5 goede redenen om te skiën in Hawaï

17-04-2024 - SnowTrex

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om metershoge golven, stranden en zomerse temperaturen. Het is dus niet verwonderlijk als je niet meteen aan skiën denkt als je “Hawaï” hoort. Maar ja, het is mogelijk. Professionals en avonturiers die niet kunnen kiezen tussen skiën en surfen komen hier zeker aan hun trekken. SnowTrex heeft 5 goede redenen waarom skiën op Hawaï de moeite waard is.

Hawaii wordt in eerste instantie geassocieerd met stranden, zon en surfen. Maar voor avontuurlijke wintersporters is een bezoek aan de eilanden en hun soms besneeuwde bergtoppen ook de moeite waard.


1. De witte berg

De hoogste berg van Hawaï heet Mauna Kea, wat vertaald “de witte berg” betekent. Hij reikt tot een indrukwekkende hoogte van maar liefst 4.200 meter. Samen met de vulkaan Mauna Los is het een van de beroemdste vulkanen van Hawaï. Als het er sneeuwt, grijpen wintersporters hun kans en trekken hun ski’s aan. Er zijn hier geen liften zoals wij die kennen. Skiërs moeten in voertuigen met vierwielaandrijving de vulkaan oprijden. Je kunt je hier het beste aansluiten bij kleine groepjes, zodat de skiërs om de beurt kunnen skiën. Er zijn geen geprepareerde pistes, alleen onverharde pistes: Tot wel 5 kilometer aan pistes wachten op de skiërs. Een paradijs voor experts en freestylers. Het skiseizoen duurt van december tot eind maart.

2. “Ananas”-poeder

Als je eindelijk de top bereikt, ligt er een heel bijzonder soort sneeuw van enkele meters hoog op je te wachten. De sneeuw is zo droog en los dat de plaatselijke bevolking het “ananas”-poeder noemt. Het is ook zo brokkelig en fijn dat het ideaal is om te carven en te snowboarden. Wat hier echter ontbreekt zijn liften, hutten, materiaalverhuur en overnachtingsmogelijkheden. De enige toegangsweg naar de pistes is een grindpad dat bijna tot aan de top loopt en voornamelijk dient voor de astronomische observatoria die zich daar bevinden. Negen landen zijn betrokken bij deze faciliteiten, die tot de grootste ter wereld behoren.

In deze video legt een expert uit waarom het kan sneeuwen op de tropische Hawaïaanse eilanden:

Snow in Hawaii? Climate Zones explained.

3. Avontuurlijk skiën

Er zijn twee grote problemen met skiën in Hawaï: ten eerste is het weer erg moeilijk te voorspellen en ten tweede de veiligheidssituatie. Volgens de website van de Hawaï Ski Club is de sneeuwval erg onregelmatig en weet je nooit precies hoe lang de pistes open zullen zijn. Bovendien waait het vaak hard, waardoor het onmogelijk is om de pistes te bereiken en te skiën. Je hebt je eigen terreinwagen met vierwielaandrijving en enige rijvaardigheid nodig om de “bergstations” te bereiken, of je kunt een terreinwagen met chauffeur huren. De lava skipistes zijn ook onverhard en er kan materiële schade ontstaan door de lavabrokken. Bovendien worden groepsskitochten naar de vulkaan niet meer aangeboden uit veiligheidsoverwegingen, omdat er in het verleden verschillende ongelukken zijn gebeurd. Mensen rijden vaak te hard waardoor lavavelden niet meer vermeden kunnen worden. Omdat je altijd met de auto naar de piste moet rijden, is het soms niet mogelijk om meer dan twee of drie afdalingen per dag, afhankelijk van de weersomstandigheden, in het 100 vierkante mijl grote skigebied te maken. Dit skigebied is uitsluitend voor avontuurlijke professionals en experts.

4. Adembenemend panorama

Als je op vakantie bent in Hawaï en rekening houdt met de eerder genoemde moeilijkheden, dan is Mauna Kea met zijn maanachtige landschap en panoramische uitzichten absoluut de perfecte plek voor een spontane skitocht – een vakantie-ervaring waar je nog lang over na kunt praten. Want het landschap is hier uniek. Het vulkanische landschap, de tropische bossen en de sprankelende zee in de verte maken skiën op Hawaï tot een heel bijzondere ervaring. Als dit uitzicht nog niet stimulerend genoeg is, kun je gaan sterrenkijken in een van de observatoria.

5. Skiën in de ochtend, zonnebaden in de middag

Het mooie van skiën op Hawaï is dat je ’s ochtends kunt skiën met 360° panoramisch uitzicht en ’s middags kunt ontspannen op een prachtig strand aan de Stille Oceaan. Vanaf Mauna Kea kun je de stranden aan de westkust rond Kona in twee uur bereiken. De stad Hilo ligt op iets meer dan een uur rijden. Het is de grootste stad op het Grote Eiland en ook de hoofdstad van het hele eiland.

Is een skivakantie in Hawaï niet iets voor jou? Wat dacht je van skiën in Nieuw-Zeeland?

  • woensdag, 17. april 2024
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
Dakkoffers & dakdragers – besparen ruimte wanneer je in de winter reist met ski’s en dergelijke

Of het nu gaat om kleding, uitrusting of skischoenen. Elke wintersporter weet dat je ...

Strooiers zorgen voor perfect geprepareerde pistes in het skigebied

Zachte carvingbochten op perfect geprepareerde pistes: dit of iets vergelijkbaars is ...

$stickyFooter