5 goede redenen om te skiën in Zweden

20-11-2023 - SnowTrex

Op de kaart lijkt Zweden vele malen groter dan Duitsland. In werkelijkheid is het echter maar ongeveer 20% groter. Het land heeft 9,5 miljoen inwoners en is dus zeer dunbevolkt. Bijna heel Zweden wordt doorkruist door het Skandengebergte, waarvan de hoogste berg, Kebnekaise, tot 2.111 meter reikt. Hoewel de toppen van de Alpen een hoger liggen, vinden wintersporters in Zweden nog steeds fantastische omstandigheden om te skiën en snowboarden. Schilderachtige natuur, eindeloze vlaktes, diverse skigebieden en een gevarieerd alternatief programma staan garant voor plezier en ontspanning voor jong en oud. SnowTrex zet 5 redenen op een rij om te skiën in Zweden.

In Zweden vinden wintersporters goede sneeuwcondities en adembenemende uitzichten.

1. Skiën in het grootste skigebied van Scandinavië

De meeste van de grootste skigebieden van Zweden liggen in het westen van Midden-Zweden, dicht bij de grens met Noorwegen. De bekendste zijn Åre, Sälen en Idre Fjäll, die ongeveer 400 tot 600 kilometer van Stockholm liggen.

Met meer dan 30 liften en 75 kilometer piste is Åre niet alleen het grootste skigebied van Zweden, maar ook van Scandinavië en niet voor niets populair bij wintersporters. Het traditionele skigebied van Åre strekt zich uit van 387 tot 1.277 meter boven zeeniveau en is meerdere keren door internationale reismagazines uitgeroepen tot een van de mooiste wintersportgebieden ter wereld. Het skigebied is vooral populair bij beginners en gezinnen, want er zijn talloze gemakkelijke tot gemiddelde pistes in het skigebied die ideaal zijn om je eerste bochten te leren. Maar ook ervaren wintersporters komen in het Åre skigebied aan hun trekken en kunnen hun techniek en conditie op de proef stellen op de steilere pistes. Het grootste skigebied van Scandinavië is gastheer geweest van verschillende Ski World Cup-races en Åre is ook erg populair als trainingscentrum voor internationale skiteams. Over de perfect geprepareerde professionele pistes suizen is een heel bijzondere attractie voor veel professionele en amateur wintersporters. Naast het brede aanbod aan pistes beschikt het skigebied van Åre ook over een snowpark en verschillende kinderparken. Zeven pistes worden ook regelmatig verlicht, zodat sneeuwliefhebbers zelfs ’s avonds laat nog sporen kunnen trekken in de sneeuw.

Winter in Zweden: een dik pak sneeuw en uitzichten tot aan de horizon.

2. Perfecte bestemming voor gezinnen

Een skivakantie in Zweden is met name aan te raden voor gezinnen, want de Zweedse skigebieden met hun brede en gevarieerde aanbod zijn bij uitstek geschikt voor wintervakantiegangers van alle niveaus en interesses. Het populaire familieskigebied Idre Fjäll ligt bijvoorbeeld in de Zweedse provincie Dalarnas Iän. Het middelpunt van het gebied is de berg Gränjesvålen, waarvan de top in alle richtingen pistes met verschillende moeilijkheidsgraden naar de dalstations leidt. In totaal liggen er 41 pistekilometers en 25 liften te wachten op wintersporters. 17 kilometer pistes zijn blauw of groen gemarkeerd en bieden beginners dus goede omstandigheden om kennis te maken met wintersport. De jongste sneeuwliefhebbers worden opgevangen in de vier kindergebieden en leren onder speelse begeleiding de basis van de wintersport. De kindergebieden liggen op glooiende hellingen en zijn uitgerust met langzame plateauliften en lopende banden. Het hoogtepunt voor kinderen is absoluut het Avonturenland en de bijbehorende Askestigenpiste. Op de piste, die door een bos naar beneden in het dal loopt, ontmoeten de skiërs kleine sprookjeswezens.

Ervaren wintersporters vinden ook een breed scala aan mogelijkheden in Idre Fjäll. Er zijn in totaal 22 rode en 2 zwarte pistekilometers in het skigebied te verkennen. Hiertoe behoren de langste afdaling (2,8 kilometer) en de steilste afdaling in Dalarna Iän. Freestylers kunnen zich ook uitleven in het snowpark van het skigebied op verschillende kickers en boxen, terwijl freeriders de mogelijkheid hebben om 10 kilometer aan off-piste skiroutes te verkennen.

3. Freeriden in het meest noordelijke skigebied ter wereld

Het meest noordelijke skigebied ter wereld heet Riksgränsen (grens van het rijk) en ligt direct aan de grens met Noorwegen. Het is te bereiken via de luchthavens van Kiruna of Narvik. Riksgränsen heeft 16 kilometer aan pistes en zes liften. Wie hier komt, is op zoek naar een gevoel van uitgestrektheid en eenzaamheid, wil skiën in het schijnsel van de middernachtzon of wil high-speed snowboarden. Ongerepte diepe sneeuw, fantastische uitzichten en een hellingspercentage tot 80 % maken elke beklimming de moeite waard voor off-piste skiërs. Veel van ’s werelds beste snowboarders komen naar Riksgränsen als er elders alleen groene pistes zijn. Elk jaar worden hier ook de Scandinavische kampioenschappen Big Mountains gehouden.

4. Twee in één plus kindergebied

Wintersporters die waarde hechten aan een groot aanbod aan pistes komen in Zweden ook aan hun trekken. Sälen is een vereniging van 2 skigebieden die slechts 16 kilometer uit elkaar liggen: Tandådalen/Hundfjället en Lindvallen/Högfjället. In totaal zijn er 117 afdalingen met 82 kilometer aan pistes en 86 liften. Tandådalen biedt een groot aantal zwarte pistes en heeft een van de grootste funparken van Zweden. Liften brengen wintersporters naar het kleinere allround skigebied Hundfjället. Kinderen voelen zich bijzonder thuis in Lindvallen. Nergens anders zijn er zoveel kindvriendelijke liften en avontuurlijke gebieden. Het naburige, kleinere skigebied Högfjället is een ander allround skigebied. In het dal trekt het Experium vrijetijds- en winkelcentrum bezoekers met zijn waterpark, spa, bioscoop, restaurants en bowlingbaan.

Huskysleeën zijn een populair vervoermiddel in Zweden.

5. Gevarieerd programma buiten de piste

Zweden is niet alleen interessant voor je volgende wintersportvakantie vanwege de gevarieerde skigebieden. Er zijn ook talloze activiteiten en vrijetijdsbestedingen buiten de pistes die garant staan voor plezier en ontspanning. Het adembenemende landschap in Zweden nodigt je uit om te gaan sneeuwschoenwandelen en langlaufen. Omringd door de Scandinavische bergen hebben sneeuwliefhebbers de mogelijkheid om besneeuwde bossen, heidevelden en bevroren meren te verkennen. De rust en uitgestrektheid van het Scandinavische landschap is uniek en biedt ideale omstandigheden om te pauzeren en te genieten.

De Zweden staan bekend om hun saunacultuur. Van oudsher worden sauna’s door de Zweden niet alleen gebruikt om te ontspannen, maar ook om gezellig samen te zijn en ze zijn dan ook populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking. Saunaliefhebbers die naar Zweden reizen komen aan hun trekken, want veel accommodaties hebben een of meer sauna’s die je uitnodigen om diep adem te halen en te ontspannen na een zware dag op de piste. Er zijn ook openbare sauna’s in bijna elk dorp.

Naast het ruime aanbod aan sauna’s en de adembenemende natuur zijn er nog tal van andere activiteiten die een wintervakantie in Zweden tot een unieke ervaring maken. In het skigebied Idre Fjäll hebben wintervakantiegangers de mogelijkheid om onder professionele begeleiding een twaalf ton zware pistenbully te besturen nadat ze van tevoren telefonisch hebben gereserveerd. Bezoekers aan Zweden kunnen ook gaan sneeuwscooteren, deelnemen aan hondensledetochten of gaan schaatsen – gegarandeerd plezier voor het hele gezin.

Een skivakantie in Zweden biedt alles wat het hart van een skiër of snowboarder begeert. Of je nu freerider of freestyler bent, beginner of pro – in Zweden komt iedereen aan zijn trekken. Er is ook een ruim aanbod aan vrijetijdsactiviteiten voor het hele gezin buiten de pistes en de unieke Scandinavische natuur maakt van een skivakantie iets heel bijzonders. Zweden is vooral ideaal voor wie ver weg van het massatoerisme wil skiën. De pistes zijn relatief leeg en voor de liften in de rij wachten komt bijna niet voor. En de winters in Zweden zijn zo sneeuwzeker dat de meeste skigebieden een echte sneeuwgarantie bieden. Pure sneeuw of geld terug! Dat zijn prikkelende vooruitzichten, nietwaar?

Zin in een ander, ongebruikelijk skigebied? Wat dacht je bijvoorbeeld van skiën in Georgië?

  • maandag, 20. november 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
  • trefwoord: Åre
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter