Skischoenen – gids met maattabel, tips voor aankoop en onderhoud

13-11-2023 - SnowTrex

Skischoenen moeten vooral controle bieden op de piste. Als de verbinding tussen voet en materiaal goed is, dan kun je bergafwaarts skiën. Voor het ultieme plezier in de sneeuw moet alles echter letterlijk passen. Het creëren van een echte eenheid tussen lichaam en skischoen kan echter een wetenschap op zich zijn. Het is dus geen wonder dat dit onderwerp bij veel skiërs de wenkbrauwen doet fronsen. In een compacte skischoenengids legt SnowTrex precies uit waar je op moet letten bij het materiaal, welke eigenschappen doorslaggevend zijn voor beginners of ervaren wintersporters, hoeveel verschillende soorten skischoenen er zijn en of het echt de moeite waard is om het materiaal uiteindelijk zelf aan te passen.

Skischoenen zouden deel moeten uitmaken van elke piste-uitrusting.

De geschiedenis van skischoenen

Toen reizigers uit Noorwegen in de tweede helft van de 19e eeuw het alpineskiën vanuit hun Scandinavische thuisland naar Centraal-Europa brachten, verschilden hun skischoenen nauwelijks van de toen gangbare winterlaarzen. In het begin bonden de mensen in de Alpen nog licht aangepaste bergschoenen van zwaar leer aan hun ski’s vast. In 1885, twee jaar nadat hij zijn eigen schoenenwinkel en schoenmakerij in Davos had geopend, produceerde Franz Heierling de eerste skischoenen die hij zelf had ontwikkeld. Tot op de dag van vandaag wordt de Zwitser beschouwd als ’s werelds eerste skischoenenfabrikant. Bijna negen decennia lang bleef leer het materiaal bij uitstek in de branche.

In Davos (Zwitserland) maakte schoenmaker Franz Heierling in 1885 ’s werelds eerste speciaal ontwikkelde skischoenen.

Op alle andere gebieden kon de evolutie van de skischoen echter nauwelijks over het hoofd worden gezien. Van de eerste rubberen zolen als antislipbescherming, tot verhoogde hakken om de voorspanning te verhogen of verlengstukken van de schacht van de schoen, de algehele constructie veranderde door de jaren heen steeds weer. in 1953 werden de eerste pogingen gedaan om de tot dan toe gebruikte veters te vervangen door gespen. Toen de veiligheidsbinding in de jaren 60 geleidelijk de klassieke kabelbinding verving, moesten de fabrikanten van skischoenen hun producten opnieuw aanpassen. De nieuwe skibindingen betekenden dat skischoenen nu werden uitgerust met vaste vergrendelingsbevestigingen bij de hiel en de teen. Deze zorgen er tot op de dag van vandaag voor dat skischoenen stevig vastklikken in de kaken van de veiligheidsbinding.

Aan het begin van de jaren 1970 vond kunststof eindelijk zijn weg naar de massaproductie van skischoenen. Een paar jaar later werden leren skischoenen volledig vervangen door plastic modellen. Deze ontwikkeling gaf wintersporters een betere controle over hun ski’s. Maar omdat de schachten van de schoenen steeds langer werden om het onderbeen te stabiliseren, gingen de “schoenen” uiteindelijk meer op “laarzen” lijken. Het woord skischoen was daarom snel geboren.

Skischoenen bieden sneeuwfans een keuze

Er zijn in principe twee verschillende soorten skischoenen in de alpine sector. Skiërs die de voorkeur geven aan donzige diepe sneeuw en perfect geprepareerde pistes kiezen tegenwoordig voor klassieke harde schoenen. Anderzijds kiezen wintersporters die ook bergen beklimmen altijd voor toerskischoenen.

Harde schoenen

De kuiplaarzen of zogenaamde harde schoenen zijn de klassiekers onder de skischoenen. Ze bestaan altijd uit twee hoofdelementen. De harde kunststof schaal aan de buitenkant en een gewatteerde voering aan de binnenkant. Deze laatste is grotendeels verantwoordelijk voor het draagcomfort dankzij het zachte, verwarmende materiaal en de grote, gewatteerde tong. De harde laarzen worden meestal vastgemaakt met vier gespen, met drie gespen op kleinere modellen voor kinderen. Er is ook een klittenbandsluiting ter hoogte van het scheenbeen. Net als gewone straatschoenen worden moderne skischoenen meestal aangeboden als “instapschoenen”. In de jaren 90 vervingen ze de “achterinstapschoenen”. Hierbij kon de hele buitenkant naar beneden worden gevouwen aan de achterkant van de hiel. Deze harde laarsmodellen maakten het gemakkelijker om in en uit de laars te stappen en dankzij hun ontwerp was er maar één gesp nodig om ze vast te maken.

Na een aantal jaren werden de “achterinstaplaarzen” echter uit het assortiment van de fabrikanten zelf verwijderd vanwege dalende verkoopcijfers, vergelijkbaar met zachte laarzen voor skiërs. Aan het begin van het nieuwe millennium ontwikkelden sommige fabrikanten aanvankelijk skischoenen met bijzonder zachte materialen naar het voorbeeld van snowboardschoenen. En hoewel er vraag was van klanten naar comfortabelere alternatieven voor klassieke skischoenen, hebben ze zich tot op heden niet echt kunnen vestigen op de markt. Alleen een klein bedrijf uit Oostenrijk produceert nog een soort hybride skischoen. Aan de voorkant worden alleen een grote gesp en eenrits gebruikt als sluitingen. Vergelijkbaar met de binnenkant van toerskischoenen.

Touring skischoenen

Touring skischoenen zijn een mix van harde en zachte schoenen. Ze zijn speciaal gemaakt voor bergbeklimmers. Omdat het materiaal de gebruiker de nodige stabiliteit moet bieden om de ski’s onder controle te houden bij het afdalen van de berg, lijken ze erg op klassieke skischoenen. Toch kun je de verschillen met de andere modellen niet over het hoofd zien. Ten eerste bestaan ze uit twee deelbare delen. De buitenschoen van hard plastic en de zachte, uitneembare en geregen binnenschoen. Een gripvaste profielzool zorgt voor de nodige grip op rotsen, steenslag en extreem steile sneeuwhellingen die ski-bergbeklimmers te voet en met ski’s op hun rug moeten bedwingen. In sommige gevallen hebben wintersporters voor deze passages ook stijgijzers nodig. De speciale uitrusting wordt aangetrokken met behulp van hefboombindingen, die op hun beurt worden bevestigd aan vaste bevestigingspunten op de toerskischoenen.

Touring skischoenen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als klassieke harde schoenen, maar verschillen aanzienlijk in hun constructie.

De kleine skischoen ABC

Canting

Canting is de hoek van de skischoen tussen de schaal en het been van de skiër. Voor een optimale stand op de ski en dus een precieze grip van de staalkanten in de sneeuw, is het belangrijk om de positie van de schacht van de laars goed af te stellen. Om de hoek in te stellen, hebben de meeste skischoenen een schroef of draaiknop aan de buitenkant op enkelhoogte. Voor wintersporters met de bekende knock-knees moet de schacht naar binnen worden gekanteld, terwijl skiërs met gebogen benen de hoek naar buiten moeten aanpassen.

Flex

Flex is een van de belangrijkste kenmerken van skischoenen, omdat de waarde de stijfheid aangeeft. Fabrikanten geven de flex van hun producten aan op een schaal tussen 60 en 150. Hoe lager het getal, hoe zachter de schoen. Hoe lager het getal, hoe zachter de skischoen. De mate van flex hangt af van drie factoren: ten eerste de materialen die zijn gebruikt bij de constructie van de buitenschaal en de dikte van het plastic. Ten tweede het aantal gespen en de dikte van de band bovenaan de skischoen. En ten derde de hardheid van de gehele binnenvoering. Bij het kopen van een skischoen, of die nu nieuw of gebruikt is, is het dus belangrijk dat wintersporters goed letten op de flex en zo eerlijk hun eigen kunnen inschatten.

PrestatieniveauDamesHeren
BeginnerFlex van 60 tot 90Flex van 70 tot 90
Recreatieve skiërFlex van 90 tot 110Flex van 90 tot 120
SkiveteraanFlex van 110 tot 120Flex van 120 tot 130
WedstrijdsporterFlex van 130Flex van 140

Uitleg: Flex is geen gestandaardiseerde index. Elke fabrikant berekent volgens zijn eigen schaal. Dit resulteert niet in exacte cijfers voor klanten, maar alleen in “van … tot” waarden.

ISO

Zoals veel onderdelen van alledaagse voorwerpen, zijn ook die van skischoenen gestandaardiseerd. In dit geval gaat het om de zool. Terwijl skischoenen voor alpine ski’s zijn opgenomen onder ISO 5355, zijn skischoenen voor toerski’s opgenomen onder ISO 9523. De standaardisatie van skischoenen zorgt ervoor dat de verschillende modellen van de fabrikanten stevig vastklikken in elke skibinding die op de markt verkrijgbaar is. Dit komt omdat de bindingen ook volgens de ISO-norm gebouwd moeten zijn.

Leesten

In het geval van skischoenen verwijst de leest niet naar of een piste-fan het product financieel kan “betalen”, maar naar de maat van het materiaal op het breedste punt – de bal van de voet. Dit is een van de belangrijkste maten voor een perfect passende skischoen, maar het staat alleen op de buitenkant van een paar schoenen, zodat het duidelijk zichtbaar is. Afhankelijk van de schoenmaat, die de lengte van de zool en de pasvorm verandert, wordt de leest aan het einde beschreven. De waarde wordt aangegeven in millimeters (mm). Een skischoen met een leest van 100 mm is dus precies tien centimeter breed. Fabrikanten geven over het algemeen een leest tussen 92 mm en 105 mm. Skiërs met een smalle voet zullen dus geen goede grip vinden in een skischoen met een leest van 103 mm. Aan de andere kant zullen wintersporters met een brede bal van de voet waarschijnlijk niet veel plezier beleven aan een te smalle leest van 96 mm.

Mondopoint

Bij het bepalen van de maat van een skischoen moeten wintersporters bijna puzzelen. In plaats van de normale maten van alledaagse schoenen wordt de Mondopoint (MP) gebruikt als standaardmaat voor skischoenen. Hoewel dit ook een gestandaardiseerd systeem is, wordt de werkelijke voetlengte gemeten in millimeters (mm). Daarom is er niet veel voor nodig om de MP voor je eigen voet te berekenen. Een vel papier en een potlood zijn voldoende. De skiër gaat met sokken aan op het vel papier staan en tekent de voet rondom met het potlood. De omtrek wordt dan van de teen naar de hiel gemeten. Om te voorkomen dat je een te kleine skischoen koopt of leent, tel je vijf millimeter op bij de gemeten lengte. Deze uiteindelijke waarde wordt dan naar boven afgerond naar de eerstvolgende grootste en dus geschikte Mondopoint. Volwassenen met een voetlengte van 26,1 centimeter tellen dus 26,6 centimeter op en ronden vervolgens af naar boven naar mondomaat 27.

Mondopoint (MP)SchoenmaatEUSchoenmaatUK
15247
15,5258
1625,58,5
16,5269
17279,5
17,52810
1828,510,5
18,52911
193011,5
19,53112
2031,512,5
20,53213
21331
21,5342
2234,52,5
22,5353
23363,5
23,5374
2437,55
24,5385,5
25396
25,5406,5
2640,57
26,5417,5
27428
27,5439
2843,59,5
28,54410
294510,5
29,54611
3046,512
30,54712,5
314813
31,54913,5
3249,514

Uitleg: Met een mondo punt (MP) tussen 15 en 20,5 centimeter worden in het Verenigd Koninkrijk nog steeds kinderschoenmaten gebruikt. Een MP van 21 markeert daar het begin van de schoenmaten voor volwassenen.

Bootfitting: Als de skischoenen niet passen, worden ze op maat gemaakt

Strakke kuiten, smalle voeten of prominente enkels. Bij het zoeken naar de juiste skischoenen zijn het meestal je eigen ledematen die een voltreffer minder waarschijnlijk maken. Maar hoe kunnen drager en materiaal zo worden gecombineerd dat de voet een lange dag skiën in heerlijk weer zonder klachten overleeft? Er is een manier en die heet het passen van schoenen. Met behulp van verschillende technieken kunnen bijna alle skischoenen tot op zekere hoogte op maat worden gemaakt in een sportwinkel in het skigebied, ongeacht of ze van tevoren online of bij een andere winkel zijn gekocht. Hierbij geldt: hoe hoger de aankoopprijs, hoe groter de aanpassingsmogelijkheden van de materialen. Wintersporters die advies inwinnen bij een speciaalzaak en daar hun skischoenen kopen, kunnen profiteren van een nog uitgebreider advies.

Aan het begin van het schoenpassingsproces wordt de vorm van de voet met de hand of met een 3D-scan opgemeten. Metingen zoals de breedte van de voorvoet, de lengte van de voet en de kuitspieren worden volledig gedocumenteerd. Op basis van deze waarden stelt een database vervolgens een of meer skischoenmodellen voor die passen bij de basisvorm van de klant. Vervolgens wordt een inlegzool geselecteerd om de juiste pasvorm in de schoen te garanderen, die indien nodig ook door de expert kan worden aangepast. Hetzelfde geldt voor de buiten- en binnenschoenen. Beide worden verwarmd tot ongeveer 80 graden voordat de nieuwe eigenaar ze in deze staat past. Als ze afkoelen, vormt het materiaal zich naar de individuele voetstructuur. Als er daarna nog steeds onaangename drukpunten zijn, kunnen de plekken worden opgevuld met schuimrubberen stickers of gerepareerd met een slijpmachine.

Ambitieuze hobbyskiërs of wedstrijdsporters die skischoenen in het hogere prijssegment kiezen vanwege hun hoge prestatie-eisen, hebben een andere optie voor het aanmeten van schoenen. In plaats van warmte wordt hier een speciaal schuim gebruikt. Dit wordt door ervaren monteurs in de schoen gevuld, zodat de binnenschoen zich tot op de millimeter aan de voet aanpast. Omdat dit proces echt maatwerk is, kost individualisering aanzienlijk meer dan het thermisch aanmeten van schoenen.

Van beginners tot professionals – skischoenen zijn er voor iedereen

Alpine skischoenen kunnen grofweg worden onderverdeeld in vier categorieën. Het kwartet bestrijkt bijna alle prestatieniveaus en locaties, zoals piste of diepe sneeuw: de comfortcategorie is ideaal voor beginners. Zoals de naam al doet vermoeden, “strelen” de dikke en vooral zachte materialen van de binnenschoen je voet bijna naar skischoenmaatstaven. Daarnaast heeft de buitenschaal een lage flex en is daardoor flexibeler.

Ervaren skiërs die het graag wat sportiever hebben op besneeuwde pistes kunnen het beste kiezen voor het allround materiaal. De flex is hier hoger. Dit verhoogt de krachtoverbrenging naar de kanten en verbetert daardoor de controle over de ski’s. De padding is ook nog steeds aanwezig aan de binnenkant, waardoor er maar een paar compromissen gesloten hoeven te worden op het gebied van comfort.

Aan de andere kant moeten degenen die het echt sportief willen hebben op de piste kiezen voor een performance model. De hoogste flexwaarden zijn beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen. Dankzij de harde buitenschaal en de dunne binnenschoen worden de bewegingen van de benen onmiddellijk overgebracht op de randen van de ski’s, wat betekent dat niets een directe en snelle afdaling in de weg staat.

Buiten de geprepareerde pistes kun je daarentegen het beste naar beneden cruisen met freeride skischoenen. Door de oneffenheden van het terrein waarop geskied wordt, is het hele systeem erg “zacht” voor poedervrienden. De flexwaarde is navenant laag. Dankzij de dempende eigenschappen van de buitenschaal kunnen harde stoten of schokken worden opgevangen, wat weer zorgt voor een aangename ski-ervaring.

Om in diepe sneeuw te skiën, kunnen freeriders het beste skischoenen met een lage flexwaarde kiezen.

Wie van zijn skischoenen houdt, zorgt er goed voor

Sneeuw is koud en sneeuw is nat. Een combinatie die ervoor zorgt dat skischoenen zijn ontworpen om waterdicht te zijn. Toch is de eerste taak van een skiër bij het verzorgen van zijn skischoenen om ze te drogen na een lange dag op de piste. Door het lage ademende vermogen van het materiaal zweten voeten veel door de fysieke inspanning van het skiën. Dit betekent dat de eigenschap dat er geen water in de schoen kan binnendringen, ook betekent dat het niet aan de andere kant kan ontsnappen. Op dit punt is de meest effectieve methode in de strijd tegen vocht het gebruik van een droger voor skischoenen. Dit zijn speciale systemen met verwarmde metalen buizen waarop de skischoenen met de teen naar voren kunnen worden geplaatst. Bijna alle hotels en chalets in de skigebieden hebben hun skikelder nu uitgerust met zulke verwarmers. Ze worden meestal gratis ter beschikking gesteld aan gasten. Als er geen skischoendroger in de accommodatie aanwezig is, kunnen de schoenen ook ’s nachts aan of op de verwarming in de kamer worden gezet.

Het gebruik van reinigingssprays of schoenendeodorant helpt op korte termijn tegen onaangename geurtjes. Het is ook aan te raden om je skischoenen altijd met frisgewassen sokken aan te trekken. Modellen waarvan de binnenschoenen van de buitenkant kunnen worden verwijderd, mogen na het winterseizoen niet in de wasmachine, maar moeten grondig met de hand worden gewassen. Om beschadiging van de buitenschaal te voorkomen, is het ook verstandig om sneeuwresten aan het einde van een dag skiën direct van het materiaal te verwijderen met een bezem. Hetzelfde geldt voor de zolen van skischoenen, die onderhevig zijn aan zware slijtage. Vooral stenen en resten strooizout moeten grondig worden verwijderd. Vooral dat laatste tast het plastic aan.

Veelgestelde vragen over skischoenen

Hoe lang kan ik een skischoen dragen?

Skischoenen zijn belangrijk voor de veiligheid. Daarom raden deskundigen van de Duitse Ski Vereniging (DSV) aan om alle alpine uitrusting uiterlijk na acht tot tien jaar te vervangen. Tijdens deze periode ontsnappen grote delen van de weekmaker uit het plastic. Door de broosheid van het materiaal bestaat het risico dat de schaal breekt. Met de juiste skischoenverzorging kan de levensduur van harde schoenen echter met één tot twee seizoenen worden “verlengd”.

Wat is de beste tijd van het jaar om skischoenen te kopen?

Skischoenen worden het hele jaar door verkocht in de online winkels van fabrikanten en sportwinkels. Als je op zoek bent naar merkaanbiedingen, kijk dan uit naar speciale aanbiedingen of koop tussen de grote wintervakanties, dus in de zomer. De prijzen zijn hier meestal bijzonder aantrekkelijk. Je moet echter minstens 100 tot 150 euro begroten voor skischoenen van hoge kwaliteit van bekende leveranciers. Over het algemeen is de prijsschaal aan de bovenkant wijd open, vooral voor de nieuwste modellen. Ze zijn echter geen must voor wintersporters die geld willen besparen. Zelfs gloednieuwe skischoenen die al meer dan een seizoen op de markt zijn, bieden sneeuwliefhebbers altijd een goedkoper alternatief dat zonder aarzelen kan worden gekocht.

Moet ik tweedehands skischoenen kopen?

Gebruikte skischoenen zijn zeker geen no-go. Er zijn echter verschillende punten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste zijn de gunstige prijzen op verkoopplatformen op internet bijzonder opvallend. Dit is natuurlijk geen garantie voor kwaliteit. Geïnteresseerde skiërs moeten daarom eerst kijken naar het aantal verkoopbeoordelingen en de oordelen van andere gebruikers.

Kan ik mijn skischoenen zelf aanpassen?

Het korte antwoord is “ja”. Zowel de verkanting als de gespen kunnen met de hand of met gereedschap zoals schroevendraaiers worden versteld. Voor wintersportamateurs is dit echter minder aan te raden. Eerst en vooral zijn skischoenen net zo belangrijk voor de veiligheid op de piste als ski’s en bindingen. Correct afgestelde skischoenen zorgen ook voor een ontspannen en pijnvrije ski-ervaring. Daarom is het altijd beter om je uitrusting te laten afstellen door professionals in een sportwinkel of skiverhuur. De basisversie van deze service kan minstens €40 extra kosten.

Moeten mijn tenen de voorkant raken?

Als je tijdens het passen rechtop in een open skischoen gaat staan en je tenen de tenen aan de voorkant raken, weet je meteen dat het materiaal de juiste keuze is. Want om voldoende controle te hebben over je eigen sportuitrusting op de piste, moeten de skischoenen passen. Het is belangrijk dat het gekozen model niet te strak zit. Dit voorkomt vervelende drukpunten op het scheenbeen, de kuit en de achterkant van de voet. De skischoen moet echter ook niet te groot zijn, bijvoorbeeld als de drager de gespen op de laatste beugel moet sluiten. Volgens de DSV maakt bijna 90 procent van de skiërs deze fout. Als de gesp te strak zit, wordt de bloedcirculatie beperkt, wat weer leidt tot koude en slaperige voeten. Om het zekere voor het onzekere te nemen bij het kopen of huren van schoenen in een sportwinkel, moeten sneeuwfans skischoenen passen die een halve mondopunt groter of kleiner zijn dan hun eigen MP.

Heb ik een inlegzool nodig voor mijn skischoenen?

Als je op zoek bent naar optimale ondersteuning in je skischoenen, kun je niet om inlegzolen heen. De redenen hiervoor zijn duidelijk. Ten eerste worden de originele zolen van de binnenschoenen op een gestandaardiseerde manier gemaakt. En de vulling van het materiaal is ook vrij beperkt. Beide kunnen ertoe leiden dat de voet niet de juiste ondersteuning vindt, pijn begint te doen en zelfs kramp optreedt. Onnodige ervaringen die kunnen worden voorkomen met inlegzolen. Er zijn veel producten beschikbaar voor wintersporters. De goedkoopste optie zijn geprefabriceerde inlegzolen die op de schoenmaat passen. Veel speciaalzaken bieden nu echter ook een service waarbij de vorm van de voet wordt gescand en vervolgens een inlegzool op maat wordt gemaakt. De nieuwste “upgrade” op het gebied van inlegzolen zal wintersporters die het snel koud hebben, zeker bevallen. Verwarmde inlegzolen zijn al een paar jaar te koop. Hier levert een oplaadbare batterij de nodige energie om ervoor te zorgen dat de voeten in de skischoenen altijd aangenaam warm blijven en goed doorbloed worden.

  • maandag, 13. november 2023
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Uitrusting
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter