10 goede reden om in Arosa-Lenzerheide te gaan skiën

10-10-2023 - SnowTrex

In het oosten van Zwitserland, in het midden van het kanton Graubünden, ligt het skigebied Arosa-Lenzerheide. Met 225 kilometer aan pistes is het een van de grootste skigebieden van Zwitserland en biedt het veel verschillende activiteiten voor jong en oud. Het sneeuwparadijs zet zich in voor klimaatbescherming en ontvangt alle soorten wintersportliefhebbers met open armen. SnowTrex heeft 10 goede redenen om in Arosa-Lenzerheide te gaan skiën onderzocht en gepresenteerd:
SnowTrex presenteert 10 goede redenen om te gaan skiën in Arosa-Lenzerheide.

1. Talrijke skipistes voor elk niveau

Het skigebied Arosa-Lenzerheide is ontstaan door samenvoeging van de skigebieden Arosa en Lenzerheide in het winterseizoen 2013/2014. Dankzij de nieuwe verbinding staat het skigebied sindsdien op de vijfde plaats van de grootste skigebieden in Zwitserland en op de eerste plaats in de regio Graubünden.
Het skigebied maakt indruk met ongeveer 225 kilometer aan pistes.
Al met al wacht het skiparadijs op wintersporters met niet minder dan 225 kilometer pistes, waarvan 110 blauwe, 87 rode en 28 zwarte afdalingskilometers. Hier hebben skiërs en snowboarders de mogelijkheid om zowel ontspannende als actievolle skidagen te beleven. Het pistenparadijs ligt op een hoogte van 1.229 m tot 2.865 m en maakt indruk met vele aantrekkelijke hoogtepunten. Sneeuwliefhebbers kunnen volop genieten van hun skivakantie in vier sneeuwparken, op unieke pistes, in vele bergrestaurants en zelfs op een wereldbekerpiste. De wereldbekerpiste “Silvano Beltrametti” in Lenzerheide is de meest uitdagende en steilste piste van het skigebied, met een maximale helling van ongeveer 66% en een gemiddelde helling van ongeveer 31%.Kleine en grote skiërs en snowboarders van verschillende niveaus hebben de mogelijkheid om prachtige winterdagen te beleven en onvergetelijke herinneringen te creëren dankzij de diversiteit en grootte van het skigebied.

2. Families welkom!

Vooral wintersportliefhebbende gezinnen met kinderen voelen zich erg thuis in het bijzonder kindvriendelijke skigebied Arosa-Lenzerheide. Naast de afwisselende pistes, kinderland, skischolen en vriendelijke accommodaties biedt het skigebied veel gevarieerde winteractiviteiten voor het hele gezin.Op de 225 kilometer aan pistes zijn er afdalingen voor beginners, gevorderden, experts en professionals. Bovendien zorgen de kinderliften en tovertapijten ervoor dat de allerkleinsten het skiën vroeg en veilig kunnen leren. Verschillende skischolen bieden lessen aan voor jong en oud en er zijn ook skischolen voor kleuters om hen de kneepjes van de sport bij te brengen.De skigebieden Arosa en Lenzerheide zijn beide door de Zwitserse vereniging voor toerisme onderscheiden met het keurmerk “Families welkom”. De accommodaties in de twee skigebieden zijn ook zeer geschikt voor gezinnen. Onder andere Hotel Cristallo en het vakantiecomplex Hof Arosa bieden hoge kinderkortingen en het Arenas Resort Altein met haar kinderspeelplaats is ook ideaal voor een wintersportvakantie met het gezin.Daarnaast blinken de skigebieden uit met een breed scala aan activiteiten voor alle leeftijden. Wintervakantiegangers vinden er sneeuwspeeltuinen, snelle rodelbanen, gezellige ritjes met de paardenkoets, verschillende kinderspeelparadijzen en de “Eichhörnliweg”, een themapad over eekhoorns.

3. Twee moderne skigebieden met traditionele charme

Het skigebied met zijn twee skigebieden ligt in de 20 km lange vallei “Schanfigg” in het midden van het Zwitserse kanton Graubünden. De streek is zeer modern, maar tegelijkertijd natuurlijk en onderscheidt zich door haar traditionele charme.De bekendste plaats in het dal is Arosa. Arosa ligt op een hoogte van 1.775 m en staat sinds 1877 bekend als een kuuroord en wintersportoord in de alpen dat wordt gekenmerkt door luxe en gezelligheid. Arosa is niet voor niets een luchtkuuroord: de ligging in een open dalbekken garandeert een windstil en zonnig klimaat en schone lucht. Bovendien heeft het dorp een levendig centrum. Met tal van winkels, restaurants, bars en lounges, nodigt het je uit om te ontspannen en rond te slenteren na een geslaagde dag skiën.
Arosa ligt op een hoogte van ongeveer 1.775 m en wordt beschouwd als de bekendste stad in het Schanfigg-dal.
Lenzerheide is het tweede bekende skigebied in het sneeuwsportgebied en ook een populair Zwitsers vakantieoord voor gezinnen en actieve sportliefhebbers. Het dorp ligt in de romantische vallei op een hoogte van 1.473 m en kan dankzij haar unieke ligging vele sneeuwliefhebbers een onvergetelijke ervaring bieden.Als je de vakantie in Lenzerheide doorbrengt, mag je het traditionele dorpscentrum “Lai” met verschillende winkels, restaurants, cafés en disco’s niet missen. Het dorpscentrum is perfect om na een dag vol activiteiten de traditie, de culturele rijkdom en de moderne infrastructuur van het dorp te ontdekken. Een ander voordeel voor wintervakantiegangers in Lenzerheide is dat veel van de accommodaties in Lenzerheide direct aan de piste liggen, zodat men bij goede sneeuwcondities direct uit bed de besneeuwde bergen op kan stappen.
Het traditionele dorpscentrum van Lenzerheide “Lai” heeft vele verschillende winkels, restaurants, cafés en disco’s.

4. Klimaatvriendelijkheid

Veel winterliefhebbers maken zich er steeds meer zorgen over dat hun activiteiten blijvende schade toebrengen aan de natuur. Ook de skiliften van het skigebied Arosa-Lenzerheide hebben zich ten doel gesteld een bijdrage te leveren aan de bescherming van het klimaat en het duurzaam veiligstellen van de wintersport.Daarom is het skigebied betrokken bij de internationale campagne “I AM PRO SNOW – 100% Committed”. De campagne gaat vergezeld van een verbintenis om het elektriciteitsverbruik voor 100% uit hernieuwbare bronnen te halen. Het skigebied kon dit doel al in 2021 bereiken, aangezien het sindsdien zijn volledige energiebehoefte uit waterkracht haalt.
Het skigebied wil bijdragen aan de bescherming van het klimaat en is daarom onder andere betrokken bij de internationale campagne “I AM PRO SNOW – 100% Committed”.
Bovendien zijn de sneeuwruimers van het skigebied onder meer uitgerust met GPS-apparatuur en verstrekken zij exacte gegevens over de sneeuwhoogte in het skigebied, zodat de besneeuwing en de voorbereiding van de pistes efficiënter en met minder belasting van de middelen kunnen worden uitgevoerd. De aankoop van de PistenBully 600 E+ is ook een duurzaam project. Het voertuig is uitgerust met een diesel-elektrische aandrijving, die een sterk gereduceerd dieselverbruik heeft en daardoor minder schadelijke emissies veroorzaakt dan klassieke Pistenbullys.Het skioord werkt ook aan tal van andere projecten, zoals zeer efficiënte fotovoltaïsche systemen (zonnepanelen) die de natuur helpen beschermen.

5. Ontelbare kickers en hindernissen in 4 snowparks

Een ander hoogtepunt van het skigebied zijn de vier snowparks. Deze zijn zeer divers, bieden obstakels voor elk niveau en zorgen voor veel plezier voor de dappere freestylers en de toeschouwers.Het eerste gebied is het Tschuggen Snowpark. Speelse golven, diepe dalen, grappige obstakels en kleine en grote kickers zijn hier op twee verschillende lijnen te vinden, die qua afwisseling moeilijk te overtreffen zijn. Het terrein is ook goed onderhouden en laat niets te wensen over.
Winterliefhebbers kunnen zich op vier gevarieerde snowparkgebieden in het skigebied Arosa-Lenzerheide verheugen.
Omdat kindvriendelijkheid in het skigebied Arosa-Lenzerheide hoog in het vaandel staat, mag een snowpark-gebied voor de kleine skigenieters niet ontbreken. Het Bärensnowpark biedt vier avonturenpistes met gemakkelijke hindernissen en verschillende routes die vanuit het oogpunt van een beer kunnen worden verkend. De pistes zijn geschikt voor kleine sneeuwfans tussen zes en twaalf jaar.
Snowpark Arosa Lenzerheide - this park is for you!
De Wood Ranch is een heel bijzonder snowpark in het skigebied Arosa-Lenzerheide. De leuke en spannende hindernissen zijn gemaakt van puur Arosa sparrenhout, waardoor het snowpark een CO2-neutraal natuurpark is. Het gebied ligt direct naast piste nr. 15 in Arosa en biedt met zijn creatieve lijn freestyle plezier voor iedereen. Het vierde snowpark, het JibArea Stätz, ligt in Lenzerheide en biedt ook boxen, rails, kickers en vele andere hindernissen voor verschillende niveaus. Met een parklengte van 1,4 km zijn op de lijn tot 45 Takeoffs te vinden. Bovendien is er in dit gebied een gebouw van waaruit toeschouwers de moedige freestylers kunnen aanmoedigen.

6. Paradijs voor langlaufers

In het winterparadijs Arosa-Lenzerheide worden ook langlaufliefhebbers met open armen ontvangen. Met ongeveer 86 kilometer aan langlaufloipes biedt de regio een goed ontwikkeld netwerk van loipes voor elk niveau. Of het nu op een panoramische loipe is, een uitdagende wedstrijdloipe of een gezellige rondloipe in klassieke of skatingstijl, in Arosa-Lenzerheide komt elke langlaufer aan zijn trekken.
Langlaufers kunnen zich bewijzen op in totaal 86 kilometer loipes in Arosa en Lenzerheide.
Verschillende sportzaken bieden tegen betaling geschikt langlaufmateriaal aan en langlaufscholen bieden cursussen aan voor alle niveaus. Naast de juiste techniek en vele waardevolle tips voor de parcours, krijgen nieuwsgierige beginners en gevorderden ook de mooiste plekjes van de regio te zien. Een bijzonder langlaufaanbod van het wintersportgebied is de vier km lange en verlichte nachtloipe. Het bevindt zich in de Lenzerheide Biathlon Arena in Lantsch/Lenz. Normaal gesproken kunnen nachtelijke langlaufers op dit traject elke dag bij maanlicht hun passie beoefenen.

7. Vele verschillende winterwandelpaden

Ook wandelliefhebbers komen in de regio aan hun trekken. In totaal is er meer dan 140 km aan gemarkeerde en geprepareerde paden beschikbaar om de adembenemende natuur te verkennen. De routes lopen door het skigebied of door besneeuwde bossen en landschappen. Bovendien kunnen bijna 20 berghutten te voet of met een van de vele liften worden bereikt, waar hardwerkende wandelaars zichzelf kunnen belonen met drankjes en heerlijke maaltijden.Een bijzonder aantrekkelijke wandelroute is de “Panoramaweg”. Deze loopt tussen de bergstations Heidbüel en Tgantieni langs acht berghutten en maakt indruk met zijn adembenemende panorama.
Wandelaars komen gegarandeerd aan hun trekken op de ongeveer 140 km gemarkeerde en geprepareerde wandelpaden.

8. Veelzijdige winteractiviteiten voor jong en oud.

Eén ding is zeker: geen enkele vakantieganger zal zich vervelen in het skigebied Arosa-Lenzerheide. Wie geen zin heeft in skiën, langlaufen of winterwandelen, kan kiezen uit paradijselijke plaatsen waar leuke activiteiten worden aangeboden.Afhankelijk van hun voorkeur kunnen vakantiegangers zich ontspannen in een van de vele wellnessfaciliteiten of kunnen zij een ritje met een paardenkoets door het besneeuwde winterlandschap maken. Daarnaast is er een divers cultureel aanbod zoals kastelen, kunstmusea en musea over de plaatselijke geschiedenis. Sportieve activiteiten zijn ook mogelijk in Arosa en Lenzerheide. Naast nordic walking, schaatsen, paragliding en indoor-activiteiten kun je deelnemen aan een spannende speurtocht in Lenzerheide. Hier leert het hele gezin de plaats kennen op een nogal ongewone maar ongelooflijk leuke manier.
Light Ride Arosa Lenzerheide
Arosa-Lenzerheide geniet een grote populariteit, niet in de laatste plaats vanwege de prachtige rodelbanen en schaatsbanen. Rodelen en schaatsen zijn perfecte sporten om de energiereserves van het hele gezin na een geslaagde dag skiën te gebruiken. In Lenzerheide bevindt zich ook een nachtelijk rodelhoogtepunt van de regio. De nachtelijke slee-ervaring “LIGHT NIGHT” is een deels ruige en tegelijkertijd erg leuke afdaling in het dal, die begeleid wordt door multisensoriële lichtinstallaties en passende muziek.

9. Nachtelijk skiplezier op zijn best

Winterliefhebbers kunnen in het skigebied Arosa-Lenzerheide niet alleen overdag genieten van ski- en snowboardplezier. Van oudejaarsavond tot half maart gaat er meestal op vrijdag een verlichte piste open voor nachtelijke skiërs en snowboarders. Deze bevindt zich op de Stätzerhorn, is ongeveer 3,5 km lang en biedt dus ook in het donker uitstekend pisteplezier. Nachtbrakers kunnen de liftpas voor nachtelijk plezier op de pistes ter plaatse kopen. Het bergrestaurant Alp Stätz ligt direct aan de verlichte piste. Het biedt skiërs en snowboarders een rijk diner met regionale specialiteiten in een gezellige sfeer.
Ook na zonsondergang is het skiplezier in het skigebied Arosa-Lenzerheide nog niet voorbij.

10. Een droom voor freeriders

In de regio Arosa-Lenzerheide komen de winterdromen van elke freerider uit. 29 gevarieerde off-piste afdalingen en skiroutes wachten op de moedigste ski- en snowboardliefhebbers met steile hellingen, indrukwekkende rotspartijen en diep besneeuwde couloirs. De gebieden op de Brüggerhorn en de off-piste zone van de Lenzerheide Rothorn in het midden van het skigebied behoren tot de bekendste freeride gebieden van de hele regio. In Arosa en Lenzerheide worden ook professionele begeleide tochten met geschoolde gidsen voor beginners, ervaren en gevorderde freeriders aangeboden. Tijdens deze tochten leren sneeuwfans de wereld van het freeriden kennen en hoe ze met theorie en praktijk kunnen omgaan met de gevaren van de discipline. Zelfs de hellingen van de poedersneeuwzone, die vrij moeilijk bereikbaar zijn, kunnen veilig worden verkend met een gids die er verstand van heeft.
29 gevarieerde off-piste afdalingen en skiroutes vervullen de winterdromen van elke freerider.
Zin om ook te skiën in Arosa-Lenzerheide? Klik hier voor de SnowTrex aanbiedingen!

FAQs over skiën in Arosa-Lenzerheide

Hoeveel kilometer piste ligt er in het skigebied Arosa-Lenzerheide?

Het skigebied Arosa-Lenzerheide maakt indruk met meer dan 225 kilometer aan pistes. Deze zijn onderverdeeld in 110 blauwe, 87 rode en 28 zwarte afdalingskilometers.

Hoe hoog ligt het skigebied Arosa-Lenzerheide?

Het wintersportgebied Arosa-Lenzerheide ligt op hoogtes van 1.229 tot 2.865 meter. Het skigebied van Lenzerheide ligt op 1.473 m en het dorp Arosa op 1.775 m.

Welke activiteiten zijn er in het skigebied Arosa-Lenzerheide?

Het skigebied Arosa-Lenzerheide biedt een breed scala aan activiteiten. Naast een groot aanbod aan sportieve activiteiten, zoals skiën, winterwandelen, langlaufen, paragliden en rodelen, bieden de skigebieden ook wellness en vele culturele activiteiten.

Is het skigebied Arosa-Lenzerheide klimaatvriendelijk?

Het skigebied neemt verschillende maatregelen om het skiën klimaatvriendelijker te maken. De verantwoordelijken in Arosa en Lenzerheide hebben zich tot doel gesteld bij te dragen aan de toekomstige sneeuwzekerheid en klimaatbescherming.

Wat is de moeilijkste piste in het skigebied Arosa-Lenzerheide?

De wereldbekerpiste “Silvano Beltrametti” in Lenzerheide wordt beschouwd als de moeilijkste piste in het sneeuwsportgebied. Met een maximale helling van ongeveer 66% en een gemiddelde helling van ongeveer 31% is het een bijzondere uitdaging voor veel skiërs en snowboarders.

  • dinsdag, 10. oktober 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
  • trefwoord: Arosa
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter