Waar moet je op letten bij het kopen van ski’s? 7 tips voor het kopen van ski’s

13-11-2023 - SnowTrex

Wintersporters die op zoek zijn naar de juiste ski’s zullen ze vinden – zoveel is zeker. Het is echter ook duidelijk dat het kopen van ski’s niet altijd een snel proces is. In de meeste gevallen hebben veel skiërs na hun eerste onderzoek al een paar vragen: Welke ski is de juiste voor mij? Is het beter om nieuwe of tweedehands ski’s te kopen? En waar kan ik het beste mijn piste-uitrusting kopen? SnowTrex gaat nu in op deze vragen en geeft 7 tips voor het kopen van ski’s.

De keuze bij het kopen van ski’s kan soms overweldigend zijn voor wintersporters, maar de juiste ski’s liggen meestal al klaar.

1. Beslissen over een skimodel en skimateriaal

Voordat wintersporters gaan nadenken over het kopen of huren van skimateriaal, moeten ze eerst duidelijk voor ogen hebben waar de nieuwe ski’s in het skigebied gebruikt gaan worden. Wees daarnaast eerlijk tegen jezelf en schat je eigen kunnen van tevoren realistisch in. Beginners zullen bijvoorbeeld weinig plezier beleven aan het afdalen van een perfect geprepareerde piste op slalom of race carvers. Ervaren wintersporters of zelfs World Cup atleten zullen zich daarentegen prima thuis voelen op deze twee skimodellen. Voor beginners zijn allround carvers in eerste instantie het favoriete skimateriaal. Met hun comfortabele ski-eigenschappen zijn ze de beste optie voor ontspannen dagen op de piste. Als je eenmaal vertrouwen hebt gekregen in je skimateriaal, kun je overstappen op all-mountain ski’s. Zoals de naam al zegt, zijn deze ski’s geschikt voor nauwkeurige bochten op de piste en voor cruisen in diepe sneeuw.

Ver weg van de geprepareerde pistes kunnen gevorderde skiërs met een gerust hart freeride ski’s kiezen om veel poeder mee te rijden. Touring ski’s zijn ook geschikt voor alle terreinen. Door hun constructie en skibindingen zijn ze echter niet alleen geschikt voor afdalingen. Want zonder gondel, maar met pure spierkracht, kunnen ze ook worden gebruikt om de berg op te klimmen! Veel spectaculairder, maar niet minder fysiek uitdagend, zijn de dagen die je doorbrengt in snowparks of halfpipes. Freestyle ski’s zijn perfect voor innovatieve trucs en spectaculaire sprongen. Dankzij hun gebogen uiteinden kunnen ze zelfs zonder problemen voor- en achteruit worden geskied. Alle skimodellen kunnen over het algemeen door mannen en vrouwen worden gebruikt, maar er is nu ook een speciale versie voor vrouwen, de lady ski. Ze worden gekenmerkt door het feit dat ze iets lichter zijn en dat de binding iets verder naar voren is gemonteerd voor betere controle.

SkimodelSkiniveauTerrein
All-round carver / sport carverBeginners & plezier-skiërsPiste
All-mountain ski'sAlle types, vooral goede piste skiërs met af en toe skiën buiten de pistesPiste & terrein/off-piste
Slalom carverErvaren skiërs met een precieze techniekPiste
Dames skiSpeciaal voor skiërs van alle niveausPiste
Race carverUiterst sportieve skiërsPiste
Freeride carverDiepsneeuw & off-road skiërsTerrein/off-piste
Freestyle ski'sSneeuwpark & Skitrick fansPiste & SnowPark
Toerski'sSkitoerersTerrein/off-piste

2. Onderzoek prijzen voordat je ski’s koopt

Om je portemonnee een beetje te beschermen, is het voor wintersporters aan te raden om voor de aanschaf van ski’s te onderzoeken welke uitrusting voor hen geschikt is. De belangrijkste factoren hierbij zijn waar de ski’s gebruikt gaan worden en je eigen kunnen. De prijs van een paar ski’s hangt immers ook af van deze twee factoren. Het voordeel van deze aanpak is dat je meteen een veel duidelijker beeld hebt van de prijsklasse van de ski’s die je wilt. De prijzen kunnen echter sterk variëren, afhankelijk van het model, de fabrikant en het productiejaar.

Voor ski’s die al een of twee jaar op de markt zijn, is het de moeite waard om je plaatselijke speciaalzaak te vragen wat destijds de oorspronkelijke prijs was. Zo kun je snel inschatten in hoeverre de prijs die momenteel wordt aangeboden – lokaal of online – realistisch is of iets te hoog geprijsd voor het gewenste product.

3. Ga gebruikte ski’s niet uit de weg

De perfecte staat van ski’s heeft altijd de hoogste prioriteit als het om uitrusting gaat. De boards zijn immers absoluut essentieel voor de veiligheid als het gaat om snelle actie op de piste. Gegarandeerde kwaliteit op dit gebied wordt in de eerste plaats geleverd door gloednieuwe ski’s van bekende fabrikanten. Toch moeten wintersporters die op zoek zijn naar een koopje op het gebied van uitrusting niet terugschrikken voor gebruikte ski’s. Voorzichtigheid is echter vaak geboden bij het kopen bij online verkopers. Vooral particuliere aanbiedingen op portaalsites met rubrieksadvertenties moeten altijd eerst goed worden bekeken. Bij geverifieerde online winkels die expliciet gebruikte ski’s aanbieden, kunnen klanten er daarentegen zeker van zijn dat de gebruikte uitrusting die daar wordt aangeboden een goede kwaliteitsstandaard garandeert.

Skiërs kunnen veel sneeuwstof op de piste opwekken met zowel gloednieuwe als goed onderhouden gebruikte ski’s.

Hetzelfde geldt voor lokale sportwinkels en speciaalzaken direct in de skigebieden. Zij kopen regelmatig gebruikt skimateriaal in en geven het vervolgens door aan hun eigen gespecialiseerde personeel. Voordat de ski’s weer in de verkoop gaan, worden de basis, de kanten en de bindingen door de experts gereviseerd. Dit betekent dat het materiaal kwalitatief bijna net zo goed is als gloednieuw materiaal. En meestal tegen een aanzienlijk lagere aankoopprijs.

4. Online winkeliers scoren met een grote keuze bij het kopen van ski’s

Een voordeel van internet is de bijna onbeperkte keuze bij het kopen van ski’s. Het is op elk moment van de dag of nacht beschikbaar voor klanten met slechts een paar klikken. Bij zo’n grote keuze kunnen wintersporters echter snel het overzicht verliezen. Daarom helpt het om een paar regels te volgen. Bij het online kopen van ski’s ligt de absolute expertise natuurlijk bij de fabrikanten zelf, die hun nieuwste producten aanbieden via hun eigen online winkels. Hier kunnen klanten er zeker van zijn dat ze altijd de nieuwste uitrusting kunnen kopen. Maar vaak tegen aanzienlijke prijzen. De nieuwste materialen en technologieën kosten immers geld.

Skiërs kunnen iets voordeliger uit zijn bij bekende sportwinkelketens. Naast de nieuwste modellen bieden hun online winkels vaak ook ski’s uit vorige winterseizoenen aan. Als je nog steeds een beetje overweldigd bent door deze overvloed aan producten, kun je tests van onafhankelijke consumentenorganisaties raadplegen en de resultaten gebruiken om de selectie voor je eigen skikoop verder te beperken. Bij het online kopen van ski’s moeten klanten er rekening mee houden dat, hoewel er een grote keuze is en de bijbehorende skimodellen in bijna alle maten verkrijgbaar zijn, sommige ski’s niet altijd onmiddellijk kunnen worden verzonden. Dus als er langere wachttijden zijn, is het raadzaam om ervoor te zorgen dat deze niet botsen met je gedroomde wintersportvakantie. Niets is immers vervelender dan dat je droomski’s thuis worden bezorgd terwijl de nieuwe eigenaar al in het skigebied is aangekomen.

5. Speciaalzaken bieden de expertise bij het kopen van ski’s

Het aanbod van de plaatselijke speciaalzaken in de skigebieden is iets minder uitgebreid. De opslagcapaciteit van sportwinkels die niet alleen ski’s verkopen, maar ook andere piste-uitrustingen zoals skischoenen, skikleding of snowboards, is immers beperkt. Toch kunnen sneeuwfans er zeker van zijn dat een deel van de uitrusting die de winkeliers in hun winkels aanbieden, altijd is afgestemd op het skigebied in kwestie. Tegen de achtergrond van deze expertise hebben familieskigebieden met overwegend gemakkelijke pistes daarom meer beginnersvriendelijke modellen zoals allround carvers of kinderski’s in hun schappen. De situatie is anders in sportwinkels die gevestigd zijn in skigebieden die beter bekend staan om hun moeilijke pistes of spectaculaire sneeuwparken. Daar krijgen klanten waarschijnlijk vooral sportievere producten aangeboden, zoals race carvers en freeride ski’s.

De aangeboden ski’s kunnen direct in de sportwinkel worden bekeken.

6. Onbeperkt skiplezier dankzij persoonlijk advies

Zonder de juiste skiuitrusting is de voorpret van een lange dag op de piste beperkt. Om dit te voorkomen staan de medewerkers van de speciaalzaken klaar om hun klanten hulp en advies te bieden bij het kopen van ski’s. Tijdens een persoonlijk advies kunnen ze direct ski’s uitsluiten die niet passen bij het vermogen of het terrein dat de wintersporter wil skiën. Bovendien kunnen tijdens het passen in het bijzijn van de medewerker de punten die letterlijk knellen direct worden aangepakt. Past de skischoen niet in de binding? Zijn de ski’s misschien toch te lang? Of zitten er krassen en tekenen van slijtage op de pas aangeschafte uitrusting? Voor aanpassingen en klachten hebben de gespecialiseerde winkels personeel dat direct beschikbaar is en met hun expertise vaak snelle oplossingen bij de hand heeft.

Gespecialiseerde winkeliers kunnen wintersporters het beste advies geven als ze ter plekke een skiuitrusting kopen.

Als klanten na het adviesgesprek eenmaal een ski hebben gekozen, bieden veel speciaalzaken in de skigebieden ook de mogelijkheid om de uitrusting direct op de piste te huren. Als de wintersporter na deze proefperiode uiteindelijk voor de ski kiest, wordt de aankoopprijs verminderd met de huurkosten die tijdens deze periode daadwerkelijk zouden zijn gemaakt. En zo staat niets een geweldig skiplezier tegen een fantastische bergachtergrond in de weg.

7. Ski-experts zorgen voor veiligheid ter plaatse

Veiligheid tijdens het skiën is het allerbelangrijkste voor een zorgeloze dag op de piste – voor elke wintersporter. Naast het kiezen van de juiste ski’s moeten ook de andere onderdelen van de skiuitrusting bij de skiër passen. Schoenen en bindingen kunnen in een paar eenvoudige stappen worden afgesteld. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, zijn de ski-experts in het skigebied de juiste mensen om mee te praten.

Skibindingen moeten voor de veiligheid ook worden aangepast aan de koper op nieuwe boards en dit kan het beste worden gedaan door een specialist.

Hier kan het personeel de skiër in de winkel wegen of zijn voeten opmeten. Met deze gegevens kunnen de skischoenen en skibindingen optimaal op elkaar worden afgesteld. De perfect afgestelde Z-waarde activeert de binding in geval van nood en laat de ski los om letsel zoveel mogelijk te voorkomen.

Veelgestelde vragen over het kopen van ski’s

Waar moet ik op letten voordat ik ski’s koop?

Voordat wintersporters een ski kopen, moeten ze weten waar ze willen skiën en of hun vaardigheden geschikt zijn. Met deze kennis is het veel gemakkelijker om het juiste skimodel te kiezen. In tegenstelling tot allround carvers zijn race carvers bijvoorbeeld niet geschikt voor beginners. En freeride-ski’s zijn lang niet zo comfortabel op de piste als allmountain-ski’s.

Is het de moeite waard om tweedehands ski’s te kopen?

In tegenstelling tot gloednieuwe ski’s zijn gebruikte ski’s aanzienlijk goedkoper om te kopen. Als de uitrusting op internet wordt gekocht bij geverifieerde online winkels of lokaal in een gespecialiseerde winkel, kunnen kopers er zeker van zijn dat de ski-uitrusting zorgvuldig is geprepareerd en in principe “als nieuw” is.

Wat zijn de voordelen van ski’s direct in het skigebied kopen?

Lokaal ski’s kopen in een gespecialiseerde winkel heeft verschillende voordelen. Ten eerste kunnen dealers in het skigebied klanten persoonlijk advies geven en hen helpen de juiste ski’s te kiezen. Daarnaast kan het personeel veiligheidsrelevante onderdelen van de skiuitrusting, zoals skischoenen en skibindingen, direct aanpassen aan de behoeften van wintersporters.

Is het aan te raden om online ski’s te kopen?

Online winkels zijn onverslaanbaar als het gaat om de verscheidenheid aan ski’s die worden aangeboden. Zonder persoonlijk advies kan deze selectie op het eerste gezicht overweldigend zijn. Om hier een overzicht van te krijgen, kunnen klanten bijvoorbeeld tests onderzoeken op consumentenportalen. Wintersporters moeten bij het online kopen van ski’s ook letten op de levertijden. Zo kunnen ze er zeker van zijn dat hun ski’s op tijd voor het begin van hun vakantie worden opgestuurd.

Hoeveel kost een paar ski’s?

De prijs van goedkope ski’s ligt meestal tussen de 100 en 200 euro. Skimodellen van hoge kwaliteit van bekende fabrikanten kosten daarentegen 400 euro of meer.

  • maandag, 13. november 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Uitrusting
Bestemmingen voor uitstapjes in het Ötztal: 8 hoogtepunten buiten de pistes

In het hart van Tirol, genesteld in een adembenemende bergwereld, ontvouwt het Ötztal ...

Oefeningen voor skigymnastiek

Wie zich lichamelijk op een skivakantie voorbereidt, heeft op de piste veel minder ...

$stickyFooter