5 goede redenen om te skiën in Schotland

16-06-2023 - SnowTrex

Als vakantiegangers aan Schotland denken, zijn de eerste dingen die in hen opkomen uitgestrekte weiden, het monster van Loch Ness, doedelzakken en kilts. Maar als ze er verder over nadenken, denken ze ook aan steden als Edinburgh en Glasgow of een goed glas whisky. Sneeuw en winterpret worden daarentegen niet echt geassocieerd met het land in het noorden van Groot-Brittannië. SnowTrex laat zien dat er een aantal interessante skigebieden zijn voor alle niveaus, vooral in de Highlands.

In het skigebied Nevis Range kunnen wintersporters skiën op de hoogste berg van Schotland.

1. Het oudste skigebied van Schotland

Het skigebied Glencoe is het oudste skigebied van Schotland, met een hoogteverschil van ongeveer 800 meter. “The Fly Paper” is de steilste zwarte afdaling in Schotland. In 1996 werd hier zelfs de wereldkampioenschappen speedskiën gehouden.

Glencoe Ski Resort biedt een adembenemend uitzicht over de Schotse Hooglanden.

Naast freestyle- en freeride-fans is het Glencoe skigebied ook geschikt voor beginners. Het skigebied heeft in totaal 7 km blauwe, 10 km rode en 7,3 km zwarte pistes en 8 liften. Informatie over het historische verleden vind je in het bezoekerscentrum.

In Glencoe wachten wintersporters een aantal uitdagende afdalingen.

2. Winterpret op de hoogste berg van Groot-Brittannië

De hoogste berg van Groot-Brittannië, Ben Nevis met een hoogte van 1.343 m, ligt in het skigebied Nevis Range. Het skigebied reikt tot 1.221 m en biedt wintersporters 12 liften en 20 kilometer aan pistes.

Het Nevis Range skigebied ligt op de hoogste berg van Schotland.

Sneeuwliefhebbers kunnen kiezen uit 7 km blauwe, 10 km rode en 3 km zwarte pistes. Diepsneeuw skiën wordt hier ook steeds populairder en Schotland is een echte hotspot aan het worden als het gaat om skiën. Daarnaast komen de kleinere gasten goed aan hun trekken met het Kinderland.

Winter in Schotland – een droom.

3. Het grootste skigebied van Schotland

Het grootste skigebied van Schotland is Glenshee Ski Resort, dat zich uitstrekt over vier bergen. Met 21 liften en 40 gevarieerde kilometers piste kun je je hier zeker niet vervelen. Zo’n 24 km aan blauwe, 10 km aan rode en 6 km aan zwarte pistes zorgen voor veel afwisseling en plezier in het skigebied. Het skiseizoen duurt van ongeveer december tot april. Al in de jaren 1930 ontdekten de Schotten hier hun liefde voor skiën. Hoewel er geen moderne liften waren, werden tractoren gebruikt om skiërs de berg op te trekken. Tegenwoordig hoeven wintersporters zich geen zorgen meer te maken over skileraren en materiaal, want Glenshee biedt een skischool en skiverhuur.

4. Fantastisch uitzicht over de uitgestrektheid van Schotland

Cairngorm wordt beschouwd als het mooiste en populairste skigebied van Schotland. Dit is zeker te danken aan de comfortabele kabelbaan die bezoekers naar het bergstation Ptarmigan brengt. Vanaf daar hebben wintersporters de mogelijkheid om de 32 kilometer aan pistes met 11 liften te verkennen, waarvan het merendeel blauwe pistes zijn. De wandeling is echter alleen al de moeite waard voor het unieke panoramische uitzicht. Het hoogste restaurant van het land nodigt je uit om hier te ontspannen. Er is hier zelfs een klein museum. Wie liever freestylet, kan terecht in het skigebied Lecht. Hier kunnen gasten hun vaardigheden testen in het funpark en op de halfpipe. Met in totaal 5 km blauwe, 9 km rode en 4 km zwarte pistes is dit skigebied vooral geschikt voor experts en professionals.

5. Beleef après-ski in het Schots

En wat mag er niet ontbreken na een lange koude skidag vol plezier maar ook inspanning? Precies: gezellig bij een open haard zitten en de dag ontspannen laten eindigen. Wie nog meer energie over heeft, kan naar een van de vele pubs gaan en een whisky of twee proeven. Want wat is een Schotse vakantie zonder pubbezoek en whisky?

Ga je liever naar een ander exotisch skioord? Wat dacht je bijvoorbeeld van Japan?

  • vrijdag, 16. juni 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter