7 manieren om je angst voor skiën te overwinnen

08-08-2023 - SnowTrex

Het risico op blessures bij het skiën is niet groter dan bij andere sporten zoals wielrennen of diverse teamsporten. Bovendien zijn de behandelmethoden voor onder andere knieblessures tegenwoordig zo geavanceerd dat wintersporters na een tijdje met een gerust hart terug kunnen keren naar de piste. Iedereen die ooit ernstig gewond is geraakt tijdens het skiën of snowboarden kent het: je staat na het ongeluk voor het eerst weer op de piste en je voelt je angstig. Hoe wintersporters deze angst kunnen overwinnen en hoe ze opnieuw ontspannen kunnen rondskiën, weet SnowTrex u te vertellen.

7 manieren om je angst voor het skiën te overwinnen.

De angst toelaten

Er is niets mis met bang zijn. Integendeel, zonder angst zouden mensen niet overleven. De eerste stap om de helling weer zonder angst te veroveren is dus, ironisch genoeg, om toe te geven aan de angst en het als zodanig te benoemen. Wetenschappelijke studies bewijzen dat we automatisch een beetje afstand nemen van ons rotte gevoel door het een naam te geven. Dit stelt ons op zijn beurt in staat om de situatie en het werkelijke gevaar veel rationeler te bekijken en te beoordelen.

Analyseer het ongeval

Vaak helpt het ook om je ongeval van dichterbij te bekijken en te onthouden wat er toen fout ging: Reed ik te snel? Heb ik de FIS-regels gevolgd? Was de piste te druk? Ben ik dom gevallen in wat eigenlijk een volkomen ongevaarlijke situatie was en heb ik gewoon pech gehad? Als je weet wat er mis is gegaan, kun je er aan werken. Zoals het gezegde luidt: leer van je fouten.

Gebruik de spanning

Je knieën schudden een beetje, je handen zweten, en het adrenalineniveau stijgt zelfs staand: Het moment voor de eerste afdaling na een blessure is zeker niet het meest aangename. Maar die spanning moet niet altijd slecht zijn. Maak er gebruik van! Overtuig  jezelf ervan dat een zekere mate van spanning de prestaties op de piste kan verbeteren. Wetenschappelijke studies bewijzen dat als je erin gelooft en niet verstart, het ook zal lukken. Dus laat jezelf geen gedachten toe die beginnen met “Maar als ik…”.

Het moment voor de eerste afdaling – met een paar trucjes kun je je ontspannen!

Het positieve benadrukken

Er bestaat geen twijfel over: als je ooit een ernstige blessure heeft opgelopen tijdens de wintersport, is dat erg vervelend. Toch sta je nu op de piste en je hebt zelfs van de dokter een vrijkaartje gekregen om te genieten van het skiën. Raak dus niet verstrikt in negatieve gedachten, maar probeer het positieve te zien: Je bent met succes hersteld van je blessure. Je hebt geen pijn meer. Je kunt weer skiën. Van de talloze afdalingen die je al in je leven hebt gemaakt, heb je maar één keer pech gehad. – Dat is toch een geweldige statistiek!

Klein beginnen

Succesverhalen ontstaan niet als je jezelf in het begin overschat. Begin je skidag dus ontspannen en indien nodig een beetje onder je eigenlijke skiniveau. Zo krijg je veel sneller weer vertrouwen dan wanneer je jezelf direct voor moeilijke uitdagingen stelt. En hoe meer vertrouwen je krijgt, hoe meer je negatieve gedachten afnemen.

Anderen helpen

Vaak helpt het ook om de aandacht van jezelf af te wenden. Zit je in een groep waar je andere skiërs iets kunt leren? Concentreer je dan op hen en sla twee vliegen in een klap: de anderen leren iets nieuws en jij ontspant je omdat je je eigen angst vergeet.

De focus verleggen en anderen helpen – dat helpt om de angst te vergeten.

Geniet van de omgeving

Het uitzicht in de verte en op de omringende bergwereld en het inademen van de frisse berglucht doet iedereen ontspannen! Dus naast alle gedachten over de moeilijkheid van de piste, je skistijl en je fysieke conditie, mag je de omgeving niet vergeten. Je bent op vakantie in de bergen. Kan het nog beter?

  • dinsdag, 08. augustus 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter