De 10 grootste skigebieden in Oostenrijk

07-11-2023 - SnowTrex

Zoals bekend gaat het niet altijd om de lengte – maar wat de lengte van de pistes in de Oostenrijkse skigebieden aangaat, telt elke meter. Wij stellen de tien skigebieden met de meeste samenhangende pistekilometers voor.

De tien grootste skigebieden van Oostenrijk, zoals hier in Sölden, bieden wintersporters de perfecte ski-ervaring.

Wie heeft het grootste samenhangende skigebied van het hele land? Om deze titel strijden de bestemmingen onophoudelijk, de gondelprojecten worden steeds groter. Sinds winter 2016/2017 is Ski Arlberg met 305 pistekilometers met afstand de grootste skicarrousel in Oostenrijk. Daarachter volgen SkiWelt Wilder Kaiser en het eveneens gegroeide Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Het laatste gebied haalt dankzij een nieuwe meetmethode 270 pistekilometers. Maar wat hebben die getallen eigenlijk te zeggen. Uiteindelijk zijn het allemaal grote, moderne skigebieden die zeer veelzijdig skiplezier te bieden hebben. Hier een overzicht:

1. Ski Arlberg

Pistelengte: 302 kilometer

De bakermat van het alpineskiën, de sneeuwhoop van Vorarlberg, één van de populairste gebieden van het land – de Arlberg is sinds winter 2016/2017 het grootste samenhangende skigebied van Oostenrijk. Het hart van de verbinding is de nieuwe Flexenbahn, die Lech-Zürs en Stuben Alpe Rauz met elkaar verbindt. In totaal vier nieuwe gondelbanen (Flexenbahn, Trittkopfbahn I + II en Albonabohn II) verbinden de eerder van elkaar gescheiden skigebieden St. Anton/St.Christoph/Stuben en Lech-Zürs/Warth-Schröcken met elkaar. De omvangrijke liftverbinding kostte ongeveer 45 miljoen euro, maar maakt wel een gigantisch skigebied met in totaal 302 pistekilometers mogelijk.

Naast fantastische pistes scoort St. Anton am Arlberg ook met zijn diepsneeuwgebieden.

2. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Pistelengte: 270 kilometer

Sinds winter 2015/2016 is het Skicircus Saalbach Hinterglemm met Fieberbrunn verbonden. Dankzij de bruiloft van Glemmtal en Pillerseetal groeide het skigebied naar 270 kilometers en is daarmee het grootste skigebied in het Salzburger Land. Door het gebied lopen meerdere aantrekkelijke skiroutes, bijvoorbeeld de 40 km lange Skicircus-route, die langs alle belangrijke (uitzichts)punten loopt. De toegangen tot het skicircus liggen in Saalbach en Hinterglemm, in Leogang en nu dus ook in Fieberbrunn. Dalafdalingen brengen de skiërs terug naar alle dorpen.

3. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Pistelengte: 244 kilometer

De SkiWelt is niet alleen het grootste skigebied in Tirol, maar momenteel ook het grootste samenhangende skigebied in Oostenrijk. 244 pistekilometers, 90 liften, meerdere kinderlanden voor kleine kinderen, snowparken voor freestylers, skiroutes voor liefhebbers van de diepe sneeuw en moderne besneeuwingsmogelijkheden horen bij het succesverhaal van de geliefde skiregio. Langs de beide dalen bevinden zich meerdere toegangsmogelijkheden, bijvoorbeeld in Brixen im Thale en in Westendorf. Aan de noordelijke kant van de berg zijn er dalstations in Going, Ellmau, Scheffau, Söll en Itter.

In het skigebied SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental kunnen wintersporters zich uitleven op 244 pistekilometers.

4. Silvretta Arena Ischgl-Samnaun

Pistelengte: 239 kilometer

Ischgl is niet alleen goed in après-ski, maar biedt ook een groot skigebied van hoge kwaliteit. Het dorp ligt op een hoogte van 1.400 m, de hoogste lift brengt je op bijna 2.900 m. De 239 pistekilometers bevinden zich rond het Tiroolse Paznaun en lopen over de grens tot in het Zwitserse Samnaun. De Filmjochbahn brengt je vanaf de beroemde Idalp omhoog naar de landsgrens en vervolgens verder naar Samnaun. Op de bergpas ligt overigens het hoogste tolstation van Europa op 2.756 m hoogte. Omdat je in Samnaun in ongeveer 50 Duty-Free-shops taxfree je inkopen kunt doen, kan het zomaar gebeuren dat je op de terugweg naar Ischgl direct op de piste in een douanecontrole terechtkomt – ook al sta je op je ski’s.

