5 goede redenen om te skiën in Macedonië

25-09-2022 - SnowTrex

Macedonië is een zeer bergachtig en heuvelachtig land. Juist daarom is skiën en snowboarden mogelijk in dit vrij zuidelijke land – gelegen ten noorden van Griekenland. In de loop der tijd zijn er steeds meer skigebieden bijgekomen en niet alleen de plaatselijke bevolking geniet hier van de pistes. SnowTrex weet 5 goede redenen waarom skiën in Macedonië absoluut de moeite waard is en geschikt voor iedereen die op zoek is naar een echte insider tip.

Macedonië is niet bepaald een klassieke wintersportbestemming, maar is toch zeker aan te bevelen.

1. Ski Kozuf – het grootste skigebied in Macedonië

In het zuidoosten van Macedonië, aan de grens met Griekenland, bevindt zich sinds enkele jaren een skigebied. Ski Kozuf ligt in de vallei van de rivier de Vardar, die de belangrijkste verkeersader van Macedonië is. Zowel vanuit Thessaloniki (Griekenland) als vanuit de hoofdstad van Macedonië, Skopje, duurt het slechts ongeveer anderhalf uur om naar Ski Kozuf te rijden. De dichtstbijzijnde stad is Gevgelija en ligt op ongeveer 30 kilometer afstand in de vallei. De charme van het landschap rond de berg Kozuf is heel bijzonder: als gevolg van de politiek moeilijke situatie tot in de jaren negentig is het hele gebied praktisch ongerept. Dus als je op zoek bent naar skiplezier weg van de veel bezochte hotspots van de Alpen, vind je misschien een nieuwe favoriete bestemming in Ski Kozuf. Het skigebied ligt op een hoogte van 1.500 tot 2.200 m, en de sneeuwomstandigheden zijn zeer goed als gevolg van mediterrane en continentale weersinvloeden. Er zijn momenteel acht liften, waarvan twee sleepliften, 140 kilometer aan pistes en een groot freeride gebied. Zowel beginners als ervaren skiërs vinden hier fantastische pistes.

2. De modernste techniek

Voor de ontwikkeling van de infrastructuur van het skigebied Kozuf kreeg de privé-onderneming van zakenman Angel Nakov hulp uit het Alpenland: de besneeuwingsapparatuur werd geleverd door een specialist uit Hall bij Innsbruck, die ook skigebieden als Winterberg (Duitsland), Kronplatz (Italië) en St. Moritz (Zwitserland) heeft uitgerust. Ook de liften zijn afkomstig van de gerenommeerde fabrikant Doppelmayr uit Oostenrijk. Het skigebied is nog in aanbouw, maar er zijn al verschillende overnachtingsmogelijkheden in vakantiewoningen, twee restaurants en winkelfaciliteiten. Verschillende grote hotels en een casino zijn gepland. In 2009 was Ski Kozuf al gastheer van een FIS Snowboard Cup.

3. Afwisseling en plezier in het populairste skioord van Macedonië

Een ander bekend skigebied in Macedonië is het Mavrovo – Zare Lazareski skigebied. Het is gelegen in Polog, een regio in het zuiden van Macedonië. Een hele 25 km aan pistes staan hier ter beschikking van de wintersporters. 14 liften brengen de gasten tot op een hoogte van 1.860 m, waarbij het laagste punt in het skigebied op 1.255 m ligt. Het skigebied geldt dus ook als skigebied. Het is dan ook geen toeval dat het skigebied een van de populairste skigebieden in Macedonië is, wat waarschijnlijk ook te danken is aan de gevarieerde pistes. Bovendien worden er regelmatig populaire wedstrijden en evenementen georganiseerd, en beginners kunnen ook een cursus boeken bij de plaatselijke skischool. Over het algemeen kunnen wintersporters in Mavrovo skiën van begin december tot begin april.

4. Paradijs voor fans van diepe sneeuw

In dezelfde regio – Polog – ligt het skigebied Popova Sapka en is één van de oudste skigebieden in Macedonië. 20 km piste, waarvan 6 km blauw en 7 km rood en zwart, en 9 liften kunnen hier naar hartelust worden geskied en gebruikt. Er zijn plannen om het skigebied in de toekomst uit te breiden, hoewel Popova nu al bekend staat om het freeriden en catskiën. Bij catskiing worden skiërs door een snowcat “losgelaten” in het ongerepte landschap en kunnen ze in diepe sneeuw naar beneden naar het dal skiën.

5. Onverslaanbare prijs-prestatieverhouding

Bovendien vind je in de skigebieden van Macedonië niet alleen puur avontuur, extreme sporten en veel sneeuwpret, maar ook onovertroffen lage prijzen. Lange rijen voor de liften, overvolle pistes en enorme hotelcomplexen zul je in de skigebieden van Macedonië niet aantreffen. Traditie wordt hier met hoofdletters geschreven en toch is er geen sprake van verveling, zelfs niet na een lange dag skiën. Kleine prijzen, super sneeuwkwaliteit en geen toeristisch bolwerk, een echte insider tip!

  • zondag, 25. september 2022
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter