke skihutten. De eerste skipiste in de Alpen was de Witte Ring in het Arlberggebied, maar inmiddels zijn er meerdere bijgekomen. SnowTrex heeft de beroemdste en spectaculairste 11 skiroutes samengevat.

Skirondes bieden plezier op de pistes over vele aaneengesloten kilometers waar poeder kan worden opgerakeld.

1. Run of Fame am Arlberg (Oostenrijk)

Een geheel nieuwe dimensie werd geopend met de “Run of Fame” op de Arlberg: Het is waarschijnlijk het langste skicircuit in de Alpen, met een ongelooflijke 85 kilometer piste en 18.000 meter hoogte. De route loopt van St. Anton/Rendl via Lech en Zürs naar Warth en weer terug, zodat het mogelijk is om op bijna elk punt in het Arlberg skigebied te starten. De nadruk ligt niet alleen op spannende afdalingen en puur plezier op de piste. Bovendien brengen speciale “Run of Fame”-borden hulde aan de ski-helden van de Arlberg, waaronder Mario Matt en Egon Zimmermann.

2. Bergjagerstocht rond de Col di Lana (Italië)

Een spannende skicircuit door de Dolomieten is de ongeveer 80 km lange Mountain Hunter Tour. Met een al even uniek berglandschap loopt de lus rond de Col di Lana langs de beroemde toppen van Civetta, Monte Pelmos en nog veel meer. Een populair startpunt voor de Mountain Hunter Tour is het skigebied Civetta, maar andere ingangen zijn ook mogelijk in Arabba, Corvara, Malga Ciapela en S. Cassiano.

3. Skcircus Circuit in Saalbach-Hinterglemm (Oostenrijk)

65 kilometer en 12.400 meter hoogte – daarmee is het Skicircus-circuit waarschijnlijk een van de langste circuits in zijn soort in het Alpengebied. Saalbach, Hinterglemm, Leogang en Fieberbrunn hebben hun krachten gebundeld. De verschillende circuits zijn met elkaar verbonden met behulp van de modernste liften, en op het circuit van Tirol skiën skiërs zelfs over de landsgrenzen heen. Voor het afleggen van de 65 kilometer moet zeker een hele dag worden uitgetrokken. Als dat te veel voor je is, kun je de vier routes splitsen. Al met al wachten alle avonturiers uitdagende routes met ijsplaten, versmallingen en steile stukken, maar ook zachte alpenweiden en vlakke passages.

4. Gletsjerronde in het Zillertal 3000 (Oostenrijk)

Op de Gletscherrunde in het Zillertal kunnen op één dag 60 kilometer afdaling en 15.000 hoogtemeters worden bedwongen. Van blauwe tot zwarte pistes, van beginners tot gevorderden – hier komt elke skiër aan zijn trekken. Hoogtepunten van het skicircuit zijn de panoramapiste “Piste 66” met een spectaculair uitzicht op de imposante toppen van de Tuxer bergen en de 7 km lange dalafdaling “Schwarze Pfanne” naar Hintertux.

5. Schmugglerrunde in Ischgl-Samnaun (Oostenrijk)

De Schmugglerrunde in de Silvretta Arena dankt zijn naam aan vroegere tijden toen het grensgebied van Paznaun een populair smokkelgebied was. Rugzakken met goederen werden van Zwitserland naar Oostenrijk gesmokkeld. Tegenwoordig kunnen wintersporters hier het bijzondere plezier van de pistes beleven en ook belastingvrij winkelen aan de Zwitserse kant. Het skicircuit is verdeeld in drie categorieën: Brons, Zilver en Goud, waarbij skiërs tot 35 kilometer piste kunnen skiën. Afhankelijk van het niveau zijn er pistes voor iedereen. De skicursus hoeft niet per se in Ischgl te beginnen, maar kan ook vanuit Samnaun worden gestart.

Op de ” Schmugglerrunde” tussen Ischgl en Samnaun kunnen skiërs tegelijkertijd belastingvrij winkelen in Zwitserland.

6. Königstour in de regio Hochkönig (Oostenrijk).

De Königstour is met zijn 35 km een van de langste skitochten in de Alpen en kan overal vandaan worden gestart. Het is pas in 2012 opgericht. Skiërs moeten 6 toppen bedwingen tijdens de tocht door de gebieden Maria Alm, Dienten en Mühlbach. Altijd in beeld: de Hochkönig en het Steinerne Meer. Tot de pistes behoort bijvoorbeeld de charmante Kingscab-piste, waarvan het startpunt een prachtig uitzicht biedt.

7. Giro delle Cime in de Dolomieten (Italië)

Het skicircuit van de Giro delle Cime begint in Versciaco op 2.200 meter hoogte – het hoogste punt van de tocht. Met een indrukwekkend uitzicht op de Dolomieten begin je aan een spannende 34 km lange ontdekkingstocht. Tijdens zonnige afdalingen passeren wintersporters een horde rendieren, skiën de Marc Girardelli-piste, steken de provinciegrens van Zuid-Tirol en Belluno over en komen uiteindelijk weer aan bij het startpunt Versciaco. Dit alles op één enkel skicircuit: de Giro delle Cime.

8. Sellaronda op het Sella-massief (Italië)

De klassieke skiroute is de Sellaronda. Gondels en liften omringen het Sella bergmassief als een ketting. De Sellaronda is 27 km lang en verbindt de 4 Ladinische dalen Gröden, Alta Badia, Arabba en Val di Fassa. De Sellaronda is vrijwel het distributiecircuit voor het hele pistennetwerk in de centrale Dolomieten. En dat maakt het zo aantrekkelijk: interessante uitstapjes naar de naburige skigebieden zijn altijd mogelijk. Het circuit kan in beide richtingen geskied worden – gemarkeerd door groene of oranje borden.

De Sellaronda is het klassieke skicircuit.

9. Weißer Ring in de regio Arlberg (Oostenrijk)

Het was het eerste skicircuit in de Alpen. Wintersporters leggen 22 km en 5.500 hoogtemeters af op de Witte Ring rond Zürs en Lech – maar alleen met de klok mee. Er is geen liftverbinding van Zug naar het Madloch voor een tocht in omgekeerde richting. Maar deze Madloch is precies één van de redenen waarom de Witte Ring zo populair is bij freeriders. Hier – en op vele andere plaatsen – vinden ze vele variante afdalingen die het skirondje nooit saai maken. Niet te missen is ook het geweldige uitzicht vanaf het bergstation van de Rüfikopf kabelbaan, van waaruit de tocht ook ideaal kan worden gestart.

10. Tauern Circuit in Obertauern (Oostenrijk)

Eenmaal rond het dorp – met de klok mee of tegen de klok in – is de weg naar Obertauern. Moderne liften en skibruggen verbinden gemakkelijk de twee kanten van het skigebied. De ca. 12 km lange Tauernrunde omvat prachtige hellingen met diepe sneeuw naast de pistes en enkele uitdagende routes. De “G2” onder de Gamsleitenspitze, bijvoorbeeld, wordt beschouwd als een van de steilste buckelpistes in het Alpengebied, hoewel hij niet meer zo eng is als vroeger, dankzij de verzorging met sneeuwkatten die aan staalkabels hangen. Om de Tauernrunde te voltooien is het skiën van de G2 optioneel. Het is meer een omweg voor bijzonder ambitieuze skiërs en geen verplicht onderdeel van de ronde.

11. Matterhorn Skisafari in Zermatt (Zwitserland/Italië)

Dit rondje vraagt veel van de dijspieren. Tijdens de Matterhorn Skisafari bedwingen wintersporters 12.500 meter hoogte – of 10.500 in een minder inspannende vorm. Ze worden voor hun inspanningen gecompenseerd met een spectaculair panoramisch uitzicht op de Matterhorn en de vergletsjerde toppen van 4.000 meter rondom. Tussen Zermatt in Zwitserland en Vatournenche in Italië bewegen skiërs zich tussen 1.500 en 3.900 meter boven de zeespiegel. Juist daarom wordt de 118 km lange lus in het holst van de winter gevreesd: In december en januari kan het extreem koud zijn.

Tijdens de Matterhorn Ski Safari verplaatsen skiërs zich rond de beroemde Matterhorn.
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter