De 10 grootste skigebieden in Polen

25-09-2022 - SnowTrex

Er zijn veel verschillende skigebieden in Polen, die ideaal zijn voor zowel beginners als ervaren wintersporters. Naast gevarieerde afdalingen, moderne liften en het adembenemende berglandschap, zijn ook de off-piste activiteiten divers en gevarieerd, zodat sneeuwliefhebbers ook na een inspannende dag op de piste veel kunnen beleven. De skigebieden van het land hebben samen een totaal van bijna 500 kilometer aan pistes. SnowTrex heeft de 10 grootste skigebieden in Polen onderzocht en presenteert ze.

Het veelzijdige aanbod lokt veel sneeuwliefhebbers naar de Poolse pistes.


De 10 grootste skigebieden in Polen in een oogopslag

SkigebiedAantal km aan pisteHoogste punt
Szczyrk Mountain36 km1.257 m
Zieleniec21 km1.025 m
Bialka Tatrzanska18 km934 m
Skigebied Kasprowy Wierch15 km1.987 m
Skigebied Szklarska Poręba12 km1.362 m
Dwie Doliny11 km1.001 m
Sucha Dolina10 km820 m
Jaworzyna Krynicka10 km1.114 m
Skigebied Czarna Góra9 km1.250 m
Korbielow Pilsko8 km1.557 m

Overzicht: Alle skigebieden in Polen

1. Skigebied Szczyrk Mountain

Pistes: 36 km

Hoogte: tot 1.257 m

Het grootste skigebied in Polen is het skigebied Szczyrk Mountain. Hier wacht de bezoekers een trotse 36 kilometer aan pistes en het hoogste punt ligt op 1.257 m. Het skigebied ligt tussen de steden en dorpen Szczyrk, Czyrna, Salmopol en Solisko en is een populaire vakantiebestemming voor veel wintersporters. Er zijn verschillende liften die naar de goed geprepareerde pistes van verschillende moeilijkheidsgraden leiden. Deze laatste zijn zeer gevarieerd, zodat zowel beginners als ervaren professionals de juiste pistes zullen vinden. In het skigebied is 5 kilometer piste zwart gemarkeerd. Deze pistes zijn geschikt voor alle wintersporters die op zoek zijn naar sensatie.

Zoals deze video laat zien, ligt er meestal al genoeg sneeuw bij de ski-opening in Szczyrk om te genieten van prachtige pistes:

Narty W Szczyrk mountain resort opening day 2022

2. Skigebied Zieleniec

Pistes: 21 km

Hoogte: tot 1.025 m

Wintersportliefhebbers vinden in totaal 21 kilometer aan pistes in het skigebied van Zieleniec. Daarmee is het een van de grootste skigebieden in Polen. 30 liften brengen skiërs en snowboarders naar de verschillende pistes, die voornamelijk blauw en rood gemarkeerd zijn. Beginners en gezinnen met kinderen komen dus gegarandeerd aan hun trekken. Ervaren wintersporters vinden er echter ook een aantal pittige afdalingen en dappere adrenalinejunkies kunnen hun vaardigheden bewijzen op de zwart gemarkeerde piste. Deze bevindt zich onder de Skyway Express Nartorama gondellift en vergt veel van de profs en biedt veel sensatie. Bovendien biedt het skigebied Zieleniec de mogelijkheid om ’s avonds laat van de pistes af te skiën, aangezien bepaalde pistes regelmatig door schijnwerpers worden verlicht.

Naast blauwe pistes heeft het skigebied van Zieleniec ook enkele afdalingen die zelfs professionals uitdagen in hun vaardigheden.

3. Skigebied Bialka Tatrzanska

Pistes: 18 km

Hoogte: tot 934 m

Bezoekers van het Białka Tatrzańska skigebied staan verschillende interessante hoogtepunten te wachten. Een daarvan is het grootste pretpark van Polen. Het beschikt over een parcours met veel verschillende kickers, dozen en andere obstakels. Wie op de gebruikelijke manier wil skiën en snowboarden, kan dat doen op de 18 gevarieerde kilometers piste. Het hoogste punt van de badplaats ligt op 934 m. Op de blauw gemarkeerde pistes kunnen beginners en de allerkleinsten de wintersport langzaam onder de knie krijgen en desgewenst worden begeleid door professioneel opgeleide ski- en snowboardleraren.

Kinderen en beginners kunnen in het skigebied Białka Tatrzańska onder optimale omstandigheden hun eerste bochten leren.

4. Skigebied Kasprowy Wierch – Zakopane

Pistes: 15 km

Hoogte: tot 1.987

Dit skigebied ligt in de regio Klein-Polen. Voor snowboarden en skiën liggen hier 15 kilometer aan pistes op bezoekers te wachten. In totaal vier liften brengen wintersporters naar de startpunten en het hoogste punt van het resort ligt op 1.987 meter. Daarmee is het het hoogst gelegen skigebied in Polen. De afzonderlijke hellingen zijn goed voorbereid en goed ontwikkeld. Vanaf de zogenaamde Kasprowy Wierch hebben bezoekers een uniek panoramisch uitzicht op Zakopane en de Hoge Tatra.

In Zakopane vinden wintersporters de beste omstandigheden op de pistes van het skigebied, zoals het volgende filmpje laat zien:

Kasprowy Wierch - Zjazd trasą Gąsienicową 2021

Hoewel er enkele gemakkelijkere routes zijn, is dit skigebied vooral geschikt voor mensen die al enige ervaring met wintersport hebben opgedaan, want het merendeel van de pistes is rood en zwart gemarkeerd.

5. Skigebied Szklarska Poręba (Schreiberhau)

Pistes: 12 km

Hoogte: tot 1.362 m

Het Szklarska Poręba skigebied is een van de meest populaire skigebieden in Polen. Wintersporters kunnen zich hier uitleven op in totaal 12 kilometer aan pistes. Het Szklarska Poręba skigebied is gelegen in het Poolse Reuzengebergte en maakt indruk met zijn unieke natuurlandschap. Szklarska Poręba betekent “Schreiberhau” in het Duits. Het skigebied ligt op slechts ongeveer een kilometer van de Poolse grens met Tsjechië. Er zijn acht liften in het resort die bezoekers comfortabel en gemakkelijk de verschillende bergen op vervoeren.

Een hoogtepunt is zeker de blauwe dalafdaling bij de Szrenica I stoeltjeslift, omdat deze verlicht kan worden en zo een heel speciaal soort ervaring mogelijk maakt.

In het skigebied Szklarska Poręba is er voor elke ski- en snowboardliefhebber de juiste piste.

6. Skigebied Dwie Doliny

Pistes: 11 km

Hoogte: tot 1.001 m

Het Dwie Doliny skigebied heeft 11 kilometer aan pistes en ligt tussen de dorpen Muszyna en Wierchomla. Het is zeer gezinsvriendelijk en wordt voortdurend verder ontwikkeld. Er zijn hellingen van verschillende moeilijkheidsgraad aan beide kanten van de plaatselijke berg. Eén gebied is ook ’s avonds verlicht voor nachtskiën. Wie nog nooit op ski’s heeft gestaan, kan de sport langzaam onder de knie krijgen op de oefenhelling bij de Stonagalift. De pistes in dit skigebied zijn zeer goed ontwikkeld en perfect geprepareerd. Bovendien is het skigebied zeer overzichtelijk en daarom zeer geschikt voor gezinnen met kinderen die oud genoeg zijn om zelfstandig de pistes te verkennen.

Op de oefenhelling met de Stonaga-lift kunnen kinderen en beginners het skiën langzaam onder de knie krijgen.

7. Skigebiet Sucha Dolina

Pistes: 10 km

Hoogte: tot 820 m

Als je wilt skiën en snowboarden op perfect geprepareerde pistes in Polen, moet je zeker een bezoek brengen aan het skigebied Sucha Dolina. In totaal wachten 10 kilometer aan pistes op wintersporters, die bereikbaar zijn met in totaal elf liften. Het hoogste punt van het skigebied ligt op een hoogte van 820 meter. Het skigebied Sucha Dolina ligt in het zogenaamde woiwodschap Klein-Polen en op slechts enkele minuten rijden van Piwniczna-Zdrój.

Omdat de verschillende pistes verschillende moeilijkheidsgraden hebben, komen zowel beginners als professionals hier aan hun trekken.

8. Skigebied Jaworzyna Krynicka

Pistes: 10 km

Hoogte: tot 1.114 m

Als je graag skiet, snowboardt of zelfs langlauft, dan is het Jaworzyna Krynicka skigebied de plaats voor jou, want het is niet ongebruikelijk dat de sneeuw hier vier tot vijf maanden per jaar blijft liggen. In het skigebied Jaworzyna Krynicka wachten in totaal zeven pistes op bezoekers, met een totale lengte van ongeveer 10 km.

Uit bewegende beelden blijkt ook dat de pistes in Jaworzyna Krynicka geschikt zijn voor alle niveaus:

Jaworzyna Krynicka na nartach trasą 3 i 1 ze szczytu 1114m n.p.m. 12.2019

In dit skigebied komen zowel beginners en gezinnen met kinderen als gevorderde wintersporters gegarandeerd aan hun trekken.

9. Skigebied Czarna Góra – Sienna

Pistes: 9 km

Hoogte: tot 1.250 m

De naam Czarna Góra betekent Zwarte Berg, en dat is precies wat u hier zult vinden. Wie het skigebied voor het eerst bezoekt, ziet meteen de imposante hoogte die oprijst uit het zogenaamde Glatzer Schneegebirge. Dit kan worden bezocht en biedt een uniek vergezicht. Het skigebied Czarna Góra-Sienna zelf heeft ook heel wat te bieden. Er is in totaal 9 kilometer aan pistes beschikbaar en er is een hoge mate van sneeuwzekerheid. Het is niet ongewoon dat hier in het midden van de winter elke dag ongeveer 30 cm verse sneeuw valt.

Hoe droomachtig de winterlandschappen in Czarna Góra kunnen zijn, wordt meer dan duidelijk in de volgende video:

Czarna Góra 2019 - Ski Resort, Sienna - Poland

Voor de jongste wintersporters is er een geweldige oefenweide. Bovendien zijn sommige pistes op late uren verlicht. Een ander hoogtepunt van het skigebied is de zogenaamde rodelbaan, die veel plezier biedt voor jong en oud.

10. Skigebied Korbielow Pilsko

Pistes: 8 km

Hoogte: tot 1.557 m

De in totaal 8 kilometer aan pistes in het Korbielow Pilsko skigebied in het Poolse Reuzengebergte bieden uitstekende voorwaarden voor een afwisselende en fantastische tijd in de sneeuw. Het hoogste punt van het skigebied ligt op 1.557 m en er zijn pistes met verschillende moeilijkheidsgraden. Het merendeel van de pistes is rood en zwart gemarkeerd en is dus bij uitstek geschikt voor gevorderde wintersporters. Beginners vinden er echter ook enkele zeer goed geprepareerde en vlakkere pistes. Bovendien is het skigebied Korbielow Pilsko het grootste nachtskigebied in Polen. De verlichte pistes hebben een lengte van bijna 3 km en zorgen voor een bijzonder soort ervaring die u niet snel zult vergeten. De gasten kunnen hier de dag afsluiten en genieten van de bijzondere sfeer die hoort bij skiën of snowboarden in het donker.

In het skigebied Korbielow Pilsko vinden freeriders vaak ideale omstandigheden om buiten de piste te poederen.

FAQs over skiën in Polen

Wat is het grootste skigebied in Polen?

Het grootste skigebied in Polen is het skigebied Szczyrk Mountain, gelegen in het zogenaamde Beskidgebergte in de regio Opper-Silezië. Wintersporters kunnen zich uitleven op de in totaal 36 kilometer aan pistes en vinden gevarieerde afdalingen met verschillende moeilijkheidsgraden. Het hoogste punt van dit grote skigebied ligt op een hoogte van 1.257 meter.

Wat is het grootste nachtskigebied in Polen?

Het grootste nachtskigebied in Polen is het Korbielow Pilsko skigebied. Hier wachten bijna 3 kilometer aan pistes op de bezoekers, die op de late uren door schijnwerpers worden verlicht.

Hoeveel skigebieden met meer dan 15 kilometer piste zijn er in Polen?

Er zijn in totaal vier skigebieden in Polen met meer dan 15 kilometer piste. Dit zijn de skigebieden van Szczyrk Mountain (36 km), Zieleniec (21 km), Zakopane (15 km) en het skigebied van Bialka Tatrzanska (18 km).

Welk skigebied in Polen is het hoogst?

Het hoogst gelegen skigebied in Polen is het Kasprowy Wierch-Zakopane skigebied, dat zich op een hoogte van 1.987 m bevindt. Er zijn in totaal vijf zeer goed ontwikkelde pistes waar onder andere gezinnen gegarandeerd aan hun trekken komen.

Welk skigebied in Polen heeft de meeste liften?

Het skigebied met de meeste liften in Polen is Zieleniec, waar in totaal 30 liften zijn. Deze brengen de bezoekers naar de verschillende pistes, die verschillende moeilijkheidsgraden hebben. Zo vinden alle wintersporters de juiste pistes waarop zij hun kunnen kunnen bewijzen.

Bestemmingen voor skiën in de lente en tijdens Pasen

Veel sneeuw, zonneschijn, goed zicht, niet te koud: skiën in de lente of met Pasen is ...

Loipes en langlaufen: topbestemmingen voor langlaufers

Het is een iets rustigere vorm van wintersporten. In plaats van berghellingen te razen ...

$stickyFooter