5 goede redenen om te skiën in Turkije

16-06-2023 - SnowTrex

Turkije hoeft niet altijd geassocieerd te worden met mooie zandstranden en 35 °C in de schaduw in de zomer, want in de winter kunnen skiërs zich hier ook helemaal uitleven! Turkije heeft in totaal 42 skigebieden met 377 kilometer aan pistes. Deze zijn ook toegankelijk voor wintersporters dankzij de uitstekende sneeuwcondities en moderne liften. En alsof dat nog niet genoeg is, legt SnowTrex nu uit waarom skiën in Turkije echt de moeite waard is.

Sneeuw verandert de berggebieden van Turkije in de winter soms in witte vlaktes.

1. Skipret en après-ski op de vulkaan

Het grootste en een van de populairste skigebieden in Turkije heet Erciyes-Kayseri. Het ligt in centraal Anatolië en biedt 55 kilometer aan pistes en 14 moderne liften die skiërs naar een hoogte van 3.346 meter brengen. Het gebied ligt op de slapende vulkaan Erciyes in Cappadocië, niet ver van de grote stad Kayseri. Soms doet het sneeuwgebied denken aan bekende skigebieden in Ischgl of het Zillertal. Maar met één klein verschil: hier wordt geen Jagertee of glühwein geserveerd voor de après-ski, maar Turkse koffie of Sahlep, een heerlijke Turkse warme drank bestaande uit oranjebloesemwater, orchideeënwortels, suiker en kaneel.

Het skigebied Erciyes-Kayseri maakt indruk met in totaal 55 pistekilometers op hoogtes tot 3.346 m.

2. Spectaculaire pistes

Het op één na grootste skigebied van Turkije heet Palandöken en ligt in Oost-Anatolië. Sinds 2016 maakt het skigebied deel uit van het nieuwe Ejder 3200 World Ski Center, een fusie van de plaatselijke skigebieden Palandöken en Konakli. hier brengen 13 liften skiërs en snowboarders tot 3.176 m hoogte. Vanaf daar strekken bijna 43 kilometer aan pistes zich uit tot in de vallei. De uitstekende hoogte en de fijne natuurlijke sneeuw maken het een van de meest spectaculaire skigebieden in Turkije. Wintersportliefhebbers vinden hier ook de langste afdaling van het land. Over een lengte van 12 km kunnen 1.000 hoogtemeters worden overwonnen. De steilste helling, de Ejder, is te vinden op de noordelijke helling van de berg Palandöken. Al met al is het skigebied niet alleen leuk voor gevorderde skiërs, maar ook voor beginners die kunnen genieten van sneeuwwit winterplezier.

3. Moderne liften en hotels

Het Uludag skigebied ligt op het Uludag massief op ongeveer 30 km van de stad Bursa. Met 1,5 miljoen inwoners is de metropool in het westen van Turkije de op drie na grootste stad van het land. De afgelopen jaren zijn de liftfaciliteiten er grondig gemoderniseerd en is het hotelaanbod gestaag uitgebreid. Er zijn momenteel 22 stoeltjes- en oppervlakteliften en twee gondelliften. Deze wintersportinfrastructuur geeft Uludag een bijna huiselijk alpien gevoel. Dit wordt versterkt door het feit dat de in totaal 28 kilometer aan pistes zijn ingebed in het berglandschap van een nationaal park dat al sinds 1961 bestaat. Daardoor kunnen skiërs en snowboarders vanaf de pistes op een hoogte tot 2.322 meter genieten van uitzichten op een bijna ongerepte natuur.

Turkse skigebieden zijn meestal uitgerust met ultramoderne liften.

4. Skiën met uitzicht op zee

’s Morgens skiën en ’s middags zwemmen in de nog enigszins koele zee en strandwandelingen maken. Wat klinkt als een vakantiedroom is dat eigenlijk niet. Want in Sakliken is dit allemaal mogelijk! Het skigebied daar ligt immers op slechts 50 km afstand van de bekende badplaats Antalya, die op minder dan een uur rijden ligt. En als de watertemperatuur in de zee nog iets te fris is, kunnen toeristen hier ook andere leuke dingen beleven. Naast wildwatervaren en boot- en riviertochten is een bezoek aan een bazaar of een wandeling door de prachtige oude stad en haven een goede optie na een lange dag op de piste.

En het beste van alles is dat je bij goed zicht vanaf de hellingen op de berg een fascinerend uitzicht hebt over Antalya en de sprankelende zee.

5. Ideale sneeuwcondities

Het skiseizoen in Turkije is korter dan in de Alpen en loopt van half december tot eind maart, hoewel je op grotere hoogten soms tot in mei kunt skiën. Door de vele bergen van 3.000 meter kunnen wintersporters de hele tijd rekenen op uitstekende sneeuwcondities. Dit geldt ook voor vrienden van off-piste skiën, die bij zonnig maar koud weer in fantastische diepe sneeuw naar beneden kunnen skiën richting het dal.

De hoogte van de Turkse skigebieden zorgt voor geweldige afdalingen op perfect geprepareerde pistes of in ongerepte diepe sneeuw.

Is skiën in Turkije niet iets voor jou? Wat dacht je van een skivakantie in India?

  • vrijdag, 16. juni 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter