Berghutgerechten: 10 culinaire klassiekers

30-08-2022 - SnowTrex

Het hoort gewoon bij een dagje skiën – je laten verwennen in een van de berghutten. Wie zich ’s morgens al in het zweet heeft gewerkt, heeft alle reden om zichzelf ’s middags te trakteren op een lekkere maaltijd. SnowTrex presenteert 10 culinaire berghutklassiekers die voor de rest van de dag kracht geven.

Een degelijke maaltijd tijdens de middagspauze geeft kracht.


1. Kaiserschmarren

Stukjes zoete pannenkoek, rozijnen, poedersuiker, gestoofde pruimen – en klaar is deze zoete klassieker onder de Oostenrijkse lekkernijen. Er bestaan talrijke legendes over de oorsprong van de Kaiserschmarren, waarvan er ook verschillende varianten bestaan. Volgens een van die legendes verdwaalde keizer Frans Jozef tijdens de jacht in een kleine herberg die opengehouden werd door een “Kaser” (alpenmelker). Hij kon Zijne Majesteit alleen maar een simpele “Schmarren” aanbieden, die de keizer echter zo heerlijk vond, dat hij de dappere alpenmelker aan het eind prees: “Deze Kaserschmarren zou het echt waard zijn om Kaiserschmarren genoemd te worden”. Waar ze ook vandaan mogen komen – Kaiserschmarren is in Oostenrijk in ieder geval een vast onderdeel van de skivakantie.

Kaiserschmarren is een zoete klassieker.

2. Käsespätzle

Bij welke kaasliefhebber loopt het water niet in de mond als hij zich voorstelt hoe een vork met in kaas gedrenkte noedels lange kaasdraden uit een bord trekt? Käsespätzle zijn een populaire lekkernij in elke hut. Als je echter snel moe wordt van eten, moet je er rekening mee houden hoe actief je ’s middags op de skipiste wilt zijn – Dan kan het beter zijn om slechts een kleine portie van de heerlijke, met geroosterde uitjes overstrooide spätzle te eten.

Degelijk: Käsespätzle met geroosterde ajuintjes.

3. Goulashsoep

Ook een klassieker onder de berghutgerechten: goulashsoep. Vooral op bijzonder koude skidagen brengt de soep een aangename warmte in het lichaam en ze geeft dankzij de stevige vlees- en groentegarnituur ook kracht voor de middag op de piste. Vaak wordt bij de soep brood geserveerd – bij voorkeur zelfgebakken en lekker smeuïg. Met deze maaltijd kun je zelfs de laagste temperaturen trotseren!

4. Germknödel

De Germknödel, op sommige plaatsen ook wel Dampfnudel genoemd, is vooral populair bij kinderen als middagmaaltijd. De halfronde gistknoedel wordt geserveerd met gesmolten boter of warme vanillesaus. Daarover wordt nog een mengsel van maanzaad en poedersuiker gestrooid en deze zoete klassieker is klaar om op te eten. Vaak heeft de Germknödel nog een zoete kern van pruimenjam, die zich heerlijk vermengt met de boter of vanillesaus zodra je de knoedel met een lepel openbreekt. Mmmm!

5. Kaspressknödelsoep

Nog een “Hütte”-gerecht voor koude skidagen – de Kaspressknödelsoep. De knödels zijn gemaakt van knödelbrood en streekkaas en zwemmen in groentebouillon. Net als de goulashsoep verwarmt de berghutschotel je van binnenuit en versterkt ze je lichaam voor het verdere werk op de piste.

6. Apfelstrudel

Er is geen tekort aan desserts in de keuken van een berghut! Naast de klassiekers Kaiserschmarren en Germknödel is een stuk warme apfelstrudel ook ideaal om je hongerige maag na het skiën te vullen. Afhankelijk van je smaak wordt een apfelstrudel het best geserveerd met slagroom of warme vanillesaus. Als alternatief wordt vooral in Oostenrijk ook de Topfenstrudel aangeboden. Ook deze kwarkstrudel laat de harten van dessertliefhebbers sneller kloppen.

Zoetebekjes moeten Apfelstrudel bestellen.

7. Wiener Schnitzel

Iedereen heeft wel al eens wienerschnitzel gegeten! Het traditionele dun gepaneerde en gebakken stukje kalfsvlees past vaak niet helemaal op het bord, zeker niet als er frieten of aardappelsalade naast wordt geserveerd. Zij die willen, kunnen aan elk stuk vlees nog een mespunt rode bosbessen toevoegen – een echte delicatesse! Let op: de Wiener Schnitzel is een stuk kalfsvlees, maar de ‘Schnitzel Wiener Art’ (op Weense wijze) wordt met varkensvlees gemaakt.

Culinaire klassieker: met frieten en bosbessen – de Wiener schnitzel.

8. Brettljause

Als je niet warm wilt eten, moet je zeker een Brettljause bestellen! Deze stevige hap heeft alles wat het hart van een broodliefhebber begeert: een combinatie van vlees, worst en kaas wordt geserveerd met verschillende soorten brood. Zo is er voor elk wat wils. De Brettljause kan dus ook heel goed gedeeld worden.

9. Tiroolse Gröstl

De Tiroolse Gröstl komen oorspronkelijk uit Tirol, maar zijn wijdverbreid in Oostenrijk. Dit traditionele pansgerecht weet te bekoren met een combinatie van gebakken aardappelen en in stukjes gesneden vlees, aangevuld met gesnipperde ui en diverse kruiden en specerijen. In de meeste gevallen wordt er ook een gebakken ei aan toegevoegd. Kortom: regionaal, degelijk, lekker!

Niet alleen in Tirol een geliefd berghutgerecht: De Tiroolse Gröstl.

10. Frittatensuppe

Pannenkoekenreepjes in runderbouillon – onze tiende culinaire klassieker onder de ‘Hütte’-gerechten. De Fritatensoep of Flädlesoep staat garant voor een heerlijke middagmaaltijd in de berghut, omdat ze niet te zwaar is voor de maag, maar tegelijkertijd vult en opwarmt. Als je wilt, kun je de soep verfijnen met verse bieslook.

Extra: lievelingsgerecht op de piste van Trexpert Felix Neureuther

“Met voorsprong Weense worstjes en broodjes. Het doet me altijd denken aan vroeger. Bij de skiwedstrijden waaraan ik als kind meedeed, waren er altijd Wiener Würschtel met broodjes aan de finish in het dal. Vandaag smaken ze me nog altijd zo goed en brengen ze herinneringen naar boven.”

  • dinsdag, 30. augustus 2022
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter