Ski-uitrusting van bindingen tot beschermers: een korte ski-uitrustingsschool

28-05-2024 - SnowTrex

Het is niet zo eenvoudig om de juiste skiuitrusting te kiezen. Afhankelijk van vaardigheid, voorkeur, functie of type ski is er voor elke skiuitrusting een grote keuze aan modellen en fabrikanten. Met deze korte les over ski-uitrusting legt SnowTrex uit hoe de afzonderlijke stukken materiaal werken en wat belangrijk is bij het kiezen van skimateriaal.

Als het gaat om skimateriaal en skiuitrusting, vragen veel wintersporters zich af: Wat heb ik eigenlijk nodig en waarom heb ik het nodig?

Ski’s

Skimateriaal begint natuurlijk met de juiste ski’s. Maar uiteindelijk is de keuze niet eenvoudig. Er is een grote keuze aan ski’s, afhankelijk van het type ski en wat je ermee kunt doen. Om de juiste te vinden, helpt het om de structuur te begrijpen. Een ski bestaat uit verschillende lagen, evenals de zijkanten, tips en uiteinden. De constructie van deze onderdelen beïnvloedt wat een ski kan en voor wie hij geschikt is.

Afhankelijk van het niveau van de skiër en het soort skiën, kunnen fabrikanten nu ski’s maken die op bijna elk type afdaling gebruikt kunnen worden. Allrounders, zoals de naam al doet vermoeden, zijn geschikt voor verschillende type pistes en veel verschillende hellingen. Er zijn ook speciale beginnersski’s voor beginners, die worden gekenmerkt door een grotere stabiliteit en wendbaarheid dankzij hun kortere en lichtere constructie.

Poedersneeuwski’s of freeriders, die ideaal zijn om in diepe sneeuw of “off-piste” te skiën, worden niet alleen in de scene steeds populairder, maar ook onder ervaren recreatieve skiërs. Deze ski’s zijn breder en langer om gemakkelijker over zeer zachte, poedersneeuw te glijden. Het skimateriaal dat wordt gebruikt door professionele skiërs in de wereldkampioenschappen alpineskiën in bijvoorbeeld slalom, reuzenslalom of afdaling, gaat nog een stap verder. De ski’s zijn speciaal aangepast aan elke afzonderlijke discipline en zijn daarom nog harder om maximale precisie te bieden bij hoge snelheden.

Skibindingen

Niet alleen de schoen speelt hier een grote rol, maar ook de bindingen. De bindingen zijn uiteraard de verbinding tussen de schoen en de ski. Ze zorgen ervoor dat de schoen stevig aan de ski blijft zitten. Ze hebben echter ook een mechanisme dat ervoor zorgt dat de laars bij een val loskomt van de binding om blessures te voorkomen. Welke skibinding een wintersporter uiteindelijk gebruikt, hangt niet alleen af van de zool van de skischoen, maar ook van het gewicht en de grootte van de skiër en het type ski.

Zodra de skischoen loskomt van de binding, worden twee kleine remmen op de automatische hielvergrendeling geactiveerd en zorgen ze ervoor dat de ski niet wegglijdt. Als de skischoenen vastklikken, wordt de rem gedeactiveerd en klapt hij omhoog.

Skibindingen zijn belangrijk voor de veiligheid en daarom moet het materiaal van hoge kwaliteit zijn, en niet alleen voor ervaren skiërs.

Belangrijk: Niet alle bindingen zijn hetzelfde. Er zijn verschillende modellen voor kinderen en volwassenen. Skiërs kunnen ook kwaliteitsverschillen opmerken, afhankelijk van het materiaal: Dit komt omdat materialen van hogere kwaliteit de sterkte, veerkracht, duurzaamheid en krachtoverbrenging door de binding verbeteren. Deze eigenschappen zijn niet zo belangrijk voor beginners, daarom investeren meer gevorderde skiërs meestal in duurdere bindingen.

Voor off-piste skiën zijn er ook speciale bindingen waarmee je zowel bergop als bergaf kunt skiën, de zogenaamde tourbindingen.

Skischoenen

Hoe belangrijk ski’s ook zijn voor een skiuitrusting, ze zijn natuurlijk niet het enige onderdeel. Skischoenen spelen ook een zeer belangrijke rol bij het skiën. Want hoe perfect de ski’s ook zijn, als je op oncomfortabele skischoenen staat, heb je geen plezier op de piste.

De skischoenen beschermen ook de onderbenen en enkels en brengen de bewegingen over op de ski’s. Daarom voelen ze harder en minder flexibel aan dan normale schoenen. Dit komt vooral door de harde buitenkant van de schoenen. Deze is gemaakt van polymeer kunststof en kan, afhankelijk van de mate van flex, meer of minder zacht en flexibel zijn. De flex varieert van 50 tot 140, waarbij een lage flex staat voor zachtere, flexibelere schoenen. De flex-schaal kan echter per fabrikant verschillen en moet daarom alleen als richtlijn worden gebruikt. Uiteindelijk moet je de schoenen passen – 20 tot 30 minuten is ideaal – en advies vragen aan een speciaalzaak om het beste model te vinden.

Skischoenen die perfect passen zijn absoluut essentieel voor een ontspannen ervaring op de piste.

Maar het is niet alleen de flex, ook de vorm van de schaal draagt bij aan het comfort. Afhankelijk van het materiaal en de constructie kan de schaal meer of minder flexibiliteit bieden. Hoe flexibel en rekbaar een schoen moet zijn hangt ook af van het soort skiën. Freestylers hebben bijvoorbeeld meer flexibiliteit nodig, terwijl beginners meer bescherming nodig hebben. Maar hoe sportiever de skistijl en hoe zwaarder de skiër, hoe harder de skischoen (hogere flexwaarde).

Naast de uiterlijke vorm van de skischoen zijn er ook verschillen aan de binnenkant van de skischoen. Zo zorgt een dikker materiaal voor meer warmte, neopreen voor meer flexibiliteit en een dunner materiaal voor een intensievere overdracht van bewegingen.

Skistokken

Terwijl de bindingen, skischoenen en ski’s de basis van de skiuitrusting vormen, zijn de skistokken een belangrijk hulpmiddel. Ze stellen wintersporters in staat om zich over vlak terrein voort te bewegen, helpen bij het evenwicht en bepalen het tempo bij afdalingen, vooral bij het maken van korte bochten.

Bij het kiezen van skistokken is vooral de lengte belangrijk. Dit hangt af van de grootte van de skiër en het soort skiën. Skistokken worden gemeten van de bovenkant van de greep tot het uiteinde van de punt. Bij het kopen moet je er rekening mee houden dat je tot 5 centimeter langer bent met ski’s en skischoenen. Om de ideale lengte te vinden, kun je de skistok het beste andersom vastpakken – dus op het deel dat normaal gesproken in de sneeuw vastzit.

Skistokken bestaan uit een handvat, lussen, de schacht, punten en de platen. De handgreep is meestal gemaakt van kunststof en heeft een schuimachtige coating die het vasthouden van de stokken veilig en comfortabel maakt. Er zijn veel verschillende soorten grip. Wintersporters kunnen het beste een paar modellen uitproberen en dan kiezen voor het model dat het meest comfortabel en stabiel in de hand ligt.

Skistokken zijn een van de belangrijkste hulpmiddelen voor elke skiër.

De bandjes gaan om de polsen en zorgen ervoor dat de skistokken niet kwijtraken tijdens de afdaling. Bovendien hoef je je dankzij de grip niet meer met zoveel druk vast te houden. Dit verlicht de belasting en is gemakkelijk voor de pols.

Het handvat is gemaakt van aluminium of koolstofvezel. Aluminium is robuuster, terwijl koolstofvezel iets meer flexibiliteit biedt. In de meeste gevallen is het handvat recht, maar er zijn ook gebogen handvatten. Deze zijn speciaal ontworpen voor professionals die de stokken tijdens het afdalen op een bepaalde manier aan het lichaam aanpassen om meer aerodynamica te genereren en minder luchtweerstand te hebben.

De punten bevinden zich aan het uiteinde van de schacht. Ze zorgen ervoor dat de stokken grip hebben op de sneeuw. Om te voorkomen dat ze te diep in de sneeuw wegzakken, zitten de “platen” – de schijven aan het uiteinde van de skistok – erboven. Ook hier zijn er verschillen: schijven met een bredere radius zakken minder in de sneeuw en hebben daarom de voorkeur voor skiën in poedersneeuw. Racers daarentegen kiezen meestal tips met een kleinere radius, omdat die minder luchtweerstand bieden.

Kortere skistokken zijn ingeburgerd bij freestyle skiën. Dit komt omdat wintersporters de stokken nauwelijks nodig hebben en als ze te lang zijn, belemmeren ze hun trucs.

Skibril

Een skibril zorgt voor het juiste zicht op de piste, ongeacht het weer.

Als je goed zicht wilt hebben op de piste, moet je zeker kijken naar een skibril. De producten die nu worden aangeboden, bieden veel meer dan alleen bescherming tegen wind en zon. Net als de hele ski-industrie hebben ski- en snowboardbrillen de afgelopen decennia een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig kunnen wintersporters kiezen uit een breed assortiment monturen of lenzen om het materiaal precies op hun eigen behoeften af te stemmen. Dankzij speciale anticondenscoatings beslaan de lenzen nauwelijks als de temperatuur verandert. Verschillende polarisatieopties zorgen ook voor het beste zicht in alle weersomstandigheden, of het nu gaat om dichte mist, zware sneeuwval of felle zon.

Skiërs die in het dagelijks leven al een bril dragen, kunnen ook profiteren van deze nieuwe functies. Enerzijds maken speciale pasvormen het mogelijk om je eigen visuele hulpmiddel direct onder de skibril te plaatsen of om de bril zelf aan te passen aan de dioptrieën van de wintersporter.

Skihelm

Naast deze klassieke skiuitrusting, bestaande uit ski’s, schoenen en stokken, zijn speciale veiligheidsvoorzieningen voor skiërs de laatste jaren steeds belangrijker geworden als onderdeel van de uitrusting. Een skihelm absorbeert bijvoorbeeldde impact van een val en verdeelt de schokgolf zodat het hoofd optimaal beschermd is tegen letsel.

En omdat helmen steeds populairder zijn geworden, hebben sommige fabrikanten ze geleidelijk uitgerust met extra functies. Denk hierbij aan ventilatieschachten voor optimale koeling, oorbeschermers en hightech functies zoals Bluetooth voor mobiele telefoons. Met deze verbindingen kunnen skiërs op de piste communiceren met andere wintersporters in een groep of tijdens de afdaling direct genieten van muziek via een koptelefoon.

Zelfs op de skischool leren kinderen dat hun helm al snel een redder in nood kan zijn.

Het belangrijkste aan helmen is niet zozeer hun ontwerp, maar natuurlijk hun veiligheid. Omdat alle helmen een internationale veiligheidsnorm volgen, komt het meestal op de kleine dingen aan. Als je extra bescherming nodig hebt, kun je ook kiezen voor een helm met volledige gezichts- en kinbescherming.

Rugbeschermers

Rugbeschermers zijn beschermende kussentjes die skiërs beschermen tegen letsel bij een val. Rugbeschermers worden rond de ruggengraat geplaatst zodat ze werken als een schildpadpantser. Er zijn nu ook protectorjacks die onder de ski-jas worden gedragen en waarin de veiligheidsfunctie al is ingebouwd.

Beschermers beschermen het lichaam van wintersporters bij valpartijen op de berg, op en buiten de piste.

Sommige skiërs gebruiken ook gewatteerde broeken om hun dijen, heupen en stuitbeen te beschermen bij een val. Dit maakt vallen zachter en minder pijnlijk, vooral op ijzige ondergronden.

Er zijn ook elleboog- en kniebeschermers. Maar omdat deze de mobiliteit beperken, worden ze maar door weinig skiërs gebruikt.

Skiverzorging

Zelfs de beste skiuitrusting is nutteloos als je er niet goed voor zorgt. Uiteindelijk draait het bij skiverzorging niet alleen om het waxen van de ski’s en het slijpen van de kanten. Het is ook belangrijk dat alle ski-uitrusting schoon wordt gehouden en dat zout, sneeuw en vuil na elke skidag worden verwijderd. De ski-uitrusting kan daarna het beste op een warme plaats worden opgeborgen. Voor en na het skiseizoen is het raadzaam om je skiuitrusting te laten controleren en opknappen door een gespecialiseerde dealer.

Als het om skischoenen gaat, zorg er dan voor dat de binnenschoen goed gedroogd is voordat je hem in het donker opbergt, bijvoorbeeld in de kelder. Dit is de beste manier om zware slijtage en schimmel op de schoenen te voorkomen.

Goed onderhouden uitrusting is essentieel voor een perfecte skivakantie.

Bij het schoonmaken van je skibril moet je met een paar dingen rekening houden: De lenzen mogen bijvoorbeeld niet worden afgeveegd met een zakdoek of zelfs je jas, want dan komen er krassen op. Gebruik daarom lauw water zonder toevoegingen om de buitenste lenzen schoon te maken. Daarna laat je de bril aan de lucht drogen. Zodra de bril droog is, kun je hem voorzichtig deppen met een microvezel- of brilreinigingsdoekje.

Er zijn speciale wasmiddelen voor skikleding. Ze moeten daarom apart van de normale was worden gewassen, daarna heel goed worden gedroogd en ten slotte worden geïmpregneerd. Hoe zorgvuldiger het skimateriaal wordt behandeld, hoe langer het meegaat.

Nog een voordeel van deze aanpak: met een goede basiskennis van het skimateriaal leren piste fans niet alleen meer over skiën. Ze zullen ook deskundiger de juiste skiuitrusting kunnen kiezen.

Ski’s opbergen

Weinig materialen in de wereld gaan eeuwig mee. Vooral dingen zoals auto’s, keukenapparatuur of kleding die in het dagelijks leven regelmatig worden gebruikt of gedragen, hebben constante zorg nodig zodat hun eigenaars er lang plezier van kunnen hebben. En hetzelfde geldt voor spullen die misschien alleen seizoensgebonden en dus minder vaak worden gebruikt. Zoals ski-uitrusting, die niet alleen wordt blootgesteld aan zware belastingen zoals stoten, maar ook direct aan de extremen van de elementen. Regelmatig skionderhoud is daarom essentieel om kou en vocht te overleven. Het volgende geldt: ski’s en schoenen drogen is op zijn minst een dagelijkse taak tijdens je skivakantie. Maar uiterlijk na het seizoen is het tijd om ze een grondige beurt te geven.

Ski’s onderhouden en opbergen vereist initiatief en een paar kleine helpers. Skikleding kan thuis in de wasmachine worden gewassen of naar de stomerij worden gebracht volgens de betreffende wasinstructies. Voor de zomervakantie moeten skischoenen worden ontdaan van vuil, strooizoutresten en, indien mogelijk, vocht. De binnenschoenen moeten ook worden verwijderd van de harde schaal en worden behandeld met een antischimmelspray. Hier bereiken microvezeldoeken, wasmachines en speciale sprays echter al snel hun grenzen.

Want voordat ski’s worden opgeborgen, moeten wintersporters de uitrusting hebben voorbereid. De eerste stap is om grof vuil van de ski’s te verwijderen en ze te drogen. Als je het materiaal niet bij de hand hebt, moeten de kanten daarna nog een keer worden geslepen met een kantenslijper in een speciaalzaak. Dit zorgt ervoor dat ze niet vatbaar zijn voor vliegroest.

Als al deze punten zijn afgevinkt, moet de ski-uitrusting zoals kleding, handschoenen, helmen en skibrillen in de locker worden opgeborgen. Schoenen, ski’s en stokken horen op zolder of in de kelder. Waar het donker en vooral droog is. Garages of tuinhuisjes zijn daarentegen niet geschikt om je eigen skispullen in op te bergen. Door de sterke temperatuurschommelingen bestaat het risico op condensvorming in de materiaalzakken, vooral in de zomer, wat kan leiden tot roest op het metaal.

Skimateriaal huren of kopen?

Geen twijfel mogelijk: ski’s, schoenen en stokken zijn niet bepaald gemakkelijk te vervoeren vanwege hun omvang en gewicht. Bovendien kan een eigen ski-uitrusting van goede kwaliteit een bedrag van vier cijfers kosten. Daarom staan veel wintersporters voor de vraag: ski’s huren of kopen?

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij huurski’s is dat ze over het algemeen up-to-date en goed onderhouden zijn. Nog een pluspunt: in de zomer hoeven skiërs niet zelf voor de uitrusting te zorgen en er dus ook geen geld aan uit te geven. Dit is niet het geval bij in de winkel gekochte ski’s. Wintersporters moeten wel zelf voor het onderhoud zorgen en betalen. Ze kunnen echter ook profiteren van de voordelen van de tweede “variant”. De ski’s worden alleen gebruikt als de eigenaar er zelf op skiet. In tegenstelling tot huurski’s, die tijdens het seizoen constant worden gebruikt, beschermt dit het materiaal en verlengt het de levensduur.

Hetzelfde geldt voor skischoenen. Net als helmen zijn ook deze te huur bij gespecialiseerde winkels in elk skigebied. Een service waar niet alle pistenfans per se graag gebruik van maken. Vooral als je bedenkt hoeveel andere skiërs de uitrusting al aan hun voeten of hoofd hebben gedragen.

Ben jij een gepassioneerde wintersporter en op zoek naar de juiste ski-uitrusting voor het nieuwe seizoen? Dan heeft SnowTrex een tip voor je! Onze partner DECATHLON heeft een groot assortiment met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Veelgestelde vragen over skimateriaal

Wat zijn de beste ski’s?

Er bestaat niet zoiets als DE beste ski’s: afhankelijk van vermogen, soort skiën en persoonlijke voorkeuren zijn er verschillende ski’s die beter geschikt zijn voor elke skiër. Hoe meer wintersporters weten over ski’s, hoe beter ze de juiste ski’s voor hen kunnen kiezen. Zo niet, dan moet altijd de aanbeveling van een specialist in overweging worden genomen.

Welke ski’s zijn geschikt voor beginners?

Speciale beginnersski’s maken het voor nieuwkomers veel gemakkelijker om de piste op te gaan. Deze ski’s zijn korter en daardoor gemakkelijker te draaien dan ski’s voor gevorderde wintersporters. Om de juiste ski’s voor jou te kiezen, is het de moeite waard om een gespecialiseerde winkel te raadplegen.

Welke functies hebben skischoenen?

Skischoenen beschermen je onderbenen en enkels en zorgen ervoor dat je je op je ski’s comfortabel voelt. Ze brengen ook de bewegingen van je lichaam over op de ski’s.

Waarom zijn skistokken nodig?

Skistokken helpen bij het skiën op vlak terrein, geven de skiër balans en helpen bij het bepalen van het ritme tijdens de afdaling.

Zijn helmen er alleen voor bescherming?

Hoewel bescherming de belangrijkste functie is van helmen tijdens het skiën, zijn er nu ook helmen met hightech functies zoals Bluetooth, waarmee je de helm kunt verbinden met je mobiele telefoon.

Wat hebben wintersporters nodig om te skiën?

Een complete skiuitrusting bestaat uit zes onderdelen: ski’s, skischoenen, skistokken, een skihelm, skibril en skikleding. Je hebt ook een geldige skipas voor het skigebied nodig om de berg op te gaan en de pistes op te gaan.

Waarom is het belangrijk om goed voor je skimateriaal te zorgen?

Als je je skiuitrusting goed verzorgt, ben je veiliger op de piste en zorg je er ook voor dat je skiuitrusting langer meegaat.

Hoeveel kost een complete skiuitrusting?

Skiën is erg leuk, maar ook duur. Goedkope ski’s kunnen tot 200 euro kosten, high-end modellen zelfs tot 400 euro. Dan zijn er nog de skischoenen (tot 200 euro), stokken (tot 50 euro), helm (tot 100 euro), skibril (tot 100 euro) en skikleding zoals broek, jas, ondergoed en sokken (samen tot 300 euro). Dit betekent dat een complete skiuitrusting van hoge kwaliteit al snel een bedrag van vier cijfers kan kosten.

Welke skiuitrusting is het kopen waard?

Over het algemeen kun je skimateriaal altijd huren in het skigebied. Omdat skiën ook inspannend en dus zweetdrijvend is, is het voor wintersporters de moeite waard om de onderdelen van de uitrusting aan te schaffen die direct in contact komen met het lichaam. Hieronder vallen de helm, skischoenen, skibril en skikleding. Deze kunnen echter ook voor andere activiteiten in de winter worden gebruikt.

Wanneer kun je het beste skikleding kopen?

De beste tijd om skikleding te kopen is kort na het einde van het seizoen. Dit is het moment waarop veel winkeliers hun goederen van het vorige seizoen tegen speciale prijzen verkopen, omdat ze hun magazijnen moeten legen voor de kleding van de komende winter. Tijdens de eindejaarsuitverkoop dalen de prijzen voor skikleding meestal met wel 50%.

  • dinsdag, 28. mei 2024
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Uitrusting
Bestemmingen voor uitstapjes in het Ötztal: 8 hoogtepunten buiten de pistes

In het hart van Tirol, genesteld in een adembenemende bergwereld, ontvouwt het Ötztal ...

Oefeningen voor skigymnastiek

Wie zich lichamelijk op een skivakantie voorbereidt, heeft op de piste veel minder ...

$stickyFooter