Gegarandeerd de beste sneeuwhoogtes: De meest sneeuwzekere skigebieden ter wereld

16-06-2023 - SnowTrex

Sneeuw hoort bij wintersport. Vooral als het gaat om het bedwingen van de hellingen van het hooggebergte over de hele wereld met ski’s of snowboards. En voor iedereen die het zekere voor het onzekere wil nemen als het gaat om sneeuwzekerheid, heeft SnowTrex nu de tien meest sneeuwzekere skigebieden ter wereld samengesteld op basis van historische weergegevens en schattingen van experts. Van Oceanië tot Azië tot Europa en Noord-Amerika, top sneeuwhoogtes zijn hier bijna gegarandeerd!

Op slechts 10 km van de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc (4.809 m), wordt Chamonix ook beschouwd als een van ’s werelds meest sneeuwzekere skigebieden voor freeriders.


* geldig t/m 31.05.2025 | vanaf 500 €/boeking | één tegoedbon per boeking | niet inwisselbaar voor contanten | niet voor bestaande boekingen

Een overzicht van de top 10 skigebieden met de meeste sneeuw ter wereld

LandSkigebiedGemiddelde jaarlijkse hoeveelheid nieuwe sneeuw
Nieuw-ZeelandTasmaanse gletsjerongeveer 50 m
JapanGassanongeveer 35 m
OostenrijkMölltaler Gletscherongeveer 21 m
VSMount Bakerongeveer 18 m
FrankrijkChamonixongeveer 15 m
VSAltaongeveer 13 m
ZwitserlandEngelberg-Titlisongeveer 12 m
NoorwegenRøldalongeveer 11 m
FrankrijkLes Arcs/Peisey-Vallandryongeveer 11 m
OostenrijkWarth-Schröckenongeveer 11 m

1. Tasman gletsjer – Nieuw-Zeeland

Dit getal is echt indrukwekkend: Op de Tasman Glacier (3.000 m) in Nieuw-Zeeland schatten experts de jaarlijkse hoeveelheid nieuwe sneeuw op ongeveer 50 m! Er zijn hier geen exacte gegevens van, omdat de ijsreus geen weerstation heeft. De skipistes op de bijna 23,5 km lange gletsjer is alleen bereikbaar vanuit de lucht, per helikopter of klein vliegtuigje. Waarom? Heel eenvoudig: met deze sneeuwmassa’s is het gewoon onmogelijk om een skigebied te bouwen op het eeuwige ijs. De liften zouden gewoon wegzakken, om nog maar te zwijgen van de wintersporters.

2. Gassan skigebied – Japan

In het Japanse Yukiguni, in het westen van het hoofdeiland Honshu, rekenen experts op een gemiddelde van bijna 35 m nieuwe sneeuw per jaar! Door deze weersextremen zijn de meeste gebieden van de Japanse Alpen ontoegankelijk voor mensen, vooral in de winter, en dus onbewoonbaar. Een uitzondering is het skigebied rond de top van de 1.983 m hoge Gassan. Vanwege de vele sneeuw is dit ook een puur zomerskigebied, waarvan de pistes alleen van april tot juli kunnen worden geprepareerd en geopend.

3. Skigebied Mölltaler Gletsjer – Oostenrijk

Sinds het begin van de jaren 1970 heeft geen enkel weerstation in Oostenrijk meer verse sneeuw ontvangen dan de top van de Hohe Sonnblick (3.106 m). In de winter valt hier in de provincie Karinthië elk jaar een historisch gemiddelde van meer dan 21 m verse sneeuw. De ijzige berg is niet toegankelijk voor skiërs en daarom moeten ze uitwijken naar de Mölltaler gletsjer. Het skigebied ligt op slechts 4 km van de top en biedt 17,4 kilometer aan pistes op een hoogte van 2.108 tot 3.112 meter. Het wordt daarom beschouwd als zeer sneeuwzeker en is ook buiten het hoogseizoen erg populair bij wintersporters.

4. Mount Baker skigebied – VS

Ook in het skigebied Mount Baker in de Amerikaanse staat Washington ligt veel sneeuw. Op slechts twee uur rijden van Seattle en Vancouver kunnen wintersporters gemiddeld 18 meter sneeuw per jaar verwachten. Skiërs en snowboarders vinden op 400 hectare pistes van alle moeilijkheidsgraden. En wie liever off-piste gaat, zal blij zijn met de fantastische diepe sneeuwcondities voor freeriders.

5. Chamonix skigebied – Frankrijk

In Chamonix torent de Mont Blanc (4.809 m) natuurlijk overal bovenuit. De winters aan de voet van de hoogste berg van Europa zijn vrijwel sneeuwzeker. De weerstations in het skigebied meten gemiddeld meer dan 15 m verse sneeuw per jaar. Op slechts een paar kilometer van de Italiaanse grens wachten in totaal 172 pistekilometers op skiërs en snowboarders, met hoogtes beginnend op 3.275 m. Het technische hoogtepunt in één van de hoogste skigebieden van het continent is de kabelbaan naar de top van de Aiguille du Midi (3.842 m). Vanaf het bergstation op 3.777 m kunnen bezoekers op een heldere dag genieten van een uniek panoramisch uitzicht over de fantastische Alpenwereld.

De volgende video laat zien hoe veelzijdig wintersporten in Chamonix en rond het Mont Blanc-massief kan zijn in het koude seizoen:

Winter in the Chamonix-Mon-Blanc Valley

6. Alta skigebied – VS

In de mormoonse staat Utah ligt één van de meest sneeuwzekere skigebieden van de VS. In Alta (2.609 m) hebben meteorologen van de US Weather Service de afgelopen 110 jaar gemiddeld 13 m nieuwe sneeuw gemeten in de winter. Voor wintersporters zijn de pistes op de berghellingen dus een waar sneeuwparadijs. En vooral in de gebieden met diepe sneeuw vinden freeriders “pure poeder”. Door de lage luchtvochtigheid bevat de sneeuw in het Alta skigebied slechts iets meer dan 8 procent water, waardoor het een dromerige poedersneeuw is!

7. Engelberg-Titlis skigebied – Zwitserland

De kloostergemeenschap in centraal Zwitserland heeft naast veel cultuur vooral één ding te bieden: Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw! Het skigebied Engelberg-Titlis wordt daarom beschouwd als een van de meest sneeuwzekere van de hele Zwitserse Bondsstaat. Op de top (3.020 m) rond de Titlis gletsjer hebben meteorologen de afgelopen jaren in de winter gemiddeld zo’n 12 m verse sneeuw gemeten. De 82 kilometer aan pistes zijn daarom populair en zijn ook gemakkelijk bereikbaar met de trein naar het skigebied.

De pistes van Engelberg zijn erg populair bij wintersporters, want het skigebied wordt beschouwd als een van de meest sneeuwzekere van Zwitserland.

8. Røldal Skigebied – Noorwegen

Buiten de Alpen staat Fjord-Noorwegen in Europa het meest bekend om zijn overvloed aan sneeuw. In het uiterste noorden is het skigebied boven het dorp Røldal erg populair bij wintersporters, omdat er gemiddeld 11 meter nieuwe sneeuw per jaar valt. Het Noorse Octrooibureau noemt de gemeente daarom officieel de “sneeuwrijkste plek van Europa”. Deze titel is echter nogal omstreden; één of twee plaatsen in de Alpen maken er immers ook aanspraak op. Eén ding is echter zeker: in Røldal ligt sneeuw in overvloed.

9. Les Arcs/Peisey-Vallandry skigebied – Frankrijk

Skigebieden in de Franse Alpen worden traditioneel beschouwd als de meest sneeuwzekere in Europa, en Les Arcs/Peisey-Vallandry is daarop geen uitzondering. Gemiddeld 11 meter nieuwe sneeuw per winter maakt de pistes aan de rand van het Vanoise National Park tot een echt “sneeuwparadijs”. En dat is zeker niet negatief bedoeld! Er ligt immers bijna 200 kilometer aan pistes te wachten op skiërs en snowboarders op een hoogte tot 3.226 m.

Les Arcs schittert jaar na jaar met een hoge sneeuwzekerheid, zodat de pistes van het skigebied altijd goed worden bediend door wintersporters.

10. Skigebied Warth-Schröcken – Oostenrijk

Een waar sneeuw-eldorado wacht op wintersporters in het skigebied Warth-Schröcken in Vorarlberg, Oostenrijk. Hier op de Hochtannbergpas valt elk jaar gemiddeld 11 meter nieuwe sneeuw. Dit zorgt altijd voor de beste sneeuwcondities op de 35 kilometer aan pistes op een hoogte tot 2.050 meter. Dit betekent dat skiën in het Bregenzerwald bijna vijf maanden lang mogelijk is, van begin december tot eind april.

Drone-opnamen laten wintersporters zien hoe de grote hoeveelheden verse sneeuw Warth-Schröcken in Vorarlberg jaar na jaar tot één van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk maken:

Warth Skigebiet - Vorarlberg von Oben

FAQ over de meest sneeuwzekere skigebieden ter wereld

In welk skigebied valt wereldwijd de meeste sneeuw?

De Tasman gletsjer in de Nieuw-Zeelandse Alpen is niet per se een skigebied. Meteorologen schatten dat op een hoogte van 3.000 m en dankzij de nabijheid van de Stille Oceaan hier gemiddeld tot 50 m nieuwe sneeuw per jaar valt. Vanwege de grote hoeveelheden sneeuw zijn er geen liften op de ijsreus en slechts één afdaling, die alleen vanuit de lucht per helikopter of een klein vliegtuigje bereikbaar is.

Waar ligt de meeste verse sneeuw in Oostenrijk?

Sinds de jaren 1970 meet het hoogste weerstation van Oostenrijk de sneeuwhoogte op de Hohe Sonnblick (3.106 m) in Karinthië. Het resultaat maakt de top tot op de dag van vandaag de meest sneeuwzekere plek in de Alpenrepubliek, met gemiddeld meer dan 21 m nieuwe sneeuw per jaar. Het dichtstbijzijnde skigebied bij de Mölltaler Gletsjer ligt op slechts 4 km afstand en is daarom erg populair bij wintersporters.

Welk skigebied heeft de meeste sneeuw in Noord-Amerika?

Het sneeuwzekerste skigebied van Noord-Amerika ligt niet in de wereldberoemde Rocky Mountains, maar aan de Amerikaanse Pacifische kust. Bij Mount Baker in de Amerikaanse staat Washington kunnen wintersporters gemiddeld 18 meter nieuwe sneeuw per jaar verwachten. Bovendien ligt de berg op slechts twee uur rijden van zowel Seattle als Vancouver (Canada) en is dus snel te bereiken.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter