Skifilms: filmtips voor ski- en snowboardfans

10-01-2023 - SnowTrex

Even weg uit de dagelijkse routine en de piste op. Voor liefhebbers van wintersport is er wellicht niets mooiers, maar helaas is het slechts enkelen gegund om elke dag een afdaling op de ski’s te maken. Dus waarom breng je de sneeuwpret dan niet gewoon naar je huiskamer? SnowTrex kent de beste filmtips voor skiërs en snowboarders. Deze films staan garant voor spectaculaire beelden, avontuurlijke afdalingen, gewaagde jumps en ontroerende verhalen. Zet je skibril maar op en spring in de zetel!

Naar films kijken en genieten van skiplezier in je eigen woonkamer.

Roadless (2019)

Wildernis, snowboards en een grote portie powder en avontuur! Snowboarders Bryan Iguchi, Jeremy Jones en Travis Rice Teton verkennen met hun snowboard tien dagen lang de Teton Wilderness, geheel zonder helikopter of sneeuwscooter.

Met deze bezetting zijn de verwachtingen van de fans hooggespannen en zij worden niet teleurgesteld! De drie snowboarders hebben alle afdalingen zelf uitgewerkt en beklommen. De beloning: lines die nog nooit eerder gedaan werden!

ROADLESS - OFFICIAL TRAILER

Warren Miller’s Timeless (2019)

De 70ste film van Warren Miller, de God van de skifilms, is de eerste die hij zelf niet meer meemaakt. In deze film worden veel van de beste en meest populaire skigebieden getoond: de mooiste hellingen in Canada, British Columbia, de steilste afdalingen van de Rockies in Colorado en ook de Europese Alpen maken deel uit van de winterse reis in ‘Timeless’ met vele bekende gezichten uit de skiscene.

Warren Miller wordt beschouwd als een pionier van de moderne skifilm en hij geniet een legendarisch statuut in de scene. Sinds 1950 brengt hij voortdurend toverachtige films op het scherm. “Timeless” is een grootse film en onder andere een eerbetoon aan Warren Miller, die begin 2018 op 93-jarige leeftijd stierf.

Warren Miller's Timeless - Trailer

Evolution of Dreams (2018)

Hier zie je heel wat samengebalde vrouwelijke kracht op de Big Mountain. De film “The Beginning” vertelt over het begin van een ambitieus project van twee sterke vrouwen: de twee freerideprofessionals Eva Walkner en Jackie Paaso zijn de producenten en acteurs in de film en brengen de fascinatie van het toerskiën naar het witte doek. Adembenemende beelden en een inkijk in het leven en de druk van skiprofessionals weten de kijker te boeien vanaf de eerste minuut. Na de reeds gefilmde tochten gaat de skireis voor de twee vrouwen in 2018 voort. In Duitsland was “The Beginning” in 2018 te zien op de filmfestivals in München, Darmstadt, Keulen en Berlijn.

Evolution of Dreams - Trailer

Far Out (2018)

Far Out is een nieuwe productie van Tenon Gravity Research (TNG), een bedrijf dat gespecialiseerd is in extreme sporten en onder andere skifilms produceert. Het TNG-team heeft al meer dan 40 films opgenomen, waaronder talrijke skifilms. Met Far Out hebben ze een nieuw meesterwerk gemaakt. Je krijgt spectaculaire jumps, adembenemende lines op angstaanjagend steile diepsneeuwhellingen en fascinerende beelden van exotische steden en plaatsen te zien. Moderne cameratechnologie en indrukwekkende montages weten de kijker te boeien en laten de 70 minuten zo voorbij vliegen.

Far Out - Official Trailer

Ice & Palms (2018)

De film “Ice & Palms” documenteert hoe de twee Duitse freeriders Max Kroneck en Jochen Mesle een heel bijzondere uitdaging aangaan. Hun missie samengevat: “Zonder motor over de mooiste bergen van de Alpen naar de Middellandse Zee”. Vanuit Reutte in Duitsland trokken ze over de westelijke Alpen naar de Middellandse Zee. 1.300 km en ca. 20.000 hoogtemeters werden al klimmend, al skiënd en al fietsend afgelegd. Onaangeroerde diepsneeuwafdalingen van de mooiste, ruigste rotswanden, koude nachten en vele indrukwekkende momenten in de film laten de toeschouwers delen in hun avontuur. De film is absoluut de moeite waard. Niet voor niets won Ice & Palms de “Coup De Coeur” op het Franse Winterfilmfestival in Blourg-Saint-Maurice. Bovendien werd en wordt de film vertoond op tal van filmfestivals, zoals het BANFF-bergfestival.

Ice & Palms (Official Trailer) | VAUDE

Warren Miller Face of Winter (2018)

“Face of Winter”, de 69ste film van wintersportfilmicoon Warren Miller werd begin 2018 uitgebracht en heeft de fans opnieuw in vervoering gebracht.

Mooie verhalen en shots die wintersportharten sneller doen kloppen, adembenemende afdalingen, de meest getalenteerde riders ter wereld en interessante terugblikken in de geschiedenis van het skiën alsook een verscheidenheid aan locaties staan de kijker te wachten: van Chamonix tot Portillo in Chili, van Canada tot Zwitserland.

Warren Miller's FACE OF WINTER

This is Home (2017)

De Fransman Etienne Mérel verzamelt in de film van Faction Collective  heel wat coole snowparkstunts, spectaculaire staaltjes van heliskiën, tree-runs en indrukwekkende Big Mountainactie. Ook creatieve jumps en slides op eerder ongewone locaties staan op het programma. De skipro’s, waaronder niemand minder dan Candide Thovex, laten zien wat ze in huis hebben. De freestylekoning en de andere freestylers leven zich uit op vertrouwde plekken, maar ook op onbekend terrein. Er zijn clifdrops en meer te zien in Flathead Valley, Wasach Mountains en Alta in de VS, in Jyväskylä en Kuopio in Finland, in Deštné v Orlických horách in Tsjechië, in Zermatt en Verbier in Zwitserland en La Clusaz in Frankrijk. Maar opgelet: er zijn ook enge valpartijen op trapleuningen te zien. Die horen er ook bij. De film kreeg uitstekende recensies en wintersporters kunnen hem online gratis bekijken.

THIS IS HOME - Official Trailer

Legs of Steel – Same Difference (2017)

De jongens van Legs of Steel hebben de afgelopen jaren verschillende respectabele, deels bekroonde skifilms gemaakt. Met “Same Difference” zijn ze erin geslaagd om een nieuw werk te creëren dat het bekijken waard is. De film gaat over skiërs en hun verschillende perspectieven op de mooiste sport ter wereld. Het gaat om jumps, snelheid en adembenemende afdalingen. Maar ook de ups en downs in het leven van de protagonisten maken deel uit van deze film. Een hoogtepunt – voor SnowTrex tenminste – zijn de passages met Felix Neureuther, die begeleid wordt tijdens zijn wedstrijdseizoen. Ook Paddy Graham’s poging om de grootste kicker aller tijden te bedwingen is een lust voor het oog. Maar ook fascinerende natuurbeelden, backcountryrides, spectaculaire valpartijen en meditaties op de top van de berg behoren tot de indrukwekkende scènes van de film. Sneeuwliefhebbers die kennis willen maken met de verschillende disciplines en de ontroerende verhalen van enkele skilegendes moeten deze film zeker een kans geven.

Legs of Steel: Same Difference Official Trailer in 4k

ODA – Skilluminati (2017)

“Ofwel voel je het ofwel voel je het niet.” Met deze woorden begint de trailer van “Oda”, inmiddels de derde film van het skicollectief “Skilluminati”. De jongens uit Letland hadden al 2 films voorgesteld (“Manifesto” in 2012 en “Sklmnti” in 2013) en zijn veruit de bekendste actionsportsfilmers van de Baltische Staaten. In deze nieuwe film zijn spectaculaire stunts te zien in zowel stedelijke omgeving als in de ruige natuur. Extra bijzonder: de makers zijn geen professionele skifilmers. Daar merk je tijdens het kijken helemaal niets van, want het resultaat is in ieder geval de moeite waard.

“ODA” OFFICIAL TRAILER #1

Drop Everything (2017)

Skifilms worden steeds uitvoeriger  geproduceerd en elk jaar komen extremere beelden op het scherm. In de winter van 2017 maakte Matchstick Productions (Days of my Youth) naar eigen zeggen de extreemste skifilm van het jaar. De in 4k-kwaliteit gedraaide film beloofde vooraf “120 procent verbazingwekkender”, “150 procent harder” en “60 procent boeiender” te zijn en “80 procent luidere soundeffects” te bieden. In de film zie je verschillende Turns in de diepste Powder, klassieke Cliff Drops en veel meer. Bovendien zijn er “tot 90 procent intensievere” interviews met atleten te zien. Het zijn natuurlijk allemaal ironische knipogen en je merkt snel dat zowel de makers als de skiërs enorm veel plezier hadden bij het draaien en het produceren. De film is absoluut aan te bevelen en doet wat hij belooft. Of de percentages 100 procent precies zijn, moet de kijker echter zelf nagaan.

DROP EVERYTHING - Official Trailer 4K

Warren Miller’s Line of Descent (2017)

De 68ste film van Warren Miller, de God van de Skifilms, is een feest voor elke skiër en snowboarder. Van de VS en Canada tot Noorwegen en Frankrijk zijn grandioze locaties en waanzinnige stunts te zien van topriders, zoveel staat vast. Bovendien is er opnieuw een diepere boodschap die aan de film ten grondslag ligt. De film vertelt over de passie voor het skiën en de motieven van skiërs om de ski’s in de hand te nemen. Episch!

Official Trailer: Volkswagen Presents Warren Miller's "Line of Descent"

Magnetic – Whistler Blackcomb (2017)

“Magnetic” is de eerste skifilm die uitsluitend in het skigebied Whistler Blackcomb gedraaid werd. Dat neemt echter niets weg van de spanning, want dit is het grootste skigebied van heel Noord-Amerika. Scenes in het snowpark worden afgewisseld met wilde powderruns en vermengen zich tot een veelzijdig werk dat je spontaan zin geeft om naar het Canades skigebied af te reizen.

Official Trailer: MAGNETIC - A Whistler Blackcomb Movie [4K]

Guest List (2017)

In deze film heeft de Good-Company-Crew rond rider en producent Tom Wallisch duidelijk plezier in de sneeuw – en op alle mogelijke hindernissen zoals daken, trappenhuizen of snowparks met monsterlijke kickers. De vonk slaat over en het is gewoon leuk om deze jongens te zien shredden.

Guest List - Official Trailer by Good Company

Numinous – a Skifilm (2017)

Backcountryprof Kye Petersen is de ster van de film “Nominous” van Dendrite Studios. Deze extreme skiër is afkomstig uit British Columbia en daardoor wordt het grootste deel van de film volledig in zijn thuisland gedraaid. De visuele storytelling wordt in elke scène benadrukt en er is geen voice-over (die veelzeggende stem buiten je scherm). Bovendien zou de soundtrack geweldig moeten zijn. De makers namen hun tijd, het materiaal werd over verschillende jaren verzameld. Het resultaat belooft daarom ook erg veelzijdig te zijn.

NUMINOUS - A Ski Film Trailer

Rogue Elements (2017)

Een andere film uit het assortiment van Teton Gravity (Ablaze, Jeremy-Jones-reeks). De titel zegt al waar het om gaat: rouwe natuurelementen, massieve sneeuw en felblauw ijs, fascinerende bergreuzen en fenomenale landschappen. Daarin stelt de kleine skiër zich met zijn stalen benen, vol moed en wilskracht voor onverbiddelijk steile afdalingen. Op het internet wordt de film een “wild karakter’ toegeschreven, ongeveer zo stellen wij ons ook het resultaat voor.

Rogue Elements - Official Trailer

Blank Collective – Bearings (2017)

“Bearings” is een ook film uit het verre British Columbia. De derde film van het Canadese Blank Collective belooft een visueel feest in de diepe sneeuw van het adembenemende Canadese berglandschap. De professionele riders Josh Daiek, Chris Rubens, Alexi Godbout, Stan Rey en Jordy Kidner gaan tot het uiterste.

Bearings [Trailer] with the Blank Collective | Salomon

Pleasure (2016)

Hier komt nog een home-entertainmenttip: In de 54 minuten durende “Pleasure” gaan de profs echt overal naar beneden – of het nu gaat om een steile helling op Alpien terrein of om een reling in de stad. Het regietrio Josh Berman, Freedle Coty en Jonny Durst bewijst in deze film oog te hebben voor het juiste moment op unieke natuur- en stadsachtergronden. De film werd opgenomen in Eagle Pass in British Columbia, Gulmarg in India, Kirovsk in Rusland, Hokkaido in Japan, Secret Valley in Zwitserland, Washington D.C. in de VS, Snowbird en Salt Lake City in Utah en in Zuidoost-Alaska. De SnowTrexredactie heeft het geweldige artwork van de DVD nog een extra bonuspunt.

Pleasure Official Trailer

Streif: One Hell of a Ride (2015)

De Streif: Weinig andere afdalingen zijn zo gevreesd en fascinerend als deze in Kitzbühel. Ter gelegenheid van de 75e Hahnenkamm Race werd de documentaire “Streif: One Hell of a Ride” in de bioscopen uitgebracht. Regisseur Gerald Salmina gebruikt emotionele en krachtige beelden om te laten zien wat deze “helse rit” betekent en hoe de deelnemers zich voorbereiden op een wedstrijd op dit beruchte parcours. Salmina onderzoekt op verschillende niveaus wat dit sportevenement zo fascinerend maakt en wat mensen drijft om een afdaling van de Streif te riskeren. Een afdaling duurt amper twee minuten, maar met snelheden tot 140 h/km zetten de skiërs hun gezondheid op het spel om als eerste de finish te bereiken. Het lijkt erop dat hij het idee had om een filmisch monument voor de Streif te creëren dat nog nooit eerder is gezien. En dat is hem gelukt.

Streif - One Hell of a Ride - Trailer

Warren Millers Chasing Shadows (2015)

“Chasing Shadows” is de 66e film van de skifilmspecialist Warren Miller. In deze film jagen professionele skiërs als het ware op hun eigen schaduw: ze racen op adembenemende wijze met een halsbrekende snelheid over de steilste hellingen en trekken fantastische lines in de maagdelijke poedersneeuw van de Big Mountains. Miller serveert ons 96 minuten sneeuwavontuur, waarin hij zijn talent voor het vastleggen van dat oneindige gevoel van vrijheid tussen de besneeuwde pieken laat zien en voelen. Van heliskiën en toerskikampen in Alaska, speedflying in Chamonix en “cowboy downhill” met echte cowboys en cowgirls in Colorado, tot monoskiing, treeskiing en pure adrenaline op moguls. Deze film is voor alle adrenalinejunkies op latten. Maar de profs worden niet alleen op sportief gebied maar ook spiritueel uitgedaagd, en dat op de hoogste toppen van de wereld, in het exotische Nepal.

Warren Miller Chasing Shadows - Official Trailer Europe

Legs of Steel – Ski good money will come (2014)

Ze zijn geweldig in de bergen en sinds enige tijd ook de op skifilmscène: Legs of Steel (kort: LOS). De crew rond Bene Mayr is kandidaat voor echt grote freeskicinema. Sponsor Red Bull beschreef de jongens al als “de metalband onder de skifilms” – en dat is een goede omschrijving. Ze zijn schalks, hebben staal in hun benen en begeleiden hun clips met harde gitaarrock. Na “Hurt so good” en “The Lost” zijn de jongens ook blij met hun buitengewone en grappige mockumentary “Ski good money will come”, waarmee ze de Jury’s Pick Award op IF3 wonnen.

#Ski Good Money Will Come - Teaser

Tribute (2014)

Naast de gevestigde studio’s zijn er veel kleinere producties die hun plezier op de berg professioneel vastleggen en geweldige films maken. De Freeski Crew bijvoorbeeld is al zo’n 15 jaar actief in de filmwereld en deze winter brachten ze vanuit hun filmstudio in Innsbruck “Tribute” uit, een pronkstuk. De film is opgedragen aan de stad Innsbruck, waar de crew vriendschappen heeft gesloten en versterkt. Naast de beelden uit het thuisland worden spectaculaire scènes uit de Himalaya, de Pyreneeën en de Rocky Mountains toegevoegd.

TRIBUTE movie trailer 2014

Sculpted in Time (2014)

De korte filmserie “Sculped in time” van het kwaliteitsvolle Sherpas Cinema (All.I.Can) is zeker aan te bevelen aan alle fans van skifilms. Vier korte films vertellen verhalen uit Banff National Park (waaronder Lake Louise) in Alberta, Canada. De films “The Wise Man”, “The Charakter”, “The Artist” en “The Innovator” tonen aan de hand van vier personages de verschillende perspectieven op de schoonheid van de Canadese bergwereld en haar bewoners, met adembenemende ritten over onmenselijk steile hellingen. De vier korte films zijn gratis te bekijken op het internet.

Sculpted in Time: Official Trailer by Sherpas Cinema

Almost Ablaze (2014)

Het eerder genoemde productiebedrijf Teton Gravity Research heeft met “Almost ablaze” (2014) een sterke prestatie neergezet. Dankzij de visuele esthetiek en de creatieve runs heeft de film verschillende prijzen gewonnen, waaronder de prijs voor “Beste Film van het Jaar” op het Internationale Freeski Filmfestival (IF3).

Almost Ablaze Official Trailer by Teton Gravity Research

Shades of Winter – Pure (2014)

De prijs voor de beste naam van een productiebedrijf zou “Shades of Winter” zeker winnen. Hun fantastische film “Pure” toont twaalf van ’s werelds beste vrouwen op ski’s en boards met adembenemende lines op Oostenrijkse, Zwitserse, Italiaanse, Amerikaanse en Canadese pistes. De vrouw achter de camera is Sandra Lahnsteiner, die zelf ook als actrice meedoet. Een geweldige dubbele prestatie!

Shades of Winter: Pure | A Female Freeskiing Film (Trailer)

Warren Miller’s No Turning Back (2014)

In deze lijst mag een ander werk van de legendarische Warren Miller niet ontbreken. “No Turning Back” is een eerbetoon aan 65 jaar skipassie en filmische avonturen in de bergen. In Millers 65e film kijkt hij echter niet weemoedig terug, maar toont hij met veel plezier de ontwikkeling van de skicultuur. Hiervoor brengt hij veel riders voor de lens, waaronder de bekende gezichten van het racecircuit Ted Ligety en Mikaela Shiffrin. In de achtergrond zie je adembenemende plekken in Griekenland, Japan, Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen en de VS. Miller’s film laat op indrukwekkende wijze de ontwikkeling van de freeridefilm zien – het is geen gewone opeenvolging van spectaculaire runs op harde muziek, maar er worden verhalen met culturele, sportieve en emotionele betekenis verteld.

Warren Miller's No Turning Back Official Trailer

Days of my Youth (2014)

Het kostte Matchstick Productions meer dan twee jaar om “Days of My Youth” te draaien. De film toont de jeugdige wildheid van riders zoals Richard Permin of Bobby Brown met hun extreem acrobatische freeridestijl. Ook meiden zoals Michelle Parker behoren tot de bemanning. De film herinnert de kijker eraan dat passie (voor het skiën) je een leven lang jong kan houden. De mooie afdalingen zijn in ieder geval een blijvend lust voor het oog.

Days of My Youth - Official Trailer

The Art of Flight (2011)

Deze productie is een klassieker onder de snowboardfilms. The Art of Flight” ging in 2011 in de VS in première en bevat sterren als Travis Rice, Jake Blauvelt, DCP, Jeremy Jones en Nicolas Müller. De film is niet voor niets zo populair. De beste snowboarders ter wereld veroveren de moeilijkste pistes ter wereld. Adembenemende panorama’s en sprongen die niemand voor mogelijk zou houden zijn ontbreken hier niet. Producent en directeur Curt Morgan, voormalig snowboardprofessional, heeft ook veel technische verfijningen geïntegreerd. De film is onder andere opgenomen in Patagonië, Alaska en British Columbia. De vorige film van Curt Morgan en Travis Rice is “That’s It That’s All”: onder andere Nicolas Müller, Terje Haakonsen en Jeremy Jones komen in deze productie voor.

The Art of FLIGHT | Official Trailer

Andere skifilms

WINTERLAND - Official Trailer

Romance - Official Trailer

THE COLLECTIVE: Official Film Teaser (4k)

Official Trailer: Grateful Dead presents Fire On The Mountain By Chris Benchetler

"121" FREERIDE SKIING MOVIE TRAILER - presented by VÖLKL

Absinthe Films "Isle Of Snow" Official Trailer

  • dinsdag, 10. januari 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter