12 buitengewone feiten over sneeuw

23-04-2024 - SnowTrex

Het is wit, bestaat uit kristallen, smaakt naar niets en het is koud – dit zijn waarschijnlijk feiten die we allemaal kennen over sneeuw. Maar er valt nog heel wat meer te weten over het witte hoogtepunt van elke winter. SnowTrex kent 12 buitengewone feiten over sneeuw.

Je weet meer over sneeuw dan je denkt!


1. Het wereldrecord sneeuwvlokken

In het Guinness Book of Records staat de grootste sneeuwvlok die ooit is waargenomen: die zou een diameter van 38 centimeter hebben gehad en in 1887 in Montana, VS, gevallen zijn. Ter vergelijking: gewone sneeuwvlokken hebben een gemiddelde diameter van ongeveer 5 millimeter.

2. Sneeuwvlokken schreeuwen

Sneeuwvlokken bevatten kleine luchtbelletjes. Dat zorgt ervoor dat sneeuwvlokken een schril geluid afgeven als ze in het water vallen. Aangezien dit geluid een frequentie van 50 tot 200 kilohertz heeft, kan het menselijk oor de schreeuw van de sneeuwvlok niet horen.

3. Sneeuwvlokken zijn (bijna) uniek

Sneeuwkristallen komen in talloze vormen voor. Voor een atlas fotografeerden twee sneeuwonderzoekers alleen al 6000 variaties. Hoeveel er nog zijn en of sneeuwvlokken echt uniek zijn, is nog omstreden.

Unikalne płatki latają wokół podczas bitew na śnieżki – prawdopodobnie.

4. Sneeuwkristallen hebben altijd een zeshoekige grondvorm.

Wiskundig gezien is het mogelijk dat twee sneeuwvlokken gelijk zijn, maar dat weten we niet zeker. Wat wel zeker is, is dat alle sneeuwkristallen een zeshoekige basisvorm hebben. Dit heeft te maken met de structuur van de watermolecule en dus met de positie van het zuurstofatoom en de twee waterstofatomen.

5. Glazen sneeuwbol

Je kunt ze tegenwoordig in elke souvenirwinkel vinden: sneeuwbollen. Deze glazen ballen met hun sneeuweffect zijn uitgevonden door de Oostenrijkse gereedschapsmaker Erwin Perzy aan het einde van de 19e eeuw. Hij was ook degene die er een patent op nam.

6. Sneeuw heeft bacteriën nodig

Sneeuw vormt zich alleen als er een bepaalde mate van vervuiling in de lucht is. Alleen door zogenaamde kristallisatiekernen verandert de opstijgende waterdamp zijn aggregatietoestand. Sommige mensen geloven daarom ook dat kunstsneeuw vervuild is. Dit is echter niet altijd het geval: in Duitsland bijvoorbeeld zijn chemische additieven verboden, maar kristallisatiekernen zoals gedode bacteriën zijn er hoognodig.

7. Maïs kan kunstmatige sneeuw worden

Als Moeder Natuur het niet genoeg laat sneeuwen, helpen de skigebieden haar met kunstmatige sneeuw van water. Theoretisch gezien zouden ze echter ook kunstmatige sneeuw van maïs, aardappelzetmeel of tarwegries kunnen gebruiken. Een klein nadeel voor de wandelaars: deze sneeuw smelt niet.

Kunstsneeuw heeft kristallisatiekernen nodig.

8. Sneeuw dempt geluid

In een besneeuwde omgeving lijkt alles stiller. Het lijkt echter niet alleen zo, het is ook wetenschappelijk bewezen. De lucht in de sneeuw zorgt ervoor dat het geluid wordt opgeslokt en geluiden stiller klinken.

9. Welgevormde sneeuwvlokken houden van warmte

De vorm van de sneeuwkristallen hangt grotendeels af van de temperatuur. Bij zeer koude temperaturen vallen vooral grof gevormde sneeuwvlokken, terwijl bij minder koude temperaturen zeer welgevormde, stervormige sneeuwkristallen neerdwarrelen.

10. Geen 100 woorden voor sneeuw

Er is een wijdverbreide overtuiging dat de Inuiten talloze woorden voor sneeuw hebben. Dat is een vergissing! Het zijn er daadwerkelijk veel minder en de verschillende media hebben er in de afgelopen eeuw telkens nog een schepje bovenop gedaan. In 1911 sprak de etnoloog en taalkundige Franz Boas slechts over vier begrippen.

Hoe noemen de Inuit dit soort sneeuw?

11. Sneeuw kan rood zijn

Wie ervan uit gaat dat sneeuw enkel wit kan zijn, vergist zich. Sneeuw kan ook rood zijn en wordt dan “bloedsneeuw” genoemd. Deze roodachtige, oude sneeuw kan in de zomer in de poolgebieden of in het hooggebergte waargenomen worden en bevat eencellige algen. Die geven de sneeuw haar roodachtige kleur.

12. Sneeuw onafhankelijk van de weersomstandigheden

Sneeuw valt niet noodzakelijkerwijs door de weersomstandigheden. Als industriële installaties waterdamp en andere emissies uitstoten, kan dit zorgen voor zogenaamde industriële sneeuw. Die sneeuw mag je echter niet met open mond en uitgestrekte tong ontvangen.

Nog niet genoeg feiten? SnowTrex heeft nog meer top-10-lijsten!

FAQ over sneeuw

Hoe groot is de grootste sneeuwvlok ooit gemeten?

38 centimeter.

Zijn sneeuwvlokken uniek?

Deze vraag is omstreden. Je kan wel zeker zijn dat ze in ontelbaar vele vormen voorkomen.

Uit hoeveel hoeken bestaan sneeuwvlokken?

Sneeuwkristallen hebben altijd een zeshoekige grondvorm.

Zorgt sneeuw echt voor een stillere omgeving?

Ja. De lucht in de sneeuw zorgt ervoor dat geluid opgeslokt wordt.

  • dinsdag, 23. april 2024
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
Dakkoffers & dakdragers – besparen ruimte wanneer je in de winter reist met ski’s en dergelijke

Of het nu gaat om kleding, uitrusting of skischoenen. Elke wintersporter weet dat je ...

Strooiers zorgen voor perfect geprepareerde pistes in het skigebied

Zachte carvingbochten op perfect geprepareerde pistes: dit of iets vergelijkbaars is ...

$stickyFooter