De beste freeride skigebieden voor skiën in diepe sneeuw

09-01-2024 - SnowTrex

Freeriden, off-piste skiën, backcountry skiën of off-piste skiën – het betekent allemaal hetzelfde: skiën of boarden door ongerepte poedersneeuw en diepe sneeuw zo ver als het oog reikt! Het terrein waar freeriders zich wagen wordt niet geprepareerd door sneeuwcats en is zelden afgebakend. Hier kunnen wintersporters genieten van een winterlandschap bedekt met een ongerepte deken van sneeuw en een adembenemend gevoel van vrijheid. Of het nu in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland of Italië is, in bijna alle alpine skigebieden zijn er leuke poedersneeuwafdalingen. SnowTrex heeft zijn favorieten op een rijtje gezet en presenteert de beste skigebieden voor freeriden:

SnowTrex presenteert de beste skigebieden om te freeriden.


De beste skigebieden om te freeriden in één oogopslag

Skigebied/SkiregioLandAantal km aan pisteHoogste punt
Skigebied ArlbergOostenrijk303 km2.811 m
Skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang FieberbrunnOostenrijk270 km2.096 m
Skigebied Kitzsteinhorn/MaiskogelOostenrijk61 km3.029 m
Skigebied Silvretta ArenaOostenrijk/Zwitserland238 km2.872 m
Skigebied ChamonixFrankrijk172 km3.275 m
Skiregio Les 3 ValléesFrankrijk600 km3.230 m
Skigebied Tignes - Val d'IsèreFrankrijk300 km3.456 m
Skigebied AndermattZwitserland120 km2.961 m
Skigebied Engelberg-TitlisZwitserland82 km3.020 m
Skigebied Arosa-LenzerheideZwitserland225 km2.865 m
Skiregio Matterhorn ski paradiseZwitserland/Italië322 km3.883 m
Skigebied CorvigliaZwitserland155 km3.057 m
Skigebied Flims-Laax-FaleraZwitserland188 km3.018 m
Skigebied Piz CorvatschZwitserland120 km3.303 m
Skigebied Monterosa SkiItalië175 km3.275 m
Skigebied Via Lattea Italië/Frankrijk400 km2.823 m

Wat is een freeride run?

Een freeride run is de term die door wintersporters wordt gebruikt om pistes aan te duiden die niet langer onder de verantwoordelijkheid van de liftbeheerders vallen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende moeilijkheidsgraden, die boven een bepaald niveau en onder bepaalde omstandigheden de begeleiding van professionele berggidsen of speciaal opgeleide verstrekkers vereisen: L betekent gemakkelijk, WS weinig moeilijk, ZS vrij moeilijk, S moeilijk, SS zeer moeilijk, AS extreem moeilijk en EX betekent extreem moeilijk. Freeriders moeten zich altijd goed informeren over de moeilijkheidsgraad voordat ze op pad gaan en mogen niet zomaar op eigen houtje op pad gaan! Bovendien moeten wintersporters zich altijd met de juiste uitrusting in het terrein wagen. Dan staat niets het poederplezier in de weg – bijvoorbeeld in een van de volgende poederrijke skigebieden.

Freeride Skigebied Arlberg

De skigebieden van St. Anton am Arlberg, Stuben, Zürs, Lech en Warth-Schröcken vormen samen het skigebied Arlberg. Hier komen de dromen van pistenfans uit op 303 kilometer piste en worden de fantasieën van moedige poederfans vervuld op nog eens 200 kilometer diepe sneeuw. Op de ongerepte en sneeuwzekere heuvels van het winterlandschap kunnen zij zich verheugen op geraffineerde sprongen, uitdagende passages en vloeiende treeruns. De diepe sneeuw afdalingen zijn bijna overal in het skigebied te vinden. Het hoogtepunt voor veel freeriders is bijvoorbeeld een 11 km lange afdaling in diepe sneeuw die begint op de Valluga-top en moeilijk te verslaan is voor poederplezier. Er is ook de mogelijkheid om te heliskiën in Lech. In heel Oostenrijk biedt alleen dit kleine skigebied deze attractie.

Bovendien worden de witte pistes steeds op lawinegevaar gecontroleerd door de Arlberg Bergbahnen, zodat moedige skiërs en snowboarders zich zo veilig mogelijk kunnen voelen buiten de geprepareerde pistes. Om het gevoel van veiligheid nog verder te versterken, zijn er ter plaatse getrainde gidsen en freeride-instructeurs beschikbaar om freeride-liefhebbers de best mogelijke introductie in de poederwereld van de Arlberg te geven.

Freeride Skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Het skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn wordt beschouwd als het skigebied met de meeste sneeuw in Tirol. Geen wonder dus dat hier talrijke diepsneeuwafdalingen voor freeride-liefhebbers te vinden zijn. Fieberbrunn in het bijzonder is een absoluut freeridemekka met ontelbare afdalingsmogelijkheden buiten de geprepareerde pistes. Verschillende freeride scholen en kampen bieden cursussen aan waar kennis en ervaring wordt gedeeld door professionals. Freeride materiaal wordt hier ook verhuurd. Dit geeft vooral nieuwkomers de kans om onder optimale omstandigheden kennis te maken met freeriden.

Het skigebied is in de freeride scene ook bekend vanwege de Freeride World Tour die elk jaar in Fieberbrunn plaatsvindt. Bij de wereldkampioenschappen voor freeride skiërs en snowboarders komen elk jaar de besten van de besten samen om te strijden in de fijnste poedersneeuw van het skigebied.

De bergen rond Saalbach behoren tot de beste freeridegebieden van heel Oostenrijk:

Skicircus Stories: Freeriding

Freeride Skigebied Kitzsteinhorn/Maiskogel

Ski- en snowboardliefhebbers kunnen zich uitleven op 61 km blauwe, 26 km rode en 9 km zwarte pistes in het skigebied Kitzsteinhorn/Maiskogel. Maar naast het gevarieerde aanbod aan afdalingen, is het skigebied ook een van de populairste freeride gebieden in de Alpen. Op vijf bewegwijzerde skiroutes dicht bij de liften, vinden beginners tot experts de juiste ruimte voor hun perfecte lijn. Freeriders kunnen in het Alpincenter de nodige off-piste informatie krijgen over de sneeuwsituatie, lawinegevaar, weersvoorspellingen, enz.

Bovendien worden topografische kenmerken, moeilijkheidsgraden en gevarenzones van de respectieve routes aangegeven op de zogenaamde freeride-infopunten bij het binnenrijden van de verschillende skiroutes. Dankzij de hoge sneeuwzekerheid tot 3.000 m zijn er de hele winter sensationele condities voor off-piste skiën op freeride routes zoals de “Ice Age” of de “Jump Run”.

Freeride Skigebied Silvretta Arena

Het skigebied Silvretta Arena is een sensationeel tweelandencircuit, gelegen bij het legendarische après-skigebied Ischgl en de Zwitserse plaats Samnaun. Het is gemakkelijk om van Zwitserland naar Oostenrijk te skiën en weer terug. Of winterliefhebbers de grens oversteken op geprepareerde pistes of in de poedersneeuw op freeridehellingen is aan hen. Welke variant ze ook kiezen, sneeuwfans maken zelden zo’n leuke grensovergang mee.

In de Samnaun-variantzone zijn de skiroutes vanaf onder andere het bergstation van de Visnitz stoeltjeslift of het bergstation van de Visnitzjoch lift ideaal voor freeriden. Op Oostenrijkse bodem kunnen winterfans poedertochten vinden direct naast de pistes en daarbuiten op de Palinkopf, Höllenspitze en in het gevarieerde terrein op Piz Val Gronda.

Als je denkt aan de freeride-ervaringen in Montafon, raken experts altijd in vervoering:

FREERIDE SKIING SILVRETTA MONTAFON

Freeride Skigebied Chamonix

Het gebied rond Chamonix in Frankrijk wordt beschouwd als de geboorteplaats van het extreme skiën. Hier beginnen de hoogste freeride afdalingen op een hoogte van 3.275 m en bieden poedelfans een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen. Grandioze freeride-mogelijkheden zijn te vinden in het skigebied in het Grands Montets-gebied en op de Brévent, onder andere. Een ander hoogtepunt is de 20 km lange dalafdaling, waar skiërs en snowboarders bijzonder leuke momenten kunnen beleven. Bovendien hebben freeriders in het skigebied de mogelijkheid om hun speelterrein uit te breiden met enkele afdalingen in poedersneeuw door hun skipas te upgraden naar de “Mont Blanc unlimited”-skipas. Bovendien bieden professionele berggidsen in Chamonix ook ondersteuning bij het verkennen van de veelzijdige poederhellingen.

Het skigebied van Chamonix biedt fantastische freeride-afdalingen tot 3.275 m.

Freeride Skigebied Les 3 Vallées

Winterliefhebbers kunnen genieten van een totaal van 600 kilometer aan pistes in het Les 3 Vallées skigebied, het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Dankzij zijn diversiteit is het skigebied geschikt voor elke skifanaat, van klein tot groot en van beginner tot professional. Freeriders profiteren ook van de grootte van het skigebied, omdat er bijna eindeloos veel ruimte is om zich uit te leven tussen de vele pistes. Vooral op de pistes rond het skigebied van Méribel kunnen actievelingen tijdens kleine uitstapjes buiten de gemarkeerde pistes bijzonder poedelpret beleven.

Alleen aan de grens met het Nationaal Park zijn er hellingen met diepe sneeuw die volledig zijn voorbehouden aan de natuur en dus een no-go zone zijn voor moedige skiërs en snowboarders. In de skigebieden van Les 3 Vallées bieden ervaren gidsen cursussen aan voor verschillende niveaus. Skiverhuur maakt het aanbod compleet met de juiste uitrusting voor veilig off-piste skiën.

Freeride Skigebied Tignes – Val d’Isère

Als je van freeriden houdt, is het skigebied Tignes – Val d’Isère de place to be. Naast een trotse 300 kilometer aan pistes en 82 skiliften, wordt de piste-ervaring vooral gekenmerkt door het grote aanbod aan freeride.

Op een totale oppervlakte van 10.000 hectare staan talrijke skiroutes ter beschikking van poedelfans. Op bijna elke geprepareerde piste is er de mogelijkheid om van de gebruikelijke route af te wijken in de diepe sneeuw en hier je bochten te maken. Bijzonder vermeldenswaard zijn hier de twee afdalingen “Combe de Constantin” en “Le Glattier”. Beide off-pistes zijn gemakkelijk te bereiken en ideaal voor zowel beginnende als gevorderde skiërs. Skigidsen verminderen niet alleen het risico om bepaalde trajecten te onderschatten, maar kunnen freeriders ook unieke en verborgen routes tonen waar maar weinig wintersporters hun sporen in de sneeuw achterlaten.

Het skigebied Tignes – Val d’Isère biedt activiteiten buiten de pistes en de mogelijkheid om uw vaardigheden te bewijzen op de verschillende pistes en snowparks. Op de piste “Face” komen professionals gegarandeerd aan hun trekken. De zwarte piste is de langste en steilste afdaling van het skigebied. Nieuwkomers in de sneeuwsport en gezinnen met kinderen komen aan hun trekken op de talrijke brede blauwe pistes.

De volgende video laat zien waarom Tignes – Val d’Isère een van de populairste freerideskigebieden van Frankrijk is:

ski freeride avec Leo Taillefer/Val d'Isère

Freeride Skigebied Andermatt

Het skigebied van Andermatt is het grootste skigebied van Centraal-Zwitserland en heeft ook onder freeriders naam gemaakt als een uitstekend off-piste skigebied. Spectaculaire routes zijn bijvoorbeeld te vinden in Gemsstock door het Felsen- of Hintertal-dal via het Unteralp-dal helemaal naar Andermatt. Dankzij de hoge sneeuwzekerheid is het niet ongewoon dat er bijna nooit gebrek is aan poedersneeuw in het grootste skigebied van Centraal-Zwitserland. De 3.000 m hoge Germstock markeert de weerscheiding tussen de noordelijke en zuidelijke Alpen en voorziet Andermatt van een constante aanvoer van verse sneeuw. Het is ook het vertrekpunt voor talrijke excursies in de vrije natuur. Door de bijzonder goede sneeuwsituatie kunnen freeriders al in december de eerste lijnen trekken door de verse grindsneeuw tot in het dal. Maar nieuwkomers moeten snel zijn, want er zal geen verse sneeuwdag in Andermatt zijn waarop de skiroutes niet vroeg in de ochtend worden verkend door ambitieuze freeriders.

Veel zon en perfecte diepe sneeuw zorgen voor de beste freeride-omstandigheden in Andermatt:

Andermatt Gemsstock Switzerland - Freeride Days Andermatt Aftermovie 2017

Freeride Skigebied Engelberg-Titlis

Het skigebied Engelberg-Titlis overtuigt ook sneeuwliefhebbers met veel diepe sneeuw. Zo zacht en luchtig als poedersuiker. Dankzij alle verse sneeuw is het skigebied uitgegroeid tot een van de populairste freeride hotspots van Zwitserland. De vele en soms zeer uitdagende poedersneeuwafdalingen op zowel de Titlis als de Laubersgrat duwen zelfs ervaren off-piste rijders tot het uiterste. Zowel de “Rotegg” als de “Laub” worden gekenmerkt door een steile helling met een hoge moeilijkheidsgraad.

Het absolute hoogtepunt voor freeriders in het skigebied Engelberg-Titlis is echter de Titlis-rondrit. Abseilen, klimmen en afdalen – als u deze ervaring niet wilt missen, moet u niet alleen een goede uitrusting meebrengen, maar ook een flinke dosis ervaring en, idealiter, een berggids. En alsof dat nog niet genoeg is, kunt u in het Lawine Training Centre (ATC) gratis oefenen met het zoeken met lawinepieper onder realistische omstandigheden en u zo optimaal voorbereiden op de volgende freeride-tocht.

Het skigebied Engelberg-Titlis geniet een grote populariteit in de freeride scene.

Freeride Skigebied Arosa-Lenzerheide

Het skigebied Arosa-Lenzerheide is een van de topbestemmingen voor wintersporters! Hier is er niet alleen puur sneeuwplezier op 225 kilometer geprepareerde pistes, maar ook in de diepe sneeuw buiten de gebaande paden. Bijzonder vermeldenswaard zijn de gebieden op de Brüggerhorn, Hörnli/Weißhorn en de off-piste zone van de Lenzerheide Rothorn. Wintersporters starten bijvoorbeeld bij de Hörnli bergkam, Sattelhütte, Parpaner Rothorn of Mottahütte en komen – afhankelijk van de route – aan in Arosa, Lenzerheide, Tschiertschen of Molinis. Unieke en landschappelijk indrukwekkende tochten worden daar aan elke freerider beloofd. Zo loopt de route van Arosa naar Tschiertschen na een paar droomhellingen langs een beekje en eindigt uiteindelijk op een bospad dat een zekere romantiek uitstraalt en natuurliefhebbers versteld doet staan. Dus als je de diversiteit van de natuur wilt bewonderen en tegelijkertijd wilt genieten van het poederskiën, dan ben je in Arosa-Lenzerheide aan het juiste adres.

Freeride skigebied Matterhorn ski paradise

Als je van freeriden houdt, mag je het skigebied Matterhorn ski paradise niet missen, want Zermatt is een briljante plek voor fans van diepe sneeuw. De Matterhorn, de Breithorn en de Monte Rosa vormen het ideale decor voor onvergetelijke afdalingservaringen. Ideale omstandigheden om voor het eerst freeride-lucht te proeven, bieden de 36 km met geel gemarkeerde pistes, die tegen alle alpine gevaren zijn beveiligd en bijzonder geschikt zijn voor beginners.

Voor ervaren freeriders is er zelfs de mogelijkheid om te heliskiën in het skigebied van het Matterhorn-skiparadijs. Hier is het een kwestie van je ski’s losmaken, in de helikopter stappen en naar de Dufourspitze klimmen. In het Monte Rosa massief kunt u klimmen tot een hoogte van 4.634 m en vervolgens de berg afdalen op de beste freeride routes. Air-Zermatt zorgt niet alleen voor de beste veiligheid, maar ook voor het gezelschap van een berggids die de diepsneeuwfans de mooiste verse-sneeuwpistes laat zien en menige off-piste geheime tip onthult.

Powdern met uitzicht op de legendarische Matterhorn is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Freeride Skigebied Corviglia

Er is waarschijnlijk geen enkele wintersportliefhebber ter wereld die niet van het wintersportmekka St. Moritz heeft gehoord… En terecht: een breed aanbod aan pistes en het fantastische berglandschap van het Engadin doen het hart van elke sneeuwliefhebber sneller slaan. In Corviglia, het skigebied van St. Moritz, kunt u kiezen uit een groot aantal afdalingen, die bijvoorbeeld beginnen bij het bergstation van de Piz Nair. Langs met rotsen bezaaide steile hellingen en rotswanden leidt de route van de westelijke helling uiteindelijk naar het Suvretta-dal, vanwaar het via Alp Suvretta naar Futschöls gaat alvorens terug te keren naar het gebied. De oostflank is het iets kortere, maar niet minder uitdagende deel van de route vanwege de steile hellingen. Ervaring en veiligheid op ski’s of snowboard zijn hier vereist, evenals een zekere savoir-faire buiten de piste.

Freeride Skigebied Laax

Het skigebied van Laax is een van de grootste skigebieden van Zwitserland. Hier kunnen wintersporters zich uitleven op 188 kilometer pistes tot op 3.018 meter hoogte. Voor degenen die geen zin hebben in geprepareerde pistes en liever freeriden, biedt de Flims Laax Variant Zone skiroutes met een totale lengte van ongeveer 40 km. Veiligheid en het aanleren van basistechnieken staan in Laax hoog in het vaandel. De Freeride Base in Laax biedt niet alleen de verhuur van beschermings- en veiligheidsuitrusting, maar ook een informatieve uitwisseling van poederervaringen en de mogelijkheid om deel te nemen aan lawine transceiver en freeride cursussen. Dus als je op zoek bent naar een start in het poederskiën of je freeride vaardigheden wilt uitbreiden, dan is dit de plek om te zijn!

Freeride Skigebied Piz Corvatsch

De geprepareerde pistes van het Piz Corvatsch skigebied bij Sils Maria reiken tot 3.303 m. Geen wonder dus dat freeriders een adembenemend gevoel van vrijheid ervaren na een inspannende beklimming van de Piz Corvatsch op een hoogte van 3.451 m. Eenmaal aangekomen bij het bergstation van de Corvatsch-kabelbaan, moet u een klim van 45 minuten nemen, inclusief een korte afdaling, om uiteindelijk op de top van de Piz Corvatsch te staan. Maar de inspanning is de moeite waard, want niet alleen wacht daarboven een adembenemend panorama op elke freerider, maar ook een van de beste lijnen in het Engadin. Op ca. 1.500 meter hoogte daalt de route af over rotsen en witte sneeuwlandschappen. In totaal zes tochten strekken zich uit over het hele skigebied en testen de techniek, het vermogen en de fysieke conditie van elke gewillige skiër. Het is dus niet voor de zwakkeren onder ons, want ervaren rijders en profs zijn hier het doelwit.

Freeride skigebied Monterosa Ski

Met een hoogte tot 3.275 m en een aantal pistes van 175 km biedt het skigebied Monterosa Ski optimale omstandigheden voor sneeuwpret voor alle leeftijden en niveaus. Maar wie liever buiten de pistes gaat, kan zich uitleven op de talrijke skitochten in de vrije natuur. Bijzonder populair is bijvoorbeeld de legendarische route over de Grenzgletscher naar Zermatt en via Plateau Rosa terug naar Val d’Ayas. De Monte Rosa (4.634 m) vormt een van de hoogste bergketens van de Alpen met in totaal 14 toppen van vierduizend meter en maakt indruk door zijn grote hoogte en grote sneeuwzekerheid. Geen wonder dus dat jaren geleden besloten werd om de ongerepte gebieden ter beschikking te stellen van freeriders en de unieke routes langs de Walliser Alpen over te laten aan de diepsneeuwfreaks.

Alagne staat bekend als het (!) freerider paradijs bij uitstek. Het hoogste punt van het gebied ligt op ongeveer 3.300 m. Vanaf hier leiden fantastische freeride tochten naar beneden in de vallei. Steile hellingen en rotsachtige ontsluitingen sieren de flanken van de afdalingen. Wie op eigen kracht de klim naar de top heeft gemaakt, kan zich verheugen op een panoramisch uitzicht op het Italiaanse berglandschap, gevolgd door fantastische afdalingen en unieke ervaringen.

Freeriden in Monterosa zorgt voor droomachtige herinneringen voor elke wintersporter die het ooit heeft meegemaakt:

Freeride Skiing In Monterosa Ski - 2020

Freeride Skigebied Via Lattea

Het Via Lattea skigebied, met een totale oppervlakte van 2.580 hectare, 400 kilometer pistes en een hoogte tot 2.823 m, ligt in het Italiaans-Franse grensgebied en is het grootste skigebied van Italië. Het skigebied Via Lattea dat beroemd is om zijn internationale skiwedstrijden, wordt gekenmerkt door de steile hellingen vanaf Passo S. Giacomo, Sises en Fraiteve, die ideaal zijn voor poederskiën. Fans van diepe sneeuw krijgen hier waar voor hun geld. U kunt de berg op met de lift of zelfs met de helikopter. Heliskiën onder begeleiding van een berggids geeft freeriders niet alleen unieke adrenalinekicks, maar maakt ook poederlijnen van topklasse mogelijk die je niet snel zult vergeten. Via Lattea maakt niet alleen indruk met een uitstekende selectie van kilometers pistes, maar ook met de verscheidenheid aan sneeuwlandschappen buiten de gebaande paden en laat freeriders de charme van de Italiaans-Franse Alpen voelen.

De steile hellingen in het Via Lattea skigebied zijn bijzonder geschikt voor gevorderde freeriders.

FAQs naar de beste skigebieden om te freeriden

Wat is het verschil tussen freeride-runs, off-piste-runs, backcountry of off-piste?

Ondanks de verschillende termen betekenen alle uitdrukkingen hetzelfde: skiën of snowboarden buiten de piste door ongerepte diepe sneeuw en langs onontdekte winterlandschappen.

Is freeriden gevaarlijk?

Freeriden is niet gevaarlijk zolang de wintersporters goed geïnformeerd zijn en hun grenzen kennen en respecteren. Bovendien moet u zich alleen buiten de piste wagen wanneer de omstandigheden optimaal zijn. Aangezien de off-piste routes niet onder toezicht van de bergbahnen staan en ook niet door sneeuwkisten worden geprepareerd, is het raadzaam zich te laten vergezellen door getrainde berggidsen of deel te nemen aan lawinebewustzijnscursussen vanwege het verhoogde lawinegevaar.

Wat is het grootste freeride skigebied?

Het skigebied Arlberg is het grootste freeride skigebied met skiroutes met een totale lengte van 200 km.

Welk skigebied is bijzonder geschikt voor beginners onder de freeriders?

Het skigebied in Laax is bijzonder geschikt voor beginners. Naast de verhuur van beschermings- en veiligheidsuitrusting biedt de Freeride Base ook lawinebaken- en freeridecursussen aan.

Zijn er speciale ski’s nodig om te freeriden?

In vergelijking met gewone ski’s zijn freeride ski’s breder, want hoe groter het oppervlak van de ski, hoe meer lift er wordt gegenereerd in diepe sneeuw.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter