Terug op de ski’s: 7 redenen om weer te gaan skiën

25-09-2022 - SnowTrex

Heb je al een tijdje niet geskied? Geen probleem! Moderne uitrusting en veelzijdige skigebieden maken het gemakkelijker dan ooit om weer op de ski’s te staan. Bovendien houdt wintersport je lichamelijk en geestelijk fit, biedt het unieke natuurervaringen en is het gewoon leuk.

Weer skiën: je moet maar durven!

Er zijn veel “voormalige” wintersporters die in hun jeugd de piste opgingen, maar daarna jarenlang niet meer naar de bergen gingen om uiteenlopende redenen: gezin, financiële situatie, lichamelijke conditie, gebrek aan materiaal en, niet in de laatste plaats, twijfels over hun eigen kunnen: Kan ik het überhaupt nog doen? Geen twijfel mogelijk, het is makkelijker dan ooit. Moderne uitrusting skiet uit zichzelf praktisch weg, veel skigebieden zijn uiterst beginnersvriendelijk en de overgrote meerderheid van de bestemmingen biedt speciale cursussen voor beginners met voorkennis. Dus het is de moeite waard om eens goed te kijken.

1. Skiën ongeacht de leeftijd

Laten we beginnen met een geruststellend feit: Over het algemeen is er geen leeftijdsbeperking om voor het eerst de piste op te gaan of na een lange periode van onthouding. Er is vrijwel niets op tegen om (opnieuw) te leren skiën, zelfs niet op oudere leeftijd. Of je nu 20, 40 of 60 jaar oud bent – met de juiste begeleiding van een professionele skileraar kun je binnen een paar uur de juiste bocht in de sneeuw (her)leren. Een cruciaal punt voor onbeperkt skiplezier is het verliezen van de angst voor de afdaling. Het hoofd speelt een belangrijke rol bij het skiën, en de daarmee gepaard gaande angst voor letsel ongelukken verhoogt het risico juist verder. Maar ook deze hindernis kan met professionele hulp worden overwonnen.

Wintersport doet voor iedereen goed.

2. Modern materiaal maakt het makkelijker om weer de piste op te komen

Waarschijnlijk het sterkste argument om weer de piste op te gaan is het technisch hoogstaande materiaal. Sinds de komst van carve-ski’s en de rocker-constructie kan zelfs de eerste bocht snel door iedereen onder de knie worden gekregen. De rocker-ski is aan de voor- en achterkant iets omhoog gebogen, waardoor een negatieve voorspanning ontstaat. Het is veel gemakkelijker te draaien en kan met minder moeite worden geskied. Bovendien snijden de ski’s niet zo snel. Kortom, moderne rocker ski’s maken het skiën veel gemakkelijker. Wie nog geleerd heeft op de smalle latten, beleeft een “aha”-moment op een gewipte beginnersski. Bovendien is het “vanzelf draaien” gewoon nog leuker.

3. Ski’s huren of kopen?

Één van de veelbesproken vragen onder wintersporters: Moet ik een individuele ski kopen of liever telkens een andere huren? Om dingen uit te proberen voor de terugkerende skiër, is huren in het begin de beste optie. In elk skigebied is er ten minste één verhuurbedrijf dat verschillende modellen van verschillende fabrikanten aanbiedt. Als de gehuurde ski niet bij je skistijl past, kan deze meestal zonder problemen worden omgeruild voor een gelijkwaardig model. Wanneer het verlangen om te skiën is teruggekeerd en er meer skivakanties worden gepland, kun je eraan denken om skimateriaal te kopen.

Duidelijke, vlakke oefenpistes zijn fijn om te beginnen met skiën.

4. Beginnersvriendelijke skigebieden

Als je wilt wennen aan het materiaal en wilt bijspijkeren wat je hebt geleerd, heb je niet veel kilometers piste nodig. Alles wat je nodig hebt, is een klein tot middelgroot skigebied dat goed aangelegd is en voldoende vlakke pistes biedt. En dat is te vinden in praktisch elk Alpengebied van Duitsland tot Italië. Het aparte beginnersgedeelte neemt de angst weg en geeft voldoende ruimte om het glijden en glijden rustig onder de knie te krijgen. Veel skigebieden bieden ook grote oefengebieden met speciale liften en banen om te skiën. Vakanties met kinderen zijn ook geen belemmering. Bijna alle skigebieden bieden kinderopvang voor de allerkleinsten – hetzij als opvang voor de hele dag in het Kinderland, in de skicursus of inbegrepen in het pakket van hoteldiensten.

5. Lichamelijke beweging

Om het risico op ongevallen zo klein mogelijk te houden, is een goede voorbereiding van essentieel belang. Dit betekent dat de coördinatie, de conditie en de spieren van tevoren moeten worden opgewarmd en, in het beste geval, voortdurend moeten worden getraind om lenig te blijven. Hoe fitter de wintersporters al zijn, hoe gemakkelijker de inspanning op de piste zal zijn. In ieder geval is professionele hulp in de vorm van een ervaren skileraar en aangepaste skicursusniveaus aan te bevelen.

6. Skiën in 3 dagen

Dankzij het nieuwe materiaal is het mogelijk om in minder dan een vakantieweek weer volledig op ski’s “aan te komen”. Verschillende skigebieden hebben zich aangepast aan de wens naar een snelle cursus voor volwassenen.

Het programma “Learn2Ski in 3 dagen” in Schladming-Dachstein, bijvoorbeeld, is gericht op beginnende skiërs vanaf 18 jaar en maakt gebruik van de zogenaamde Fish-methode. Volgens deze methode hebben degenen die zichzelf en anderen motiveren meer plezier in het leren en boeken zij sneller succes. Zonder angst en met de nodige aanmoediging van medeskiërs moet iedereen aan het eind in staat zijn een soepele bocht te maken – en zo niet, dan wordt het cursusgeld terugbetaald, aldus de aanbieder.

Skigebieden met veel vlakke pistes – zoals hier in Serfaus-Fiss-Ladis – zijn perfect voor beginners.

7. Ervaringen buiten de pistes

Over het algemeen is er een ruim aanbod aan vrijetijdsbesteding buiten de pistes. Een geslaagde vakantie draait al lang niet meer alleen om de kilometers op de piste, maar ook om de ontspanningsfactor in het wellnesscentrum, de ontspanning bij het wandelen of sleeën in de omgeving, of de feestmogelijkheden bij de après-ski. Een skivakantie kan dit allemaal bieden. Moderne comfortabele liften met Wi-Fi en korte wachttijden, evenals uitgebreide installaties voor het besneeuwen van de piste zijn standaard in veel skigebieden, zelfs de kleinere. Dit geldt vooral voor skigebieden in Oostenrijk, maar in toenemende mate ook in Frankrijk en Italië. Wintersporters die even pauzeren kunnen een stijlvolle hutbeleving verwachten, of het nu een lounge ambiance of een rustiek houten interieur met hertengeweien is. Plezier en welzijn zijn dus een belangrijk onderdeel van een skivakantie geworden. Dit geldt ook voor het vrijetijdsprogramma rond de skidag. Naast de klassieke après-ski zijn er rodelbanen, concerten, tentoonstellingen, fakkeltochten en koetstochten. De lijst kan nog wel even doorgaan. Er is dus voor ieder wat wils die na de opwindende ervaring van het leren skiën nog iets anders wil doen.

Iedereen die wel eens een skivakantie heeft doorgebracht, kent de magie van deze unieke sport- en natuurervaring. Als je een tijdje niet op ski’s hebt gestaan, is dit het moment om er weer in te komen.

Dus waar wacht je nog op?

  • zondag, 25. september 2022
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Top 10
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter