Rodelen in de Alpen: de beste rodelbanen om te sleeën

21-11-2023 - SnowTrex

Rodelen betekent snel naar buiten rennen met de slee op de schouder en van avontuurlijke hellingen afrazen zodra de eerste sneeuw is gevallen. Voor kinderen is het een onvergetelijke ervaring, maar ook als volwassene is het erg leuk om op de houten sleeën in beweging te zijn. Voor wie de plaatselijke velden en heuvels niet voldoende zijn, zijn er in de Alpen officiële rodelbanen die goed onderhouden en geprepareerd zijn en bovendien vaak meerdere kilometers lang zijn. SnowTrex presenteert de 10 beste rodelbanen in de Alpen.

Sleeën in de Alpen is een bijzonder leuke ervaring.


De beste rodelbanen in de Alpen in één oogopslag:

Naam van de rodelbaanPlaatsLandLengte
Big PintenfritzGrindelwaldZwitserland15 km
Rodelbaan BrambergNeukirchen am GroßvenedigerOostenrijk14 km
Rodelbaan RosskopfSterzingItalië10 km
RudiRunBrixen PloseItalië9 km
Elfer- & Pinnis-rodelbaanNeustiftOostenrijk8 km
Rodelbaan WallbergRottach-EgernDuitsland6,5 km
COSMOJETVal ThorensFrankrijk6 km
Rodelbaan BergünBergünZwitserland6 km
Muottas MuraglSt. MoritzZwitserland4,2 km
HirscheckblitzRamsauDuitsland2,6 km

Veiligheid gaat voor

Of het nu in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk of Zwitserland is – de keuze aan rodelbanen is bijna even groot als het aanbod voor skiërs en snowboarders. En net als bij het avontuur op ski’s of een snowboard, moet iedereen die van rodelen wil genieten, nadenken over de juiste en veilige uitrusting.

Sommigen vinden misschien dat ze “overdressed” zijn als ze een helm of skibril dragen, maar dit zijn nu juist de gebruiksvoorwerpen die niet mogen ontbreken op een rodeluitstapje. Op een rodelbaan kun je immers gemakkelijk 40 tot 50 km/u halen. Zodra de helm op je hoofd zit en je laarzen stevig zijn vastgemaakt, ben je klaar om te gaan. Alvast een goede reis.

Rodelen in Grindelwald/Zwitserland

Lengte: 15 km

In de buurt van Grindelwald vind je de langste rodelbaan van de Alpen, met een lengte van 15 km en een hoogteverschil van 1.600 meter. Naast veel poedersneeuw en rodelplezier biedt de baan een bijzonder hoogtepunt: het uitzicht op de spectaculaire toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau.

Wat de rodelbaan betreft, let er op dat de gondellift de rodelaars alleen naar het eerst mogelijke vertrekpunt, de “First”, brengt. Wie echt van de hele route van de “Big Pintenfritz” wil genieten, moet een ca. 2,5 uur durende wandeling maken van de First naar de 2.686 m hoge Faulhorn. Wie echter de wandeling onderneemt, wordt beloond met nog meer rodelen en een uniek uitzicht.

Overigens is de naam “Big Pintenfritz” afkomstig van een inwoner van Grindelwald. De rodelbaan is genoemd naar de plaatselijke herbergier Fritz Bohren, die zowel de “Pinte” in Hotel Bellevue als het Berghotel Faulhorn in Grindelwald exploiteerde.

Rodelen in Neukirchen am Großvenediger/Oostenrijk

Lengte: 14 km

Volgens onze eigen informatie is de rodelbaan Bramberg uit Neukirchen de langste verlichte rodelbaan ter wereld. Hij begint op 2.100 m en heeft een lengte van 14 km en een hoogteverschil van 1.300 meter. Om de afdaling te bereiken, kunnen winterliefhebbers de Smaragdbahn-gondellift in Bramberg nemen en comfortabel naar het bergstation Bramberg gaan. Wie met de Wildkogelbahn vanuit Neukirchen naar het skigebied komt, kan ook de langste verlichte rodelbaan al na ongeveer 10 minuten te voet bereiken. Dan is het ongeveer 40 minuten naar beneden op de verlichte en avontuurlijke afdaling met snelheden tot 50 km/u. Bovendien heeft de ADAC (de ANWB van Oostenrijk) de rodelbaan gecertificeerd als een baan met goede bewegwijzering en een gelijkmatige helling.

De rodelbaan bevindt zich in het Oostenrijkse skigebied Wildkogel-Arena. Hier kunnen liefhebbers van snelle afdalingen naast de rodelbanen 75 gevarieerde kilometers aan pistes verwachten.

In het skigebied Wildkogel Arena wachten, naast de 14 km lange rodelbaan, 75 afwisselende pistenkilometer op de winterliefhebbers om te skiën en te snowboarden.

Rodelen in Sterzing/Italië

Lengte: 10 km

Italië staat met de Rosskopf-rodelbaan ook op het podium van de langste rodelbanen in de Alpen. Het Italiaanse rodelhoogtepunt bevindt zich in het Rosskopf skigebied in Sterzing. Het skiplaatsje Sterzing en ook de rodelbaan verwelkomen zowel gezinnen met kinderen als vriendengroepen met open armen. De 10 km lange rodelbaan op de Rosskopf-berg is niet alleen overdag geopend, maar ook tijdens de late uren. Dit geeft de dappere rodelaars de kans om onvergetelijke momenten te beleven in het winterparadijs. Bovendien werd de rodelbaan in 2011 verkozen tot de internationale ADAC-testwinnaar en uitgeroepen tot de beste rodelbaan van Italië.

De 10 km lange Rosskopf rodelbaan ligt in het gelijknamige skigebied.

Het Rosskopf-skigebied in Sterzing strekt zich uit over de Rosskopf op hoogtes tussen 948 m en 2.120 m. Het biedt 20 gevarieerde pistekilometers en een prachtig panoramisch uitzicht tot aan de Dolomieten. Het ligt op slechts een paar minuten lopen van het historische centrum van Sterzing, dat een van de mooiste stadjes van Italië is en indruk maakt met zijn unieke mix van traditie en moderniteit.

Rodelen in Brixen Plose/Italië

Lengte: 9 km

De RudiRun rodelbaan is het rodelhoogtepunt in Brixen, Italië. De route is 9 km lang en in twee delen verdeeld. Dit betekent dat rodelfans na het bovenste ontspannen gedeelte een keuze hebben: of ze pakken de lift weer omhoog om het gedeelte meteen weer naar beneden te sleeën, of ze gaan nog 5 km naar beneden richting het dal. Welke variant de liefhebbers ook kiezen, ze zullen genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht op de Stubaier Alpen en veel plezier hebben.

De RudiRun ligt ook midden in het skigebied Gitschberg Jochtal-Brixen, zodat winterfans naast rodelen ook kunnen genieten van langlaufen, winterwandelen en natuurlijk skiën. Het skigebied biedt zijn gasten 98 kilometer piste op hoogtes tot 2.510 meter.

De RudiRun is opgedeeld in twee delen, zodat sneeuwliefhebbers nog meer rodelplezier kunnen beleven.

Rodelen in Neustift/Oostenrijk

Lengte: 8 km

Een waar bolwerk van het rodelen is de Elfer bij Neustift in het Oostenrijkse Stubaital. De 2.505 m hoge berg biedt dappere actiejunkies twee rodelbanen van ongeveer 8 km lengte. Beide rodelbanen beginnen bij het bergstation, de ene gaat naar het centrum van Neustift en de andere door het Pinnistal naar Neder. De startpunten van de rodelbanen kunnen worden bereikt met de Elfer panorama kabelbaan en bieden naast een adembenemend uitzicht ook een leuke rodelbaan. Op de rodelbaan van Pinnis is het ook de moeite waard om te stoppen bij de Issenanger Alm of bij de Herzebner Almwirt. Hier kunnen sneeuwliefhebbers zich even ontspannen en nieuwe energie opdoen voor de rest van de route. Als dit alles je nog niet heeft overtuigd, moet je weten dat de twee rodelbanen ook ’s avonds open zijn. De rodelbaan Elfer wordt dan verlicht door schijnwerpers, terwijl de rodelbaan Pinnis de nachtbrakers de weg wijst met romantische lantaarnverlichting in de vorm van oriëntatielampen.

Er zijn twee 8 km lange rodelbanen te verkennen op de Elfer.

De rodelbanen bevinden zich in het skigebied Stubaier Gletscher, dat naast de rodelbanen ook indruk maakt met zijn skipistes en langlaufloipes. Het skigebied ligt op een hoogte tot 3.212 m en biedt ski- en snowboardliefhebbers in totaal 42 kilometer piste. Voor liefhebbers van langlaufen biedt het skigebied ook ongeveer 62 kilometer aan geprepareerde loipes in het hele Stubaital. Een hoogtepunt is de 40 km lange dalroute, die indruk maakt door zijn gevarieerde en perfect geprepareerde trajecten.

Rodelen in Rottach-Egern/Duitsland

Lengte: 6,5 km

De langste rodelbaan van Duitsland heet “Rodelbahn Wallberg” en is 6,5 km lang. Het is gelegen op de Wallberg bij Rottach-Egern en biedt een prachtig uitzicht op het meer van Tegern en de Alpen. Met de Wallbergbahn komt u snel en comfortabel aan het begin van de rodelbaan. Vanaf de top van de berg dalen de actievelingen vervolgens in ongeveer 30 minuten 825 meter hoogte af naar de vallei.

Let op: om veiligheidsredenen zijn kleine kinderen niet toegestaan op de langste Duitse rodelbaan. Maar ook de kleinste winterdwergen kunnen sneeuwpret en een uniek uitzicht beleven op de top van de Wallberg. Het panoramarestaurant met zijn venstergevel van 270 graden leent zich hier uitstekend voor.

Naast de rodelactie wacht op de Wallberg ook een geweldige skiroute, die echter alleen is voorbehouden aan ervaren off-piste skiërs. De skiroute maakt deel uit van het skigebied Spitzingsee-Tegernsee. Deze maakt indruk met 20 kilometer aan pistes en een maximale hoogte van 1.580 m.

De rodelbaan Wallberg maakt indruk met een fantastisch uitzicht op de Tegernsee.

Rodelen in Bergün/Zwitserland

Lengte: 6 km

In de Zwitserse skigebieden zijn er naast de langste rodelbaan van de Alpen nog vele andere lange en korte, langzame en snelle, maar ook actievolle en ontspannen rodelbanen. Bergün heeft een rodelbaan die langzame en snelle stukken weet te combineren, evenals actie en ontspanning. De rit naar het begin van de rodelbaan gaat met de Rhätische trein en biedt uitzicht op adembenemende viaducten en de fantastische omliggende bergen. De rodelbaan van Bergün zelf is 6 km lang en wordt tweemaal per dag geprepareerd voor rodelliefhebbers. Het wordt gekenmerkt door de afwisseling van lange rechte stukken en sportieve bochten en heeft aan het eind een snelheidsmeetsysteem.

Op de schilderachtige rodelbaan kunnen actieliefhebbers zelfs tot in de late uurtjes rodelplezier beleven.

De pittoreske rodelbaan is op late uren verlicht zodat ook nachtelijke winterliefhebbers rodelplezier kunnen beleven. De rodelbaan zorgt zowel overdag als ’s nachts dus voor iedereen voor unieke belevenissen en avonturen.

Bergün ligt op slechts ongeveer 30 km afstand van het winterparadijs St. Moritz, midden in het skigebied Engadin. Het zonovergoten skigebied schittert met 325 kilometer pistes op hoogtes tot 3.303 m en vele andere wintersportactiviteiten.

Rodelen in Val Thorens/Frankrijk

Lengte: 6 km

Terwijl Zwitserland de langste rodelbaan van de Alpen heeft, kan Frankrijk de titel van hoogste rodelbaan van de Alpen adverteren.

Het beste van het rodelen vind je in Val Thorens, het hoogst gelegen skigebied van Europa. Op ongeveer 3.000 m ligt het beginpunt van de COSMOJET-rodelbaan bij het bergstation van de kabelbaan van Péclet, die de dappere rodelaars naar het COSMOJET brengt. Na van het uitzicht te hebben genoten, voert de 6 km lange baan met een hoogteverschil van 700 meter je terug naar de vallei. De COSMOJET is een omgebouwd wandelpad, die bedekt is met de fijnste natuurlijke poeder en staat garant voor sneeuwzeker skiplezier.

Deze video laat zien waarom wintersporters de fantastische rodelbaan in Frankrijk niet mogen missen:

#ValThorens COSMOJET - Plus longue piste de luge de France - France's longest luge track.

Het skigebied van Val Thorens en het skioord zelf zijn niet alleen zeer bekend en populair omwille van de unieke hoogte. Het skigebied biedt directe toegang tot een totaal van 150 kilometer pistes op een hoogte van maximaal 3.230 m en ontelbare hoogtepunten op de pistes. Het dorp Val Thorens wordt gekenmerkt door diverse cafés en restaurants, vele mogelijkheden om te winkelen en een breed aanbod van culturele en sportieve activiteiten.

Rodelen in St. Moritz/Zwitserland

Lengte: 4,2 km

Een andere sleebaan, zoals de Zwitserse hun rodelbanen noemen, bevindt zich in de buurt van de Bergün-rodelbaan in St. Moritz. De rodelbaan heet Muottas Muragl en is 4,2 km lang. Grote en kleine rodelaars kunnen op hun slee de baan af racen, die naast 20 bochten ook 718 hoogtemeters aflegt. De snelle afdaling begint bij het gelijknamige bergstation en voert door witgekleurde dennen- en lariksbossen omlaag naar het dal.

In het Engadin zijn er naast de rodelbaan Muottas Muragl nog vele andere langlaufloipes, skipistes en andere sportfaciliteiten op hoogtes tot 3.303 meter. Dit betekent dat Zwitserland nóg een rodelbaan heeft die veel plezier en onvergetelijke ervaringen biedt voor winterliefhebbers.

De 4,2 km lange rodelbaan in St. Moritz heet Muottas Muragl.

Rodelen in Ramsau/Duitsland

Lengte: 2,6 km

Een Duits rodelhoogtepunt is te vinden in Ramsau in de regio Berchtesgadener Land. Hier in Hochschwarzeck ligt de 2,6 km lange rodelbaan Hirscheckblitz verborgen. Het begint op een hoogte van 1.390 m bij het bergstation van de Hirscheck-stoeltjeslift en loopt 400 m naar beneden tot de finish bij het dalstation. Liefhebbers van rodelen kunnen een afwisselende, zeer veilige en verrassend snelle rit verwachten. Atleten kunnen op de baan snelheden van meer dan 50 km/u halen met een maximale helling van ongeveer 22%.

In de ADAC-rodelbaantest van 2012 overtuigde de Hirscheckblitz en behaalde de eerste plaats. De rodelbaan is uitsluitend voor rodelaars, de doorlopende zijgrenzen en de duidelijke waarschuwingen voor gevarenzones dragen onder meer bij tot de hoge veiligheid van de baan. Bovendien werd de baan samen met rodel-legende Georg “Schorsch” Hackl gepland en ontworpen, zodat winterliefhebbers er zeker van kunnen zijn dat hen een hoge funfactor te wachten staat.

De rodelbaan is ook ideaal gelegen in het skigebied van de regio Berchtesgaden. Hier hebben pistenliefhebbers de beschikking over 60 kilometer aan afdalingen op hoogtes tot 1.800 meter, evenals vele andere wintersportactiviteiten.

In de ADAC-rodelbaantest van 2012 behaalde de 2,6 km lange Hirscheckblitz de eerste plaats.

Op zoek naar meer vrijetijdstips voor je skivakantie?

FAQs over de populairste rodelbanen

Waar is de langste rodelbaan in de Alpen?

De langste rodelbaan in de Alpen bevindt zich in het skigebied Grindelwald/First & Kleine Scheidegg/Männlichen in Zwitserland. Het is 15 km lang en heeft een hoogteverschil van 1.600 m.

Wat is de langste rodelbaan in Duitsland?

De langste rodelbaan in Duitsland is de Wallberg-rodelbaan met een lengte van 6,5 km. Het is gelegen op de Wallberg bij Rottach-Egern en biedt een prachtig uitzicht op het meer van Tegern en de Alpen.

Wat is de langste rodelbaan van Oostenrijk?

De 14 km lange rodelbaan in Neukirchen is de langste rodelbaan van Oostenrijk. De start is op 2.100 m en rodelaars hebben ongeveer 40 minuten nodig om het 1.300 m hoogteverschil te overwinnen. Bovendien is het volgens onze informatie de langste verlichte rodelbaan ter wereld en gaat hij ook ’s avonds open voor de nachtbrakers onder de sneeuwliefhebbers.

Wat is de langste rodelbaan van Zwitserland?

De langste rodelbaan van Zwitserland is tevens de langste van de Alpen en bevindt zich in het skigebied Grindelwald/First & Kleine Scheidegg/Männlichen. Hij heeft een overtuigende lengte van 15 km en moet 1.600 hoogtemeters overwinnen, met een startpunt op 2.686 meter.

Waar is de hoogste rodelbaan van Europa?

De hoogste rodelbaan van Europa bevindt zich in Val Thorens, het hoogst gelegen skigebied van Europa. Het heet COSMOJET en bevindt zich op een hoogte van ongeveer 3.000 m bij het bergstation van de kabelbaan van Péclet. De COSMOJET maakt indruk op recreatieve rodelaars met een lengte van 6 km en 700 meter hoogte te overwinnen.

  • dinsdag, 21. november 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
  • trefwoord: Brixen
Bestemmingen voor skiën in de lente en tijdens Pasen

Veel sneeuw, zonneschijn, goed zicht, niet te koud: skiën in de lente of met Pasen is ...

Loipes en langlaufen: topbestemmingen voor langlaufers

Het is een iets rustigere vorm van wintersporten. In plaats van berghellingen te razen ...

$stickyFooter