5. Serfaus-Fiss-Ladis

Pistelengte: 214 kilometer

In het Oberinntal zijn vooral de hele kleine gasten hartelijk welkom. Het skigebied rond de dorpen Serfaus, Fiss en Ladis biedt van een kinderskiland tot aan het verhuur van e-buggy’s veel aangename zaken voor ouders en kleine kinderen. Maar ook ‘uitgegroeide’ wintersporters komen hier aan hun trekken: funsportapparaten voor de piste, snowparken voor de jonge wilde skiërs en vele panorama-afdalingen staan op skiërs en snowboarders te wachten. In totaal 214 kilometer, de meeste daarvan blauw en rood gemarkeerd.

In Serfaus-Fiss-Ladis kunnen jong en oud genieten van perfect geprepareerde pistes en een indrukwekkend bergpanorama.

6. Kitzbühel

Pistelengte: 188 kilometer

In het hart van de Kitzbüheler Alpen ligt het beroemde Kitzbühel, populair skioord voor VIPS en gastlocatie van het bekende Hahnenkammrennen. Over de Kitzbüheler Horn, Resterhöhe, Pengelstein en Hahnenkamm lopen de goed onderhouden 188 pistekilometers, over de laatste ook de wereldberoemde wedstrijdroute. Overigens: de verbindingsbaan in het dal, die van Kitzbühel tot aan Westendorf loopt, wordt passend ‘Zwerftocht’ genoemd.

7. Zillertal Arena

Pistelengte: 150 kilometer

En nog een gezinsvriendelijk skigebied haalt de top 10 van grootste skigebieden: de Zillertal Arena in het voorste Zillertal is wat kilometers betreft gelijk aan Sölden, maar in tegenstelling tot het skigebied in het Ötztal eerder bedoeld voor gezinnen en genietende skiërs. Hier voelen alle gezinsleden zich goed: mama en papa brengen de kleintjes naar de speelzaal en de oudere kinderen naar de skischool, om dan onder andere van de langste dalafdaling van Oostenrijk te genieten. De opgroeiende kinderen hebben ondertussen plezier in het snowpark of meten hun krachten tijdens de “Arena Champion”. Iedereen heeft ondertussen dankzij gratis Wi-Fi in het skigebied de hele dag contact met elkaar.

8. Sölden

Pistelengte: 143 kilometer

Sölden mag dan niet het allergrootste skigebied zijn, maar het heeft wel twee gletsjers en ligt op zeer sneeuwzekere hoogtes tot 3.340 meter. In het skigebied vind je veel sportieve afwisseling zoals wedstrijdroutes en funparken, maar ook panoramarestaurants, fotopoints en gratis Wi-Fi. Om de uitzichten vanaf de toppen en de pistes op de gletsjer uitvoerig te verkennen, raden wij de “Big3-Rallye” aan. De dagtocht naar de Gaislachkogl (3.058 m), Tiefenbachkogl (3.250 m) en Schwarzer Schneid (3.340 m) is vooral geschikt voor sportieve en fitte wintersporters en beloont met prachtige bergbelevingen.

Een Land Rover uit de James Bond-film “Spectre” in Sölden herinnert aan de scènes die daar zijn opgenomen.

9. Mayrhofen

Pistelengte: 142 kilometer

De 142 km pistes van Mayrhofen zijn over twee pleziergebieden verdeeld: actie op de Penken, genot op de Ahorn. Bovendien is met de nieuwe 3S-Penkenbahn een nieuw moderniteitsniveau in Mayrhofen ingeluid. Sinds deze winter kan het vervoer naar de Penken nauwelijks comfortabeler zijn. Boven staan onder andere de zwarte afdalingen Harakiri (nr. 34) en Devil’s Run (nr. 12) alsmede het Vans Penken Park op ambitieuze wintersporters te wachten. Er tegenover ligt de Ahorn, de berg voor genieters met brede gezinspistes en een nieuwe funslope, waar de skidag met een ontspannen drankje in de White Lounge wordt afgesloten.

10. Vier-Berge-Skischaukel Schladming-Planai

Pistelengte: 123 kilometer

In de skiregio Schladming-Dachstein liggen acht skigebieden met in totaal 232 km geprepareerde pistes. Één daarvan is de Vier-Berge-Skischaukel tussen Hauser Kaibling en Reiteralm, waar 123 pistekilometers naadloos aan elkaar zijn verbonden. Dat is een flinke hoeveelheid als je kijkt naar de locatie en de uitrusting van de pistes. De vier grootste skibergen van Stiermarken bieden elk unieke uitzichten en een verschillende sportieve oriëntatie. Het aanbod met kinderlanden, funparken, genoteiland met panorama-ligstoelen, klankpiste, Sky-toilet, Photo Point, wedstrijdroute met tijdsmeting en meerdere dalafdalingen is veelzijdig en biedt veel plezier.

Schladming en de Planai zijn ook bekend als de locatie van de Alpine World Ski Championships 2013.
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter