Top 10 hoogste skigebieden in Italië

16-04-2023 - SnowTrex

Skigebieden met hooggelegen pistes worden vooral gekenmerkt door twee dingen: Gegarandeerde sneeuw en geweldige uitzichten. Perfect, daar willen wij naartoe! Daarom laat SnowTrex je vandaag de tien hoogste skigebieden van Italië zien.

Het hoogste skigebied van Italië en Zwitserland ligt op de Matterhorn bij Zermatt.

Overzicht van de 10 hoogste skigebieden in Italië

Skigebied/skiregioHoogste punt
Matterhorn ski paradise3.899 m
Courmayeur3.466 m
Stilfser Joch3.450 m
Arabba-Marmolada3.265 m
Monterosa Ski3.260 m
Sulden3.250 m
Schnalstaler Gletscher 3.212 m
Adamello Ski3.016 m
Bormio3.012 m
Pejo3.000 m
Overzicht: Alle skigebieden in Italië

1. Skigebied Matterhorn skiparadijs: 3.899 meter

Zermatt in Italië? Dan klopt er iets niet. Het beroemde dorp Zermatt op de Matterhorn mag dan wel op Zwitserse bodem liggen, maar het skigebied strekt zich uit tot onder de top van de Monte Cervino, zoals de Matterhorn in het Italiaans heet, en verder op Italiaanse bodem. De beroemde berg markeert de grens met Italië en daarmee is het grote skigebied tussen Zermatt, Breuil-Cervinia en Valtournenche ook het hoogste skigebied van Zwitserland en Italië. Het gigantische gebied, dat de naam Matterhorn skiparadijs draagt, biedt 322 kilometer aan pistes over de landsgrens heen. Het hoogste punt is bij de Theodul gletsjer, waar de hoogste sleeplift van Europa naar 3.899 m hoogte stijgt.

Aan de Italiaanse kant van de Matterhorn vinden freeriders bijna eindeloze gebieden met diepe sneeuw en kunnen ze van daaruit genieten van het uitzicht op zo’n 4.000 meter hoge bergen.

2. Skigebied Courmayeur: 3.466 meter

Het skigebied van Courmayeur op de Monte Bianco – de Italiaanse naam voor de beroemde Mont Blanc – is het op één na hoogste skigebied van Italië, met het hoogste punt op 3.466 meter. En nogmaals, het is een skigebied dat op een Franse berg ligt en toch aan de Italianen wordt toegeschreven via de natuurlijke pasgrens. De pistes op de Mont Blanc zijn allemaal off-piste afdalingen over gletsjers en door couloirs, voorbehouden aan freeride professionals. De pistes zijn bereikbaar met een 80-persoons kabelbaan die omhoog gaat naar Punta Helbronner. Vanaf daar is vervoer mogelijk via een gondel naar de naburige Aiguille du Midi, het hoogste skigebied van Frankrijk.

3. Stilfser Joch skigebied: 3.450 meter

De Stilfser Joch in de Alta Valtellina is met 2.757 meter de hoogste bergpas van Italië en het centrum van het Stilfser Joch National Park. Op de hellingen van de Ebenferner ligt een klein skigebied, dat in de winter niet toegankelijk is met de auto. De Stilfser Joch is dus een puur zomerskigebied. De in totaal 9 kilometer aan pistes van overwegend blauw niveau reiken tot 3.450 m en liggen daarmee maar een paar meter lager dan de freerideroutes op de Mont Blanc.

4. Skigebied Malga Ciapela: 3.265 meter

Een van de beroemdste bergketens in de Italiaanse bergwereld is de Marmolada. Op de flanken daarvan ligt het skigebied Malga Ciapela, dat toegankelijk is met een 70-persoons luchttram. Het stijgt naar Punta Rocca op 3.265 m, waar niet alleen een droomuitzicht wacht, maar ook een behoorlijk uitdagende rode afdaling. De 12 km lange “La Bellunese” daalt af naar Malga op 1.446 m. Een extra pluspunt: het skigebied Malga Ciapela is verbonden met de Sellaronda.

5. Monterosa skigebied: 3.260 meter

Het skigebied Monterosa strekt zich uit van Piemonte tot de Aostavallei en wordt beschouwd als een paradijselijke freeride hotspot. Een ideaal startpunt voor het poedergebied ligt aan de oostelijke rand van het liftnetwerk: vanaf het kleine dorpje Alagna-Valsesia op 1.154 m brengen verschillende liftstations je naar de Indren, die tussen de Gressoneyvallei en de Valsesia tot 3.275 m hoogte stijgt. Hier vertrekt een fantastische skiroute die later aansluit op de geprepareerde pistes in het Gabiet-gebied.

Skiërs genieten van de afdalingen op de best geprepareerde pistes in Monterosa.

6. Skigebied Sulden op de Ortler: 3.250 meter

Sulden wordt beschouwd als het beste skigebied in de Zuid-Tiroolse Ortler Arena. Prachtig lange afdalingen, een hoge mate van sneeuwzekerheid en het vrije uitzicht op koning Ortler (3.905 m) zijn de onderscheidende kenmerken van deze parel van het skigebied. Het hoogste punt van de 44 kilometer aan pistes ligt onder de Schöntaufspitze op 3.250 meter. De blauwe afdaling nr. 1 die daar begint is een absolute carving-droom. Sulden staat ook bekend om de extreme bergbeklimmer Reinhold Messner, die hier zijn pluizige yaks fokt.

7. Schnalsdal gletsjer skigebied: 3.212 meter

Het Schnalstal is enerzijds beroemd vanwege de ontdekking van de beroemde ijsmummie “Ötzi” en anderzijds vanwege het fantastische gletsjerskigebied aan de kop van het dal. Op de gletsjer van het Schnalstal kun je kiezen uit ongeveer 27 kilometer aan pistes, die tot in de zomermaanden in gebruik zijn. De langste piste met 8 km is de Schmuggler afdaling, die afdaalt naar Kurzras (it. Maso Corto). Een andere markeert het hoogste punt in het skigebied: het Glacier Hotel Grawand is het hoogste berghotel van Europa. Het bevindt zich bij het bergstation van de gletsjerkabelbaan op 3.212 m.

8. Skigebied Adamello Ski: 3.016 meter

Het skigebied Adamello Ski – bij wintersporters bekend als “Ponte di Legno-Tonale” – ligt in de Val di Sole, de “Sun Valley” in Trentino. Het startpunt van de bijna 60 kilometer aan pistes zijn de twee dorpen Ponte di Legno (1.256 m) en Tonale (1.883 m). De kabelbaan stijgt in twee delen over de Passo Paradiso tot net onder de top van de Cima Presena. Op de Presena gletsjer leidt een skipiste over 11 km terug naar Ponte di Legno, en er is ook een skiroute naar de Presena vallei.

9. Skigebied Bormio: 3.012 meter

Het hoogste punt van het skigebied Bormio-Cima Bianca ligt op 3.012 m boven zeeniveau.

In een van de grootste skigebieden van Italië, de Alta Valtellina, liggen de pistes van Bormio op de hellingen van de Cima Bianca. Het hoogste punt reikt tot iets meer dan 3000 m, daarom wordt het skigebied ook wel “Bormio 3000” genoemd. Overwegend rode pistes starten vanaf het bergstation op 3.012 m. Het gerenommeerde wintersportgebied biedt in totaal 50 kilometer aan pistes en is net zo beroemd om zijn wereldbekerwedstrijden en wereldkampioenschappen als om zijn thermale baden.

10. Skigebied Pejo: 3.000 meter

De top 10 wordt gecompleteerd door het Pejo skigebied op de Monte Vioz. Pejo is de hoogstgelegen gemeente in Trentino en een populaire bestemming voor rustzoekers en gezinnen met kinderen. De ingang van het Pejo 3000 skigebied ligt in een zijdal van de Val di Sole. Het is een van de populairste kleinere skigebieden (tot 30 kilometer piste) in de regio. Met overwegend rode pistes is het ook aantrekkelijk voor veeleisende skiërs.

>>Meer over skiën in Italië

  • zondag, 16. april 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
  • trefwoord: Bormio
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter