Loipes en langlaufen: topbestemmingen voor langlaufers

13-02-2024 - SnowTrex

Het is een iets rustigere vorm van wintersporten. In plaats van berghellingen te razen of over kickers te springen, glijden langlaufers met vloeiende bewegingen door het prachtige winterse landschap. SnowTrex heeft de 10 populairste bestemmingen voor langlaufers samengesteld, waarin op fans van de Noordse wintersport een afwisselend aanbod staat te wachten.

Langlaufers op een winterse ochtend.

1. Engadin/St. Moritz (Zwitserland)

Meer dan 10.000 wintersportliefhebbers reizen elk jaar naar Engadin om deel te nemen aan de plaatselijke skimarathon. Ze leggen 42 km tussen Maloja en S-chanf op hun smalle planken af – toegejuicht door talrijke toeschouwers. De regio wordt echter ook beschouwd als een Mekka voor Noordse atleten. Al met al vinden ze hier ongeveer 200 kilometer aan langlaufloipes. Daarbij horen ook nachtloipes – op een daarvan kunnen de langlaufers zelfs de lichten zelf uitschakelen. Bijzonder schilderachtig zijn de langlaufloipes in het Rosegdal en in het Morteratschdal.

2. Olympiaregion Seefeld (Oostenrijk)

Hier zitten de experts: de Olympiaregion Seefeld scoort niet alleen met in totaal 279 kilometer aan langlaufloipes (waarvan 124,7 km voor de skatestijl), maar ook met het Nordic Competence Centre. Naast een van de modernste biatlonfaciliteiten in Europa zijn hier ook 2 skischansen. Daarnaast kunnen langlaufers en biatleten in de zomer een 3,6 km lange rodelbaan verwachten. Nog een bijzonderheid: er zijn verschillende speciale langlaufloipes: nachtelijke langlaufloipes, barrièrevrije langlaufloipes voor sleeën en een hondenloipe.

3. Ramsau am Dachstein (Oostenrijk)

Dankzij de hoogteloipe op de gletsjer vinden langlaufers al in september in Ramsau goede langlaufcondities op de gletsjer. Het was niet voor niets dat hier in 1999 het Noords Wereldkampioenschap werd gehouden. Hier vind je zijn ongeveer 220 km aan langlaufloipes – 70 daarvan voor de klassieke stijl, bekroond met het Stiermarkse langlaufloipe-keurmerk. En er is zelfs een funpark voor langlaufers: In het Nordic X-Park in het WK-stadion voor langlaufen zijn kleine schansen, steile bochten, slalompalen en golfbanen te vinden. Het langlaufpark voor kinderen zorgt ook voor de volgende generatie.

Een jongen heeft plezier in langlaufen.

4. Oberhof (Duitsland)

In Thüringen komen langlaufers het hele jaar door aan hun trekken. Oberhof is de thuisbasis van de enige langlauf- en biatlonhal van Duitsland, de DKB Skisport-Halle met 2 kilometer aan langlaufloipes. Oberhof is een DSV-geclassificeerd Nordic Active Centre en de locatie voor biatlon World Cup-evenementen. In totaal kunnen langlaufers kiezen uit 110 kilometer aan loipes. De langste route is de 52 km lange “Große Runde ‘R'”. Wie het nog langer volhoudt, kan kiezen voor de populaire langeafstandsroute Rennsteig: over een afstand van 142 km verbindt het de langlaufgebieden van het Thüringer Woud met elkaar.

5. Pillerseetal (Oostenrijk)

Elk jaar in december komt de biatlon-elite bijeen in het Pillerseetal voor de Wereldbekerwedstrijd. Geen wonder, want de regio is volledig afgestemd op Noordse sporters. Langlaufaccommodaties, biatlonaanbiedingen en biatloncursussen voor gasten, langlaufloipes met GPS-tracking en in totaal 150 loipekilometers – zowel voor klassieke als voor skating-stijl – spreken voor zich. De aantrekkelijke ligging van de paden in het winterlandschap rond de Pillersee is een andere factor.

6. Tannheimer Tal (Oostenrijk)

De langlaufloipes van het Tannheimer Tal strekken zich uit over 140 km. Zij hebben het Tiroler langlaufloipe-kwaliteitskeurmerk gekregen. Als je wilt, kan je hier zelfs een grensoverschrijdende excursie maken: elk jaar is de route naar Bad Hindelang in Allgäu ook de plaats voor de langlaufmarathon Ski-Trail Tannheimer Tal – Bad Hindelang. De mooiste routes in het dal zijn de 12 km lange route door het Visalpsee-natuurreservaat en de langlaufloipe op de bevroren Haldensee.

7. Autrans (Frankrijk)

Autrans wordt beschouwd als een van de belangrijkste centra van de Noordse sport in Frankrijk. Tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Grenoble vonden hier de biatlon, het langlaufen en de schansspringen plaats. Bijna alle langlaufloipes zijn vanaf het Centre Nordique te bereiken. De totale afstand is 130 km. Er is ook een verbinding met het nabijgelegen Méandre, zodat er een langlaufgebied met in totaal 250 km aan loipes beschikbaar is. Het Ludipark is bedoeld voor beginners.

8. Val di Fiemme (Italië)

De Val di Fiemme is vooral bekend dankzij het beroemde Marcialonga Fondo, een van de belangrijkste langlaufwedstrijden met een afstand van 70 km. Deze vindt elk jaar in januari plaats en loopt van Moena naar Cavalese. De Val di Fiemme, bekend als de bakermat van het Italiaanse langlaufen, heeft meerdere malen het wereldkampioenschap Noordse sporten georganiseerd. Vooral de langlaufloipes op het plateau van de Lavazé-pas (85 km) zijn populair. In totaal 150 kilometer aan langlaufloipes zijn beschikbaar tegen de achtergrond van de Dolomieten. Het centrum van het langlaufen is het Lago di Tesoro met het WK-stadion.

Winterlandschap tijdens het langlaufen.

9. Kaiserwinkl (Oostenrijk)

Kössen, Walchsee en Schwendt, de plaatsen in de regio Kaiserwinkl, hebben in totaal 244 km langlaufloipes, waarvan 116 km ook beschikt zijn voor de skating-stijl.  De regio is een van de Tiroolse langlaufspecialisten en is bekroond met het Tiroolse kwaliteitszegel voor langlaufloipes. De langste en meest veeleisende langlaufloipe is de 25 km lange Kaiserwinklloipe. Reit im Winkl, een van de mooiste langlaufgebieden van Beieren, ligt overigens niet ver weg. Hier vindt u nog eens 150 km langlaufloipes.

10. Obertilliach (Oostenrijk)

Hier woont een Olympisch kampioen: de Noorse biatleet Ole Einar Bjørndalen woont in Obertilliach. Obertilliach is ook de thuisbasis van het langlauf- en biatloncentrum Oost-Tirol, waar veel nationale teams zowel in de winter als in de zomer trainen (op een 4,2 km lange rolskibaan). In het gehele Lesachdal, waarin Obertilliach ligt, is er een langlaufloipenetwerk van ongeveer 100 km. Bij het langlaufstadion is er een verbinding met de Grenzlandloipe, die het Oost-Tiroolse dal over een afstand van 60 km met Karinthië verbindt.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter