10 goede redenen om te gaan skiën in Les 3 Vallées

26-09-2023 - SnowTrex

Midden in de Franse Alpen ligt het enorme skigebied “Les 3 Vallées”, dat het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld is. De sneeuwwereld bestaat uit drie valleien, die samen 600 kilometer pistes bieden, alsmede talloze activiteiten voor elk type wintervakantieganger. SnowTrex is zelf een groot fan van de drie valleien, biedt er meer dan 50 accommodaties aan en kent 10 redenen die spreken voor het uitzonderlijke skigebied:

10 goede redenen om te gaan skiën in Les 3 Vallées


1.Talrijke pistes voor alle niveaus

Les 3 Vallées, met de drie valleien van Vallée de Belleville, Vallée de Méribel en Vallée de Courchevel, vormt het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. De in totaal 600 kilometer aan pistes worden verbonden door 159 liften, waardoor skiërs en snowboarders een enorme keuze aan pistes hebben. Deze zijn bereikbaar met de skipas “Les 3 Vallées” vanuit vier skigebieden. De laagste hellingen van dit pistenparadijs liggen op 1.100 meter. Van daaruit gaat het omhoog naar de 3.230 m hoge “Sommet des 3 Vallées”, die zich in het gletsjerskigebied Val Thorens-Orelle bevindt.

In totaal kunnen wintersporters kiezen uit 312 kilometer groene en blauwe pistes, 216 kilometer rode pistes en 72 kilometer zwarte pistes. Bovendien zijn er in veel hoeken van de skigebieden snowparks te vinden, die het plezier op de pistes compleet maken.

600 kilometer aan pistes wachten op skiërs en snowboarders in Les 3 Vallées.

De grootte en diversiteit van het skigebied maken dat iedereen, van klein tot groot en van beginner tot expert en freerider tot professional, in Les 3 Vallées aan zijn trekken komt en er unieke skidagen kan beleven.

2. Sneeuwzeker? Ja natuurlijk!

Elke winterliefhebber die droomt van witte bergtoppen, zachte pistes en poedelpret is in het winterwonderland van “Les 3 Vallées” op de juiste plaats. De winterdroom kan hier uitkomen van begin december tot eind april. De reden hiervoor is dat 85% van de 600 kilometer aan pistes boven de 1.800 meter liggen, wat betekent dat de frequente sneeuwval ervoor zorgt dat de hellingen wit kleuren. Bovendien ondersteunen 332 sneeuwkanonnen, vooral op lagere hoogten, de natuurlijke sneeuwval. Men mag niet vergeten dat het skigebied van Val Thorens-Orelle deel uitmaakt van het skigebied en, als gletsjerskigebied, bijna sneeuwzeker is.

Het skigebied is zeer sneeuwzeker door de hoge ligging.

3. Families zijn welkom

Vooral voor gezinnen met kinderen zijn de drie valleien de perfecte plek om een paar dagen weg te zijn van de stress van alledag en weer echt samen te zijn. Naast vele kindvriendelijke pistes, avonturenparcours zoals de Walibi Gliss’ in Les Menuires, extra sneeuwparken voor kleine sneeuwdwergen, vele skischolen en ski-kinderdagverblijven, biedt het skigebied ook talloze gezinsactiviteiten buiten de alpine sneeuwheuvels.

Zo kunnen gezinnen tijdens hun verblijf genieten van de vele rodelbanen in de regio, een bezoek brengen aan het Fun Park in Les Menuires met trampolines, glijbanen en multisportterreinen, of kennismaken met mini-joering, waar kinderen en volwassenen door pony’s op ski’s door de sneeuw getrokken kunnen worden.

Kindvriendelijkheid wordt in alle skigebieden in de regio met hoofdletters geschreven.

Bovendien verwelkomen alle SnowTrex accommodaties gezinnen met open armen! Voorbeelden hiervan zijn de Résidence Les Ravines in Méribel of de Résidence Aconit in Les Menuires, waar kinderen tegen een gereduceerd tarief verblijven. De accommodatie Le Machu Pichu in Val Thorens biedt ook kinderkortingen en is een van de accommodaties die zelfs een extra speelruimte heeft voor de kleine wintervakantiegangers.

4. Gevarieerde skigebieden

Er zijn in totaal acht skigebieden in de drie valleien, die alle toegang hebben tot ten minste één van de skigebieden en samen het aaneengesloten skigebied of skigebied vormen. De vallei met de meeste kilometers pistes is de Belleville-vallei, waarin de badplaatsen Val Thorens, Les Menuires en Saint-Martin-de-Belleville liggen. De reden voor zijn populariteit is met name het dorp Val Thorens, beter bekend als het hoogst gelegen skioord van Europa. Het skioord ligt op 2.300 m en wordt gekenmerkt door verschillende cafés, bars en restaurants en vele winkelmogelijkheden midden in de Alpen en wordt beschouwd als de meest luxueuze plaats in de valleien. Wie zijn vakantie in Val Thorens wil doorbrengen, heeft ook rechtstreeks toegang tot het gletsjerskigebied Val Thorens-Orelle, dat 150 kilometer aan pistes telt en tot 3.230 meter hoog reikt.

Val Thorens is het hoogst gelegen skidorp van Europa.

Direct daaronder ligt het skigebied Les Menuires – St. Martin. Met 160 kilometer aan pistes is dit iets groter dan de naburige skigebieden en reikt het tot Val Thorens op 2.850 meter hoogte. De resorts van het skigebied zijn Les Menuires en St. Martin-de-Belleville. Het eerste ligt op 1.850 meter boven de zeespiegel en wordt gekenmerkt door chalets van hout en natuursteen en vele kindvriendelijke recreatiemogelijkheden. St. Martin-de-Belleville ligt op 1.450 m en is het oorspronkelijke bergdorp van de vallei. Het is ook de thuisbasis van een van de vele SnowTrex accommodaties genaamd Chalet Loutantin, dat is gebouwd van oude natuursteen en dus perfect past in de traditie-rijke gemeenschap.

Het Méribel-dal is het middelste van de drie valleien wat de pistenkaart betreft.

In de naburige vallei van Méribel ligt het gelijknamige skistation Méribel, en het mooie dorp Brides-Les-Bains. Beide dorpen hebben toegang tot het enige skigebied van de vallei “Méribel”. Dit paradijs voor skiërs telt 150 kilometer aan pistes en heeft zijn hoogste punt op 2.952 meter. Méribel, waar tijdens de Olympische Winterspelen van Albertville in 1992 de alpine wedstrijden voor vrouwen werden gehouden, bestaat uit twee delen. Het onderste deel ligt op 1.400 m hoogte, waardoor het de perfecte hoogte is om het skigebied direct te betreden. Het tweede resort in de vallei, Brides-Les-Bains, ligt onder Méribel op ongeveer 600 meter hoogte en is bereikbaar met een kabelbaan.

Het derde dal ligt helemaal links op de pistekaart en staat bekend als “Vallées de Courchevel”. Het resort is verdeeld over vier delen, alle op verschillende hoogtes. Alle wijken hebben toegang tot het skigebied van Courchevel, dat 150 kilometer pistes telt en tussen 1.300 en 2.738 meter boven de zeespiegel ligt. Courchevel is een zeer sportief gebied. Het biedt vele activiteiten boordevol actie en is een traditionele locatie voor de Grand Prix van het skispringen en diverse skiwedstrijden, zoals het 47e wereldkampioenschap skiën in 2023 samen met de naburige vallei van Méribel.

De “Vallées de Courchevel” zijn zowel overdag als ’s nachts een perfecte vakantiebestemming.

De jongste badplaats van Les 3 Vallées ligt tussen de valleien van Méribel en Courchevel en heet “La Tania”. Het ligt op 1.400 m en heeft een bijzonderheid die het onderscheidt van de andere skigebieden. La Tania is een autovrij resort, met alle winkels en voorzieningen op loopafstand. Twee verschillende lijnen van skiliften of gondels zorgen voor een snelle toegang van het kleine skigebied tot de skigebieden van Méribel en Courchevel.

5. Accommodaties direct aan de piste

Een skivakantie is bijzonder aangenaam wanneer u gespaard blijft van de soms zeer inspannende reis per auto of bus, of zelfs van een lange wandeling in volle ski-uitrusting naar de liften. Les 3 Vallées heeft hier ook een bijzonder voordeel ten opzichte van veel andere skigebieden, omdat het laagste punt van waaruit elke andere hoek van het skigebied kan worden bereikt, al op 1.100 meter ligt. Bovendien liggen bijna alle skigebieden in de 3 valleien daarboven. Dit biedt de gasten van de skigebieden een korte weg naar de pistes en vaak zelfs directe toegang tot de skigebieden bij hun accommodatie.

Vanuit bed meteen de piste op – geen probleem in Val Thorens.

Vooral in Val Thorens, dat de titel van hoogst gelegen skistation van Europa heeft gekregen, bieden veel accommodaties een directe toegang tot de piste. SnowTrex weet dit ook te waarderen en heeft daarom meer dan 40 accommodaties in de aanbieding die direct aan de piste liggen, zodat niets het ski- en snowboardplezier direct voor de deur in de weg staat.

6. Freeride paradijs

Als het gaat om het unieke skigebied van Les 3 Vallées, is het belangrijk om te onthouden dat het een gerenommeerd freeride paradijs is. De 600 kilometer aan pistes die door liften met elkaar verbonden zijn, bieden eindeloze mogelijkheden, ook tussen de pistes, waar actiefans heel bijzonder poederplezier kunnen beleven. Met name het landschap rond het skigebied van Méribel is ideaal voor korte uitstapjes buiten de pistes, maar poederdromen komen keer op keer uit tussen de resterende 450 kilometer aan pistes. Alleen aan de grens met het nationale park zijn er poederhellingen die volledig aan de natuur zijn beloofd en daarom zelfs voor de beste skiërs en snowboarders een no-go zone zijn.

Freeriders zijn ook in goede handen in ’s werelds grootste aaneengesloten skigebied.

Naast de off-piste experts zijn ook beginners op de niet geprepareerde pistes in goede handen. Gidsen, de juiste uitrusting en een breed scala aan lessen zijn ter plaatse beschikbaar om veilig off-piste skiën te leren en te ondersteunen.

7. Langlauf- en rodelplezier in overvloed

Naast wintersport op de alpine skipistes biedt het skigebied van de drie valleien ook allerlei mogelijkheden voor andere klassieke wintersporten. Speciaal voor langlaufen en ook voor rodelen zijn er ontelbare loipes en pistes waarop sportieve sneeuwliefhebbers zich kunnen uitleven.

Langlaufers hebben 119 prachtige kilometers aan loipes tot hun beschikking. Deze bestrijken een breed scala aan moeilijkheidsgraden, zodat iedereen, van beginners tot professionals, de juiste paden voor hen kan ontdekken. De langlaufwereld midden in het enorme skigebied loopt voornamelijk langs het schilderachtige Belleville-dal, hoewel ook vele andere langlaufhoogtepunten, zoals de tot 17 km lange routes of geweldige hoogteloipes, vanuit Méribel en Courchevel optimaal te bereiken zijn.

Deze video laat zien waarom wintersporters de fantastische rodelbaan in Frankrijk niet mogen missen:

#ValThorens COSMOJET - Plus longue piste de luge de France - France's longest luge track.

Wat de rodelbanen betreft, zijn er in bijna elk skigebied afdalingen voor jong en oud, die overdag en in sommige gevallen ook ’s nachts per slee en rodel kunnen worden verkend. Van het gratis rodelgebied “Baby-Fun” op de Place Carone in Val Thorens voor de allerkleinsten vanaf 2 jaar, via vele andere lange en korte, makkelijke en ook meer uitdagende rodelbanen, verdeeld over het hele skigebied, is er een ruime keuze, tot aan een bijzondere rodelattractie: het begin van de hoogste rodelbaan van Europa bevindt zich bij Tête Ronde in Val Thorens op 3000 meter boven de zeespiegel. Van daaruit volgt een afdaling van 6 km en een beklimming van 700 meter hoogte voordat men weer in het skigebied van Val Thorens aankomt.

Dus als je overdag of ’s avonds alleen, met vrienden of met het hele gezin plezier en actie zoekt, kun je op de langlaufloipes en rodelbanen in de drie valleien heel bijzondere herinneringen maken.

Plezier voor jong en oud op de vele rodelbanen, zoals in Courchevel.

8. Talrijke winterwandelroutes

Wie het winterparadijs van de Franse Alpen te voet wil verkennen, kan zich verheugen op vele aanbiedingen voor winterwandelingen. Veel bewegwijzerde en vaak zelfs geprepareerde paden kunnen te voet worden verkend, maar ook met extra sneeuwschoenen. Hoe en met wie de streek en haar adembenemende landschap worden ontdekt, is aan elke wandelaar. Er worden tal van mogelijkheden aangeboden, zodat u zich alleen, in een grote groep of met een gids kunt onderdompelen in de sneeuwwereld. Heel bijzondere herinneringen worden ook gecreëerd wanneer u besluit tot een wandeling met dierengezelschap. Een van de vele vertrekpunten om als voetganger of sneeuwschoenwandelaar te genieten van de winterroutes die in de natuur zijn ingebed, is de Pointe de la Masse in Les Menuires.

Er zijn prachtige winterwandelroutes in alle acht dorpen van het skigebied.

9. Veel meer winteractiviteiten

Het skigebied heeft ook veel te bieden voor plezier na het skiën of voor wintervakantiegangers die liever buiten de gebaande paden blijven. Naast activiteiten vol actie, zoals karten op een ijsbaan in Val Thorens, schaatsen in Méribel, de regio verkennen op een snowbike, paragliden boven de Alpen of hondensleeën met een musher, bieden de skigebieden in ’s werelds grootste skigebied ook veel rustigere activiteiten om de tijd te doden.

Je kunt bijvoorbeeld ontspannen in verschillende zwembaden in de valleien, tot rust komen met talloze wellness-aanbiedingen, de nieuwste kaskraker bekijken in de bioscoop en de stress van alledag vergeten in de winkels van Val Thorens. Dankzij dit brede aanbod van activiteiten kan iedereen, van gezinnen met kinderen tot actievelingen, het voor hem of haar passende vakantieprogramma vinden.

De video laat zien hoe leuk het is om op twee wielen op de sneeuw in Val Thorens te rijden:

#ValThorens - Fat Bike

10. Hoogste tokkelbaan ter wereld

’s Werelds grootste aaneengesloten skigebied biedt ontelbare bijzondere en deels unieke hoogtepunten. Een daarvan is de touwglijbaan “La Tyrolienne”, die van de 3230 m hoge “Sommet des 3 Vallées” naar Val Thorens leidt. Dit resulteert in een 1300 m lange vlucht, die u in 1:45 minuten overbrugt terwijl u in een stoelharnas hangt met ski’s en board in uw bagage. In totaal leggen de winterfans ongeveer 230 meter hoogte af met meer dan 100 km/u tijdens hun rit van ’s werelds hoogste megakabelbaan met uitzicht op het prachtige gletsjergebied. “La Tyrolienne” is daarom precies het juiste voor iedereen die op zoek is naar een unieke en actievolle ervaring tijdens zijn skidag.

De bewegende beelden vanuit het perspectief van de “passagier” laten zien hoe spectaculair de rit op de zipline is:

GoPro Overcapture - La TyrOlienne - Orelle à Val Thorens

Als je nu zin hebt om te skiën in Les 3 Vallées, dan biedt SnowTrex je een heel bijzonder voordeel. Een grote keuze uit meer dan 50 accommodaties wacht op iedereen die wil genieten van een pauze in het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld – en dat is inclusief skipas.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter