5 goede redenen om te skiën in Armenië

17-04-2024 - SnowTrex

Hoge bergen, sommige hoger dan de Alpen. Dit is de Kaukasus. En het spreekt voor zich dat je hier kunt skiën. Maar het is niet alleen de superdroge sneeuw die een winterreis naar Armenië de moeite waard maakt, maar ook de bijzondere flair, de gastvrijheid en de vele zonuren. Als dat nog niet overtuigend genoeg was, laat SnowTrex je 5 goede redenen zien waarom een skivakantie in Armenië een echte aanrader is.

Vele zonuren, een bijzondere gastvrijheid en avontuurlijke poederafdalingen wachten op wintersporters in Armenië

1. Beste sneeuwcondities

Het grootste skigebied in Armenië heet Tsakhkadzor en ligt in Kotajk. Het kleine maar snel groeiende skigebied in Tsakhkadzor is het bekendste skigebied in Armenië. Het skigebied ligt ten noorden van de hoofdstad Jerevan en is met de auto in ongeveer 40 minuten te bereiken. Het biedt wintersporters uitstekende omstandigheden voor poederskiën, skiën in diepe sneeuw en snowboarden. Als je geen eigen board of ski’s hebt, kun je ter plekke materiaal huren – niets staat skiplezier in de weg. Er is meer dan 30 km aan pistes beschikbaar voor wintersporters en het skigebied heeft heel wat te bieden. 60% van de pistes is zwart gemarkeerd, 34% rood en slechts 6% blauw. 6 liften brengen gasten naar een hoogte van 2819 meter. Hier is een inzicht:

Winter Armenia | Tsaghkadzor Ski Resort | HD

2. Gegarandeerde sneeuw

Het berggebied tussen Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije heeft een grotendeels continentaal klimaat met hete, droge zomers en koude winters. De grote hoogteverschillen van meer dan 4.000 meter en de overvloedige neerslag in de bergen en op de plateaus bieden het “land van stenen” echter ideale omstandigheden voor een perfecte wintervakantie. Skiërs en boarders kunnen Armenië het beste bezoeken tussen december en maart, wanneer het echt koud wordt. De bergtoppen van Ararat tot de Kaukasus zijn in deze periode bedekt met een dik pak sneeuw. Perfecte omstandigheden om te skiën, snowboarden en freeriden:

Ski touring in Armenia By AREVI

3. Gezellige hutten tegen onverslaanbare prijzen

Naast professioneel geprepareerde pistes in drie moeilijkheidsgraden biedt de plaatselijke skischool cursussen voor beginners en gevorderden. De pistes zijn ook heerlijk leeg. Geen drukte of vervelende rijen bij de liften. En dat terwijl het grootste skigebied van Armenië hoogteverschillen tot 900 meter en pistes tot 8 km lang kan hebben. Hoewel het niet kan concurreren met de ontelbare après-ski hutten en verfrissingsstops in bijvoorbeeld Oostenrijk, kun je hier en daar nog wel een rustiek hutje vinden met een open haard en verdomd lekker en goedkoop eten.

4. Cultuur en plezier na het skiën

Als je naast het skiën ook een beetje Oost-Europese cultuur wilt leren kennen, dan is Tsaghkadzor de plek voor jou: Het historische Kecharisklooster met zijn Sint-Grigorkerk, gebouwd in 1013, en twee prachtige klokkentorens is een genot. Een geslaagde skidag wordt afgesloten met typisch Armeense specialiteiten in het café en theehuis naast het liftstation. Of je gaat het dorp in en eet in een van de gezellige restaurants, slentert door de winkels of gaat schaatsen op de ijsbaan op het dorpsplein, dat ’s avonds nog verlicht is. Er zijn hier zelfs bars, een paar disco’s en casino’s.

5. Witte vlakten van Armenië

Naast Tsakhkadzor zijn er nog twee andere, zij het heel kleine, skigebieden in Armenië. Het ene heet Jermuk en ligt in Wajoz Dsor. er is 3 km aan pistes – met alleen rode en blauwe pistes – en 1 lift beschikbaar voor gasten. Het andere skigebied ligt in Gegharkunik en heet Akhtamar-Sevan. Het bestaat uit 2 km blauwe en 0,5 km rode pistes en één lift. Zeker, voor zulke kleine skigebieden is de reis zeker te ver, maar als je toch al in de buurt bent en zin hebt om te skiën, kun je er zeker een dagje winterpret beleven.

  • woensdag, 17. april 2024
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
Dakkoffers & dakdragers – besparen ruimte wanneer je in de winter reist met ski’s en dergelijke

Of het nu gaat om kleding, uitrusting of skischoenen. Elke wintersporter weet dat je ...

Strooiers zorgen voor perfect geprepareerde pistes in het skigebied

Zachte carvingbochten op perfect geprepareerde pistes: dit of iets vergelijkbaars is ...

$stickyFooter