Wat doe ik met oude ski’s en snowboards?

20-03-2023 - SnowTrex

Iedere wintersporter droomt ervan een eigen uitrusting te hebben die optimaal is afgestemd op zijn eigen lichaam en niveau en waarmee hij gemakkelijk spontaan een weekend de dichtstbijzijnde skipiste kan verkennen. Helaas worden ski’s, snowboards, de juiste schoenen en stokken allemaal op een gegeven moment oud en moeten ze worden vervangen door nieuw materiaal. Maar wat te doen met het oude materiaal dat misschien nog wel goed is? SnowTrex kent vier manieren om het weggooien van ski- en snowboarduitrusting te voorkomen.

Wat doe ik met oude ski’s en snowboards?


Verkopen: Nieuwe eigenaren vinden voor die oude favorieten op de piste

De optie die waarschijnlijk bij de meeste mensen als eerste in hun hoofd opkomt is het vinden van een nieuwe eigenaar voor hun oude favorieten. Tegenwoordig hoef je daarvoor niet meer naar rommelmarkten of skibazaars. Hoewel dit nog steeds heel goede opties zijn, kun je de uitrusting ook gewoon op internet zetten en op Ebay en dergelijke wachten tot iemand contact opneemt die blij is met de schatten. Het is de beste manier om van je oude uitrusting af te komen en tegelijkertijd wat geld te verdienen, dat je kunt investeren in je volgende paar ski’s of snowboard.

Sommige skiwinkels bieden zelfs aan om de oude uitrusting mee te nemen als je nieuwe uitrusting koopt en deze voor hun klanten te recyclen of af te voeren. Zo hoef je er zelf niet voor te zorgen en kun je meteen aan de slag met je nieuwe sportieve aankoop.

Geef het weg: maak anderen blij

Wat moet je doen als je oude uitrusting nog goed is, maar je al verliefd bent geworden op nieuwe ski’s of een nieuw snowboard? Weggooien en dan een schuldig geweten hebben? Of maak je liever iemand anders gelukkig?

Er is altijd een plek voor een paar ski’s onder de kerstboom.

Velen kiezen voor het laatste en gebruiken de gunst van het uur om bijvoorbeeld met Kerst hun materiaal weg te geven. Of het nu binnen de familie is, dus van de ene broer of zus naar de andere, van moeder naar dochter, van oom naar neef of binnen de vriendenkring – het wintercadeau brengt meestal veel vreugde. Bovendien kan de eigen fascinatie voor wintersport ook worden doorgegeven aan vrienden door de ski- of snowboarduitrusting cadeau te doen, waardoor een nieuwe gezamenlijke hobby ontstaat.

Recyclen: Verander oud in nieuw

Een zeer duurzame, stijlbewuste en ook moderne methode waar wintersporters voor kiezen is het hergebruiken van oude uitrusting tot meubels of andere gebruiksvoorwerpen.

Je kunt bijvoorbeeld van losse ski’s of snowboards allerlei inrichtingsvoorwerpen maken, zoals fotolijstjes, wijnrekken of plafondlampen. Als je de afgelopen decennia meer skimateriaal hebt verzameld, kun je dat ook upcyclen tot grote meubelstukken zoals banken, stoelen, tafels, krukjes of planken.

En als vrienden en familie ook nog oude ski’s en snowboards over hebben, kan het materiaal zelfs genoeg zijn voor een kleurrijk hekwerk, waarbij elke lat minstens één spannend skiverhaal kan vertellen.

Met innovatieve ideeën en een beetje vakmanschap kun je alles wat je ooit op de skipiste hebt gebruikt opnieuw gebruiken en uitvinden. Samen met oude ski’s worden bindingen kapstokken en stijlvolle flesopeners, korte fun carvers worden brandhoutrekken en helmen worden nieuwe lampenkappen.

Bovendien hoeven de bewerkte stukken uiteindelijk niet per se een winterse stijl te hebben. Stokken kunnen bijvoorbeeld worden omgetoverd tot lampenstandaards die, bespoten met een beetje verf, vaak geen enkele aanwijzing geven van hun ongewone oorsprong.

Versieren: Je eigen vier muren verfraaien

Wie zijn laatste ski’s, snowboard of bijvoorbeeld stokken bijzonder mooi vond, kan ze ook gebruiken om zijn huis te versieren.

Onbewerkte houten ski’s van grootouders bijvoorbeeld, zien er goed uit als ze decoratief aan de muren worden bevestigd. Hetzelfde werkt met kleurrijke en modernere skiborden, die thuis voor wat meer kleur in de vier muren kunnen zorgen.

En ook buiten, bijvoorbeeld in de tuin, blijken de begeleiders van de alpine skipistes decoratieve blikvangers. Gelukkig hoef je je in dit geval geen zorgen te maken over de weersbestendigheid van je decoratie. Je kunt ze ombouwen en gebruiken zoals je wilt.

Ski-decoraties zijn bijzonder geschikt voor huizen met houten elementen.

Een manier om ze op te laten gaan in de natuur en er minder hard uit te zien, is bijvoorbeeld bloempotten maken of stokjes knippen uit je oude skischoenen. Bevestigd aan een houten plank of een ski ontstaat zo een windgong waarin de luchtstroom blaast, waardoor aangename geluiden ontstaan.

Veelgestelde vragen over oude ski’s en snowboards

Wat kan ik doen met oude ski’s en snowboards?

Oud skimateriaal kan op vele manieren worden gebruikt als het niet meer voor u geschikt is. Het kan bijvoorbeeld anderen een plezier doen door het te verkopen of weg te geven. Of het kan opnieuw worden gebruikt als meubelstuk of decoratie.

Wanneer kan ik mijn oude skimateriaal nog verkopen of weggeven?

De staat van ski’s en snowboards hangt af van veel verschillende factoren. Daarom zijn er geen vaste normen die zeggen of de uitrusting nog geschikt is voor de piste of niet. Om informatie te krijgen over de staat van de uitrusting kan het echter helpen om deze in een sportwinkel te laten controleren. Die vertelt meestal of de uitrusting met een gerust hart kan worden verkocht of weggegeven.

Waar kan ik inspiratie opdoen voor het upcyclen van mijn skispullen?

Als u inspiratie nodig hebt om te beslissen wat u van de oude skimaterialen gaat maken of nog meer beeldmateriaal nodig hebt, kunt u in elke zoekmachine termen als “skidecoratie” of “skimeubilair” invoeren en zo gemotiveerd worden door vele goede ideeën.

Waar kun je oude ski’s vinden?

Als je zelf geen ski’s hebt of niet genoeg om bijvoorbeeld een bankje te bouwen, kun je familie en vrienden vragen of ze toevallig wat oude ski’s in de kelder hebben liggen. Anders kunnen creatieve skifans ook terecht bij skiverhuurders en oud materiaal uit de vuilnisbak redden.

  • maandag, 20. maart 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Uitrusting
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter