Ski’s – carvers, freeriders en allrounders rocken op en naast de piste

13-11-2023 - SnowTrex

Sinds de triomf van rocker ski’s een paar jaar geleden, zijn er nieuwe piste-producten ontwikkeld voor een breed scala aan behoeften van skiërs. Afhankelijk van de radius, kantengrip of de verhouding piste- tot diepsneeuw skiën, worden verschillende soorten ski’s ingedeeld in verschillende modellen. Met zo’n uitgebreide selectie kan het soms echter moeilijk zijn om het overzicht te bewaren. Om het voor wintersporters gemakkelijker te maken om voor hun eerste afdaling de juiste ski’s te kiezen, presenteert SnowTrex vele soorten ski’s en laat zien hoe ze zijn opgebouwd.

In skigebieden over de hele wereld gebruiken wintersporters tegenwoordig ski’s die niet meer alleen voor de piste zijn ontworpen, maar ook voor diepe sneeuw of sneeuwparken.

Soorten ski’s in één oogopslag

SkimodelSkiniveauTerrein
All-round carver / sport carverBeginners & plezier-skiërsPiste
All-mountain ski'sAlle types, vooral goede piste skiërs met af en toe skiën buiten de pistePiste & terrein/off-piste
Slalom carverErvaren skiërs met een precieze techniekPiste
Dames skiSpeciaal voor skiërs van alle niveausPiste
Race carverUiterst sportieve skiërsPiste
Freeride carverDiepsneeuw & off-road skiërsTerrein/off-piste
Freestyle ski'sSneeuwpark & Skitrick fansPiste & SnowPark
Toerski'sSkitoerersTerrein/off-piste

Alle skimodellen in detail

Allround carver

De allrounder is een standaardski die meestal tussen 165 en 180 centimeter lang is en bijzonder geschikt voor beginners of recreatieve skiërs. Met een zachte taille kun je met dit model glijden of bochten carven. De modellen van deze ski zijn gemakkelijk te draaien, hebben een relatief laag gewicht en zijn vergevingsgezind voor skifouten. Een ander argument voor de grote populariteit van deze ski’s is de aanschafprijs. Die is gemiddeld aanzienlijk lager dan die van meer specifieke modellen. De gemiddelde breedte van allrounders ligt tussen de 72 en 76 millimeter, en de skilengte moet ongeveer even lang zijn min 10 tot 20 centimeter.

Allround carvers en all-mountain ski’s zijn de klassieke skimodellen voor veel wintersporters.

Conclusie: De keuze voor beginners en plezier-skiërs!

All-mountain ski’s

De naam zegt het al: all-mountain ski’s zijn overal thuis. Met een gripvaste kant kunnen ze op relatief harde pistes worden geskied, maar ook in diepe poedersneeuw dankzij de zachtere kern. Hun centrale breedte van plus/minus 85 millimeter is breder dan die van allrounders en zorgt nog steeds voor soepel carven op de piste. De populairste allmountain ski’s zijn ontworpen voor een gebruik van 70 procent piste en 30 procent off-piste. Er zijn echter ook extremere modellen in de “Performance” en “Free” lijnen, die meer on-piste of off-piste worden gebruikt.

Conclusie: Perfect voor goede skiërs die ook een omweg willen maken naar de backcountry!

Slalom carvers

Met deze pittige ski’s, die meestal tussen de 155 en 170 centimeter lang zijn, skiën echte pistekrakers altijd een hete rand. Slalom carvers zijn levendige ski’s die zijn ontworpen voor scherpe bochten met een hoge frequentie. Met een taille van 63 millimeter halen ze een radius van 12 tot 13 meter. Deze modellen zijn de enige ski’s die nog gedeeltelijk zonder rocker, dus zonder negatieve camber, zijn gebouwd. Ze kunnen dus ook korter worden geskied. De vuistregel voor de lengte is hier Lichaamshoogte min 20 centimeter.

Conclusie: precies goed voor ervaren skiërs die een precieze skitechniek hebben en snel zijn op harde pistes!

Race carver

De sportieve upgrade van de slalom ski is de reuzenslalom ski, ook wel race carver genoemd. Deze lange ski’s zijn echte World Cup ski’s. Dankzij hun grotere radius, hardere flex en messcherpe kantengrip zijn ze vooral ontworpen voor professionals. Voor dit type model, dat tussen de 170 en 185 centimeter lang kan zijn, hebben wintersporters niet alleen enorme kracht in hun benen nodig. Ze hebben ook veel ruimte nodig op de piste, omdat de dynamische bochten op hoge snelheid radii tot 20 meter kunnen bereiken. De aanbevolen lengte voor race carvers is ongeveer gelijk aan je eigen lengte.

Conclusie: De juiste keuze voor sportieve racers die op zoek zijn naar een ski die goed spoort!

Touring ski’s

Toerski’s moeten aan verschillende eigenschappen voldoen voor zowel steile beklimmingen als de daaropvolgende afdaling buiten de piste. Ze moeten relatief licht zijn voor de beklimming, daarom worden ze gemaakt van speciale materialen en hebben ze soms minimalistische bindsystemen. Omdat de verschillende soorten ski’s ondanks hun lichtheid controleerbaar moeten blijven tijdens de afdaling, hebben ze vaak een breed midden en rockerconstructies. Afhankelijk van de eisen zijn er toerski’s die speciaal zijn ontworpen voor de beklimming of vooral voor een veilige afdaling. Houd hier rekening mee bij het kopen van ski’s, want de aanbevolen lengte varieert dienovereenkomstig.

Bergbeklimmers hebben speciale toerski’s nodig om de berg te kunnen beklimmen voor de afdaling.

Conclusie: Een must voor natuurliefhebbende diepsneeuw-skiërs!

Freeride ski’s

De breedste ski’s zijn de freeride modellen. Ze moeten immers goed glijden in diepe sneeuw en stabiliteit bieden. Hun midden kan tot 130 millimeter breed zijn, terwijl de tip en tail tot 50 procent van de ski gebogen zijn. Dankzij de sterke rocker en het brede contactoppervlak blijven deze ski’s heerlijk drijven in diepe sneeuw. De taille is niet erg uitgesproken en de ski zelf is daardoor erg zwaar. Sterke benen en een goede off-piste skitechniek zijn daarom nodig om dit product te temmen. De vuistregel voor de juiste lengte is maximaal 5 centimeter langer dan je lengte, uiteraard afhankelijk van je lichaamsgewicht en skivaardigheid.

Conclusie: Ervaren fans van diepe sneeuw en zelfverzekerde off-piste skiërs kunnen hier niet de fout in gaan!

Freestyle ski’s

Freestyle ski’s zijn trick ski’s waarmee je speels kunt skiën in het snowpark en op de piste. Hun specialiteit is de zogenaamde twin tip, waarbij de tip en tail van de ski op dezelfde manier omhoog gebogen zijn, of zelfs identiek bij sommige modellen. Omdat er praktisch geen verschil is tussen de voor- en achterkant, is het ook mogelijk om achteruit te skiën. De modellen zijn zeer wendbaar, maar tegelijkertijd behoorlijk torsiestijf om de druk van sprongen en trucs in het snowpark te weerstaan. Over het geheel genomen zijn dit zeer levendige ski’s wat handling betreft, die het beste te skiën zijn met kortere lengtes van ongeveer dezelfde hoogte min 5 centimeter.

Conclusie: Je kunt er niet omheen voor speelse freestylers en snowpark rijders!

Dames ski’s

Bijna alle typen ski’s zijn ook verkrijgbaar in een damesversie. De damesmodellen hebben dezelfde eigenschappen als de herenmodellen, maar zijn aangepast aan de vrouwelijke lichaamsbouw door op sommige plaatsen andere materialen te gebruiken. Hierdoor zijn de ski’s over het algemeen lichter. Bovendien zit de binding iets verder naar voren om de controle over de ski te behouden, zelfs met minder gewicht en lengte. Bij damesski’s wordt ook veel waarde gehecht aan design en uiterlijk. Afhankelijk van gewicht en skicapaciteiten ligt de beste lengte voor damesmodellen rond de hoogte /- 5 centimeter.

Er zijn speciale damesski’s voor vrouwen, die qua constructie en materiaal verschillen van herenski’s.

Conclusie: Ideaal voor sportieve vrouwen die andere eisen stellen aan een perfecte dag op de piste!

Wat maakt een ski een ski?

Rocker

Alpine ski’s staan over het algemeen onder spanning, d.w.z. als wintersporters het materiaal niet onder hun voeten binden, liggen de ski’s nooit helemaal vlak op de sneeuw. Deze voorspanning, bekend als “camber”, betekent dat er altijd een opening is onder de binding. Aan het begin van de jaren 2000 brachten skifabrikanten echter geleidelijk modellen met negatieve camber op de markt, die bekend staan als rocker ski’s. De uiteinden van deze ski’s zijn ook naar boven gebogen. De extra kromming kan op een of meer plaatsen op de ski zitten. Ski’s met een extra gebogen tip staan bekend als “tip rocker”. Deze constructie wordt tegenwoordig gebruikt in verreweg de meeste allround of all-mountain rocker ski’s. Op het eerste gezicht verschillen ze nauwelijks van normale carve-ski’s.

Full rockers daarentegen zijn heel gemakkelijk te herkennen. Ze zijn zowel aan de punt als aan de staart van de ski sterk naar boven gebogen en zijn ook erg breed en lang. Wintersporters gebruiken deze skimodellen vooral in diepe sneeuw. En dit is precies waar de oorsprong van de rocker ligt. Ze werden in eerste instantie speciaal ontwikkeld voor freeriden, omdat de ski’s dankzij hun negatieve camber gemakkelijker onder controle te houden zijn in diepe, poedersneeuw.

Hardheid

De hardheid van een ski wordt bepaald door twee parameters, flex en torsie. De flex beschrijft de hardheid in de lengterichting. Met andere woorden, hoeveel de ski buigt als er een bepaalde hoeveelheid druk op de ski wordt uitgeoefend door gewicht en snelheid. Een stijve flex biedt meer controle en een soepelere skistijl. Een zachte flex zorgt daarentegen voor meer wendbaarheid. Torsie verwijst aan de andere kant naar de hardheid langs de lengteas. Met andere woorden, de hoek waaronder de ski staat ten opzichte van de sneeuw bij het kanten. Een zachte torsie kantelt niet zo veel als een harde, die vergevingsgezinder is voor fouten. Hoe hard of zacht een ski moet zijn, hangt af van het lichaamsgewicht, het vermogen en de voorkeuren van de skiër.

Skibodem

De skibodem is het laagste deel van de ski dat tijdens het skiën in contact komt met de sneeuw. Daarom is het belangrijk om deze goed gewaxt te houden. Een gewaxte ski glijdt soepeler en is beter beschermd. De basis is meestal gemaakt van polyethyleen kunststoffen, die de ski verschillende eigenschappen geven, afhankelijk van de samenstelling van het materiaal. Het basismateriaal kan onder andere beïnvloeden hoe snel de ski is en hoeveel wax hij kan opnemen.

Wintersporters kunnen kiezen uit in totaal drie verschillende soorten wax. Recreatieve skiërs die willen genieten van een ontspannen dag op de piste bij heerlijk weer in het skigebied, kunnen het beste voor het begin van hun skivakantie koude wax op hun ski’s laten aanbrengen. Dit product is een echte allrounder die snel kan worden aangebracht en in alle weersomstandigheden werkt zonder al te veel prestatieverlies. Skicracks en -experts, die misschien zelfs ski’s voor verschillende pisteomstandigheden in hun kelder hebben liggen, staan voor een keuze als het op wax aankomt. Aan de ene kant is er de high-flor wax, die de ski’s beter laat glijden in vochtige en slushy sneeuw bij warmere buitentemperaturen. Aan de andere kant is er ook de low-flour wax. Ski’s die met deze wax zijn behandeld, glijden het beste bij lage temperaturen en op droge poedersneeuw.

Randen

De kanten bevinden zich aan de twee buitenzijden van de ski en zijn gemaakt van metaal, meestal staal. De zijkanten zijn voorgeslepen onder een bepaalde hoek, voor de meeste ski’s tussen 88 en 90 graden ten opzichte van de basis, afhankelijk van het beoogde gebruik. Deze hoek beïnvloedt het skigedrag van de ski’s. In feite heeft een minimale verandering in de hoek een groot effect op de skistijl. Hoe vlakker de hoek, hoe moeilijker het is om de ski onder controle te houden. Voor wintersporters betekent dit dat ze de kanten ook regelmatig moeten slijpen.

Constructie radius

Als je goed kijkt naar de vorm van de zijkant op de ski, zie je dat de ski’s in het midden smaller zijn dan bij de punt en de staart. De kant volgt deze vorm aan de buitenkant van de verschillende typen ski’s en vormt bijna een boog. Dit wordt gespecificeerd met een bepaalde radius, de constructie radius. In de praktijk betekent dit dat de ski een boog volgt met precies deze radius bij het omhoog kanten. Afhankelijk van het type ski kunnen de ski’s een andere constructiestraal hebben. Dit betekent: als de constructiestraal kleiner is, kunnen wintersporters ook strakkere bochten maken. Hoe groter de radius, hoe breder de bochten die mogelijk zijn bij het skiën.

Straal (in m)SkitypBeschrijving
10 tot 12SlalomDeze ski's kunnen kleine, agressieve bochten maken.
14 tot 20freestyle,beginner,allrounder,poedersneeuwDe meeste ski's zitten in dit bereik. De grotere radius geeft ze meer stabiliteit bij hogere snelheden en ze zijn geschikt voor de meeste snelheden en hellingen.
20 tot 30Reuzenslalom,Freestyle,PoedersneeuwAls je sneller en in wijdere bochten skiet in reuzenslalom, moet de radius groter zijn. Freestyleski's en ski's voor poedersneeuw hebben ook vaak een grotere constructiestraal, omdat ze niet worden gebruikt voor snelle, agressieve bochten.
30+RacerSki mit Radien ab 30 Metern sind fast ausschließlich für Racer gedacht, die mit extrem hohen Geschwindigkeiten fahren. Für die meisten Pisten ist eine solch weit gefahrene Kurve jedoch zu gefährlich.Radius (in m) Skityp Beschreibung

Niet alleen de hoek en radius van de rand, maar ook de scherpte van de rand is bepalend voor de skistijl en de veiligheid van het skiën. Scherpe, zachte kanten bieden minder weerstand in de sneeuw, zodat het materiaal beter kan glijden en stabieler is.

Breedte

Een ski kan breder of smaller zijn. Dit beïnvloedt hoe de ski door de sneeuw glijdt en hoeveel druk skiërs op de kanten kunnen uitoefenen. Ski’s voor poedersneeuw zijn bijvoorbeeld breder. Het grotere oppervlak oefent minder druk uit op de zachte sneeuw, waardoor de ski meer drijfvermogen heeft en beter kan glijden. Tegelijkertijd maakt een bredere ski het kanten echter ook moeilijker. De algemene trend is daarom om all-purpose ski’s te bouwen die zo breed zijn dat ze geschikt zijn voor zowel geprepareerde pistes als off-piste.

Lengte

De lengte van de ski hangt af van het type ski en de grootte van de skiër. Een lange ski biedt meer controle bij hoge snelheden, maar beperkt de wendbaarheid en wendbaarheid.

Gewicht

Een zwaardere ski biedt meer controle, maar maakt het moeilijker om te manoeuvreren. Beginners of freestylers skiën daarom meestal met lichtere ski’s om wendbaar te zijn. Race-skiërs geven de voorkeur aan zwaardere ski’s omdat ze meer controle hebben bij hoge snelheden.

Skitips

Traditioneel zijn de voorste punten (de schop) van een ski meer gebogen dan de uiteinden. Hierdoor kun je gemakkelijker over heuvels skiën. Bij freestyleskiën zijn gebogen uiteinden ook ingeburgerd, omdat skiërs hier ook “fakie” skiën. Dit betekent dat ze achteruit de helling af skiën.

De kromming van de ski’s beïnvloedt het skigedrag en is daarom ook een beslissende factor voor controle op de piste.

Hoe verzorg ik mijn ski’s?

Tijdens een snelle dag op de piste worden ski’s blootgesteld aan een aantal extremen: kou, vocht, zonlicht, stoten en strooizout. Daarom is het voor elke wintersporter belangrijk om goed voor zijn skimateriaal te zorgen, of het nu slechts een paar dagen per seizoen wordt gebruikt of meerdere weken. Als je wilt dat je ski’s lang meegaan, hoef je ze immers niet alleen na de laatste afdaling van de dag schoon te maken. Je kunt ook meteen na het einde van het seizoen een paar dingen doen om ervoor te zorgen dat de ski’s een goede winter hebben gehad en klaar zijn voor gebruik in de nieuwe winter. Om het zekere voor het onzekere te nemen, heeft SnowTrex ook onderzoek gedaan naar de opslag en verzorging van ski’s.

Veelgestelde vragen over ski’s

Welke ski is geschikt voor mij?

Er is zeker DE juiste ski voor een wintersportliefhebber. Maar of je die vindt, hangt af van factoren als vaardigheid, het soort skiën en vooral persoonlijke voorkeuren. Om de juiste ski voor jou te ontdekken, is het belangrijk dat skiërs zoveel mogelijk kennis hebben over ski’s, zodat ze uiteindelijk de juiste ski voor hen kunnen kiezen.

Welke soorten ski’s zijn er?

Vandaag de dag kan het assortiment klassieke ski’s met metalen kanten dat wordt aangeboden door bekende fabrikanten worden onderverdeeld in acht verschillende soorten ski’s: All-mountain ski’s, all-round carvers, freeride carvers, freestyle ski’s, damesski’s, race carvers, slalom carvers en toerski’s.

Welke ski’s zijn gemakkelijker te berijden?

In dit geval zijn het de allround carvers. Met een relatief laag gewicht in vergelijking met andere ski’s, zijn ze ook vergevingsgezind voor meer ernstige skifouten. Voor plezierige skiërs die bij prachtig weer willen genieten van het bergpanorama in het skigebied terwijl ze ontspannen bochten maken op blauwe pistes, kunnen echt niet om de allrounders heen.

Welke skilengte past bij mij?

Skilengte wordt altijd afgemeten aan je eigen gestalte. Alleen voor wedstrijdskiërs geldt de vuistregel dat de ski’s even lang moeten zijn als je lengte voor een perfecte ski-ervaring. Freeride-ski’s moeten daarentegen vijf centimeter langer zijn dan de skiër zelf. Hetzelfde geldt voor damesski’s. Afhankelijk van de vaardigheden van de skiër kunnen de boards ook tot 5 centimeter korter zijn, net als freestyle ski’s. Nog meer lengte ten opzichte van je eigen lengte moet worden vermeden voor toerski’s (min 10 tot 15 centimeter), allround carvers en all-mountain ski’s (min 10 tot 20 centimeter) en slalom carvers (min 20 centimeter).

Welke ski’s zijn geschikt voor de piste?

Over het algemeen kunnen wintersporters in het skigebied skiën met elke ski die voldoet aan de vereiste kwaliteits- en veiligheidsnormen. Fabrikanten hebben echter ski’s ontworpen zoals allround carvers, all-mountain ski’s, slalom en race carvers voor atleten van de Alpine Ski World Cup, damesski’s voor vrouwen en freestyle ski’s speciaal voor op de piste.

Wat is het verschil tussen toerski’s en alpineski’s?

In tegenstelling tot alpine ski’s zijn toerski’s zachter en dus lichter van constructie, voornamelijk om gewichtredenen. Hetzelfde geldt voor de skibindingen. De reden hiervoor is dat toerskiërs in eerste instantie pure spierkracht gebruiken om de berg te beklimmen. Maar omdat de route letterlijk over heuvel en dal gaat, is de basis van toerski’s aanzienlijk harder en dus steviger. Dit type ski heeft ook een bredere schop om meer oppervlakte te creëren voor meer flotatie in diepe sneeuw.

Welke ski’s kunnen buiten de piste worden gebruikt?

Buiten de piste, in diepe poedersneeuw, zijn niet alle ski’s geschikt vanwege hun breedte. Freeride carvers zijn speciaal gemaakt voor dit terrein. Toerski’s zijn ook ideaal voor beklimmingen en afdalingen door ongeprepareerd terrein. Daarnaast kunnen wintersporters ook genieten van een aangename off-piste ski-ervaring met all-mountain ski’s.

Welke ski’s zijn het beste voor beginners?

De ski die beginners als eerste moeten uitproberen is de allround carver. Dit is een standaardski die zo is ontworpen dat hij bijzonder geschikt is voor beginners. De modellen van dit type ski zijn gemakkelijk te draaien op de piste en maken dankzij hun minder radicale vorm zowel slippende als gesneden bochten mogelijk.

  • maandag, 13. november 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Uitrusting
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter