Ski’s opbergen en verzorgen: hoe bewaar je je skimateriaal tijdens de zomer?

02-04-2024 - SnowTrex

Wintersportuitrusting, van ski’s tot schoenen, moet goed worden verzorgd zodat ze lang intact blijft en na de zomermaanden weer klaar is voor de piste. SnowTrex kent de belangrijkste regels om het kostbare materiaal duurzaam te houden.

Goed onderhouden skimateriaal geeft wintersporters lang plezier.


Vuistregel

Elk materiaal heeft regelmatig onderhoud nodig om lang mee te gaan. Zelfs als het niet vaak wordt gebruikt. Ski-uitrusting wordt blootgesteld aan sterke belastingen zoals koude, vocht en schokken. Regelmatige skiverzorging is daarom essentieel. Op skivakantie is in ieder geval het drogen van ski’s en schoenen een dagelijkse taak. Maar uiterlijk aan het einde van het seizoen geldt voor ski’s, boards, kleding en schoenen: schoonmaken, drogen, verzorgen, opbergen.

In het volgende filmpje laat een professional zien hoe wintersporters hun eigen skimateriaal het beste kunnen voorbereiden op de opslagfase in de zomer:

How to Store Skis for the Summer

Randen en bekleding beschermen

Voordat ski’s en boards worden opgeslagen, moet het materiaal worden voorbereid. Verwijder daartoe grof vuil van de ski’s en droog ze. Daarna moeten de randen opnieuw worden geschuurd met een kantenslijper, zodat ze niet vatbaar zijn voor vliegroest. Bovendien moet de bodem aan het einde van het seizoen worden gereviseerd en moeten kleine krasjes en groeven worden gerepareerd. Als het loopvlak aan het eind nog een keer met warme was wordt behandeld, is het optimaal geconserveerd voor de zomermaanden (niet afborstelen!). Als u niet het vertrouwen hebt om dit werk te doen of als u de apparatuur niet in huis hebt, kunt u de lamellen het beste naar een speciaalzaak brengen voor onderhoud. SnowTrex legt hier ook in detail uit hoe het waxen en slijpen van de skies werkt en welke verschillende soorten wax verkrijgbaar zijn.

Vergeet ook niet de remmen van de ski’s aan te spannen met elastiekjes, zodat de voorspanning van de ski niet beetje bij beetje verloren gaat.

De loopvlakken van de ski’s worden beschermd door de waxlaag.

Binding verzorgen

Vuil kan de veren van de skibinding aantasten en zo de ontgrendelingswaarden veranderen, dus maak de binding schoon met water voordat u hem opbergt. Om het mechanisme te onderhouden kan het ook worden besproeid met een speciale spray. Voordat u hem weer gebruikt, moet de binding ook door een vakman worden afgesteld.

Schone ski- en snowboardschoenen

Ski- en snowboardschoenen moeten ook volledig schoon en droog zijn voordat zij worden opgeborgen. Wie wil er na de zomer schimmel vinden in zijn binnenlaars? Daarom moet de binnenschoen uit de schaal of buitenschoen worden gehaald en enkele dagen laten drogen. Desgewenst kunt u ook de zool en de binnenschoen inspuiten met een desinfecterende spray. Ook de buitenschoen kan worden gereinigd van aarde, strooizout en ander vuil. Pas als alle delen van de schoen schoon en droog zijn, mogen ze weer in elkaar worden gezet en met gesloten gespen of vaste veters worden opgeborgen.

Bindingen en skischoenen moeten ook goed worden schoongemaakt voor de zomer en opslag!

Materiaal correct bewaren

Ski- of snowboarduitrusting moet altijd in een droge en donkere ruimte worden bewaard. Droge kelderruimten of zolders zijn het meest geschikt. Tuinhuisjes of garages worden over het algemeen niet aanbevolen. In ruimten met sterke temperatuurschommelingen bestaat het risico van condensvorming op het materiaal en roestvorming. Kunststoffen reageren op UV-straling, dus te veel blootstelling aan licht moet worden vermeden bij het bewaren.

Ski’s kunnen afzonderlijk worden opgeborgen of samengebonden met speciale neopreen banden die tussen de stalen randen van de twee ski’s liggen, waardoor ski op ski wordt voorkomen. Idealiter staan de ski’s de hele zomer rechtop.

Accessoires correct opbergen

Er moet ook worden gelet op beschermende uitrusting zoals helmen, skibrillen en handschoenen. Voordat de helm in de kast of de kelder verdwijnt, moet hij grondig worden gereinigd en idealiter gedesinfecteerd. Bij sommige modellen kunnen de kussentjes worden verwijderd en apart worden gewassen.

Skibrillen mogen alleen worden schoongemaakt met een microvezeldoekje. De anticondenscoating aan de binnenkant moet zo min mogelijk gewreven worden. Voor handschoenen met lederen afwerking wordt regelmatig lederonderhoud aanbevolen.

Bij alle beschermingsmiddelen is het belangrijk te letten op kleine scheurtjes of defecten die de bescherming kunnen schaden. Een helm met een barst in de schaal moet beslist worden vervangen.

Onderhoud van skikleding

Skikleding kan worden gewassen in de wasmachine of de stomerij. Dit geldt ook voor jassen en broeken met een derde laag die niet direct op de huid liggen. Voor het wassen mogen alleen zachte wasmiddelen worden gebruikt en in geen geval wasverzachter.

Bij hardshell jassen en broeken moet de impregnering na het wassen worden ververst. Er bestaan speciale textielwasmiddelen die de impregneerbescherming al bevatten. Afhankelijk van het buitenmateriaal en de fabrikant wordt echter een afzonderlijke behandeling met impregneerspray en aansluitend fixatieföhnen aanbevolen.

Zelfs als in de zomer de zon in de bergen schijnt, moet uw eigen skimateriaal voorbereid en goed opgeborgen zijn voor de volgende winter.

Het materiaal wordt nu gedroogd, schoongemaakt en veilig opgeborgen in de kelder of op zolder. Geweldig! Maar de zomerslaap voor ski’s en laarzen kan kort zijn. In sommige gletsjerskigebieden in de Alpen is er de mogelijkheid om zelfs in de zomer plezier te hebben op de skies.

  • dinsdag, 02. april 2024
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Uitrusting
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter