De steilste pistes in de Alpen

29-08-2023 - SnowTrex

Als het gaat om de steilste pistes in de Alpen, denk je vermoedelijk als eerste aan de Harakiri in Mayrhofen of aan de legendarische Streif in Kitzbühel. Er zijn echter nog veel meer, zeer uitdagende afdalingen, die alleen zeer gevorderde wintersporters of profs kunnen bedwingen. SnowTrex stelt de steilste pistes in de Alpen aan je voor, gesorteerd op verval van de steilste gedeeltes.

De steilste pistes in de Alpen.

Een overzicht van de steilste pistes

NameSkigebiedLandMaximaal verval
KandaharGarmisch-ClassicDuitsland92%
StreifKitzbühelOostenrijk85%
LauberhornGrindelwald/First & Kleine Scheidegg/MännlichenZwitserland85%
Lange ZugArlbergOostenrijk80%
HarakiriMayrhofen-HippachOostenrijk78%
Mont Fort4 ValléesZwitserland77%
ChavanettePortes Du SoleilFrankrijk76%
Gamsleiten 2ObertauernOostenrijk70%
DiaboloGolmOostenrijk70%
DirettissimaSerfaus-Fiss-LadisOostenrijk70%
Black MambaZell am See-KaprunOostenrijk63%
Pala di SantaVal di Fiemme-ObereggenItalien58 %
PlanaiSchladmingOostenrijk52%

1. Kandahar in Garmisch-Partenkirchen

Duitsland kan absoluut trots zijn als het gaat om steile pistes! In het skigebied Garmisch Classic wacht de beroemde Kandahar afdaling op gewaagde wintersporters. Het maximale verval is hier een spectaculaire 92%. Record!

Skiing Kandahar 2015 (FIS Worldcup slope)

2. Streif in Kitzbühel

Elk jaar kijken ongeveer 500 miljoen toeschouwers op tv naar de beroemde Hahnenkammrennen in het skigebied Kitzbühel en nog eens 50.000 mensen genieten ter plaatse van hun skihelden op de piste. Ook de waaghalzen onder skiërs hebben wanhopig behoefte aan motivatie wanneer ze zich van een piste met een helling tot 85% naar beneden storten. De professionals kunnen hier een topsnelheid van maar liefst tot 150 km/u bereiken!

3. Lauberhorn in Wengen

Een ander extreem punt met een helling tot 85% is de afdaling van de Lauberhorn in Wengen (Zwitserland). Voor het panorama van de Eiger, Mönch en Jungfrau is de afdaling 4,5 km lang. Dit maakt het niet alleen een uitdagende opgave voor ervaren skiërs, maar ook de langste afdaling in het wereldkampioenschap alpineskiën.

Lauberhorn: The Essence of Downhill Ski Racing | ISOS012

4. Lange Zug in Lech-Zürs am Arlberg

Op de Lange Zug-piste in Lech am Arlberg wacht de skiërs een lastige start. Het eerste stuk op de Rüfikopf is niet voor beginners, want het daagt zelfs de beste skiërs met een steil hellingspercentage van 80% uit. De geprepareerde skiroute leidt over in totaal 4,7 km iets vlakker naar Lech in het dal.

5. Harakiri in Mayrhofen

Ook de diepzwarte Harakiri-piste in het skigebied Mayrhofen-Hippach vraagt veel moed. “Hau di runter’ is de naam van een bord bij de ingang en dat moet je hier dan ook maar doen. Deze helling heeft een verval van 78% en doet zelfs ervaren wintersporters zweten. Wie het aandurft om naar beneden te skiën, wordt niet alleen geaccepteerd in de harakiri-gemeenschap, maar kan dit moment ook elke vrijdag van het seizoen opnemen tijdens een fotoshoot. De foto’s boordevol actie kunnen dan comfortabel van uw thuiscomputer worden gedownload.

Harakiri - das steilste Pistenerlebnis Österreichs bei den Mayrhofner Bergbahnen

6. Mont Fort in de Zwitserse 4 Vallées

Op deze piste is er altijd wel een sensatie. De start van de ca. 6 km lange afdaling vindt plaats op een hoogte van ca. 3.300 m op de Mont Fort in de skiregio 4 Vallées. Vanaf dit punt gaat het bijna verticaal in de richting van het middenstation. De helling heeft een verval van maximaal 77 %. De rit begint spectaculair en leidt de gewaagde skiërs over een passage met talrijke hobbels. Voor degenen die het eerste deel onder de knie hebben, gaat het verder over verdere bulten naar het dorp Tortin.

7. Chavanette in Portes du Soleil

De zwarte piste van Chavanette ligt in het hart van het skigebied Portes du Soleil, op de Chavanette bergpas, tussen Champéry in Zwitserland en Avoriaz in Frankrijk. De piste wordt ook eerbiedig La Mur Suisse (Zwitserse muur) genoemd. De extreme afdaling leidt naar beneden over 1 km aan de oostkant van de pas in het skigebied van Champéry. Deze steile helling is niet geprepareerd, zodat deze altijd vol met extreme bulten zit. De piste heeft een verval van maximaal 76% en is technisch bijzonder veeleisend vanwege de bulten.

8. Gamsleiten 2 in Obertauern

De imposante Gamsleiten 2 in het skigebied Obertauern in het Salzburger Land is een van de steilste buckelpistes van Europa. Deze is ook van de zwarte categorie en zeer veeleisend met een hellingsgraad tot 70% en het vaak ijzige bovenste gedeelte.

9. Diabolo bij Golm

Ook de duivelspiste in het skigebied Golm in Montafon is met een hellingsgraad tot 70% één van de steilste en zwaarste hellingen van de Alpen. Bij de start in de buurt van het bergstation Golmerjoch luidt het motto: “Alle begin is moeilijk”. De eerste 312 m, die extreem steil zijn, zijn doorslaggevend. Daarna gaat het met een relatief aangename carving verder over de resterende afstand.

10. Direttissima in Serfaus-Fiss-Ladis

De Direttissima in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis is relatief kort met een lengte van 1,5 km en heeft een maximale hellingspercentage van 70. Hij loopt van de Almbahn naar het middenstation van de Schönjochbahn op iets minder dan 2.600 meter.

Uitzicht op skigebied Serfaus in de Oostenrijkse Alpen

11. Black Mamba bij de Kitzsteinhorn

De Black Mamba in het skigebied Kitzsteinhorn in Zell am See-Kaprun is ook voor skiërs een enorme uitdaging. De zwarte piste heeft een helling tot 63% en overwint in totaal 290 meter hoogte over een afstand van 1 km. Het begint bij het dalstation van de Kristallbahn en eindigt bij Langwiedboden na giftige steile hellingen.

Black Mamba Kitzsteinhorn

12. Pala di Santa in Val di Fiemme

De grootste zwarte uitdaging in het skigebied Val di Fiemme-Obereggen is bij Zanggen (Pala di Santa). De Pala di Santa is de steilste helling van het Ski Center Latemar en heeft een hellingsgraad tot 58%. Het eerste deel van de 2,3 km lange afdaling is bijzonder verraderlijk door ijzige passages.

13. Planai in Schladming

De beroemde Planai World Cup-piste in het skigebied Schladming heeft een zeer steile aankomstpiste. Hier moet je een helling van 52% overwinnen voordat je moeilijk kunt remmen om veilig de finish te bereiken.

Extra: de favoriete piste van trexpert Felix Neureuther

“Dat is zonder twijfel de Kandahar in Garmisch-Partenkirchen. Die is gewoonweg ongelofelijk: je staat op het Kreuzjoch, ziet de Zugspitze en gaat dan genadeloos de 3,5 km lange afdaling af – dat is echt gaaf.”

De favoriete piste van Felix Neureuther is Kandahar.

Zoals het gezegde luidt: op de een of andere manier kom je altijd wel beneden. Maar deze hellingen worden niet gebruikt, ze worden veroverd!

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter