Welke skimodel past bij mij? Tips voor de aanschaf van ski’s

14-06-2022 - SnowTrex

Sinds de triomf van de rockerski een paar jaar geleden, zijn er nieuwe modelseries ontwikkeld voor de meest uiteenlopende behoeften van de skiër. Inmiddels heeft de skisector een eigen modelreeks ontwikkeld voor iedere skiër. Afhankelijk van de radius, randgrip of de verhouding tussen piste en diepsneeuw, worden de ski’s ingedeeld volgens verschillende modellen. Met deze verscheidenheid aan skimodellen kan het moeilijk zijn om het overzicht te houden en de juiste keuze te maken. Waarop moet ik letten bij de kopen van ski’s? SnowTrex geeft een overzicht van de skimodellen.

Kort, lang, breed, smal? Er zijn veel verschillende skimodellen.

SkimodelSkiniveauTerrein
AllroundcrverBeginners en genietende skiërsPiste
Allmountain skiAlle types, vooral goede skiërs die regelmatig het terrein opzoekenPiste & terrein/off piste
Slalom carverErvaren skiërs met een precieze techniekPiste
Lady skiSpeciaal voor skiestersPiste & terrein/off piste
Race carverExtreem sportieve skiërsPiste
Freeride carverSkiërs in diepe sneeuw of door het terreinTerrein/off piste
Freestyle skiFans van snowparks en trucjesPiste en snowpark
ToerskiSkitourliefhebbersTerrein/off piste

1. Allround carver

Voor beginners en plezierrijders!

De Allrounder is een standaard ski, die geschikt is voor beginners en plezierskiërs. Met zijn zachte taille maakt dit model het mogelijk om vloeiende en scherpe bochten te maken. Allrounders zijn gemakkelijk te draaien, hebben een relatief laag gewicht en vergeven skifouten. Een ander argument voor de populariteit van dit model bij de aankoop van ski’s is de prijs, die gemiddeld aanzienlijk lager is dan die van de meer specifieke modellen. De middelste breedtes van de allrounder liggen tussen 72 en 76 mm, de skilengte moet ongeveer gelijk zijn aan de lichaamslengte minus 10 tot 20 cm.

2. All Mountain ski

Voor goede pisteskiërs die ook een omweg door het terrein maken!

De naam zegt het al: all-mountain ski’s zijn overal thuis. Je kunt skiën op relatief harde hellingen met een goede grip, maar ook in diepe poedersneeuw door de zachtere kern. De gemiddelde breedte van plus/minus 85 mm is breder dan die van de allrounder, maar laat toch ook skiën over een gladde helling toe. De meest voorkomende all-mountain ski’s zijn ontworpen voor een bereik van 70 % helling en 30 % terrein. Met de ‘Performance’ en ‘Free’-series zijn er ook nog meer extreme modellen, die zich meer richten op de piste en off-piste.

3. Slalom carver

Voor ervaren skiërs die een precieze skitechniek onder de knie hebben en snel zijn op harde pistes!

Met deze pittige ski’s kunnen fervente skiërs zeer goed uit te voeten. Slalom carvers zijn levendige ski’s die ontworpen zijn voor scherpe bochten met een hoge frequentie. Met een taille van 63 mm, hebben ze een radius van 12 tot 13 m. Slalom-modellen zijn de enige ski’s die gedeeltelijk zonder rocker, dus zonder negatieve voorspanning, zijn gebouwd, waardoor ze korter kunnen worden gereden. De vuistregel voor de lengte is de lichaamslengte min 20 cm.

4. Lady ski’s

Voor sportieve vrouwen met verschillende behoeften!

Bijna alle skitypes zijn ook beschikbaar in de damesversie. De damesmodellen hebben dezelfde kenmerken als de herenmodellen, maar zijn aangepast aan de vrouwelijk gestalte, d.w.z. gebouwd met verschillende materialen en lichter van gewicht. Bovendien zit de binding iets verder naar voren om de controle over de ski’s te behouden, zelfs bij een lager gewicht en een lagere lengte. Ook voor damesski’s zijn design en uitstraling erg belangrijk. De beste lengte voor lady-modellen, afhankelijk van het gewicht en de skimogelijkheden, is de lichaamslengte +/- 5 cm.

Er zijn speciale damesski’s voor vrouwen.

Er zijn speciale damesski’s voor vrouwen.

5. Race-Carver

Voor sportieve racers, die op zoek zijn naar een echte raceski!

De sportieve overtreffende trap van de slalomski is de reuzenslalomski. Deze lange ski’s zijn echte World Cup-ski’s en met een nog grotere radius, hardere flex en haarscherpe grip zijn ze vooral ontworpen voor professionals. Ze vergen niet alleen enorme kracht in de benen, maar ook veel ruimte op de piste, omdat de dynamische schommelingen bij hoge snelheid een straal van 20 meter bereiken. De aanbevolen lengte is ongeveer gelijk aan de lichaamslengte.

6. Freerider carver

Voor ervaren diepsneeuwfans en zekere off-piste skiërs!

De breedste ski’s zijn de freeride-modellen. Ze moeten immers goed functioneren in diepe sneeuw en stabiliteit bieden. Het midden van de ski kan tot 130 mm breed zijn, terwijl met de voorste punt en de achterste punt tot 50% van de ski’s gebogen is. Door de sterke rocker en het brede contactoppervlak hebben deze ski’s een prachtige naar boven bewegende functie in diepe sneeuw. De taille is niet erg uitgesproken, maar de ski zelf is erg zwaar. Daarom zijn sterke benen en een goede skitechniek in het terrein onontbeerlijk. De vuistregel voor de juiste lengte is tot 5 cm boven uw eigen lengte, altijd afhankelijk van uw lichaamsgewicht en skivermogen.

Diepsneeuwliefhebbers hebben speciale freeride-ski’s nodig voor maximaal plezier.

7. Freestyle ski

Voor speelse freestylers en snowboarders!

Freestyle-ski’s zijn trucski’s die het mogelijk maken om op een speelse manier te skiën in het snowpark en op de piste. Het bijzondere kenmerk is de zogenaamde twin-tip, waarbij de punt en het uiteinde van de ski op vergelijkbare wijze gebogen zijn, bij sommige modellen zelfs identiek. Er is vrijwel geen verschil tussen de voorkant en de achterkant, zodat u bijvoorbeeld gemakkelijk achteruit kunt skiën. De modellen zijn zeer eenvoudig te draaien, maar tegelijkertijd zeer torsiestijf om de druk van sprongen en trucs in het park te weerstaan. Al met al zijn het zeer levendige ski’s, die worden bereden met kortere lengtes van ongeveer de lichaamslengte min 5 cm.

Freestyle-ski’s maken gave trucs mogelijk in het snowpark en op de piste.

8. Toerski’s

Voor diepsneeuwskiërs die houden van de natuur!

Toerski’s moeten aan verschillende eisen voldoen, zowel voor steile beklimmingen als voor de daaropvolgende afdalingen. Ze moeten relatief licht zijn voor de beklimming, daarom zijn ze gemaakt van speciale materialen en hebben ze soms minimalistische bindsystemen. Omdat ze ondanks hun lage gewicht tijdens de afdaling in het terrein beheersbaar moeten blijven, hebben ze vaak brede mid- en rockerconstructies. Afhankelijk van de eisen zijn er tourski’s die speciaal ontworpen zijn voor beklimmingen of vooral voor veilige afdalingen. Bij de aankoop van ski’s moet hiermee rekening worden gehouden, aangezien de aanbevolen lengte van de ski’s dienovereenkomstig varieert.

Skitoeristen hebben speciale toerski’s nodig.

Na de aankoop van de ski’s begint het onderhoud

Degenen die hun eigen ski’s hebben, moeten altijd goed voor ze zorgen. SnowTrex heeft enkele tips over hoe je je ski’s kunt waxen en onderhouden. Dus vergeet niet na het kopen van je ski’s: Ook je eigen ski’s moeten verzorgd worden!

  • dinsdag, 14. juni 2022
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Uitrusting
Van sprint tot massastart: disciplines bij langlaufen en biatlon

Langlaufen is één van de oudste wintersporten. Ook vandaag de dag zijn er nog altijd ...

Pure sensatie: 5 spectaculaire hangbruggen in de Alpen

Adembenemende vergezichten op windrijke hoogtes, die vind je gegarandeerd op een ...

$stickyFooter