5 goede redenen om in Australië te skiën

20-11-2023 - SnowTrex

Zomer, zon en strand: als we het over Australië hebben, is dat waarschijnlijk waar de meeste reizigers aan denken. Maar “Down Under” kan bij wintersporters ook punten scoren tijdens het koude seizoen! SnowTrex heeft nu 5 redenen op een rijtje gezet waarom het de moeite waard is om in de Europese zomer aan de Australische winter te denken. Dus wat dacht je van een trip naar de Snowy Mountains of naar de besneeuwde Mount Kosciusko (2.228 m)?

Skiërs in Australië kunnen ook in de winter op het zuidelijk halfrond van veel pistes genieten!

1. Zomers winterplezier in het “land van contrasten”

Als je aan Australië denkt, denk je automatisch aan paradijselijke stranden, springende kangoeroes in de woestijn en kleurrijke scholen vissen op het Great Barrier Reef. Maar het vijfde continent wordt niet voor niets ook wel het “land van contrasten” genoemd. Want als in Europa het sneeuwseizoen in de lente ten einde loopt, begint in Australië de winter pas echt. Voor wintersporters die hun skimateriaal in de zomer niet in de kelder of garage willen laten staan, is Australië zonder twijfel de ideale plek om de piste weer op te gaan!

Zoals de naam al doet vermoeden, krijgen de Snowy Mountains traditioneel de meeste sneeuw in Australië.

2. Groot aanbod aan pistes in het zuidoosten van Australië

Als je op zoek bent naar winterpret in de zomer, dan ben je in het zuidoosten van Australië aan het juiste adres. Naast 16 skigebieden is er ook de hoogste berg van het continent te vinden: Mount Kosciuszko (2.228 meter). Het skiseizoen begint hier elk jaar in juni en eindigt voornamelijk in oktober. De Snowy Mountains in New South Wales worden beschouwd als de “Australische Alpen” vanwege hun regelmatige sneeuwval en zijn daarom ideaal om te skiën. Het grootste aaneengesloten skigebied van het land is Perisher met 65 kilometer aan pistes en 49 liften. Door de hoogte wordt het ook beschouwd als het meest sneeuwzekere gebied en met zijn korte pistes is het bijzonder geschikt voor beginners en gelegenheidsskiërs.

En in Thredbo (52 kilometer pistes en 14 liften) ten zuidwesten van de hoofdstad Canberra, evenals in het hele omliggende berggebied, begint het skiseizoen aan de andere kant van de wereld als het hoogzomer is in Europa. De tankstations rond de skigebieden “Down Under” bieden in deze tijd van het jaar een speciale service. Het potentieel van wintersport als economische factor wordt hier ook al lang onderkend en naast benzine en snoepgoed bieden ze ook huurmateriaal voor de pistes aan. Het voordeel voor reizigers: Ze kunnen hun volumineuze bagage thuislaten en ontspannen beginnen aan een avontuurlijke winter-zomervakantie in Oceanië.

Met in totaal 65 kilometer aan pistes is Perisher een van de bekendste skigebieden van “Down Under”.

3. Muzikale hoogtepunten aan het begin van het seizoen

Het “Peak Festival” vindt elk jaar begin juni plaats in Perisher. De zelfbenoemde “coolste muziekshow in Australië” is de officiële start van het nieuwe skiseizoen. De opening vindt plaats gedurende vier dagen, met livemuziek en andere optredens op verschillende podia in het skigebied. De artiesten komen voornamelijk uit Australië, maar er zijn ook bands uit de rest van de wereld die het publiek opwarmen, dat geniet van de uitbundige sfeer en vooral van de gratis toegang.

4. Een paradijs voor freestylers

Freestyle-liefhebbende skiërs en snowboarders kunnen zich in verschillende snowparks in de Snowy Mountains uitleven en daar sprongen en andere trucs oefenen. Er is hier zoveel te doen dat er voor elk type rijder wel iets bij zit – van de minirail voor beginners tot de superpipe voor profs in Perisher Valley. Het Yabby Flat Mini Park of het Mt Piper Fun Park zijn vooral aan te raden voor freestyle beginners. Gevorderden kunnen daarentegen het beste trainen in het Jump City Snow Park, het Falls Terrain Park of het Thredbo Snow Park.

De winterimpressies van het Thredbo skiresort laten zien dat wintersporters ook in Australië pure sneeuw kunnen vinden:

Winter at Australia's Best Ski Resort

5. De “Kangaroo Hoppet”

Een ander hoogtepunt voor wintersporters op het vijfde continent is de “Kangaroo Hoppet”, die elk jaar in augustus plaatsvindt. En nee, dit zijn geen kangoeroes op ski’s! Dit is een speciaal soort skimarathon die deel uitmaakt van de Worldloppet-serie, georganiseerd door de gelijknamige skivereniging. Het doel voor deelnemers aan de evenementenserie is om in totaal tien verschillende Worldloppet marathons te voltooien op ten minste twee verschillende continenten.

Degenen die dit doel bereiken, krijgen de titel “Worldloppet Master”. De “Kangaroo Hoppet” is een van de drie marathons op het zuidelijk halfrond en vindt plaats in het skigebied Falls Creek in Mount Beauty in het noordoosten van Australië. Ambitieuze wintersporters moeten 42,195 kilometer afleggen zoals in een “normale” marathon, maar dan op langlaufski’s in de loipe en niet op de weg in hardloopschoenen.

FAQ over skiën in Australië

Wat is het grootste skigebied in Australië?

Het grootste skigebied van Australië heet Perisher. Het ligt in de Snowy Mountains in de staat New South Wales, ongeveer 200 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Canberra. Wintersportliefhebbers vinden hier in de Australische winter tussen juni en oktober in totaal 65 kilometer aan pistes, die toegankelijk zijn met in totaal 49 liften op een hoogte tot 2.034 meter.

Wat is de naam van de hoogste berg in Australië?

De hoogste berg op het Australische vasteland is Mount Kosciuszko met 2.228 meter. Hij ligt in de staat New South Wales in het gelijknamige nationale park. Er is echter nog een hogere berg op Australisch grondgebied, namelijk Mawson Peak (2.745 meter) op Heard Island, dat deel uitmaakt van de Heard en McDonald Islands. De vulkanische archipel ligt in de Indische Oceaan en dus niet op het Australische continent. De hoogste berg hier is de Carstensz Pyramid (4.884 meter) in Nieuw-Guinea, een van de “Seven Summits”, een van de hoogste bergen van de zeven continenten.

Wanneer kunnen wintersporters skiën in Australië?

Volgens de kalender begint de winter in Australië elk jaar op 1 juni; meteorologisch gezien begint de winter altijd op 21 juni, de kortste dag van het jaar op het zuidelijk halfrond. De eerste sneeuwval in de Australische Alpen in de staten New South Wales en Victoria wordt meestal eind mei geregistreerd, wat betekent dat de grote skigebieden zoals Perisher of Thredbo regelmatig het pisteseizoen openen in het eerste weekend van juni. Door de klimatologische omstandigheden in Australië smelt de meeste sneeuw in de bergen echter weer tegen het begin van de lente, uiterlijk op 1 oktober.

  • maandag, 20. november 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter