5 goede redenen om te skiën in Nieuw-Zeeland

20-11-2023 - SnowTrex

Nieuw-Zeeland is een aantrekkelijke oplossing voor wie in de lente al op de winter wacht om op de ski’s de piste op te gaan. Omdat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt, zijn er in onze zomermaanden bergen vol sneeuw die er gewoon op wachten om verkend te worden door wintersporters. SnowTrex heeft vijf goede redenen waarom iedereen een skivakantie naar Nieuw-Zeeland zou moeten overwegen.

Het Cardrona Ski Resort biedt brede en vooral lange pistes vanaf de top tot aan het dalstation.

1. Winterpret op een actieve vulkaan

Het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland heet Whakapapa en ligt, in tegenstelling tot bijna alle andere skigebieden in Nieuw-Zeeland, op het Noordereiland. Whakapapa en het aangrenzende gebied Turoa zijn gemakkelijk bereikbaar via geasfalteerde toegangswegen. Het bijzondere is de ligging op Mt Ruapehu, een vulkaan en met 2.797 meter ook de hoogste berg van het Noordereiland in het Tongariro National Park. Op een heldere dag hebben skiërs in Whakapapa een fantastisch uitzicht over de heuvelachtige boslandschappen van Whanganui National Park tot aan de westkust met de vulkaan Mt Egmont. Er zijn in totaal 44 km aan pistes en 8 liften beschikbaar voor gasten. Whakapapa is voor goede skiërs een van de beste skigebieden in Nieuw-Zeeland, met veel ongeprepareerde freeride-hellingen. Voor beginners zijn er slechts een paar skibare pistes in het gebied van het dalstation, en wintersporters moeten al een paar dagen op de ski’s staan voor afdalingen in het bovenste deel van de vulkaan. Het algemene skiseizoen loopt hier van half juni tot eind oktober.

Skiërs in het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland, Whakapapa.

2. Pistepret in de voetsporen van de skiprofs

Rond Queenstown in de Nieuw-Zeelandse Alpen of Zuidelijke Alpen, veruit de grootste bergketen van het land, liggen nog vier andere grote skigebieden in Nieuw-Zeeland. Omdat de stad een eigen vliegveld heeft, komen er ook veel internationale skitoeristen op af. Het “Coronet Peak Ski Area” bestaat al sinds 1947 en is bijzonder gemakkelijk te bereiken via een geasfalteerde toegangsweg. Er zijn 40 kilometer aan pistes – ongeacht de moeilijkheidsgraad – en 4 liften. Als het enige nachtskigebied in Nieuw-Zeeland zijn de pistes op vrijdag- en zaterdagavond verlicht, inclusief muziek van een DJ, wat zeker een attractie is. Voor de rest heeft Coronet alles wat een skiërhart begeert, van goed verzorgde accommodaties tot goed geprepareerde pistes. In dit uitdagende skigebied worden ook veel FIS-races gehouden en is het een trainingscentrum voor World Cup-teams. Het heeft met name een perfect ontwikkelde funpark met twee FIS halfpipes.

3. Gezins- en beginnersvriendelijke pistes

Niet ver van Coronet Peak ligt het zusterskigebied “The Remarkables”. Hier zegt de naam alles: dit skigebied ligt met 1.622 m tot 1.943 m erg hoog voor Nieuw-Zeelandse begrippen en wordt gekenmerkt door enkele van de mooiste uitzichten in de Zuidelijke Alpen. Het wordt gekenmerkt door drie valleien omringd door bergtoppen, de zogenaamde “bowls”, die pistes voor alle moeilijkheidsgraden bieden. Maar het is ook bijzonder geschikt voor beginners, voor wie een paar zeer gemakkelijke pistes en een gemakkelijk te gebruiken stoeltjeslift het gemakkelijker maken om de sport te leren. The Remarkables is daarom een uiterst familie- en beginnersvriendelijk skigebied, en daarom zijn er, in tegenstelling tot Coronet, grotendeels geen rode pistes voor gevorderden, die in Nieuw-Zeeland blauw zijn gemarkeerd. Naast de beginnerspistes rond het dalstation “Base” zijn er echter ook moeilijke off-piste pistes in het “Shadow Basin”. De Remarkables is ook erg populair bij snowboarders en freeskiërs dankzij de twee funparken.

4. Skiën onder de zon inbegrepen

Een van de populairste en best beoordeelde skigebieden van Nieuw-Zeeland is het skigebied Mt Hutt. Er zijn 25 verschillende pistes en 40 kilometer aan pistes te vinden, die voornamelijk van gemiddelde moeilijkheidsgraad zijn. 5 liften brengen wintersporters veilig naar boven. Het skigebied staat bekend om de vele zonnige dagen en is een van de zonnigste skigebieden van Nieuw-Zeeland! Je kunt hier ook langer skiën dan gemiddeld, het seizoen duurt namelijk van juni tot oktober.

5. Heliskiën in Aoraki

Een speciale traktatie voor extreem gevorderde skiërs mag niet ontbreken op de lijst van Nieuw-Zeelandse skigebieden: Heliskiën op Mt. Cook, of “Aoraki” in de Maori-taal, met 3.754 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. De berg ligt in Mt Cook National Park, waarvan 40% bedekt is met gletsjers. De Tasman gletsjer is erg populair bij heliskiërs. Met zijn lengte van 27 kilometer is dit de beroemdste gletsjer en de gletsjer die het dichtst bij de top ligt. Het is ook een van de langste gletsjers buiten de poolgebieden. Bij het heliskiën wordt ’s ochtends vroeg eerst het weer gecontroleerd en als de omstandigheden geschikt zijn, worden de deelnemers naar het startpunt gevlogen. Dan krijgen ze lawinetransponders en een veiligheidsbriefing. Daarna kunnen ze in de ongerepte natuur naar beneden skiën.

Heliskiën of skitochten zijn een echte aanrader: Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn fantastische afdalingen in diepe sneeuw.

Is skiën in Nieuw-Zeeland niets voor jou? Wat dacht je van een skivakantie in de VS?

  • maandag, 20. november 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter