16 beroemde bergen in de Alpen

13-03-2023 - SnowTrex

Bij het kiezen van het juiste skioord voor de komende skivakantie zijn factoren als sneeuwzekerheid, de afstand tot de bestemming, de grootte en de gezinsvriendelijkheid van het skigebied voor de meeste wintersporters belangrijk. Maar naast deze punten zijn natuurlijk ook de omringende bergen en het fabelachtige uitzicht onderdeel van een perfecte skivakantie. Maar welke berg is de hoogste berg van de Alpen en welke andere beroemde bergen zijn er? SnowTrex biedt hulp en presenteert de beroemdste bergen van de Alpen.

De bekendste berg in Zwitserland is waarschijnlijk de Matterhorn (4.478 m). Er zijn echter talrijke andere beroemde, opvallende bergformaties in de Alpen.


Een overzicht van de beroemdste bergen in de Alpen

BergHoogteLand
Mont Blanc4.810 mFrankrijk
Dufourspitze4.634 mZwitserland
Matterhorn4.478 mZwitserland
Triumviraat Eiger-Mönch-Jungfrau4.158 mZwitserland
Ortler3.905 mItalië
Großglockner3.798 mOostenrijk
Wildspitze3.768 mOostenrijk
Großvenediger3.657 mOostenrijk
Dolomiten3.343 mItalië
Kitzsteinhorn3.203 mOostenrijk
Sella Massiv3.125 mItalië
Dachstein2.995 mOostenrijk
Zugspitze2.962 mDuitsland
Hochkönig2.941 mOostenrijk
Watzmann2.713 mDuitsland

De Mont Blanc in Frankrijk (4.810 m)

Natuurlijk mag de Franse reus Mont Blanc niet ontbreken in deze lijst. Met een hoogte van 4.810 m is deze majestueuze berg de hoogste berg van de Alpen en tevens de hoogste berg van Europa. De Mont Blanc ligt in de Mont Blanc-groep in de westelijke Alpen en aan de Franse grens met Italië. Zijn machtige verschijning vormt het unieke decor voor het skigebied Chamonix-Mont Blanc. Het skigebied is gegroepeerd rond de Franse collos, ook wel het “Dak van de Alpen” genoemd, en maakt indruk met in totaal 870 kilometer aan pistes en ongeveer 260 liften. Op deze wereldberoemde berg kun je zelf niet skiën, maar er zijn des te meer pistes met uitzicht op het adembenemende berglandschap. Overigens staat het Mont Blanc-massief sinds 2000 op de Franse lijst van UNESCO Werelderfgoed.

De Mont Blanc, hier gezien vanuit Les 2 Alpes, is de hoogste berg van de Alpen op een hoogte van 4.810 meter.

Dufourspitze in Zwitserland (4.634 m)

De hoogste berg van Zwitserland is niet de Matterhorn, zoals velen denken, maar de Dufourspitze. Dit wordt keer op keer betwist. Hoewel de top met 4.634 m boven alle vierduizenders in Zwitserland uittorent, ligt hij hemelsbreed slechts zo’n 160 m van de Italiaanse grens. Omdat de berg dus voor een aanzienlijk deel op Italiaans grondgebied ligt, wordt herhaaldelijk getwijfeld aan de Zwitserse oorsprong van de Dufourspitze. Het staat echter buiten kijf dat de Dufourspitze na de Mont Blanc de hoogste top van de Alpen is. Hij maakt deel uit van het Monte Rosa massief in de Walliser Alpen. De indrukwekkende rotsformatie werd genoemd naar de Zwitserse generaal en cartograaf Guillaume-Henri Dufour, die in het midden van de 19e eeuw de eerste nauwkeurige kaart van Zwitserland publiceerde. Dufour wordt nog steeds beschouwd als een van de beroemdste en invloedrijkste mensen uit de geschiedenis van Zwitserland.

Er is geen skigebied op de Dufourspitze, maar toch bedwingen elk jaar moedige toerskiërs de op één na hoogste berg van de Alpen. Het startpunt hiervoor is de legendarische Monte Rosa Hut, die op 2.883 m ligt en na 2 tot 3 uur te bereiken is vanaf het station Totenboden van de Gornergrath kabelbaan. Vanaf hier beginnen toerskiërs aan de superlatieve skitocht naar de Dufourspitze. Deze route is alleen geschikt voor ervaren toerskiërs die geen last hebben van duizelingen. Na de zware beklimming wacht de avonturiers een adembenemend uitzicht over de dalen van Italië en de vele vierduizend meter hoge toppen van de Walliser Alpen.

Matterhorn in Zwitserland (4.478 m)

De Matterhorn – een van, zo niet het (!) herkenningspunt van Zwitserland, is beslist een van de beroemdste bergen in de Alpen en geniet wereldwijd grote bekendheid en populariteit. Met een hoogte van 4.478 m is de Matterhorn een van de hoogste bergen van Zwitserland en de negende hoogste berg van de Alpen. De berg ligt in de Walliser Alpen tussen Breuil-Cervinia en het populaire skigebied Zermatt. Een bijzonder kenmerk van de Matterhorn, behalve zijn indrukwekkende vorm, is dat zijn oost-, noord- en westzijde op Zwitsers grondgebied liggen en de zuidzijde op Italiaans grondgebied. Het skigebied van Zermatt ligt direct aan de Matterhorn en met de Zermatt-skipas hebben wintersporters toegang tot in totaal 200 kilometer piste in het hele skigebied Zermatt-Matterhorn.

De Matterhorn zelf is niet toegankelijk voor wintersporters, maar het skigebied beschikt over de hoogste 3S kabelbaan ter wereld. Het bergstation van de kabelbaan ligt op een hoogte van 3.821 m op de Klein-Matterhorn. Vanaf hier kunnen skiërs en snowboarders naar beneden waggelen over een ongelooflijke 14,9 km lange piste die eindigt in het dorp Zermatt. De piste is een van de langste pistes van Europa en vereist helemaal geen trekpaden. Zoveel is zeker: de Matterhorn en het aangrenzende skigebied hebben beslist veel te bieden. Als je nog meer wilt weten over de legendarische Matterhorn, moet je een bezoek plannen aan het Matterhorn Museum in Zermatt.

De Matterhorn (4.478 m) is waarschijnlijk de beroemdste berg van Zwitserland, maar na de Dufourspitze (4.634 m) pas de op één na hoogste van het land.

Eiger-Mönch-Jungfrau triumviraat in Zwitserland (tot 4.158 m)

In de Berner Alpen ligt een beroemd trio bestaande uit de bergen Jungfrau (4.158 m), Mönch (4.107 m) en Eiger (3.970 m). De 3 vierduizend meter hoge toppen liggen op de grens van de Zwitserse kantons Bern en Wallis. De Jungfrau is met 4.158 m de hoogste berg van de Dreigestirn en maakt deel uit van het Jungfrau-Aletsch gebied in de Zwitserse Alpen, dat ongeveer 820 km² beslaat en op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Skiërs en snowboarders komen in de regio rond het indrukwekkende driemanschap zeker aan hun trekken. De Jungfrauregio maakt indruk met ongeveer 200 kilometer aan pistes op hoogtes variërend van 796 m tot 2.970 m. Wintersporters hebben een uitstekend uitzicht op de 3 bergen vanaf vele pistes, waarvan het indrukwekkende reliëf ook van verre te zien is.

Het triumviraat Eiger-Mönch-Jungfrau en de omliggende regio zijn zeer populair bij wintersporters en bergbeklimmers.

Ortler in Italië (3.905 m)

De hoogste berg van Zuid-Tirol is de Ortler met een hoogte van 3.905 m. De zwaar vergletsjerde berg ligt in het westen van Zuid-Tirol en is de belangrijkste top van de Ortler Alpen. Talrijke legenden en mythen slingeren zich rond de Italiaanse reus. In de vaak sombere verhalen wordt de Ortler niet bepaald beschreven als een mooiweer excursiebestemming en wordt hij onder meer in verband gebracht met bovennatuurlijke jagers die door de lucht jagen en het dodenrijk. De Ortler is niet toegankelijk voor alpiene wintersporters, maar is berucht onder ambitieuze bergbeklimmers. De eerste beklimming, in 1804 bevolen door aartshertog Johann van Oostenrijk, wordt beschouwd als de belangrijkste alpiene gebeurtenis van die tijd, en ook nu nog durven alleen de dapperste bergbeklimmers elk jaar de gevaarlijke beklimming van de top van de Ortler aan.

Wintersporters komen aan hun trekken in het nabijgelegen skigebied Sulden am Ortler. Er is in totaal 44 kilometer aan pistes te verkennen, en naast het gevarieerde aanbod aan pistes, het populaire snowpark en nog veel meer, is ook het uitzicht op de waarschijnlijk beroemdste Italiaanse berg, de Ortler, een hoogtepunt van een skivakantie in de regio.

Het skigebied Sulden maakt indruk met in totaal 44 kilometer piste. Van daaruit hebben skiërs bijna altijd de Ortler in zicht.

Großglockner in Oostenrijk (3.798 m)

De legendarische Großglockner ligt in het Hohe Tauern gebergte in Oostenrijk en is met een hoogte van 3.798 meter de hoogste berg van het land. De berg en het gebied rond de Hohe Tauern, die worden beschouwd als de bakermat van het alpinisme, zijn niet in de laatste plaats bekend vanwege de uitstekende omstandigheden voor alpiene wintersporten. Op de Großglockner zelf kun je niet skiën of snowboarden, maar sneeuwliefhebbers met de skipas “Großglockner” hebben de mogelijkheid om het gevarieerde skigebied Großglockner-Heiligenblut met zijn 55 kilometer aan pistes en 13 liften te verkennen. Het skigebied bereikt een hoogte van 2.989 m en imponeert met gevarieerde, meestal middelzware pistes. Bovendien maakt het uitzicht op de Oostenrijkse reus het skiën in dit skigebied tot een heel bijzondere ervaring.

Het bergstation van het skigebied Großglockner-Heiligenblut ligt op 2.989 m hoogte.

Wildspitze in Oostenrijk (ca. 3.768 m)

De hoogste berg van Noord-Tirol en de Ötztaler Alpen is tevens de op één na hoogste berg van Oostenrijk: de Wildspitze. De westelijke en noordelijke flanken van de drieduizender vormen de dalkop van het Pitztal, dat geldt als een van de wildste en mooiste dalen van Oostenrijk. De zuid- en oostzijde van de Dreitausender eindigen in het Venter-dal. Zoals het hoort, is de top van de Wildspitze sinds 1933 natuurlijk gemarkeerd met een topkruis. Toen het oude kruis in 2000 werd vervangen door een nieuwe, werd het oude verweerde topkruis naar het dal gebracht, waar het werd schoongemaakt en gerenoveerd. Vervolgens werd het geplaatst op de zuidelijke hoge oever van de Rofenache tussen het dorp Vern en de Rofenhöfe. De achtergrond hiervan is dat de top van de Wildspitze alleen vanaf deze plek te zien is. Daarom werden 2 topkruisen gewijd aan de top van de Wildspitze.

De hellingen van de Wildspitze zijn niet toegankelijk per ski of snowboard, ook al zijn ze erg populair bij ambitieuze bergbeklimmers. Skiërs en snowboarders moeten zich tevreden stellen met het uitzicht op de Oostenrijkse reus in het skigebied Vent. “Klein maar machtig” is het motto van het skigebied, dat indruk maakt met 5 blauwe en 10 rode pistes en dankzij de hoge ligging tussen 1.900 m en 2.646 m een hoge mate van sneeuwzekerheid met zich meebrengt. Het skigebied is daarom bijzonder geschikt voor gezinnen, want ook kinderen kunnen gemakkelijk hun weg vinden in het overzichtelijke gebied. En bij het bekijken van de familiefoto met de beroemde Wildspitze op de achtergrond denken mensen graag terug aan hun idyllische vakantie.

Café 3.440 op de Pitztaler gletsjer is het hoogste café van Oostenrijk. Vanaf hier hebben bezoekers een adembenemend uitzicht op de Wildspitze (3.770 m) en de omliggende bergen.

Großvenediger in Oostenrijk (3.657 m)

De Großvenediger is met 3.657 m de hoogste berg van de Venedigergroep in de Oostenrijkse provincie Salzburg en in de Hohe Tauern. De berg is zwaar vergletsjerd en zijn indrukwekkende verschijning en zijn vier kenmerkende bergkammen hebben voor internationale bekendheid gezorgd. De “wereldoude majesteit”, zoals de berg sinds zijn eerste beklimming in 1841 ook wel wordt genoemd, heeft de laatste jaren door de terugtrekking van de gletsjer een deel van zijn hoogte moeten inleveren. In de jaren tachtig werd de hoogste top nog gemeten op 3.674 m, wat voor enige verandering en verwarring zorgde. Door het smelten van de gletsjer bij het topkruis moest deze verplaatst worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat na de verplaatsing van het topkruis de top niet meer in Salzburg lag, maar in Oost-Tirol. De Großvenediger is letterlijk verplaatst, wat ongetwijfeld nogal ongebruikelijk is voor een berg.

Een mijlpaal werd gezet door de alpinist Günther Freiherr von Saar toen hij in 1902 de top van de Oostenrijkse reus op ski’s beklom. Skiën op de gletsjer is echter nog steeds voorbehouden aan de absolute elite van de freeriderswereld. De gewone skiër of snowboarder moet zich tevreden stellen met een uitzicht op de Großvenediger, dat echter ook behoorlijk indrukwekkend is. In de Wildkogel Arena kunnen skiërs en snowboarders op een totaal van 75 kilometer aan pistes genieten van het unieke landschap van de Hohe Tauern met het fantastische uitzicht op de duizenden jaren oude majesteit.

De Großvenediger zelf is niet toegankelijk voor skiërs en snowboarders, maar het uitzicht op de markante berg is zeer indrukwekkend.

Dolomieten in Italië (tot 3.343 m)

Deze bergketen is ongetwijfeld een van de populairste en beroemdste berggebieden in de Alpen, zo niet in de hele wereld, en mag zeker niet ontbreken in deze lijst. De Dolomieten liggen in de Zuidelijke Alpen en worden ook geclassificeerd als onderdeel van de Zuidelijke Kalkalpen. De indrukwekkende rotsformaties liggen verspreid over de regio’s Veneto en Trentino-Alto Adige. In totaal telt de regio meer dan 60 toppen van drieduizend meter. De hoogste berggroep in de Dolomieten is de Marmolada, ook wel de Koningin van de Dolomieten genoemd, met een hoogte tot 3.343 meter. De indrukwekkende toppen bouwen zich op tussen Trentino-Alto Adige en Veneto en worden aan de oostkant begrensd door de Cordvole rivier en aan de westkant door de Val di Fassa. Met 3.343 m is Punta Penia de hoogste top van de hele Dolomieten. De grijze kalksteen op lichtgekleurd gesteente doet denken aan marmer, waaraan de indrukwekkende Marmolada zijn naam te danken heeft. In het licht van de ondergaande zon ontstaat een fascinerend kleurenspel in rood- en violettinten op de unieke rotsformatie. Zoveel is zeker: wie de unieke natuur van zowel de Marmolada als de Dolomieten heeft kunnen bewonderen, begrijpt waarom de Dolomieten zijn uitgeroepen tot UNESCO Wereldnatuurerfgoed.

De Italiaanse berggroep Marmolada ligt in de Dolomieten en wordt ook wel de Koningin van de Dolomieten genoemd.

Vooral onder wintersporters zijn de Dolomieten een populaire bestemming, omdat hier skivakanties van bijzondere aard mogelijk zijn. In de regio kunnen skiërs en snowboarders gebruik maken van de skipas “Dolomiti Superski”, die veel te bieden heeft: 1.200 kilometer pistes met sneeuwgarantie op hoogtes van 1.500 m tot 3.200 m, 450 liften, 400 skihutten aan de rand van de pistes, 24 sneeuwparken en niet te vergeten het unieke panorama garanderen een skivakantie van een klasse apart. Overigens is de beroemdste rotsformatie van de Dolomieten “De Drie Pieken” te bewonderen vanuit het skigebied Drie Pieken Dolomieten.

De Three Peaks zijn 2.999 m hoog en zijn te bewonderen in het skigebied Three Peaks Dolomites.

Kitzsteinhorn in Oostenrijk (3.203 m)

De Kitzsteinhorn met zijn unieke uiterlijk ligt bij Kaprun in Salzburg. De top ligt op een hoogte van 3.203 m en slechts 200 m daaronder ligt het bergstation van de bergkabelbaan, die deel uitmaakt van het skigebied Kitzsteinhorn/Maiskogel-Kaprun. Het skigebied Kitzsteinhorn/Maiskogel-Kaprun omvat drie skigebieden en staat garant voor plezier op in totaal 138 kilometer aan pistes, die met 47 liften bereikbaar zijn. Naast het gletsjerskigebied Kitzsteinhorn, dat scoort met een extreem hoge sneeuwgarantie, kunnen wintersporters de skigebieden Maiskogel en Schmittenhöhe verkennen.

De drie skigebieden bieden alles wat een wintersporter zich kan wensen. Beginners kunnen hun eerste bochten uitstekend oefenen op de brede, vlakke pistes, terwijl gevorderde skiërs en ambitieuze carvers zich op de rode en zwarte pistes kunnen uitleven. Voor freestylers heeft elk van de drie skigebieden zijn eigen funpark met diverse hindernissen zoals rails, tubes en boxen en kickers in verschillende maten.

De top van de Kitzsteinhorn ligt op een hoogte van 3.203 m en verdwijnt af en toe in de wolken.

Sella Massief in Italië (3.125 m)

Het Sellamassief, een plateauvormig bergmassief in de Italiaanse Dolomieten, is bij veel wintersporters een bekende naam. Het ligt gedeeltelijk in Zuid-Tirol, Trentino en Veneto en de hoogste berg van de Sella is de Piz Boè met een hoogte van 3.125 meter. De indrukwekkende bergformatie staat onder andere bekend om de “mooiste rotonde van Italië” – bij de meesten waarschijnlijk beter bekend als de “Sellaronda”.

De Sellaronda is waarschijnlijk ’s werelds beroemdste skicircuit en vereist een goede conditie. Wintersporters hebben minstens zes uur nodig voor de in totaal 40 kilometer piste. De Sellaronda omcirkelt het Sellamassief en wintersporters kunnen kiezen of ze hem met de klok mee of tegen de klok in doen. Op het wereldberoemde skicircuit doorkruisen skiërs en snowboarders vier valleien in drie provincies. Omdat alle pistes van de Sellaronda blauwe of rode pistes zijn, is het skicircuit niet alleen voorbehouden aan professionals. Wintersporters die hun persoonlijke grenzen willen verleggen, kunnen het skicircuit echter uitbreiden met uitdagende pistes zoals de Porta Vescovo-afdaling in Arabba.

De Sellaronda is waarschijnlijk het beroemdste skicircuit ter wereld.

Dachstein in Oostenrijk (2.995 m)

De Dachstein is de hoogste top van het Dachsteinmassief, een berggroep van de Noordelijke Kalkalpen en tevens de hoogste berg van Opper-Oostenrijk en Steiermark. Het Dachsteinmassief heeft een hoge herkenningswaarde door de zogenaamde dubbele top en is tot ver buiten de landsgrenzen bekend. De hogere top draagt de naam Dachstein en ligt op een hoogte van 2.995 meter. Slechts 400 m naar het noorden stijgt de Niedere Dachstein tot 2.934 m. Het skigebied Rittisberg/Dachsteingletscher op de hellingen van het Dachsteinmassief is zeer geliefd bij wintersporters. Het skigebied maakt indruk met 30 kilometer aan pistes en 22 liften op hoogtes van 728 m tot 2.700 m. Vooral freeriders komen in dit skigebied aan hun trekken, want naast de 30 kilometer geprepareerde pistes maakt het skigebied indruk met 43 kilometer aan skiroutes. De aanzienlijke hoogte van de gletsjer brengt ook een grote sneeuwzekerheid en briesende verse sneeuw met zich mee.

De hangbrug Dachstein heeft een hoogte van 400 m en is niet geschik voor mensen met hoogtevrees.

Zugspitze in Duitsland (2.962 m)

Duitsland is niet per se het land dat het eerst geassocieerd wordt met droomachtige winterlandschappen en spectaculaire bergpanorama’s. En toch mag één bijzondere Duitse berg niet ontbreken in de lijst van beroemdste bergen in de Alpen: de Zugspitze. De hoogste berg van Duitsland ligt ten zuiden van de bekende wintersportplaats Garmisch-Partenkirchen. De top van de Zugspitze, gelegen in het Wettersteingebergte in de Alpen, ligt op een hoogte van 2.962 meter.

In het populaire skigebied Zugspitze, dat ligt in het Tiroler skigebied Zugspitz Arena & Garmisch (213 kilometer piste), kunnen skiërs en snowboarders ongeveer 20 kilometer piste verkennen. Het bergstation van de moderne Zugspitzbahn, dat met ramen van vloer tot plafond een adembenemend uitzicht biedt, ligt op een hoogte van 2.943 m en dus slechts ongeveer 20 m onder de top van de Duitse reus. Vanaf hier kun je naar beneden skiën op de besneeuwde hellingen van de Zugspitze.

Vanuit de kabelbanen hebben wintersporters een adembenemend uitzicht op de omringende bergwereld van de Zugspitze.

Hochkönig in Oostenrijk (2.941 m)

Deze majestueuze en imposante berg heeft een bijpassende naam: Hochkönig. Hij ligt in de Oostenrijkse provincie Salzburg en is het hoogste gebergte in de Berchtesgadener Alpen. De gelijknamige hoofdtop van de berg ligt op 2.941 meter hoogte. Zoals onze lijst laat zien, zijn er talloze bergen in de Alpen die boven de Hochkönig uittorenen. Wat onze majesteit echter bijzonder maakt, is dat de top boven alle bergen in een straal van ongeveer 35 km uittorent. Het Salzburgse massief verdwijnt dus niet te midden van bergen van dezelfde hoogte, maar torent naar verhouding alleen en indrukwekkend hoog uit. Overigens werd aan de voet van de Hochkönig, in het gebied van de Mühlbach, vanaf 3.000 voor Christus (Neolithicum) tot 1977 koper gewonnen.

Het gebied rond het markante Hochkönig-massief is bijzonder populair bij alpine wintersporters. De veelzijdige en ultramoderne skigebieden en de traditionele en romantische dorpen bieden optimale voorwaarden voor een grandioze skivakantie. Het skigebied Hochkönig maakt indruk met 120 kilometer aan pistes en 36 liften en is bijzonder geschikt voor gezinnen en beginners door het ruime aanbod aan vlakke, brede pistes. De reus van Salzburg zorgt voor een uniek decor en een droomachtig uitzicht vanaf ondiep slingerende, ultramoderne stoeltjesliften. Wie nog verder het dal in wil skiën is in de regio in uitstekende handen, want het skigebied Hochkönig maakt deel uit van het skigebied Ski Amadé. Met de gelijknamige skipas kunnen wintersporters maar liefst 760 kilometer aan pistes in het Salzburger Land verkennen. Iedereen komt hier echt aan zijn trekken.

De Hochkönig (2.941 m) ligt in de Berchtesgadener Alpen en torent uit boven alle bergtoppen in een straal van ongeveer 35 km.

Watzmann in Duitsland (2.713 m)

In Zuid-Duitsland, om precies te zijn in Beieren, ligt de imposante Watzmann. De berg is het centrale gebergte in de Berchtesgadener Alpen en het hoogste punt, de Watzmann Mittelspitze, ligt op een hoogte van 2.713 meter. De berg staat niet alleen bekend om zijn aanzienlijke hoogte. Ook zijn ongewone, majestueuze vorm is uniek en zorgt voor bekendheid en populariteit, ook buiten de landsgrenzen. Volgens een onderzoek van het tijdschrift BERGSTEIGER is de Watzmann, ook wel de “berg van het lot van de regio Berchtesgaden” genoemd, de mooiste berg ter wereld en laat hij internationale reuzen als de Matterhorn of de Eiger achter zich. De oostwand van de berg strekt zich uit over 1.800 meter hoogte en is daarmee de langste rotswand van de oostelijke Alpen. Wintersporters kunnen in de regio Berchtesgaden genieten van in totaal 60 kilometer aan pistes in 6 skigebieden. Het gevarieerde aanbod op de pistes wordt afgerond met het unieke bergpanorama van het Watzmannmassief. Zeker een skitocht waard!

De Watzmann (2.713 m) torent majestueus uit boven de Königssee.

Zin om te skiën op de waarschijnlijk beroemdste berg van Zwitserland, de Matterhorn? Klik hier voor onze aanbiedingen voor skivakanties in de populaire wintersportplaats Zermatt.

FAQ over beroemde bergen in de Alpen

Welke zijn de beroemdste bergen in de Alpen?

Tot de bekendste bergen en berggroepen in de Alpen behoren de Mont Blanc (4.810 m) in Frankrijk en de Dufourspitze (4.634 m) en de Matterhorn (4.478 m) in Zwitserland. Daarnaast zijn er de Ortler (3.905 m) en de Dolomieten (tot 3.343 m) in Italië en de Zugspitze (2.962 m) in Duitsland.

Wat is de hoogste berg van Zwitserland?

De hoogste berg van Zwitserland is niet, zoals velen aannemen, de Matterhorn, maar de Dufourspitze. De Dufourspitze is 4.634 m hoog en ligt op de Zwitsers-Italiaanse grens. De top van de berg ligt op Zwitsers grondgebied, maar slechts ongeveer 160 m van de Italiaanse grens. De Dufourspitze is na de Mont Blanc (4.810 m) de hoogste berg van de Alpen.

Welke is de hoogste berg in de Alpen?

De Mont Blanc, gelegen in Frankrijk, is met 4.810 meter de hoogste berg van de Alpen. Het is ook de hoogste berg van Europa, hoewel dat wordt betwist. In het Kaukasusgebergte zijn er acht bergen hoger dan de Mont Blanc. De eerste en belangrijkste is de berg Elbrus met een hoogte van 5.642 m. Bij deze bergen wordt echter betwist of de desbetreffende top op Europees grondgebied ligt of al tot Azië behoort.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter