De populairste gletsjerskigebieden in de Alpen

06-03-2023 - SnowTrex

Als het om skiën of het boeken van een skivakantie gaat, staat één onderwerp vaak centraal: de sneeuwzekerheid. In welke skigebieden ligt zeker sneeuw? Waar heb ik sneeuwgarantie? Het antwoord is: in gletsjerskigebieden! Gletsjerskigebieden liggen op extreem grote hoogte en bieden soms het hele jaar door sneeuw, zodat wintersporters hier zelfs in de zomermaanden hun passie kunnen uitoefenen. Maar welke gletsjerskigebieden zijn er? SnowTrex kent de populairste gletsjerskigebieden in de Alpen:

Het gletsjerskigebied op de Kitzsteinhorn met zijn fantastische afdalingen.

Een overzicht van de populairste gletsjerskigebieden in de Alpen

SkigebiedenHoogste puntGletsjerhellingenKilometers piste in het skigebiedZomerski
Matterhorn Glacier Paradise3.883 mca. 21 km200 kmja
Saas-Fee3.573 mca. 20 km100 kmja
Les 2 Alpes3.523 mca. 26 km200 kmja
Tignes/ Val d'Isère3.456 mca. 20 km300 kmja
Pitztaler Gletscher3.440 mca. 21 km40 kmgeen
Sölden3.340 mca. 34 km144 kmgeen
Hintertuxer Gletscher3.250 mca. 60 km52,4 kmja
Stubaier Gletscher3.212 mca. 42 km42 kmgeen
Mölltaler Gletscher3.122 mca. 17 km162 kmja
Kanuertaler Gletscher3.113 mca. 22 km34 kmgeen
Kitzsteinhorn3.029 mca. 42 km61 kmja

1. Skigebied Matterhorn gletsjerparadijs

In de winter biedt het skigebied van Zermatt, het hoogst gelegen skigebied van Europa, in totaal ongeveer 200 km pistenplezier. Een deel daarvan bevindt zich op de gletsjer op de Klein Matterhorn: het gebied Matterhorn Glacier Paradise reikt tot 3.883 meter, zodat hier zelfs in augustus perfecte omstandigheden heersen op 21 kilometer piste. Freestyle fans kunnen zich ook verheugen: het Zermatt Snowpark in het Matterhorn Glacier Paradise is één van de beste in het Alpengebied en is het hele jaar geopend.

In het gletsjerparadijs Matterhorn heb je plezier met pistes tot 3.800 m.

2. Skigebied Saas-Fee

Liefhebbers van Zwitserland opgelet: Samen met Zermatt biedt ook Saas-Fee een gletsjerskigebied tot 3.573 m. Van de 100 km aan pistes ligt bijna 20 km op de gletsjer op de Mittelallalin. De gletsjer is zelfs in de zomer geopend. Niet alleen gevarieerde pistes zijn toegankelijk, maar ook het freestyle park. De zomeropening “Burn the Glacier” biedt een actievolle start van het zomerskiseizoen.

Brede, lege gletsjerpistes in Saas-Fee verwennen elke skiliefhebber.

3. Skigebied Les 2 Alpes

In totaal biedt het gletsjerskigebied Les 2 Alpes ongeveer 200 km aan pistes, waarvan een groot deel op de Glacier de la Girose of de Glacier de Mantel ligt en tot 3.523 m boven de zeespiegel reikt. Dit garandeert skiën van begin december tot eind april. Het indrukwekkende uitzicht op de Mont Blanc (4.809 m) vanaf het bergstation is de kers op de taart voor een zonnige gletsjerski-ervaring. In Les 2 Alpes vindt ook de jaarlijkse SnowTrex seizoensopening “PowderWeek” plaats.

Brede pistes in het skigebied Les 2 Alpes.

4. Skigebied Tignes/Val d’Isère

Sneeuwzekere gletsjers vind je niet alleen in Oostenrijk en Zwitserland. Ook in Frankrijk maken hooggelegen gletsjerskigebieden skiën tot in mei mogelijk. En dat is belangrijk, want door de zuidelijke ligging is de mediterrane invloed merkbaar in de zonovergoten Franse Alpen. Met ongeveer 300 km aan pistes in de winter is het skigebied Tignes/Val d’Isère op de Grand Motte gletsjer een van de grootste in de Alpen. De bijzonderheid: in de zomer zijn ongeveer 20 km pistes geopend voor gletsjerskiën. Van eind juni tot begin augustus kun je genieten van de zon terwijl je skiet op de gletsjerhellingen tot 3.456 m boven de zeespiegel.

5. Skigebied Pitztaler gletsjer

Met een hoogte tot 3.440 m is het skigebied op de Pitztaler gletsjer het hoogste skigebied van Oostenrijk. Wintersporters kunnen een sneeuwwit panorama en ongeveer 21 kilometer aan pistes verwachten. Het hoogste café van Tirol, het Café 3.440, biedt een prachtig uitzicht.

Uitzicht op de Pitztaler gletsjer op 3.440 m vanaf het terras van Café 3.440.

6. Skigebied Sölden

Ook in Sölden kan tot in mei geskied worden. Van de in totaal 144 km aan pistes in het hele skigebied leidt een deel over het eeuwige ijs: op de Tiefen- en Rettenbachgletscher wachten 34 km perfect geprepareerde gletsjerpistes op skifans. De twee gletsjerskigebieden zijn met elkaar verbonden door de Schwarze Schneid skitunnel. Op sneeuwzekere hoogten tussen 2.675 en 3.340 m brengen 8 moderne liften de gasten naar gletsjerskiplezier. In de winter is het met de Ötztal Superskipass zelfs mogelijk om van 356 kilometer pistes te genieten!

De gletsjers Retten en Tiefenbach zijn met elkaar verbonden door een skitunnel.

7. Skigebied Hintertuxer gletsjer

Aan het einde van het schilderachtige Tuxertal ligt de ingang van het grootste skigebied van Oostenrijk dat het hele jaar door geopend is: het skigebied Hintertuxer gletsjer. Met een totaal van 60 km aan pistes worden wintersporters 365 dagen per jaar plezier op de piste geboden, want ook in de zomer is bijna 20 km van de pistes, die tot 3.250 m reiken, geopend om te skiën.

De Hintertuxer gletsjer biedt 365 dagen per jaar skiplezier.

8. Skigebied Stubaier gletsjer

Het Stubaital zet de standaard voor gletsjerskiën met ongeveer 42 kilometer aan pistes (64 km inclusief skiroutes). Het skigebied van de Stubaier gletsjer is het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk! Vanwege de hoogte van meer dan 3.210 m is het skigebied meestal tot begin juni geopend voor zonneskiën. Naast geprepareerde pistes en skiroutes wachten hier ook een funpiste en een racebaan op de skigasten.

De Stubaier gletsjer is een druk skigebied tot begin juni.

9. Skigebied Mölltaler Gletsjer

Met een hoogte tot 3.122 m is het skigebied op de Mölltaler gletsjer het enige gletsjerskigebied in Karinthië. Onder het motto “klein maar fijn” nodigen ongeveer 17 kilometer perfect geprepareerde pistes uit tot gletsjerskiën. Door de zonnige ligging in het zuidelijke deel van de Hohe Tauern profiteert het skigebied sterk van de mediterrane weersomstandigheden, zodat skiërs vooral in het voorjaar en de vroege zomer van meerdere uren zon kunnen genieten. De Mölltaler Gletsjer is ook het officiële trainingsgebied van het Oostenrijkse Ski Team en het Duitse Nationale Alpine Ski Team. De skipas omvat in totaal 162 kilometer piste.

De Mölltaler gletsjer is het oefenterrein van talrijke professionele atleten.

10. Skigebied Kaunertal gletsjer

Het skigebied bij de Kaunertaler gletsjer – Fendels staat ook bekend als de bakermat van het snowboarden in Europa. Toen de trend zo’n 30 jaar geleden oversloeg uit de Verenigde Staten, ontving het kleine gletsjerskigebied de trendsporters met open armen en bouwde een van de eerste halfpipes in de Alpen. Tegenwoordig trekt het gletsjerskigebied van december tot mei nog steeds wintersporters uit de hele wereld met zijn in totaal ongeveer 34 km geprepareerde pistes op maximaal 3.113 m boven zeeniveau.

Boarders en trick skiërs komen aan hun trekken op de Kaunertaler gletsjer.

11. Skigebied Kitzsteinhorn

Met 3.029 m boven de zeespiegel is de Kitzsteinhorn niet alleen de hoogst gelegen plaats in Salzburg, maar als onderdeel van het skigebied Kitzsteinhorn/Maiskogel – Kaprun (61 kilometer aan pistes) herbergt het ook het enige gletsjerskigebied in de provincie. Op de gletsjer op de Kitzsteinhorn in Kaprun wordt tot begin juni zonnig geskied – en wel op 42 kilometer in alle moeilijkheidsgraden. Maar ook gasten die niet skiën komen aan hun trekken: de “Gipfelwelt 3.000” biedt met de Ice Arena of de National Park Gallery vermaak voor alle leeftijdsgroepen.

Gletsjerskiën betekent puur plezier – hier op de Kitzsteinhorn in Kaprun.
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter