Skiwedstrijd voor iedereen

20-03-2023 - SnowTrex

Voor de meeste skiërs en snowboarders komt plezier op de piste op de eerste plaats, terwijl sportieve prestaties op de tweede plaats komen. Maar natuurlijk heeft het concurreren met andere amateurs ook een zekere aantrekkingskracht voor amateursporters. In veel gerenommeerde wintersportplaatsen in de Alpen is het mogelijk om deel te nemen aan zogenaamde Volksskirennen. Hier kunnen amateurs en beginners proeven van competitie. Eén ding is zeker: plezier staat voorop bij Volksski-wedstrijden, onder het motto: er zijn is alles. SnowTrex presenteert de bekendste skiwedstrijden voor iedereen in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Ski’s vastgebonden en een skibril op? Goed, dan gaan we van start: 3 – 2 – 1 – GO!

Skiwedstrijden zijn erg leuk. Niet alleen als toeschouwer.

De Witte Ring (Lech am Arlberg, Oostenrijk)

De Witte Ring is een volksskiwedstrijd van superlatieven. Het is de langste skiwedstrijd ter wereld en wordt ook beschouwd als een van de meest veeleisende. In totaal worden 5.500 hoogtemeters op ski’s afgelegd over een totale afstand van 22 km. Het is mogelijk om tijdens de zes liftritten even op adem te komen, maar je moet toch een goede conditie hebben en een behoorlijk niveau. De route verbindt de dorpen Lech, Zürs, Zug en Oberlech en bestaat nu al meer dan 60 jaar. Terwijl de route toen nog op conventionele houten ski’s werd bedwongen, zijn de racers tegenwoordig uitgerust met moderne apparatuur. Het plezier en de uitdaging zijn in de loop der jaren echter niet verloren gegaan. Wintersporters die deelnemen aan de race volgens het motto “Erbij zijn is alles” kunnen zich verheugen op twee uitkijkplatforms die hen uitnodigen om even stil te staan en te genieten van het schilderachtige uitzicht. Natuurlijk is de Witte Ring niet alleen te skiën als onderdeel van de race en wintersporters die hun skivakantie in de regio doorbrengen wordt aangeraden de legendarische route te verkennen.

Allalin Race (Saas-Fee, Zwitserland)

De Allalin Race is een evenement met een lange traditie, dat nu bijna 40 keer is gehouden in Saas-Fee, Zwitserland. In 1946 begonnen 12 dappere skiërs voor het eerst aan de legendarische afdaling, maar slechts vijf haalden de finish. Tegenwoordig is de piste natuurlijk goed voorbereid op de race, zodat deelnemers geen angst hoeven te hebben. Toch moet de piste niet onderschat worden, want er wordt beslist veel gevraagd van professionals en amateurs. De start is aan de voet van de Allalin Horn op een hoogte van maar liefst 3.500 meter. De finish van de gletsjerafdaling is in Saas-Fee. De 1.800 hoogtemeters worden over een totale afstand van 8,5 km afgelegd. Steile hellingen worden afgewisseld met korte glijpassages en vereisen absolute controle over de ski of het board. De dapperste racers bereiken soms snelheden van meer dan 140 km/u. Natuurlijk zijn deze snelheden geen waarde waar minder ervaren wintersporters zich op moeten oriënteren. Wie rustiger wil skiën komt niet op de eerste plaats, maar krijgt wel de gelegenheid om ten volle te genieten van het adembenemende bergpanorama. Bovendien geldt hetzelfde voor deze populaire skiwedstrijd: Erbij zijn is alles en het belangrijkste is om de pret niet te missen.

Van de 12 skiërs die deelnamen aan de eerste Allalin-race in Saas-Fee in 1946, haalden er slechts 5 de finish.

Touwrace (Hochfügen, Oostenrijk)

Hoog boven het Zillertal in Hochfügen wordt in de winter al meer dan 50 jaar afscheid genomen van traditie en familie. De Hochfügen Touwrace geniet een legendarische status en is een heel bijzonder soort wedstrijd waarin het begrip “saamhorigheid” een hoofdrol speelt. Professionals, jonge atleten en ambitieuze amateurs gaan aan de startlijn staan en racen samen over het parcours. Het bijzondere aan dit evenement is dat de drie wintersporters in een team door een touw met elkaar verbonden zijn. Terwijl professionals in klassieke racepakken strijden, zijn er ook teams te zien die hun techniek demonstreren in dirndls, jagersoutfits of andere vermommingen. Sinds 2019 wordt de touwrace gehouden op de Lamark-piste in Hochfügen, zodat toeschouwers goed zicht hebben op de racers. Daarnaast zullen voortaan ook skicross-elementen deel uitmaken van het parcours, wat spectaculaire en soms zeker ook grappige sprongen met zich meebrengt. Jonge atleten in de kinder- en jeugdleeftijd krijgen ook de gelegenheid om zich in te schrijven en de wisselbeker in hun leeftijdsgroep te veroveren. Het evenement aan het einde van het seizoen zal worden aangevuld met een gevarieerd programma buiten de pistes. Bezoekers kunnen zich verheugen op feesten, concerten, de traditionele winterbrand en de Alpenmarkt.

Hexenabfahrt (Belalp-Blatten, Zwitserland)

De Hexenabfahrt is waarschijnlijk de meest bizarre volksrace van Zwitserland. Lang geleden zou een heks een ravage hebben aangericht op de Belalp. Ter nagedachtenis aan haar slachtoffers wordt de Heksenafdaling al meer dan 30 jaar gereden door amateurs en professionals. Sommige racers verkleden zich als heksen en racen, bijna vliegend, door het dal. Het parcours is soms behoorlijk steil, zodat de snelste deelnemers snelheden van meer dan 110 km/u kunnen halen. De start is op een hoogte van 3.100 meter, de finish op 1.300 meter. Tijdens de 12 km lange afdaling worden de racers uitgedaagd wat betreft hun fysieke conditie, maar omdat plezier bij dit evenement beslist op de voorgrond staat, kunnen de heksen ook met een gerust hart de tijd nemen en zich tegoed doen aan Walliser specialiteiten en Walliser wijn bij de culinaire stations langs de route. Omdat het aantal deelnemers beperkt is tot 1.000, is het raadzaam om je vroeg in te schrijven. Het voordeel is dat er dan zeker genoeg tijd is om een eng en mooi kostuum te maken.

Pitztal WildFace (Pitztal, Oostenrijk)

De Pitztal WildFace is geen race van het klassieke soort. De rijders skiën de afdaling individueel en drijven zichzelf tot het uiterste om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. De race vindt echter niet plaats op perfect geprepareerde pistes naar beneden, maar door het ruige terrein op de Mittagskogel, buiten de pistes van het skigebied Rifflsee. Het evenement vindt sinds 2014 plaats als onderdeel van de Freeride World Tour en is een Freeride World Qualifier evenement. Dat betekent dat deelnemers door hun tijden punten kunnen verzamelen, waarmee ze in het gunstigste geval een startplaats voor de hoofdwedstrijd van de Freeride World Tour kunnen veiligstellen. “Iedereen die op ski’s of een snowboard de berg kan bedwingen, komt in aanmerking voor deelname,” aldus de voorwaarden voor deelname. Deelnemers moeten echter beseffen dat skiwedstrijden in de backcountry fundamenteel anders zijn dan die op de piste. Enerzijds vereisen de ongerepte hellingen van het Pitztal veel ervaring en een goede techniek. Aan de andere kant heb je een echt goede conditie nodig en veel spieren in je benen. Wintersporters die al eens buiten de piste zijn geweest, weten hoe snel de dijen beginnen te branden. Maar wie de adrenaline afdaling durft te bedwingen, zal zich deze fabelachtige afdaling zeker de rest van zijn leven herinneren.

White Rush (Arlberg, Oostenrijk)

Elk jaar aan het eind van het seizoen verzamelen 500 skiërs en snowboarders zich in St. Anton am Arlberg om zich na het startschot gelijktijdig vanaf het hoogste punt van het Arlberg skigebied in het dal te storten. Van de Valluga naar beneden naar St. Anton hebben de beste skiërs minder dan acht minuten nodig, de meesten halen het niet onder de tien. En de plezierrijders doen een half uur over het parcours van 9 kilometer (1.350 hoogtemeters). Dit topevenement trekt ook een daverend feest voor de toeschouwers.

Bij de “White Rush” op de Arlberg kunnen de deelnemers niet alleen met alpineski’s, maar ook met telemarkski’s de strijd aangaan.

Inferno Race (Mürren, Zwitserland)

De Inferno Race, voor het eerst gehouden in 1928 door “ski-gekke” Engelsen, wordt nu beschouwd als een van de grootste en moeilijkste amateurwedstrijden in het wereldskiën. Het aantal deelnemers is beperkt tot 1.800 en elk jaar moeten minstens zoveel mensen die willen starten worden afgewezen. De gevarieerde, bijzondere topografie is wat dit 15,8 km lange parcours in Mürren zo aantrekkelijk maakt. Goede skiërs hebben ongeveer 45 minuten nodig voor de afdaling, de wedstrijdwinnaars minder dan 15 minuten.

Gardenissima (Val Gardena, Italië)

De Gardenissima in het Seceda skigebied aan de zonnige kant van Val Gardena is de langste reuzenslalom ter wereld. Een goede conditie is vereist voor het zes kilometer lange parcours. De skitijd is minimaal 3’40” tot iets meer dan vier minuten. er zijn 88 gates op het parcours, dat 1000 meter hoogte overwint. Onder de deelnemers bevinden zich altijd nogal wat sterren van de wereldbeker alpineskiën. Het aantal deelnemers is beperkt tot 600.

Epic Ski Tour (Trentino, Italië)

Sinds 2017 wordt in het Italiaanse Val di Fiemme en Val di Fassa de driedelige skitourwedstrijd “Epic Skitour” gehouden. Alle skitourers, van amateurs tot professionals, ontmoeten elkaar in het hart van de droomachtige Dolomietentoppen. Iedereen die meerderjarig is en een attest van sportarts kan laten zien, kan zich online inschrijven. Er zijn 3 etappes te winnen. Het begint met een kleine nachtrace op de Alpe Cermis boven Cavalese. Hier voert het parcours half op de helling en dan omhoog door open terrein. Hier moet een hoogteverschil van 750 m worden overwonnen. Op de tweede dag staat de beklimming van San Pellegrino bij Moena op het programma. De beroemde pas in de Val di Fassa bereikt een hoogte van 1.919 meter. De te bedwingen route heeft een hoogteverschil van 795 meter. De laatste etappe op de derde dag begint en eindigt op de Pordoijoch, de op één na hoogste geasfalteerde bergpas in de Dolomieten, met een pashoogte van 2.239 m. Hier wacht de lopers direct na de start een steile klim en een hoogteverschil van 980 m over het hele parcours. Een werkelijk inspannende finale die beloond zal worden met roem en glorie. Wel geldt het volgende: alleen wie alle drie de individuele etappes in de opgegeven streeftijd aflegt, wordt opgenomen in het eindklassement. De winnaars van de verschillende klassementen worden beloond met rijkelijk prijzengeld.

Het skitoer evenement in Trentino: de Epic Ski Tour.

Zin om een poging te wagen? Dan gaan we naar de start!

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter