10 goede redenen om te skiën in Frankrijk

22-03-2022 - SnowTrex

Nergens in Europa zijn de skigebieden zo uitgestrekt als in Frankrijk. Het Europese eldorado aan pistes vind je in Trois Vallées, het grootste samenhangende skigebied ter wereld. Daar zijn ook topspots om te freeriden en kleinere skigebieden vanaf 100 km piste voor gezinnen. Skiën als God in Frankrijk wordt hier waarheid. SnowTrex geeft 10 goede redenen waarom skiën in Frankrijk absoluut de moeite waard is.

Frankrijks skigebieden bieden zeer veel kilometer piste!

1. Vakantie direct aan de piste

Er zijn bijna 400 skigebieden in Frankrijk en ongeveer 30% van de skigebieden in de wereld bevinden zich op Frans grondgebied. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sportieve aspect van het skiën in Frankrijk in het middelpunt van de belangstelling staat. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn veel skioorden gebouwd in het kader van de “populaire skisport” met als doel zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden om te skiën. Zo werden in enkele decennia tijd talrijke skidorpen gebouwd, die zich ofwel bij de bestaande skigebieden voegden of nieuwe kleinere openden. De dorpen bestaan meestal uit twee niveaus: onder het oorspronkelijke, traditionele dorp en daarboven het moderne skigebied met hotels en appartementencomplexen. Het voordeel hiervan is dat de gasten direct naast de lift wonen en van hun bed op de piste vallen.

Accommodatie direct in het skigebied: standaard in Val Thorens.

2. Franse charme inbegrepen

Snelle ontwikkeling, weinig traditie? De wijdverbreide opvatting heeft zich gevestigd dat de Fransen de traditionele romantiek van de hutten hebben verloren. Maar dit is geenszins het geval. Je moet gewoon weten waar je moet zijn. Kleinere steden zoals Saint Sorlin in de Savoye of het gezellige Valfréjus stralen de charme van de Franse bergdorpen uit. Ook in de grote resorts, bij bijna elk bergstation, zijn er houten berghutten om op te warmen – van binnen en buiten.

Hut Le Spot op de Alpe d’Huez.

3. Kinderen welkom

Frankrijk zou geen superieure skivakantiebestemming zijn als het niet voor elke behoefte iets zou hebben. Gezinnen met kinderen vinden hun droom van een skivakantie in grote en kleine valleien: Val d’Allos in Espace Lumière met 230 km aan pistes, het overzichtelijke Puy St.Vincent met 75 km aan pistes, het beginnersvriendelijke SuperDévoluy met ongeveer 100 km aan afdalingen, Vars-Le-Claux in het Forêt Blanche (185 km) en Saint Sorlin (310 km). Al deze plaatsen hebben prijzen ontvangen voor hun gezinsvriendelijkheid. De standaard van dit label ligt in de gezinsvriendelijke infrastructuur, professionele kinderopvang en een entertainment- en activiteitenprogramma voor alle leeftijden.

Skiën in Frankrijk: brede familiepistes in Saint Sorlin.

4. Après-ski inbegrepen

In overeenstemming met de filosofie van het pauzeren mag ook het grote plezier na sluiting van de liften niet ontbreken. Après-skifeesten en lange avonden in clubs kunnen worden beleefd door nachtbrakers in feestcentra zoals Val Thorens of La Plagne. Het enorme berglandschap van de Savoyse Alpen met zijn neuralgische skicentra zoals La Plagne, Val Thorens, Tignes en Valmeinier is toch al voorbestemd voor de combinatie van ‘piste en feest’. Het telt echter altijd wat de gast zelf van de avond vindt. Velen willen ontspannen met een gecultiveerd glas wijn, maar sommigen willen ook dansen. Voor beide bieden de grotere skiregio’s overdag de hutten en paraplubars in het skigebied en in de plaats zelf een In-club, waarin de feestvierders samenkomen.

In La Plagne is ook ’s avonds veel te doen.

5. Afwisseling voor kilometervreters

Het departement Haute Savoie ligt in het uiterste oosten van Frankrijk, in de hoogste bergen van de Franse Alpen. Het is de absolute hotspot voor onbeperkt pisteplezier. Aan de voet van de Mont Blanc (4.810 m), het ‘dak van Europa’, ligt het megaskigebied Portes du Soleil met een enorme 650 km aan pistes. Om eerlijk te zijn moet worden opgemerkt dat dit geen zuiver Frans skigebied is, aangezien het ook deels in het Zwitserse Wallis ligt. Toch kunnen alle pistes met één skipas worden gebruikt. La Plagne en Les Arcs vormen samen het grote netwerk van Paradiski, een ander hoogtepunt op Franse bodem met 425 kilometer aan pistes.

Zicht op een ongeprepareerde piste in de skiregio Paradiski.

Een grote regionale bruiloft heeft van de Val d’Isère ook een grote speler gemaakt. Het gelijknamige skigebied is gefuseerd met Tignes, een skigebied met 300 km piste. De andere topgebieden zoals Chamonix met 115 km of La Clusaz met 132 km lijken bijna klein. Ook hier is de variëteit groot en is bovenal het freeriden een plezier.

6. Topspots zonder einde

Maar er zijn nog meer superlatieven. De Hautes Alpes scoren – afgezien van de Mont Blanc-groep – met de hoogste bergen van Frankrijk, waarvan er een aantal de 4000 meter halen. Barre des Ecrins (4.102 m) is de zuidelijkste vierduizend meter hoge top van de Alpen. De beste voorwaarden voor een gevarieerd wintersportterrein! Het Massif de Dévoluy, bijvoorbeeld, biedt in totaal 100 km aan pistes, het Fôret Blanche 185 km en Serre Chevalier 250 km.

Zon boven Serre Chevalier.

7. Zonnig zuiden voor genietende skiërs

De Maritieme Alpen in het zuidoosten van Frankrijk staan vooral bekend om hun landschappelijke diversiteit met imposante kloven, massieve bergmassieven en bizarre rotskammen. In dit landschap liggen charmante kleine skidorpen met vele uren zon en hellingen tot 3.000 m boven de zeespiegel. Espace Lumière is met 180 km een van de grootste skigebieden in de zuidelijke Alpen. Een adem van warme Côte d’Azur lucht waait in de zuidelijkste Maritieme Alpen. De meest zuidelijke wintersportgebieden van de Franse Alpen worden dus gekenmerkt door een heldere lucht en een mild klimaat.

8. Powder, powder, powder voor freeriders

Les 2 Alpes met zijn overgang naar het freeride gebied van La Grave wordt beschouwd als een mekka voor diepsneeuwfans. Freeriders hebben in totaal 100 km aan skiroutes tot hun beschikking. Er is nauwelijks meer mogelijk! Een andere hotspot voor extreme skiërs zijn de pistes van Le Pas de Chèvre, Le Glacier de Rognins of Vallée Blanche. Die laatste is een onvoorbereide afdaling van ongeveer 20 km naar Chamonix, een van de bekendste afdalingen met diepe sneeuw ter wereld. Het poederhart klopt tot aan je nek. Off-piste freaks, die liever in de noordelijke regio’s van de Franse Alpen aan de Zwitserse grens ravotten, moeten het poeder testen in de enorme skiregio Portes du Soleil, waar 50 km aan skiroutes zijn om uit te kiezen.

De zonnige kant in Les 2 Alpes.

9. Skigebieden vol records

Met zo’n groot aantal pistes is het niet verwonderlijk dat er in de Franse regio’s veel records zijn gevestigd. De Trois Vallées lopen voorop in de race om het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld, met een ongelooflijke 650 km aan pistes (inclusief skiroutes) en de grensoverschrijdende regio Les Portes du Soleil met 580 km (plus 50 km freeride zone). Een van de langste pistes van Europa is de 16 km lange ‘La Sarenne’, die door het skigebied van Alpe d’Huez loopt. Het gletsjergebied bij Pic Blanc is vooral bekend om zijn lange en steile pistes. De grootste kabelbaan ter wereld is de Vanoise Express, die de skigebieden van Les Arcs en La Plagne met Paradiski verbindt. De gondel biedt plaats aan 200 personen op twee verdiepingen en brengt hen in slechts 4 minuten naar de berg op 1.824 m hoogte.

Perfect weer in Portes du Soleil.

10. Onverslaanbare prijzen

Ook vanuit financieel oogpunt is skiën in Frankrijk een absolute aanrader. Vergeleken met bestemmingen als Oostenrijk of Zwitserland heeft Frankrijk vaak veel goedkopere aanbiedingen, waarmee je geld kunt besparen. Gezinnen met kinderen of grotere groepen moeten hier bijzonder blij mee zijn.

Onze conclusie: op naar Frankrijk! Het is een topbestemming voor alle skiërs!

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter