SnowTrex Top 10: Populaire souvenirs van de skivakantie

16-06-2023 - SnowTrex

Het zijn de kleine dingen die de herinnering aan de mooie dagen na een reis altijd weer opfrissen. Een souvenir van de reis verlengt het vakantiegevoel. Maar wat neem ik mee terug van mijn skivakantie? SnowTrex heeft tien typische souvenirs samengesteld die skivakantiegangers leuk zullen vinden – voor zichzelf of voor de thuisblijvers.

SnowTrex Top 10: Populaire souvenirs van de skivakantie.

1. Salzburg/Oostenrijk: Mozartkugeln

Meer dan 100 jaar geleden droeg banketbakker Paul Fürst in Salzburg deze zoete zonde op aan het beroemdste kind van de stad. Vandaag de dag zijn de lekkernijen van marsepein en chocolade een populair souvenir voor zoetekauwen. De originele Salzburgse Mozartkugeln in blauw-zilverpapier, handgemaakt zonder toevoegingen, zijn alleen exclusief te koop in de vier banketbakkerijen van Salzburg Fürst. Als je zelf niet naar Salzburg kunt komen, zul je het moeten doen met een van de – niettemin heerlijke – imitaties.

De ronde klassieke souvenirs: Mozartballen.

2. Beieren/Duitsland: bierpullen

Of het nu glas of aardewerk is – als je gaat skiën in Beieren, wil je het liefst een bierpul als vakantiesouvenir, bij voorkeur een echte Maßkrug. Bier smaakt thuis twee keer zo goed in een beker. En als je tegelijkertijd een paar flesjes Beiers bier exporteert, krijg je nog meer dat vakantiegevoel.

3. Tirol/Oostenrijk: Tirools spek

Het smaakt naar vakantie. Goed spek uit Tirol kun je het beste kopen in een dorpsslagerij of op een boerenmarkt. Als je het in vacuümverpakking koopt, voorkom je ook het geurprobleem tijdens het transport.

4. Oostenrijk: Schnaps

Een goede schnaps is een must in de meeste huishoudens. Het dient als welkomstdrankje, maar ook als hulpmiddel bij de spijsvertering. In Oostenrijk, en vooral in Tirol, hebben zich inmiddels Distilleerderijen gevestigd die tot de elite van Europa behoren. Of het nu gaat om Wachauer abrikoos, pruim, appel, peer of Zwitserse pijnboom – er is voor elke smaak wat wils.

5. Tirol/Oostenrijk: Swarovski-juwelen

Natuurlijk kun je Swarovski sieraden ook in eigen land kopen, geen twijfel mogelijk. Maar dan is het maar half zo leuk. Want in Wattens, heel dicht bij Innsbruck, bevindt zich een van de grootste winkels ter wereld van het bedrijf, direct naast de productielocatie van Swarovski. Daarnaast is de tentoonstelling Swarovski Crystal Worlds de moeite waard.

Sieraden en andere Swarovski-producten zijn ook populaire souvenirs.

6. Stiermarken/Oostenrijk: pompoenpitolie

Stiermarken is beroemd om zijn pompoenvelden en oliemolens. Dus als je hier op vakantie bent, moet je zeker een flesje van de heerlijke olie meenemen.

7. Zuid-Tirol/Italië: houtsnijwerk

Het waren de boeren in de 17e eeuw die figuren en voorwerpen uit hout begonnen te snijden tijdens de lange winter. Vandaag de dag is het Val Gardena in Zuid-Tirol buiten de landsgrenzen bekend om zijn artistieke houtsnijwerk. Er zijn hier twee kunstscholen gevestigd – in Ortisei en Selva Gardena. Kerststallen zijn ook populaire handgemaakte souvenirs.

8. Tirol/Oostenrijk: Grijze kaas

Het is een droom die uitkomt voor de figuurbewuste mens: grijze kaas heeft 0 tot maximaal 2 procent vet. Het is echter een verschrikking voor mensen die gevoelig zijn voor geuren. Maar omdat hij zo lekker is, hoort hij thuis in de bagage van elke kaasliefhebber na een Tiroolse vakantie. Deze Tiroolse specialiteit is immers ook verkrijgbaar in geurloze verpakkingen.

Tiroolse lekkernijen zoals spek en grijze kaas zijn goede souvenirs.

9. Karinthië/Oostenrijk: Lesachtaler brood

Als een bakkerij uit het Lesachtal wordt nagemaakt in Tokio, dan zegt dat wel iets. Het brood wordt gemaakt van graan dat langzaam en voorzichtig wordt gemalen in een van de vijf nog werkende watermolens in Maria Luggau. Daarom smaakt het eindproduct ook goed.

10. Oostenrijk: Loden

De productie van loden heeft een lange traditie in Oostenrijk. Bekend is onder andere de Schladminger Loden. Je kunt de bijbehorende mode bijvoorbeeld kopen bij de twee traditionele zaken Lodenwalker in Ramsau en Loden-Steiner in Mandling. Als je je vakantie doorbrengt in Tirol en last hebt van chronisch koude voeten, moet je de zogenaamde “Doggeln” kopen. Dit zijn handgemaakte, warme pantoffels van loden en vilt. De leveringsbronnen zijn echter niet noodzakelijkerwijs wijdverspreid. Voorbeelden zijn Günter Hartl in het Zillertal en Anneliese Naschberger in Reith.

  • vrijdag, 16. juni 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter