Warme handen op skivakantie – De juiste skihandschoenen

23-07-2020 - SnowTrex

Ze zijn slechts een klein onderdeel van de hele skiuitrusting, maar daarom niet te onderschatten: de skihandschoenen. Zelfs in de meest extreme kou houden ze onze handen warm – of dat zou in ieder geval toch zo moeten. Waar je op moet letten om in ski- of snowboardhandschoenen lekker warme vingers te hebben en wat je verder nog allemaal kan met skihandschoenen heeft SnowTrex hier samengevat.

Warme handen op skivakantie – De juiste skihandschoenen.


De velcrosluiting

De velcrosluiting van de handschoen is voor het skiën en vooral voor het snowboarden essentieel: deze soort van elastische band voorkomt niet alleen dat de eigen warmte van de handen ontsnapt, maar zorgt er ook voor dat er bijvoorbeeld bij een val geen sneeuw in de handschoen belandt. Niets is onaangenamer dan een koude, natte voering in je handschoenen.

De lengte

Wat betreft de lengte heb je de keuze tussen korte en lange handschoenen. Korte handschoenen kun je zeer goed onder de mouw van de jas dragen, zodat er geen koude lucht bij de polsen komt. Lange handschoenen worden over de mouw van de jas gedragen. Normaalgezien kunnen ze extra worden vastgebonden. Om ervoor te zorgen dat de handschoen en de jas perfect in elkaar passen, hebben de mouwen van de jas in het ideale geval een lus voor de duimen.

De isolering

De isolering van de handschoenen is cruciaal voor de continue opname en het behoud van de handwarmte. De handschoenen moeten tegelijk waterdicht en luchtdoorlatend zijn, zodat de handen niet zweten, want dat zou door het vocht het tegengestelde effect veroorzaken, namelijk koude handen. Idealiter bestaat de isolatie uit natuurlijk dons, maar meestal is het synthetisch materiaal. Daarvoor hebben fabrikanten als Hestra, Ziener, Reusch, Leki & Co. vaak hun speciale “geheime recepten” en die samenstellingen hebben ze onder hun naam beschermd. Om warme, maar tegelijkertijd niet al te volumineuze handschoenen te produceren, gaan de fabrikanten vaak eerder voor een sterkere isolatie van de achterkant van de handschoenen dan van de oppervlakken. Als je iemand bent die snel koude handen heeft, moet je gaan voor de nieuwste trend: handschoenen die warmte opwekken met behulp van batterijen. Dan krijg je pas waar voor je geld!

Skihandschoenen moeten warm, maar liefst ook flexibel zijn.

De binnenvoering

De binnenkant van de handschoenen is meestal pluizig en vochtabsorberend. Zo koelen zweterige handen niet af. Bij het passen van handschoenen moet je letten op de dikte van de voering: de hand moet nog steeds vlot rond een skistok geraken. Sommige handschoenen hebben ook uitneembare voeringen. Dat is op twee manieren praktisch: ze kunnen snel worden uitgewassen en je kunt de dikte van de handschoenen aanpassen afhankelijk van het weer en de temperatuur.

De bescherming

Onder andere in de gondel neem je de ski’s of het snowboard herhaaldelijk in de hand. Zonder handschoenen kan je je aan de scherpe kanten pijn doen of zelfs verwonden. Vooral bij de handpalmen en ook bij de vingertoppen moeten de handschoenen worden verstevigd met wat extra materiaal dat je beter beschermt tegen sneeën.

Goede skihandschoenen vinden is niet te onderschatten.

Voorgevormde vingers

Alleen precies voorgevormde vingers die goed, maar niet te strak om de eigen vingers sluiten, geven de handschoen of hand erin de nodige beweeglijkheid. Let er daarom op dat ze de perfecte maat hebben en controleer of het gaat om dames- of herenhandschoenen. Te strakke handschoenen verminderen niet alleen de behendigheid, maar ook de doorbloeding en daarmee de mogelijkheid om warmte te produceren.

De bril/neuswisser

Veel handschoenen hebben een suède inleg op de duim of wijsvinger. Zo kan je de sneeuw van de skibril vegen – of je loopneus snel droogmaken. Voor dat laatste is echter vooral een zakdoek geschikt.

Met warme handen is skiën nog veel leuker.

Wanten

Wie veel last heeft van koude handen, moet bij het skiën of snowboarden voor wanten kiezen. Je kunt er weliswaar niet zo goed mee grijpen en je bent niet zo behendig als met gewone handschoenen, maar wanten hebben het voordeel dat de vingers elkaar kunnen opwarmen.

Pipe gloves

Pipe gloves zijn dunne handschoenen zonder isolatie. Ze zijn vooral geschikt voor freestylers die in het snowpark hun trucs oefenen en zoveel mogelijk bewegingsvrijheid en behendigheid in hun handen nodig hebben. Voor skiërs en snowboarders zijn ze vooral aan te raden als het op de berg erg warm is op de berg en je je handen toch een beetje wilt beschermen – en dat moet ook!

De zakjes

Sommige handschoenen hebben kleine zakjes aan de bovenkant. Ze zijn handig om er de skipas of een kleine handwarmer in te steken. Als je er niets in stopt, kun je ze nog altijd open laten. Dit bevordert de luchtcirculatie in de handschoenen.

De clipsluiting

Kleine clips op beide handschoenen maken het mogelijk om de handschoenen na de skidag aan elkaar vast te maken. Dit voorkomt dat u plots met slechts één handschoen op de piste staat. Zo heb je er altijd twee bij – of helemaal geen.


Wilt u nog meer informatie over skimateriaal?

  • donderdag, 23. juli 2020
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Uitrusting
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter