Het hoogst, het langst, het steilst: de spectaculairste records in de Alpen

26-07-2022 - SnowTrex

De hoogste berg, de steilste piste, het hoogstgelegen hotel van Europa of zelfs van de hele wereld – in de Alpen vind je veel superlatieven. SnowTrex heeft de spectaculairste records in de Alpen samengesteld!

De Mont Blanc, de hoogste berg in de Alpen, ligt hoog.


1. Het hoogste gondelstation

Het hoogste gondelstation van Europa ligt op een hoogte van 3.820 meter. Waar? – In Zwitserland, meer bepaald op de Klein Matterhorn in de Walliser Alpen. En met de nabijgelegen gletsjerskilift kunnen wintersporters zelfs naar een hoogte van 3.899 meter worden gebracht, inclusief een adembenemend uitzicht op de Zwitserse bergen. Overigens ligt ’s werelds hoogste gondellift in China bij de Dagu Glacier. Deze brengt u tot op 4.843 meter.

2. Het hoogste hotel ter wereld

Wie echt hoog, maar buiten het vliegtuig wil dromen, moet een overnachting in het Berghotel Grawand in het Zuid-Tiroolse Schnalstal boeken. Het hotel is alleen te bereiken met de kabelbaan en ligt op een hoogte van 3.212 meter. Als het weer meespeelt, is het uitzicht soms zelfs tot aan het Gardameer mogelijk.

3. De hoogste piste

Op de Klein Matterhorn in het skigebied Zermatt-Cervinia vindt u ook de hoogste piste van Europa. Nadat skiërs en snowboarders naar een hoogte van 3.899 meter zijn gebracht, wacht hen pisteplezier op letterlijk het hoogste niveau.

Zin in de hoogste piste van de Alpen? Ga dan naar Zermatt!

4. De steilste piste

De steilste mechanisch geprepareerde piste van de Alpen is de wereldkampioenschappenpiste “Manni Pranger” in de Ski & Freizeit Arena Bergeralm in Tirol. De top van de berg kan zelfs de meest gewaagde leek een beetje misselijk maken – hij kan een helling tot 102% verwachten, dat wil zeggen rond de 46 graden. Moedige wintersporters dalen hier bijna verticaal af naar het Wipptal. Als niet al te ervaren skiër moet je daar echt twee keer over nadenken!

5. De steilste kabelbaan

Met kabelsporen – d.w.z. kabelbanen die aan rails zijn bevestigd – kan het behoorlijk steil worden. Maar nergens is het zo steil als bij de Zwitserse Stoosbahn. Sinds december 2017 vervoert deze kabelbaan bergliefhebbers met een hellingsgraad tot 110% de berg op. Dat is meer dan 45 graden – hou je goed vast.

6. De hoogste steunpilaar voor een gondelbaan

Met een hoogte van 127 meter is de steunpilaar van de in 2017 geopende Zugspitze-kabelbaan de hoogste stalen constructiesteun ter wereld voor gondelbanen. En dat is nog niet alles: met 1.945 meter overwint de Zugspitze-gondelbaan een van de grootste hoogteverschillen ter wereld. Bovendien is de totale spanwijdte van 3.213 meter het langste ter wereld. Dus als je naar het skigebied Garmisch-Classic gaat, ervaar je al tijdens de heenrit een absoluut hoogtepunt.

7. De langste trap ter wereld

De meeste treden op een rij leg je af als je de noodtrap van een kabelbaan in Zwitserland beklimt of afdaalt. De trap van de Mülenen-Niesen Kulm-kabelbaan bestaat uit 11.674 treden. De trapbeklimmers bereiken zo een hoogte van 1.642 meter te voet of dalen af vanaf deze hoogte.

8. De hoogste berg

De hoogste berg van de Alpen is de machtige Mont Blanc, die tussen Frankrijk en Italië 4.810 meter hoog is. Het is een populaire bestemming voor alle wintersportliefhebbers, die bijvoorbeeld in het skigebied Chamonix Mont-Blanc helemaal aan hun trekken komen.

9. Het hoogste treinstation

Wanneer je bij het eindpunt van de Jungfraujoch-tandradbaan komt en deze verlaat, heb je een werkelijk fantastisch bergpanorama. Gelegen op 3.454 meter boven de zeespiegel, is het station een van de mooiste eindstations ter wereld. Vanaf uitkijkplatformen kunt u de omliggende bergen bewonderen, vooral de Eiger en Mönch.

10. De hoogstgelegen hut ter wereld

De Capanna Regina Margherita hut ligt heel ver en eenzaam en is de hoogste hut van de Alpen. Deze is gelegen op de 4.554 meter hoge Signalkuppe, een berg aan de Italiaanse kant van het Monte Rosa-massief. Als je hier wilt overnachten, kan dat alleen van juni tot september. Dan is de hut open voor gasten en staan er 70 bedden klaar.

11. Europa’s grootste dubbele gondelbaan

De Vanoise Express in het Franse skigebied Paradiski met La Plagne en Les Arcs heeft twee verdiepingen en is geschikt voor 200 personen. De Vanoise Express is ook een van de snelste kabelbanen ter wereld met een maximumsnelheid van 12,5 meter per seconde of 45 kilometer per uur.

12. De waarschijnlijk langste verlichte rodelbaan

De rodelbaan bij de Wildkogel in Bramberg is ongeveer 14 km lang en leidt naar het dorp Bramberg. Bovendien is de baan dagelijks verlicht tot 22 uur over de gehele lengte!

13. De langste (geprepareerde) piste ter wereld

De geprepareerde afdaling van de Dôme de la Lauze in het skigebied van Les 2 Alpes is 17 km lang en breekt ook het record met een ononderbroken hoogteverschil van meer dan 2000 m.

14. Het grootste skigebied ter wereld

De 3 Vallées in Frankrijk zijn het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Het skigebied omvat 600 km aan pistes en 180 liften. Hier vind iedereen de juiste piste – alleen het zoeken kan even duren.

Uitzicht vanaf de Cime de Caron in het Franse skigebied Les 3 Vallées – het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld.

15. Het hoogste skigebied ter wereld

Het Jade Dragon Snow Mountain Ski Resort in de Chinese provincie Yunnan in het zuidwesten van China ligt tussen de 4.500 en 4.700 m boven de zeespiegel.

16. Het hoogste gourmetrestaurant

De lucht is zelden zo dichtbij als in het ‘ice Q Gourmet Restaurant’. Met zijn ligging op 3.048 m boven de zeespiegel is dit het hoogste gastronomische restaurant van Europa en overtuigt met een verfijnde gastronomische keuken en de beste wijnen van de beste wijnbouwers. James Bond zelf wilde dit niet missen! Het panorama is zo spectaculair dat de opname van de film “Spectre” hier plaatsvond.

Zin in een skivakantie gekregen?

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter