Skimateriaal huren of kopen?

15-08-2023 - SnowTrex

Het passende skimateriaal is essentieel voor elke skivakantie. Maar vanaf wanneer is het zinvol ski’s, stokken, schoenen en dergelijke te kopen en onder welke omstandigheden kunnen wintersporters ze beter huren? Zoals zo vaak zijn er ook hier voor- en nadelen. SnowTrex laat zien wat de voor- en nadelen van huren en kopen zijn:

Skimateriaal huren of kopen?

Voordelen van huurski’s

Verhuurski’s zijn meestal up-to-date en bevinden zich in goede staat. Tussen de seizoenen door hoeven wintersporters zich niet druk te maken over de onderhoud van hun uitrusting, laat staan dat ze er geld aan uitgeven. Bovendien kunnen ze altijd nieuwe modellen uitproberen, die vaak tijdens de boeking tegen een zeer lage prijs kunnen worden gehuurd en die ook ter plaatse worden geselecteerd op basis van de sneeuwcondities. Wat de reis betreft, hebben huurski’s het doorslaggevende voordeel dat ze alleen ter plaatse verkrijgbaar zijn en je niet te kampen hebt met ruimteproblemen in de auto of zelfs een dakkoffer moeten kopen of huren. Dit geldt ook voor de netheid van de auto, omdat gebruikte ski’s vaak erg vuil zijn.

Voordelen van eigen ski’s

Je moet tussen de seizoenen door voor je eigen ski’s zorgen, maar ze worden alleen gebruikt als je zelf op skivakantie bent. Dit is een groot voordeel ten opzichte van het continue gebruik van huurski’s, waardoor de spanning van de ski’s sneller verloren kan gaan. Veel wintersportliefhebbers waarderen het ook dat ze aan hun ski’s gewend zijn en zich niet steeds opnieuw aan nieuwe modellen hoeven aan te passen. SnowTrex geeft tips om ski’s te kopen.

Regelmatig skiën spreekt voor de aankoop van ski’s

Of je ski’s moet kopen of huren hangt grotendeels af van de tijd die je op ski’s doorbrengt. Als je ervan uitgaat dat ski’s ongeveer 20 tot 30 euro per dag kosten (indien van toepassing plus de huurprijs voor schoenen) en je ongeveer 10 tot 14 dagen per jaar op skivakantie gaat, dan heb je de aankoopprijs – in ieder geval voor een uit productie genomen model – er al na het tweede seizoen uit. Maar als je minder dan twee weken per jaar skiet, moet je er goed over nadenken of je echt eigen ski’s nodig hebt. En alleen met de aankoop ben je er nog niet: de kosten voor onderhoud of revisie komen daar bovenop.

Nieuwe ski’s in de sneeuw: Of je nu je eigen ski’s hebt of ski’s huurt, wintersporters moeten de opties tegen elkaar afwegen.

Skimateriaal voor kinderen

Voor kinderen kan je eigenlijk zonder meer zeggen dat huren zinvol is. In de regel groeien kinderen zo snel dat dure ski’s of schoenen vanzelf vaak al na één seizoen weer te klein zijn. De investering in eigen materiaal is daarom meestal alleen de moeite waard als de kinderen niet meer groeien. Wie de tussenweg wil kiezen, kan ook op de skibazaars rondkijken voor niet al te dure, eigen uitrusting voor de nieuwe generatie, gebruik maken van het skileasing aanbod van talrijke sportwinkels of op het internet kijken voor het aanbod ruilski’s.

Eerst schoenen kopen, dan ski’s

Wie van plan is om zijn eigen skiuitrusting te kopen, moet eerst zijn geld aan zijn eigen schoenen uitgeven in plaats van aan ski’s. Hoewel de verhuur van ski’s voor de skiër meestal niet veel problemen oplevert, is de situatie bij huurschoenen anders: je glijdt weg, de schoen knelt of zit zo strak dat de voeten snel koud worden. Voor wintersportliefhebbers die regelmatig skiën, is het de moeite waard om te investeren in hun eigen paar comfortabele skischoenen. Belangrijk: probeer de nieuwe schoenen thuis al uit!

Top tip van SnowTrex: U kunt uw skiuitrusting ook gemakkelijk online boeken bij onze partner Skiset en tot 50 procent besparen op de lokale huurprijs!

Skihelm en skibril

De meeste sportwinkels bieden ook skihelmen en brillen te huur aan. Vaak zijn ze al inbegrepen bij de huurprijs voor ski’s, schoenen en stokken. Maar toegegeven: het dragen van een skihelm die andere wintersportliefhebbers al eens eerder hebben gedragen, is niet voor iedereen weggelegd. Nogmaals, wie wil kennismaken met het skiën, hoeft geen eigen skihelm te kopen. Maar zodra je weet dat je vaker gaat skiën, is de helm een goede eerste investering naast de schoenen. Idealiter is een passende skibril, die goed op de helm aansluit.

Geleend of gekocht – skihelm en skibril zijn een must!

Als je leent, dan online

Veel sportwinkels bieden ondertussen kortingen aan als je je materiaal online van huis uit boekt. Dat betekent niet dat je niets ter plaatse kunt testen. Je boekt alleen modeltypen tegen een vroegboekkorting. Wie niet tevreden is, hoeft niet bang te zijn om na een dag van ski’s of schoenen te wisselen. Nog een voordeel: als vakantieganger in het hoogseizoen hoeft je je geen zorgen te maken over het feit dat de uitrusting niet op voorraad is. Hoewel je misschien in de rij moet staan, is dat geen probleem als je je bedenkt dat je in ieder geval snel met de goede uitrusting op de piste staat.

Helaas is er geen duidelijk antwoord op de vraag ‘Skimateriaal huren of kopen?’ Iedere wintersporter moet een afweging maken tussen verschillende aspecten: Hoe vaak ski ik? Hoe goed kan ik skiën? Wat verwacht ik van mijn uitrusting? Hoe belangrijk zijn een hoog comfort en hoge kwaliteit voor mij? In ieder geval is het belangrijk dat je je veilig en comfortabel op de piste voelt met je skimateriaal.

  • dinsdag, 15. augustus 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Uitrusting
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter