5 goede redenen om te skiën in Japan

16-04-2023 - SnowTrex

Clichés identificeren het als het land van de glimlach of de ondergaande zon: Japan. Maar dat de Aziatische eilandstaat ook uitgestrekte skigebieden en besneeuwde gletsjers herbergt, ontgaat de algemene kennis. SnowTrex laat 5 goede redenen zien waarom skiën in Japan absoluut de moeite waard is.

Skiën in Rusutsu in Japan: uitzicht op vulkanen inbegrepen.

1. Talloze skigebieden

Japan kan zeker meedoen op het gebied van wintersport: het land heeft meer dan 600 skigebieden – meer dan elk ander land. Natuurlijk zijn deze niet altijd van indrukwekkende omvang – vaak wordt zelfs een verzameling kleine skiliften als skigebied aangeduid. Niettemin zijn er van het eiland Hokkaido in het noorden tot Honshu en Kyushu in het zuiden veel mogelijkheden om perfect geprepareerde pistes te vinden in moderne skigebieden. In tegenstelling tot skigebieden in Oostenrijk of Italië hebben de hellingen in Japan niet de verticale hellingen van de Alpen. Adrenalinejunkies en extreme skiërs zullen daarom minder snel aan hun trekken komen. In plaats daarvan scoort Japan met pistes die gezinnen, beginners en gevorderden zullen plezieren. Bovendien is het heuvelachtige landschap, omringd door vulkanen, een uniek gezicht dat zeker niet te vinden is in de Europese Alpen.

Dromerig sneeuwlandschap in Hokkada.

2. Sneeuw zonder einde

De meeste skiresorts in Japan liggen op hoogtes waar wintersporters zich geen zorgen hoeven te maken over voldoende sneeuwval. Er zijn hier geen sneeuwkanonnen – de natuurlijke sneeuwval is zo overvloedig dat het gemakkelijk genoeg is voor uitstekend plezier op de pistes. Dit komt ook door de Siberische koufronten die het land tijdens de wintermaanden bereiken. Gletsjerloze skigebieden in Europa kunnen alleen maar dromen van zo’n hoge sneeuwzekerheid en sneeuwhoogtes tot wel twaalf meter.

Op het gebied van liftfaciliteiten doet Japan niet onder.

3. Top infrastructuur

Inmiddels wordt er ook in het buitenland over de skikwaliteiten van Japan gesproken – en terecht. Want het land biedt een uitstekende infrastructuur voor skivakantiegangers: de pistes zijn grondig geprepareerd, de liften zijn top qua technologie, veiligheid en comfort, de capaciteit van de liften is afgestemd op het aantal vakantiegangers, de wegen naar de skigebieden zijn onberispelijk ontwikkeld en de hotels bieden uiteraard pendeldiensten aan. Bovendien heeft Japan al twee keer de Olympische Winterspelen georganiseerd, voor het laatst in Nagano in 1998. Dat internationale bezoekers naar Japan komen voor de wintersport is dus helemaal niets nieuws voor Japan. Australiërs en Nieuw-Zeelanders, Koreanen en Chinezen vormen de meerderheid van de buitenlandse gasten. Ze genieten vooral van de Japanse accommodaties, die qua wellnessaanbod en grote gastvrijheid vaak niet onderdoen voor Europese accommodaties.

Maak je geen zorgen, Rusutsu is ook voorbereid op internationale skigasten.

4. Skigebieden in een klasse apart

Een van de populairste skigebieden van Japan is het Niseko skigebied in Hokkaido. Hier kun je je afdalingen perfectioneren in de schaduw van een met poeder bedekte vulkaan. Nagano, gastheer van de Olympische Winterspelen van 1998, behoort ook tot de topresorts. De sneeuw is hier niet zo overvloedig als in Niseko, maar je kunt je bestemming vanuit Tokio in slechts een paar uur bereiken. Terwijl veel skifans in het weekend in de rij staan bij de liften, is Nagano doordeweeks vrijwel verlaten – perfecte omstandigheden voor een meer solitaire verkenning van dit skigebied. Ook een aanrader is Niigata, vlakbij Nagano, dat vanuit Tokio in slechts 90 minuten te bereiken is. De wereldwijd gevreesde hoge prijzen van Japan worden niet weerspiegeld in de skigebieden. De prijzen voor eten en drinken in de skigebieden zijn ook vergelijkbaar met die in Europa. Dus als je de vliegkosten niet erg vindt, tover je een glimlach op je gezicht in het land van de glimlach.

5. Cultuur inbegrepen

Wie zo ver reist, wil naast de skigebieden meestal ook andere hoogtepunten van het land ontdekken. Uitstapjes naar de Japanse hoofdstad Tokio of naar de stad Nikko, die is uitgeroepen tot werelderfgoed, zijn hiervoor bijzonder geschikt. Een andere interessante bezienswaardigheid voor skifans is het Japanse Skimuseum in Nozawa Onsen, dat je rechtstreeks per ski kunt bereiken. Het museum toont een grote collectie historische ski’s uit onder andere Oostenrijk, China en Mongolië en laat ook goed zien hoe het skiën naar Japan is gekomen. Nozawa Onsen is gemakkelijk te bereiken vanuit Tokio in ongeveer 2 uur met de kogeltrein.

Een reis naar Tokio is zeker de moeite waard!

Conclusie: Als je graag naar een bijzondere plek wilt reizen om te skiën en je hebt wat budget beschikbaar, dan mag je de pistes in Japan zeker niet overslaan.

  • zondag, 16. april 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter